Плодови бонбони от дюли и ябълки и малини- Коледен календар - Ден - 11 -и
Когато Пепи, публикува рецептата Пелте от дюли се сетих, че и баба ми правеше точно такова пелте.Странна дума, но веднага разбираш какво е това и си го представяш и ти се иска да си хапнеш. Веднага си представих антрето и "студената" стая на баба с бюфета, на който са наредени дюли и как още като влезеш и веднага аромата им те обгръща и ти се иска да ги хванеш в р ъцете си и да усетиш още по - осезателно този аромат. И за ис редя дюли, но не е същото у дома. Пелте тази година не съм правила, но с майка ми приготвяме пестил от сини сливи, който също се приготвя бавно и няколко седмици съхне и т.н. но няма да ви представя сега нито пелте, нито пестил, а бонбони от истински плодове. Пелтето на Пепи и пестила на майка ме подсетиха да си направя истински желирани бонбони от дюли и ябълки.Общото е, че варенето е дълго, но резултата е много вкусен. Такива бонбони могат да се направят от различни плодове-аз зсъм правила от дренки и малини, от лимон, от ягоди.Най-добре е, когато плодовете имат естествен пектин, но ако нямат можем да добавим.За полезните качества на пектина може да прочетете тук.
Накратко-понижава холестерола и кръвната захар.Използва се в диети за отслабване и спомага за прочистването на организма от токсини.
Ето и ориентировъчните продукти, давам ги като съотношение.Винаги можете да си оставите от готовата смес в буркани и да поднесете със сирена например или да стоплите и да слепите бисквитки.
За бонбони от дюли:
* 1 кг дюли-изберете силно ароматни
* 300 гр захар
* сока на един лимон
* 2 пръчки канела* ситна захар за овалване
Вижте по- долу разликата между обикновената захар, която се продава и ситната захар, която на английски се нарича caster sugar
Тази, ситната захар е подходяща, когато правим захаросани цветя или плодове, защото хем прилепва плътно към повърхността- като пудрата захар, но не ги прави тежки; хем се виждат ситни кристалчета. Обикновената кристална захар, не покрива достатъчно добре.Вижте следващата снимка.
Приготвяне:
1. Нарязаните дюли, заедно със семките(аз сложих допълнително около шепа семенници от запасите на майка ми за чай) веднага след нарязването се поставят в тенджера със студена вода, в която съм сложила и лимоновия сок.Водата е толкова, че да покрива дюлите.Когато плода излезе над водата доливам малнад плодовата част да има поне 5 см.вода.
2 Тази смес, заедно с канелените пръчки се слага да ври на умерен огън, докато омекнат плодовете. Продължителността ва варенето зависи от сорта и от зрелостта на плодовете.
3. Прецеждат се през сито, без да се мачкат плодовете. Това се прави за да имаме бистро и прозрачно желе.
4 В прецедената течност се прибавя захарта - ние по принцип не обичаме много сладко-това ми прозвуча странно , но няма да се отплесвам...
аз слагам на на 1л течност около 300 гр захар.
5 Кипва се пак сместа и се остава за къкри на по-слаб огън. Образуващата се пяна по краищата на тенджерата се обира старателно със суха лъжица .
7. В този момент изсипвате в тавичка, покрита с хартия за печене и оставяте да се охлади.Добре би било бонбоните да са поне 1 см дебели.
8.След като желето е напълно изстинало с нож или с някаква формичка изрязвате бонбоните и овалвате в захарта. Съхранявате в кутии, като между два слоя поставяте хартия, леко поръсена със захар.
* 1 кг ябълки-изберете силно ароматни, по възможност кисели
* 300 гр замразени малини
* шепа семки от дюли
* 300 гр захар
* сока на един лимон
* пектин- количеството се определя след като измерите накрая течността след сгъстяването.Приготвяне:
Приготвянето е същото като при дюлите, но накрая или в момента, в който решите да сгъстявате слагате пектин. Обикновено на всяка опаковка има указания, но -на всяка чаша течност се слага лъжичка пектин.Разтваряте необходимото количесто подобно на нишесте-в купа сипвам малко захар, слагам пектина (суха прахообразна смес, подобна на нишесте), разбърквам на сухо и сипвам студена вода, за да стане като каша, която изсипвам във врящото желе и разбърквам След като се сгъсти течността продължавате по описания по-горе начин.
Бети,Бети,кога успяваш,мила?
ОтговорИзтриванеДа не си отворила сладкарница?! :))
Ако е така поне се похвали,че да дойдем и да се насладим на живо!
Хубава нова седмица,мила!
Роси, бих искала да имам една малка романтична сладкарничка-градина,и си я представям в детайли-сервизи, меню, обзавеждане и декорация, но....нямам.
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти и хубава седмица и на теб!
И аз се кандидатирам за сладкарницата, Betty :), да не ме забравиш и мен :).
ОтговорИзтриванеИзглеждат невероятно, мойте почитания и поздравления.
ОтговорИзтриванеСамо да попитам, може ли да се премахне захарта, или да се замени с подсладител?
Ах! Това изглежда като "Ще го направя веднага" Съвсем сериозно. Изостанали са ми дюли и ябълки и тази вечер ще ги оползотворя. Малините ще ги пропусна, че имам някаква алергия към тях...
ОтговорИзтриванеРадвам се, че ти е допаднало Лулу!
ОтговорИзтриванеАко аз трябваше да ги правя за някой, който не бива да яде захар- бих засилила количеството на пектина и евентуално бих ги оваляла в кокос
Бети, прекрасни бонбонки...ммм, вкуснички!
ОтговорИзтриванеХубав нов ден ти желая! Чакам следващото предизвикателство...
Нора
Нори, благодаря ти!Липсваше ми днес!
ОтговорИзтриванехубав утрешен ден!
Бети,пожелавам ти това,което си представяш в детайли,да го видиш и на живо и да ти носи огромно удовлетворение!
ОтговорИзтриванеoooooooooh! kakwa krasota, chak gi pomirisah i mi se projadoha i na men:-))) edna kofa s djuli imam wkytzi, merci za idejata:-)))usmivki ot mygliwa haga!
ОтговорИзтриванеoooooh, kak mi se prijade, chak gi pomirisah ot twoite snimki! prelest i super ideja, iamam edna goljama kofa s djuli w mazeto:-) usmivki ot mygliwa haga&tulipland!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти! Наистина са много ароматни. Днес събирах дюли и приготвих желе. Ароматът, който се носи наистина е упойващ и много вкусен.
ОтговорИзтриванеПоздрав!