Пропускане към основното съдържание
Капачета-Маслено-бадемови бисквитки с аромат на портокал - Коледен Календар Ден - 10
Тези бисквитки,освен че са много вкусно предложение за чай или кафе, също така могат де се поднесат с някакъв студен крем, но са и много ефектно допълнение към подарък чаша, ако сте решили да подарите на някого това.
Продукти:
* 225 гр. масло на стайна температура
* 150 гр.пудра захар
* 2 яйчни жълтъка
* 1 ампула ванилия на д-р Йоткер
* 5-6 капки есенция от портокал
* 1/2 ч.л.сода бикарбонат
* 3 с.л.портокалов сок
* кората на един портокал-фино настъргана
* 5 чаши (около 500 гр).брашно, пресято с щипка сол
* 150 гр. смлени бадеми, леко запечени, колкото да започнат да освобождава аромат
За декорация:
* смлени по-едро бадеми-около 60-70 гр.
* леко разбит белтък или шоколад.
Приготвяне:
1.Маслото се разбива със захарта на пухкав крем, добавят се жълтъците един по един, като продължавате да разбивате.Добавете ванилията ,кората и есенцията от портокал.
2.Разтворете содата в сока от портокал и добавете към сместа.Добавете брашното и леко замесете, добавете бадемите замесете като оформите топка тесто.
3.Загрейте фурната на 170 С.Разделете тестото на две части, като покриете едната със свежо фолио и оставете настрани.От другата разточете кора с дебелина 1,5-2 см и с чашата за кояно искате да направите капачета нарежете бисквитки. с ръце офопмете дръжките на вашите капачета, леко извийте и залепете с помоща на малко белтък.Сега е момента да решите дали искате да декорирате с шоколад борда на капачето или да потопите в белтък и после в ядките, които сте поставили в подходяща купичка.Ако изберете да декорирате бисквитките с шоколад.-
3 А.Поставете в тава, покрита с хартия. Печете докато започнат нежно да порозовяват-около 15-20 минути.Направете същото докато се изчерпи тестото.Охладете опечените бисквитки. Стопете шоколада и потопете борда на капачетата . Веднага след това в ядките.Оставете на кухненска хартия за да се втвърди шоколада. Аз не ги направих така, защото щях да ги поднасям с горещо кафе. Шоколада щеше да се разтопи .и нямаше да изглежда добре. По този начин съм ги правила когато поднасям с крем-кафе например или брюле.
Направих ги така:
3 Б След като всички капачета са готови ги потапям в белтъка или леко ги намазвам и ги потапям въртейки ги в ядките.Продължаваме с печенето.
Идеята за капачетата видях преди години по някакъв кулинарен тв канал.Рецептата е адаптирана от едни бисквити от тетрадката на майка ми.
Какво сте гледали в последните 7 дни
Strahotno!
ОтговорИзтриванеNepremenno 6te pokriq Koledniqt ni 6okoladov mus s tezi sladki kapa4ata.:)
Blagodarq za tazi originalna ideq!
Veseli praznici!
Страхотни предложения! От вчера се мотая из блога ти и спирам възхитена на всеки лист от коледния календар - препрепрекраснически!
ОтговорИзтриванеЗдраве и вдъхновение, Бети! Светъл дух за празниците! Пъстър и радостен!
Страхотна идея,Бети! Наистина за поарък са много ефектни и ще ги имам предвид:)
ОтговорИзтриванеEli,
ОтговорИзтриванеMarta,
traiana,
Благодаря ви момичета,радвам се че допронасям за празночното ви настроение!
Сърдечни поздрави!
Бети, за пръв път виждам такива невероятни капаченца.....И.....се питам- колко ли фантазия трябва на човек, за да стигне до тази идея! Намирам я за фасцинираща! Много , много ми харесват! А.....снимките ти са прекрасни!
ОтговорИзтриванеКъсметлийска седмица!
Бети, страхотно вкусно изклеждат капачетата, създават много празнично настроение!
ОтговорИзтриванеУспех през седмицата
Нора
Нори,мила,
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти,за сърдечността!
Много ми харесва идеята! Благодаря, че я сподели, ще се възползвам от нея.
ОтговорИзтриванеБети,капачетата са наистина много идейни и страхотно вкусни и хрупкави!
ОтговорИзтриванеИ как пък ти хрумна да ги подредиш в тази касетка,ама страшна си,ти казвам!
Кога успя да спретнеш всичко това вече не питам,сигурно твоят ден е от поне 48 часа :)!
Поздрави!
Петя,радвам се, че ти е харесала тази идея!
ОтговорИзтриванеРоси, не ми стига времето да направя всичко, което искам,а имам толкова много идеи в главата си...:-)
Прегръдки!