Празнични бонбони от бадемов марципан - Коледен календар - Ден - 8 -ми
Тези бонбони са бързи за приготвяне, с малко и достъпни продукти, с висока трайност.Подходящи за подарък, който можете да приготвите значително преди събитието. Не на последно място са много вкусни и според мен много красиви и празнични.Надявам се и на вас да се харесат.Обичам бадемовия марципан.Той е идеален освен за традиционното покритие на Английския коледен кейк и за бонбони. Едни много любими бонбони са ми MERCI-знаете, те са асорти с много вкусове. На мен ми се струва, че идеята на този, който е композирал продукта, е била, по този красив и оригинален начин, поднасяйки на някой тези бонбони да се изкаже благодарност, чрез различните вкусове, все едно казваме по различен начин "благодаря"- изключително мило! Аз поне,подарявайки такива бонбони си мисля това.
Та там има и такъв вкус - марципан с черен шоколад.
Представям ви моите бонбони от марципан.
Ето и продуктите:
за около 14 бонбона
* около 250 гр бадемов марципан*
* около 150 гр черен или млечен шоколад
* около 50 гр суров шамфъстък
* около 20 гр сушени червени боровинки
1.Накъсвате марципана на топчета по около 17 гр. Важното е да са еднакви.Оформяте ги на правилни цилиндърчета.
2. Стопявате шоколада на водна баня, в колкото е възможно по-малък съд-за да можете да потапяте бонбонките.
3.С помоща на клечка за зъби или малка виличка, набождате всяка бонбонка и потапяте в шоколада, колкото да покриете стените.Горната част на бонбона оставете без шоколад.Оставете върху кухненска хартия да се стегнат.
4. Изберете красиви, яркозелени ядки и разполовете или използвайте цели- по 3 на бонбонка.
5. От червените боровинки, нарежете малки парченца ,които оформете като топчета.
6.Закрепете с притискане върху всяка бонбонка зелените листенца и червените плодчета.Разполагаме ги така, че да имитираме листенцата и плода на джел.
7.От тишу хартия с цвят по избор направете индивидуални капсулки за всяка бонбонка.Нарязвате на еднакви квадратчета и обвивате всеки бонбон, като прегъвате ъглите настранаи. Подберете подходяща кутия, застелете отново с хартия и вашият подарък е готов.
* Реших, че е добре да споделя рецептата, която знам за правене на бадемов марципан.Има много разпространени рецепти с яйчен белтък и дори с жълтък, което пък за мен лично е напълно неприемливо, като трайност.Правила съм марципан или както още се нарича бадемова паста, когато нямаше откъде да се купи в България.Дори суровите бадеми да намериш, беше проблем.
Продукти
* 1 1 / 2 чаши бланширани бадеми
* 1 1 / 2 чаши пудра захар
* 5 супени лъжици златен сироп
* 1 / 4 чаена лъжичка подправки на прах (по желание) ири 1 с.л. розова вода или ванилия
* 1 1 / 2 чаши бланширани бадеми
* 1 1 / 2 чаши пудра захар
* 5 супени лъжици златен сироп
* 1 / 4 чаена лъжичка подправки на прах (по желание) ири 1 с.л. розова вода или ванилия
Приготвяне
1. В блендера смиламе бадемите около 20-25 секунди.
2. Добавяме захарта и златния сироп, както и подправките(ако използвате). Пускаме блендера, докато сместа започвне да се оформя в твърда паста и задържа формата си - около 45 секунди (за по-гладка текстура повече).
3. Увиваме със свежо фолио и съхраняваме-за всеки случай в хладилник.Ако искаме да разточваме трябва да постои 1-2 часа на стайна температура.В състава няма нещо, което би се развалило, но за всески случай.
Бихте могли да замените златния сироп с глюкоза, но нашата е много по-гъста от този сироп.
Може да си направите асорти, като направите и други бонбони-вижте тук.
Предпочитам марципан и когато покривам торта - по-вкусен е от захарното покритие.Тук може да видите торта, на която фигурките и покритието са направени с малки изключения от марципан.
Може да се прави и в домашни условия, но отнема много време.А вече има на много места в България, например в cookibooki Времето,през което бих месила марципана, предпочитам да използвам за правене на нещо друго.
Други рецепти с марципан ще последват.
Бети, снимките ти са толкова хубави...че дъхът ми спира, а бонбоните изглеждат уникално!
ОтговорИзтриванеЖелая ти един прекрасен ден
Нора
Взех си една,няма начин,толкова са примамващи,Бети!
ОтговорИзтриванеЧудесна композиция на снимките,нещо по-нестандартно,харесват ми!
Хубав петък,мила!
Нори,
ОтговорИзтриванеМного ти благодаря!За топлината, която ми даваш всеки ден!
Роси,
ОтговорИзтриванеСърдечни благодарности!
Хубави почивни дни!
Леле, много хубаво изглеждат , предполагам, че са и страшно вкусни! Ще се пробват някой ден, няма начин! Поздрави!
ОтговорИзтриванеСтрахотни бонбонки! Толкова празнични и изискани :)
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Бени, много вкусно и оригинално предложение! Благодаря за интересната рецепта!
ОтговорИзтриванеPetya,Зорница М.,Lulu-благодаря ви много за хубавите думи!
ОтговорИзтриванеРадвам се,че са ви допаднали бонбонките и ще се радвам да допринеса за красотата на вашия празник!
Поздрави!
Бети,....от сега нататък, ...винаги ще идвам на гости в твоето забавно блогче! Много , много ми хареса! Имаш прекрасни рецепти и ....наистина вълшебни снимки! Браво! Прегръщам те!
ОтговорИзтриванеАлбена,благодаря ти сърдечно!
ОтговорИзтриванеМного ме радваш с думите си!
Прегръдка и забавна подготовка на Коледа!
Бонбоните са прекрасни - и като изпълнение, и като идея, и като аранжировка. Лично аз не обичам марципан заради вкуса на горчив бадем, но мъжът ми го обожава. Ако го приготвя с лешншцш, дали ще се получи? Поздрави, Бети!
ОтговорИзтриванеГуинет,благодаря ти за прекрасните думи!
ОтговорИзтриванеВ бонбоните Мерси, наистина вкуса на марципана е с доста подсилен аромат на горчив бадем.Останалите марципани, нямат толкова силен аромат.Можеш да си приготвиш и у дома марципан,без добавка на тази есенция,дори можеи да сложиш друга например -коледни аромати.Не виждам защо да не се получи и с лешници.Във всички случаи ще се получи маса, подходяща за моделиране на бонбоните, даже и аз ще опитам защото много обичам и лешници.
Сега ще редактирам рецептата и ще добавя тази, която аз знам и съм правила.
Много вкусни бонбони!
ОтговорИзтриванеБлагодаря за вкусната рецепта!
Весели празници!!!
Изненадах приятелите си с тези бонбони,бяха възхитени!
ОтговорИзтриванеБлагодаря за рецептата и идеята!
Весели празници!
Михаела