Сбогом Есен!...Орехова торта с ябълков мус


През последните дни става все по-студено, вятърът все по-силно духа и съблича есенната премяна на дърветата, подготвя всички за няколко месечното царуване на Зимата .Елите, боровете, смърчовете -вечно  елегантните аристократи,  гледат от високо на тази цветна суета и еуфория.Няма песни на птици,единствено гарваните- черните предвестници на лошото време са накацали покрай пътищата. Хората, сгушени във високите си яки, вървят бързо по улиците сред завихрени есенни листа и бързат към топлите си домове... Повечето животни са потърсили топли местенца за студените, мразовити дни и дори предпочитат да прекарат в сън.Като тези мишлета....

 



Блатовете на тортата са орехови-текстурата е много нежна, влажна и същевременно с хрупкави, ароматни орехи.Кремът върху първия и третия блат е сметанено ванилен, а по средата е ябълков мус.Покритието и украсата са от ароматен  бадемов марципан.Ако вече съм ви заинтригувала ето и рецептата:




Продукти:

За блата:

* 8 яйца-разделени
* 170 г захар
* 170 г смлени по-наедро орехи
* 50 г трохи от бишкоти
* 50 г нишесте
* 1 ампула ром на д-р Йоткер

Приготвяне:

1.Фурната се загрява на 170 С. Тортената форма се намазва с масло и се застила с хартия.При мен формата е 20 см и от  горните продукти изпекох 2 блата.
2.Белтъците се разбиват на сняг, добавя се по малко - 70 гр захар.Оставя се настрани.
3.Жълтъците се разбиват на гъст крем с останалите 100 гр от захарта.Прибавят се орехите, бишкотените трохи, нишестето и есенцията.
4. Лъжица по лъжица внимателно прибавяме разбитите белтъци.
5. Изсипва се тестото във формата и се пече до суха клечка. Изважда се и се поставя на решетка до окончателно охлаждане.


Междувременно подготвяме пълнежите.

Продукти за ябълков мус:

* около 400 гр. ябълки, обелени, почистени от семките и нарязани на парчета.
* 2 с.л. масло-може и без него
* 2 с.л. захар
* 1 с.л. ябълков пектин

Поставяте ябълките на пара или в тенджера с незалепващо покритие - в този случай добавяте около 1 см вода от дъното, може да добавите и малко лимонов сок и задушавате до пълно омекване. Добавяте захарта, маслото, пектина и пасирате. Отстранявате от огъня и оставате настрани да се охлади.Ако е необходимо сипете в плосък съд-за по-бързо охлаждане.



Продукти за сметаново ванилен крем*:

Бърз вариант:
* 200 мл млечна сметана
* 150 мл прясно мляко
* 1 опаковка крем Оле на д-р Йоткер

Сметаната се разбива до сгъстяване.Млякото се поставя в дълбок съд, в него се изсипва пакетчето от  крем Оле и се разбива докато се сгъсти. Започнете да прибавяте с непрекъснато разбиване към сметаната от разбития ванилен крем.Оставете настрани.

Бавния, но по-вкусен вариант:

* Можете да приготвите и сладкарски млечно-яйчен крем, към който да добавите разбитата  сметана. Сладкарския крем може да бъде приготвен предварително и съхраняван в хладилника. Добавянето на сметаната става преди да решите да използвате крема в тортата.



Приготвяме и маслено ванилен крем.



Сглобяване на тортата :

Блатовете се разполовяват с остър нож или с конец. Намазва се първия блата със сметанено-ваниловия крем.Поставяме втория блат и намазваме с ябълковия мус.Поставяме третия  блат. Намазваме отново с ваниловия крем. Поставяме четвъртия блат и измазваме тортата от всички страни с маслен крем.Покриваме със свежо фолио и оставяме в хладилника за няколко часа.Най-добре за цяла нощ.Този престой прави и  тортата по-вкусна и по устойчива за обличането с марципан. Подгответе украсата.Това отнема няколко часа. В зависимост от избраните фигурки е необходимо да съхнат часове,за да запазят формата си0 като листата например.
След изваждането отстранявате фолиото и измазвате неравностите, подготвяте за покриване с марципана.Ако се е наложило да мажете допълнително, приберете отново в хладилника.



Най-вълнуващо е украсяването.На мен ми  бяха необходими:



* 600 гр. марципан
* гел боички-в жълто,зелено,червено,кафяво, които може да купите онлайн от cooki booki
* 30 гр. черен фондан
* златист перлен оцветител
 Може да използвате и готово оцветени моделиращи маси.Аз предпочитам марципан, заради вкусовите му качества. В това магазинче има и оцветени марципани. Хората, които работят там са изключително любезни и отзивчиви и горещо ви препоръчвам да посетите техния магазин. Асортимента е страшно богат.









Коментари

  1. Получила се е много впечатляваща торта! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Бети, отново страхотно красива торта, а сигурна съм и вкусна! Обожавам марципан, ей това парченце ме примамва да го грабна от монитора :))

    ОтговорИзтриване
  3. Ох, много добре изглежда! Поздрави и хубави почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  4. Просто нямам думи! Страхотна красота! направо усетих ореховия вкус!

    ОтговорИзтриване
  5. Еее,Бети,направо ми скри шапката с тези мишоци!
    Ама много сладурски са!И тези чудесни разноцветни листенца!
    Ааааа,много ме впечатли и то за пореден път!
    И блатовете са вкусни,и кремчетата-абе всичко е супер!Браво,браво!
    Пак си проявила много творчество!

    ОтговорИзтриване
  6. Бети, освен невероятен кулинар и естет ти си изключително мил човек, с който се общува леко и приятно.
    Сърдечно благодаря за отношението и одобрението.
    Тортата е прекрасна, с вкус, аромат и визия на есен.
    Адмирации за труда и старанието.Всеки детайл е изпипан.Фаворит ми е крушата:)Невероятна е!

    Сърдечен поздрав!

    ОтговорИзтриване
  7. Бети, много красива торта - поздравления!Парченцето изглежда много апетитно:).
    Поздрави и прекрасен уикенд!

    ОтговорИзтриване
  8. Вети, вълшебнице, очите ми не се откъсват от екрана....
    Тази приказка мога да я гледам мноооого дългооо и няма да ми омръзне....
    Може ли да ми отделиш един мишок, едно листенце и отхапаната ябълка....ще си ги глееееедааам и ще им се радвам....
    Приятни почивни дни
    Нора

    ОтговорИзтриване
  9. Приятели,радвам се,че ви е харесала виртуалната ми почерпка.Благодаря ви за възторжените отзиви!

    Илиян,радвам се,че ти е харесала тортата!

    Алиа,и ние обожаваме марципан и го предпочитам при торти с този тип украса.Радвам се на думите ти!

    Павлинка,благодаря ти!Хубави почивни дни и на теб!

    Траяна,много ти благодаря за възторга!правиш ме щастлива!

    Еликсир,трогната съм!

    Леви,аз пък съм трогната от твоето отношение и внимание.Двамата с приятеля ти сте толкова отзивчиви.Багодарение на вашето магазинче и отношение най-после имам нещата,които искам.

    Аелис,благодаря ти,много си мила!Прекрасни почивни дни и на теб!

    тутулина,Норче,благодаря ти!И мишоците и листата-вичко е за похапване и е много вкусно с вкус на бадеми.

    Още веднъж ви благодаря-трогнахте ме!

    ОтговорИзтриване
  10. Бети, чудесно изпълнение :)
    Толкова колоритно, създаващо невероятно настроение
    и вкусно!
    Сърдечни поздрави и хубав уикенд!

    ОтговорИзтриване
  11. Благодаря ти Дани,за чудесните думи!

    Хубав ден и на теб!

    ОтговорИзтриване
  12. Леле, Бети, тук голяма игра е паднала от твоя страна и голямо ядене от страна на мишоците. Как доволно и блажено са заспали под есенните листа след славната почерпка! Макар че лайтмотивът на тортата ти е сбогуване и, като всяко сбогуване, навява малко тъга, тортата е закачлива, идейна и зарежда с усмивки. Чудесни детайли и страхотно изпълнение! Разказала си една приказка с нея е се оставила и храна за въображението:)) Искрени комплименти! Винаги ме вдъхновяваш! Хубави почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  13. Гуинет,радвам се,че тортата ми ти е харесала и благодаря за думите ти!Да раздялата по принцип натъжава,но сезоните...,те са един кръговрат и всеки има своето очарование и красота.Есента също,но на нейно място идва зимата,която привидно смразява всичко,природата е в покой, но ние хората,отваряме душите си един за друг.

    Още веднъж сърдечно ти благодаря за думите!

    ОтговорИзтриване
  14. Ех, Бети,
    такава красота, а кремчето и блатът звучат превъзходно...
    Голяма играчка е паднала с украсата, но наистина е станала красива:-)

    ОтговорИзтриване
  15. Благодаря ти Мъхче!

    Украсата ми достави неимоверно удоволствие.

    Приятна вечер и хубава неделя!

    ОтговорИзтриване
  16. Анонименноември 12, 2011

    Страхотна е!!!
    Много ми хареса!

    ОтговорИзтриване
  17. Разкошна торта! А тази нагризана круша просто ме довърши! Уникално сладурски са! Поздравления!

    ОтговорИзтриване
  18. Благодаря Sneige!

    Много се радвам,че ти е харесала тортата!
    Хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  19. Браво, Бети! Тортата е възхитителна и си личи колкото много труд и време си вложила. Впечатли ме не само дизайнът й, но и вкуса й!

    Хубава неделя :)

    ОтговорИзтриване
  20. Благодаря, Ирина!
    Много се радвам, че ти е харесала тортата!

    Хубава и уютна неделя и за теб!

    ОтговорИзтриване
  21. Страхотна торта! И отвън и отвътре!
    Хихи, гледам снимките сигурно от половин час и не мога да му се нарадвам на мишлето и на колоритните есенни листа и плодчета. И ореховите блатове също много ме изкушават...

    ОтговорИзтриване
  22. Ели,много си мила,благодаря ти!

    Приятна вечер и хубава неделя!

    ОтговорИзтриване
  23. Бети,благодаря ти за прекрасните думи!
    Аз не съм те следила отдавна,защото смятах,че не тие приятно,защото нямаше никакъв контакт между нас!Не обичам да се натрапвам!
    Тортата и снимките ме оставиха без думи!
    Ти наистина си вълшебница!
    Истински се възхищавам на хора,които могат да сътворят такава красота,защото това е много фина работа и не е за всеки!
    Прегръщам те и се радвам,че няма някакъв проблем!

    ОтговорИзтриване
  24. Кате,
    Благодаря ти за милите думи!Ценя мнението ти,защото си невероятен естет и изключително позитивен човек!Понякога от готвене и работа не ми остава време за компютъра...Друг проблем няма.

    Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
  25. Тази торта е един невероятен есенен шедьовър!
    Възхитена съм...! Вие сте чуден творец! Съчетавате цветове, вкусове и създавате страхотен дизайн!
    Поздравления!

    ОтговорИзтриване
  26. Направих този блат, но с крем от маскарпоне- получи се много вкусна торта! Блатът наистина има много нежна и сочна текстура!!
    Тортата ти е със страхотен дизайн, Бети!

    ОтговорИзтриване
  27. Анонименянуари 08, 2014

    Здравейте,
    Имате страхотен блог:) Поздравления ! Пробвала са някои от вашите рецепти и всичко се е получавало страхотно :). Тук коментирате за някакво магазинче, от което пазарувате марципана и бихте ли ми казала къде се намира?

    Поздрави,
    Диана

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Диана, благодаря за хубавите думи!
      Марципан има(ше) в Била, Лидъл, мисля и в Кауфланд. Виждала съм често и в Метро. Купувала съм от магазин Сокони-има във Варна -на Мария Луиза, мисля, че №20-точно срещу Годзила.Има и в София. А можеш да си поръчаш и онлайн от http://cookibooki.bg

      Изтриване

Публикуване на коментар

Какво сте гледали в последните 7 дни