Сбогом Есен!...Орехова торта с ябълков мус
През последните дни става все по-студено, вятърът все по-силно духа и съблича есенната премяна на дърветата, подготвя всички за няколко месечното царуване на Зимата .Елите, боровете, смърчовете -вечно елегантните аристократи, гледат от високо на тази цветна суета и еуфория.Няма песни на птици,единствено гарваните- черните предвестници на лошото време са накацали покрай пътищата. Хората, сгушени във високите си яки, вървят бързо по улиците сред завихрени есенни листа и бързат към топлите си домове... Повечето животни са потърсили топли местенца за студените, мразовити дни и дори предпочитат да прекарат в сън.Като тези мишлета....
Блатовете на тортата са орехови-текстурата е много нежна, влажна и същевременно с хрупкави, ароматни орехи.Кремът върху първия и третия блат е сметанено ванилен, а по средата е ябълков мус.Покритието и украсата са от ароматен бадемов марципан.Ако вече съм ви заинтригувала ето и рецептата:
Продукти:
За блата:
* 8 яйца-разделени
* 170 г захар
* 170 г смлени по-наедро орехи
* 50 г трохи от бишкоти
* 50 г нишесте
* 1 ампула ром на д-р Йоткер
Приготвяне:
1.Фурната се загрява на 170 С. Тортената форма се намазва с масло и се застила с хартия.При мен формата е 20 см и от горните продукти изпекох 2 блата.
2.Белтъците се разбиват на сняг, добавя се по малко - 70 гр захар.Оставя се настрани.
3.Жълтъците се разбиват на гъст крем с останалите 100 гр от захарта.Прибавят се орехите, бишкотените трохи, нишестето и есенцията.
4. Лъжица по лъжица внимателно прибавяме разбитите белтъци.
5. Изсипва се тестото във формата и се пече до суха клечка. Изважда се и се поставя на решетка до окончателно охлаждане.
Междувременно подготвяме пълнежите.
Продукти за ябълков мус:
* около 400 гр. ябълки, обелени, почистени от семките и нарязани на парчета.
* 2 с.л. масло-може и без него
* 2 с.л. захар
* 1 с.л. ябълков пектин
Поставяте ябълките на пара или в тенджера с незалепващо покритие - в този случай добавяте около 1 см вода от дъното, може да добавите и малко лимонов сок и задушавате до пълно омекване. Добавяте захарта, маслото, пектина и пасирате. Отстранявате от огъня и оставате настрани да се охлади.Ако е необходимо сипете в плосък съд-за по-бързо охлаждане.
Продукти за сметаново ванилен крем*:
Бърз вариант:
* 200 мл млечна сметана
* 150 мл прясно мляко
* 1 опаковка крем Оле на д-р Йоткер
Сметаната се разбива до сгъстяване.Млякото се поставя в дълбок съд, в него се изсипва пакетчето от крем Оле и се разбива докато се сгъсти. Започнете да прибавяте с непрекъснато разбиване към сметаната от разбития ванилен крем.Оставете настрани.
Бавния, но по-вкусен вариант:
* Можете да приготвите и сладкарски млечно-яйчен крем, към който да добавите разбитата сметана. Сладкарския крем може да бъде приготвен предварително и съхраняван в хладилника. Добавянето на сметаната става преди да решите да използвате крема в тортата.
Приготвяме и маслено ванилен крем.
Сглобяване на тортата :
Блатовете се разполовяват с остър нож или с конец. Намазва се първия блата със сметанено-ваниловия крем.Поставяме втория блат и намазваме с ябълковия мус.Поставяме третия блат. Намазваме отново с ваниловия крем. Поставяме четвъртия блат и измазваме тортата от всички страни с маслен крем.Покриваме със свежо фолио и оставяме в хладилника за няколко часа.Най-добре за цяла нощ.Този престой прави и тортата по-вкусна и по устойчива за обличането с марципан. Подгответе украсата.Това отнема няколко часа. В зависимост от избраните фигурки е необходимо да съхнат часове,за да запазят формата си0 като листата например.
След изваждането отстранявате фолиото и измазвате неравностите, подготвяте за покриване с марципана.Ако се е наложило да мажете допълнително, приберете отново в хладилника.
Най-вълнуващо е украсяването.На мен ми бяха необходими:
* 600 гр. марципан
* гел боички-в жълто,зелено,червено,кафяво, които може да купите онлайн от cooki booki
* 30 гр. черен фондан
* златист перлен оцветител
Може да използвате и готово оцветени моделиращи маси.Аз предпочитам марципан, заради вкусовите му качества. В това магазинче има и оцветени марципани. Хората, които работят там са изключително любезни и отзивчиви и горещо ви препоръчвам да посетите техния магазин. Асортимента е страшно богат.
Получила се е много впечатляваща торта! Поздрави!
ОтговорИзтриванеБети, отново страхотно красива торта, а сигурна съм и вкусна! Обожавам марципан, ей това парченце ме примамва да го грабна от монитора :))
ОтговорИзтриванеОх, много добре изглежда! Поздрави и хубави почивни дни!
ОтговорИзтриванеПросто нямам думи! Страхотна красота! направо усетих ореховия вкус!
ОтговорИзтриванеЕее,Бети,направо ми скри шапката с тези мишоци!
ОтговорИзтриванеАма много сладурски са!И тези чудесни разноцветни листенца!
Ааааа,много ме впечатли и то за пореден път!
И блатовете са вкусни,и кремчетата-абе всичко е супер!Браво,браво!
Пак си проявила много творчество!
Бети, освен невероятен кулинар и естет ти си изключително мил човек, с който се общува леко и приятно.
ОтговорИзтриванеСърдечно благодаря за отношението и одобрението.
Тортата е прекрасна, с вкус, аромат и визия на есен.
Адмирации за труда и старанието.Всеки детайл е изпипан.Фаворит ми е крушата:)Невероятна е!
Сърдечен поздрав!
Бети, много красива торта - поздравления!Парченцето изглежда много апетитно:).
ОтговорИзтриванеПоздрави и прекрасен уикенд!
Вети, вълшебнице, очите ми не се откъсват от екрана....
ОтговорИзтриванеТази приказка мога да я гледам мноооого дългооо и няма да ми омръзне....
Може ли да ми отделиш един мишок, едно листенце и отхапаната ябълка....ще си ги глееееедааам и ще им се радвам....
Приятни почивни дни
Нора
Приятели,радвам се,че ви е харесала виртуалната ми почерпка.Благодаря ви за възторжените отзиви!
ОтговорИзтриванеИлиян,радвам се,че ти е харесала тортата!
Алиа,и ние обожаваме марципан и го предпочитам при торти с този тип украса.Радвам се на думите ти!
Павлинка,благодаря ти!Хубави почивни дни и на теб!
Траяна,много ти благодаря за възторга!правиш ме щастлива!
Еликсир,трогната съм!
Леви,аз пък съм трогната от твоето отношение и внимание.Двамата с приятеля ти сте толкова отзивчиви.Багодарение на вашето магазинче и отношение най-после имам нещата,които искам.
Аелис,благодаря ти,много си мила!Прекрасни почивни дни и на теб!
тутулина,Норче,благодаря ти!И мишоците и листата-вичко е за похапване и е много вкусно с вкус на бадеми.
Още веднъж ви благодаря-трогнахте ме!
Бети, чудесно изпълнение :)
ОтговорИзтриванеТолкова колоритно, създаващо невероятно настроение
и вкусно!
Сърдечни поздрави и хубав уикенд!
Благодаря ти Дани,за чудесните думи!
ОтговорИзтриванеХубав ден и на теб!
Леле, Бети, тук голяма игра е паднала от твоя страна и голямо ядене от страна на мишоците. Как доволно и блажено са заспали под есенните листа след славната почерпка! Макар че лайтмотивът на тортата ти е сбогуване и, като всяко сбогуване, навява малко тъга, тортата е закачлива, идейна и зарежда с усмивки. Чудесни детайли и страхотно изпълнение! Разказала си една приказка с нея е се оставила и храна за въображението:)) Искрени комплименти! Винаги ме вдъхновяваш! Хубави почивни дни!
ОтговорИзтриванеГуинет,радвам се,че тортата ми ти е харесала и благодаря за думите ти!Да раздялата по принцип натъжава,но сезоните...,те са един кръговрат и всеки има своето очарование и красота.Есента също,но на нейно място идва зимата,която привидно смразява всичко,природата е в покой, но ние хората,отваряме душите си един за друг.
ОтговорИзтриванеОще веднъж сърдечно ти благодаря за думите!
Ех, Бети,
ОтговорИзтриванетакава красота, а кремчето и блатът звучат превъзходно...
Голяма играчка е паднала с украсата, но наистина е станала красива:-)
Благодаря ти Мъхче!
ОтговорИзтриванеУкрасата ми достави неимоверно удоволствие.
Приятна вечер и хубава неделя!
Страхотна е!!!
ОтговорИзтриванеМного ми хареса!
Благодаря Мария!
ОтговорИзтриванеРазкошна торта! А тази нагризана круша просто ме довърши! Уникално сладурски са! Поздравления!
ОтговорИзтриванеБлагодаря Sneige!
ОтговорИзтриванеМного се радвам,че ти е харесала тортата!
Хубав ден!
Браво, Бети! Тортата е възхитителна и си личи колкото много труд и време си вложила. Впечатли ме не само дизайнът й, но и вкуса й!
ОтговорИзтриванеХубава неделя :)
Благодаря, Ирина!
ОтговорИзтриванеМного се радвам, че ти е харесала тортата!
Хубава и уютна неделя и за теб!
Страхотна торта! И отвън и отвътре!
ОтговорИзтриванеХихи, гледам снимките сигурно от половин час и не мога да му се нарадвам на мишлето и на колоритните есенни листа и плодчета. И ореховите блатове също много ме изкушават...
Ели,много си мила,благодаря ти!
ОтговорИзтриванеПриятна вечер и хубава неделя!
Бети,благодаря ти за прекрасните думи!
ОтговорИзтриванеАз не съм те следила отдавна,защото смятах,че не тие приятно,защото нямаше никакъв контакт между нас!Не обичам да се натрапвам!
Тортата и снимките ме оставиха без думи!
Ти наистина си вълшебница!
Истински се възхищавам на хора,които могат да сътворят такава красота,защото това е много фина работа и не е за всеки!
Прегръщам те и се радвам,че няма някакъв проблем!
Кате,
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти за милите думи!Ценя мнението ти,защото си невероятен естет и изключително позитивен човек!Понякога от готвене и работа не ми остава време за компютъра...Друг проблем няма.
Сърдечни поздрави!
Тази торта е един невероятен есенен шедьовър!
ОтговорИзтриванеВъзхитена съм...! Вие сте чуден творец! Съчетавате цветове, вкусове и създавате страхотен дизайн!
Поздравления!
Направих този блат, но с крем от маскарпоне- получи се много вкусна торта! Блатът наистина има много нежна и сочна текстура!!
ОтговорИзтриванеТортата ти е със страхотен дизайн, Бети!
Да. Великолепна е!
ОтговорИзтриванеЗдравейте,
ОтговорИзтриванеИмате страхотен блог:) Поздравления ! Пробвала са някои от вашите рецепти и всичко се е получавало страхотно :). Тук коментирате за някакво магазинче, от което пазарувате марципана и бихте ли ми казала къде се намира?
Поздрави,
Диана
Диана, благодаря за хубавите думи!
ИзтриванеМарципан има(ше) в Била, Лидъл, мисля и в Кауфланд. Виждала съм често и в Метро. Купувала съм от магазин Сокони-има във Варна -на Мария Луиза, мисля, че №20-точно срещу Годзила.Има и в София. А можеш да си поръчаш и онлайн от http://cookibooki.bg