Меденки слепени с мармалад от сливи

 Меденките са сладките, без които няма Коледа. Или по друг начин казано- във всеки дом по Коледа има меденки. Колкото и дълъг списък да правим за коледни сладки, меденките са начело. Всеки дом си има рецепта и преди Коледа, тетрадките се отварят и се започва ... приготвянето на най-ароматните и вкусни сладки. Любим момент още от детството ми. Облаци брашно, пудра захар, аромат на карамфил, канела и кардамон, формички, точилка, наредени тави, които влизат и излизат от фурната. Топлина и ухания се носят в цялата къща. Отваряме специално направения фин мармалад от сливи за слепване на меденките и започваме да ги събираме. Нареждаме ги в широки чинии и ги отнасяме в студената стая. Вече е два или три часа, навън тихо вали сняг, цялата къща ухае на канела, мушваме се под завивките и заспиваме...На следващия ден ще печем други сладки и ще украсяваме меденките. Най- често с шоколад.

Точно тези меденки ще ви покажа днес. През годините добавих по-смели подправки, но са вкусни и ароматни и само с канела, малко кориандър и анасон. Семпли, семпли ( в сравнение с многобройните украсени сладки, които имам тук в блога), слепени с щедро количество мармалад, украсени само с разтопен шоколад. Казвам ви- неустоимо вкусни са. 

Това тесто се точи лесно, не се издига много и е подходящо за правене на медени къщички.




Меденки, слепени с мармалад от сливи

Съставки


400 грама брашно
60 грама мед - 3 с.л. течен мед
150 грама пудра захар
1 с.л. какао
1 ч.л сода бикарбонат
1/4 ч.л сол
подправки 
2-3 ч.л. канела или на вкус
1 ч.л. смлян карамфил
1/4 ч.л. смлян кардамон
1 с.л. микс от коледни аромати- звездовиден анасон, индийско орехче, канела, карамфил,  кардамон, кориандър ( ако искате пропуснете тази подправка)
100 гр масло, меко на стайна температура
2 яйца



Инструкции

1. В  голяма купа, пресейте няколко пъти, пудрата захар, какаото, брашното, солта, содата и подправките
2. Оформете кладенче и добавете  маслото, меда и яйцата. Започнете за бъркате с вилица или дървена лъжица, продължете с ръка, която сте топнали в малко брашно и оформете на топка.Това става бързо и без добавяне на допълнително количество брашно.
Увийте тестото в свежо фолио и оставете през нощта на хладно. Аз обикновено пека на следващата нощ. Не е проблем да остане и още една.
3. Около час преди да започнете да печете го извадете на стайна температура.
4. Загрейте фурната до 180 C
5. Застелете тавите с хартия. Поставете хартия на плота, с торбичка, пълна с брашно леко посипете брашно-това ще помогне на отделянето на бисквитките. Откъснете парче от тестото  и с помоща на друг лист хартия или свежо фолио, разточете тънко около 3-4 мм. Може да поръсите леко с брашнената торбичка. Нарежете желаните форми. Добре е в една тава да поставяте приблизително еднакви фигури, за да се изпекат равномерно.
Печете около 5-7 минути, в зависимост от размера на бисквитките. Ако са по малки- проверете след 4-5 минути. За по-големи -6-8 -9 минути. Вадят се, когато съвсем леко краищата им порозовеят.
6. Извадете от фурната, оставете да изстинат, да ги чувствате топли, и тогава ги пренесете от тавата на решетка, където  напълно да изстинат. Горещите бисквити са още меки и могат да се счупят- особено по-големите.
7. Слепете с мармалад, когато са напълно изстинали. Използвайте щедро количество мармалад, така ще усещате вкуса му осезаемо. След 2-3 дни излишната влага от мармалада ще е преминала в бисквитите. Те ще са приятно омекнали, а мармалада няма да "тече", но ще се усеща във всяка хапка. Ако се намаже по-малко количество, колкото да се залепят бисквитите, няма да се усеща при яденето. Вижте снимката по-долу.
8. На следващия ден, ако желаете украсете с шоколад. Може да строите всички бисквити в няколко реда и да направите линии с различни разтопени шоколади- млечен, черен и бял. Може да потопите половината в черен шоколад, другата- в бял шоколад. Използвайте фантазията си.
Съхранявайте в добре затворени кутии.



Коментари

Какво сте гледали в последните 7 дни