Меденки слепени с мармалад от сливи
Меденките са сладките, без които няма Коледа. Или по друг начин казано- във всеки дом по Коледа има меденки. Колкото и дълъг списък да правим за коледни сладки, меденките са начело. Всеки дом си има рецепта и преди Коледа, тетрадките се отварят и се започва ... приготвянето на най-ароматните и вкусни сладки. Любим момент още от детството ми. Облаци брашно, пудра захар, аромат на карамфил, канела и кардамон, формички, точилка, наредени тави, които влизат и излизат от фурната. Топлина и ухания се носят в цялата къща. Отваряме специално направения фин мармалад от сливи за слепване на меденките и започваме да ги събираме. Нареждаме ги в широки чинии и ги отнасяме в студената стая. Вече е два или три часа, навън тихо вали сняг, цялата къща ухае на канела, мушваме се под завивките и заспиваме...На следващия ден ще печем други сладки и ще украсяваме меденките. Най- често с шоколад.
Точно тези меденки ще ви покажа днес. През годините добавих по-смели подправки, но са вкусни и ароматни и само с канела, малко кориандър и анасон. Семпли, семпли ( в сравнение с многобройните украсени сладки, които имам тук в блога), слепени с щедро количество мармалад, украсени само с разтопен шоколад. Казвам ви- неустоимо вкусни са.
Това тесто се точи лесно, не се издига много и е подходящо за правене на медени къщички.
Съставки
1/4 ч.л сол
2 яйца
3. Около час преди да започнете да печете го извадете на стайна температура.
Печете около 5-7 минути, в зависимост от размера на бисквитките. Ако са по малки- проверете след 4-5 минути. За по-големи -6-8 -9 минути. Вадят се, когато съвсем леко краищата им порозовеят.
6. Извадете от фурната, оставете да изстинат, да ги чувствате топли, и тогава ги пренесете от тавата на решетка, където напълно да изстинат. Горещите бисквити са още меки и могат да се счупят- особено по-големите.
7. Слепете с мармалад, когато са напълно изстинали. Използвайте щедро количество мармалад, така ще усещате вкуса му осезаемо. След 2-3 дни излишната влага от мармалада ще е преминала в бисквитите. Те ще са приятно омекнали, а мармалада няма да "тече", но ще се усеща във всяка хапка. Ако се намаже по-малко количество, колкото да се залепят бисквитите, няма да се усеща при яденето. Вижте снимката по-долу.
Коментари
Публикуване на коментар