Шоколадов сладкиш с круши и лешници- веган и без глутен
Този ежедневен сладкиш с круши и лешници ще ви очарова с богат шоколадов аромат, съчетан с круши и лешници. Деликатното присъствие на портокалова кора и кардамон му придават достатъчно блясък и бихте могли да поднесете и в празничен ден.
На село едното крушово дърво е в близост до лешниковия храст и винаги съм обичала да съчетавам плодовете им. Този сладкиш е лесен за приготвяне, без използване на миксер. Сладкишът е без животински продукти и е безглутенов. Може да се поднесе с топка сладолед, разбита кокосова сметана или шоколадов сос.
Ако обичате круши в блога може да откриете много рецепти за вдъхновение. Напишете в търсачката на блога "круши", и ще видите салати, смутита, тарти, захаросани круши, десерти в чаши, торти..., в които съм включила този невероятен плод.
Ето някои от тях:
Шоколадова торта с круши- веган- Pear Chocolate Cake - vegan
Шоколадова торта с круши и лавандула
Шоколадова торта с круши, стафиди и сушени сини сливи
Веган шоколадова торта с круши
Ванилова панакота с круши в ароматизиран сироп със звездовиден анасон
Печени круши с кленов сироп и тонка боб
Крушов тарт с бадемово лавандулова плънка
Протеиново смути с круша и орехи
Галет с круши, марципан и къпини
Видео към рецептата
Шоколадов сладкиш с круши и лешници- веган, без глутен
Порции: 10-12
Време за подготовка: 10 мин
Време за готвене: 45 минути
Общо време: 1 час
Състав
1½ чаши безглутеново брашно препоръчвам това брашно Doves Farm Безглутеново обикновено бяло брашно *
⅓ чаша неподсладено какао на прах
1 чаена лъжичка бакпулвер
½ чаена лъжичка сода за хляб
½ чаена лъжичка сол
½ чаена лъжичка смлян кардамон
3 с. л. лешникови брашно
180 мл кленов сироп
160 мл студена вода
80 мл зехтин (олио също би свършило работа)
1 ч. л. ванилов екстракт или семената от 1 шушулка ванилия
1 чаена лъжичка ябълков оцет
2-3 малки круши, обелени и почистени от сърцевината, половината нарязани на ситно, а другата половина нарязани на тънки филийки (необелени)
½ чаша нарязани лешници
кората от 1/2 портокал
* В повечето случаи, когато не е указано друго брашно, използвам това Doves Farm Безглутеново обикновено бяло брашно. Не е реклама, просто винаги печивата се получават с отличен резултат с брашната на тази фирма.
Инструкции
1. Загрейте фурната си до 175-180 С и намажете или отворете 20-22 см форма за торта с подвижно дъно с хартия за печене.
2. В голяма купа разбийте заедно с телена бъркалка брашното, какаото, бакпулвера, лешниковото брашно, содата за хляб, солта и кардамона.
3. Във друга купа разбийте заедно кленовия сироп, водата, олиотото, ванилията и оцета. Добавете мокрите съставки към сухите съставки и разбъркайте, докато се смесят. Внимателно разбъркайте нарязаните круши в тестото, след което изсипете в тавата. Отгоре наредете останалите круши, нарязани на тънки парчета и поръсете с нарязаните лешници.
4. Печете сладкиша 40-45 минути, докато стегнете напълно. Горната част трябва да се чувства стегната и пружинираща при допир. Извадете го от фурната. Оставете го, за да се охлади за 10-15 минути, след което освободете от формата. Поставете върху решетката за охлаждане, за да се охлади напълно, преди да го нарежете.
Направихте ли тази рецепта?
Кажете ми какво мислите!
Оставете коментар по-долу или споделете снимка и ме тагнете в Instagram с хаштаг #vkusnosbety и ме споменете за да видя с @vkusnosbety
А бихте ли посочили какви точно брашна има в безглутеновото брашно?
ОтговорИзтриванеОризово брашно, картофено нишесте, тапиока, царевично брашно или нишесте, брашно от елда. Не пише съотношения. Ето това е брашното https://www.britishcornershop.co.uk/doves-farm-gluten-free-plain-white-flour
ИзтриванеБихте ли посочили какво е съдържанието на безглутеновото брашно?
ОтговорИзтриванеДали кленовия сироп може да се замени с пчелен мед?
ОтговорИзтриване