Шоколадов сладкиш с круши и лешници- веган и без глутен





Този ежедневен сладкиш с круши и лешници ще ви очарова с богат шоколадов аромат, съчетан с круши и лешници. Деликатното присъствие на портокалова кора и кардамон му придават достатъчно блясък и бихте могли да поднесете и в празничен ден.

 На село едното крушово дърво е в близост до лешниковия храст и винаги съм обичала да съчетавам плодовете им. Този сладкиш е лесен за приготвяне, без използване на миксер. Сладкишът е без животински продукти и е безглутенов. Може да се поднесе с топка сладолед, разбита кокосова сметана или шоколадов сос. 

Ако обичате круши в блога може да откриете много рецепти за вдъхновение. Напишете в търсачката на блога "круши", и ще видите салати, смутита, тарти, захаросани круши, десерти в чаши, торти..., в които съм включила този невероятен плод.


Ето някои от тях:

Шоколадова торта с круши- веган- Pear Chocolate Cake - vegan

Шоколадова торта с круши и лавандула

Шоколадова торта с круши, стафиди и сушени сини сливи 

Веган шоколадова торта с круши

Ванилова панакота с круши в ароматизиран сироп със звездовиден анасон

Печени круши с кленов сироп и тонка боб

Захаросани круши

Крушов тарт с бадемово лавандулова плънка

Кростата с круши

Печен крем с поширани круши

Протеиново смути с круша и орехи

Смути с грозде и круши

Мус с бял шоколад и круша

Галет с круши, марципан и къпини


Видео към рецептата 



✅ Ако това видео ви харесва, абонирайте се за канала и не забравяйте да натиснете камбанката за да получавате известие, когато публикувам ново видео.





 Шоколадов сладкиш с круши и лешници- веган, без глутен

Порции: 10-12 

Време за подготовка: 10 мин

Време за готвене: 45 минути

Общо време: 1 час


Състав

1½ чаши  безглутеново брашно препоръчвам това брашно Doves Farm Безглутеново обикновено бяло брашно *

⅓ чаша неподсладено какао на прах

1 чаена лъжичка бакпулвер

½ чаена лъжичка сода за хляб

½ чаена лъжичка сол

½ чаена лъжичка смлян кардамон 

3 с. л. лешникови брашно

180 мл кленов сироп

160 мл студена вода

80 мл  зехтин (олио също би свършило работа)

1 ч. л. ванилов екстракт или семената от 1  шушулка ванилия

1 чаена лъжичка ябълков оцет

2-3 малки круши, обелени и почистени от сърцевината, половината нарязани на ситно, а другата половина нарязани на тънки филийки (необелени)

½ чаша  нарязани лешници

кората от 1/2 портокал

* В повечето случаи, когато не е указано друго брашно, използвам това Doves Farm Безглутеново обикновено бяло брашно. Не е реклама, просто винаги печивата се получават с отличен резултат с брашната на тази фирма.


Инструкции

1. Загрейте фурната си до 175-180 С и намажете или отворете 20-22 см форма за торта с подвижно дъно  с хартия за печене.

2. В голяма купа разбийте заедно с телена бъркалка брашното, какаото, бакпулвера,  лешниковото брашно, содата за хляб, солта и кардамона.

3. Във друга купа разбийте заедно кленовия сироп, водата, олиотото, ванилията и оцета. Добавете мокрите съставки към сухите съставки и разбъркайте, докато се смесят. Внимателно разбъркайте нарязаните круши в тестото, след което изсипете в тавата. Отгоре наредете останалите круши, нарязани на тънки парчета и поръсете с  нарязаните лешници.

4. Печете сладкиша 40-45 минути, докато стегнете напълно. Горната част трябва да се чувства стегната и пружинираща при допир. Извадете го от фурната. Оставете го, за да се охлади за 10-15 минути, след което освободете от формата. Поставете върху решетката за охлаждане, за да се охлади напълно, преди да го нарежете. 

Направихте ли тази рецепта? 

Кажете ми какво мислите!

Оставете коментар по-долу или споделете снимка и ме тагнете в Instagram с хаштаг #vkusnosbety и ме споменете за да видя с @vkusnosbety

Коментари

  1. А бихте ли посочили какви точно брашна има в безглутеновото брашно?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Оризово брашно, картофено нишесте, тапиока, царевично брашно или нишесте, брашно от елда. Не пише съотношения. Ето това е брашното https://www.britishcornershop.co.uk/doves-farm-gluten-free-plain-white-flour

      Изтриване
  2. Бихте ли посочили какво е съдържанието на безглутеновото брашно?

    ОтговорИзтриване
  3. Анонименноември 04, 2024

    Дали кленовия сироп може да се замени с пчелен мед?

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Какво сте гледали в последните 7 дни