Бухтички/понички с прясно мляко пълни с ванилов крем

 





Едни от любимите ни закуски от детството бяха бухтичките на баба, въобще тестените и закуски. Нямаше нещо, което да не ни харесва. Знаеше всякакви питки и ни ги приготвяше с голямо удоволствие,  ние със същото ги ядяхме.  Оставяха ни от петък вечер на село и това ни бяха най-любимите дни. В събота сутрин ни събуждаше примамливата миризма, която тръгваше из къщата от закуската, която баба приготвяше. Скачахме от леглото и право в топлата кухня, за да гледаме магията на приготвянето им. Не винаги бяха перфектно кръгли, понякога им се получаваха ушички или опашчици. Оприличавахме ги на фигури на птички или животни. Още горещи ги посипвахме с облак пудра захар или ги потапяхме в сладко от ягоди. Ах, беше толкова хубаво! Когато моите деца бяха малки, съботите и неделите бяха отредени за тестени закуски. И сега приготвям печива- питки добруджанки, малай, баница, бъркана баница с коприва и скоунс, палачинки

Как неусетно стигнахме до ядене на плодове или купа с мюсли/ядки/гранола, придружена с много плодове-нямам представа. Сега рядко се случва да ядем пържени тестени закуски.  Обикновено когато се съберем от близко и далече и отидем на късна закуска у майка ми и сме се уговорили тя да прави питки. 

Днес приготвих тези бухтички/понички по желание на семейството, заради спомените. Хапнахме ги с удоволствие, в приятни разговори за минали времена. Измерих продуктите за улеснение и добър резултат за всеки, който реши да приготви. Първо приготвих крема за да има време да се охлади. Може да го приготвите и ден -два по-рано. Може да използвате и лимонов крем (Lemon curd ) за още по-свеж вкус. 

Ако и вие имате подобни сладки и вкусни спомени, а нямате баба наблизо, ще се радвам да опитате тези бухтички. Може да ги поднесете само с пудра захар или с бурканче сладко от ягоди. Ако пък ги напълните със сладкарски крем и ги топнете в разтопен шоколад, ще заприличат съвсем на американските понички- донъти и по-специално бихте открили с прилика с Бостънските понички. Може да опитате и с други пълнежи и глазури, ако искате. Вариантите са безкрайни.

Рецептата е супер лесна и бърза. Няма вадене и цапане на миксер, втасвания, месене, точене, облаци от брашно, купища съдове, чистене на плот и треперене дали този път ще успеете. Нищо подобно! 10 минути! Толкова трябва, за да забъркате тестото и да започнат да излизат бухтичките. Ако решите да поднесете с крем, него може да приготвите ден по-рано или от предната вечер. Но поничките са вкусни сервирани с домашно сладко- от малини, ягоди, кайсии, праскови или вашето любимо. 

И така, да отиваме в кухнята!

Бухтички/понички с прясно мляко пълни с ванилов крем 

    Съставки

   За поничките

    растително масло, за пържене

    250 мл прясно мляко

    1 голямо яйце

    280 г универсално брашно

    2 с.л. захар

    4 ч.л. бакпулвер

    1/2 ч.л.сол

    60 г несолено масло, разтопено

Инструкции за бухтичките:

1. Постелете тава или широка чиния с хартиени кърпи.

2. В малка купа разбийте млякото и яйцето.

3. В отделна средна купа разбийте с телена бъркалка заедно брашното, захарта, бакпулвера и солта. Разбъркайте млечно-яйчената смес със сухите съставки, след това разбъркайте разтопеното масло, разбърквайте, докато се оформи меко тесто.

4. След като олиото достигне 180 С ( ако имате сладкарски термометър, използвайте го ), използвайте малка лъжица за сладолед, за да пуснете около 1 супена лъжица лъжица тесто в олиото, като внимавате да не препълните тенджерката. *** Изпържете  поничките, като ги обръщате в олиото, всъщност те сами се обръщат, много е забавно ( пуснах в стори в Инстаграм и е в " Солени "), за около 2 минути или докато станат златистокафяви. С помощта на решетъчна лъжица прехвърлете  поничките върху покритата с хартиена кърпа тава. 

5. Оставете бухтичките да се охладят леко. Поставете върху решетка за охлаждане.

6. След като се охладят достатъчно, за да се справят с тях, внимателно поставете върха на поша с  пълнежа в поничката и изстискайте ваниловото тесто вътре. Повторете с всички бухтички. 

*** Съвет

Пуснете една лъжица тесто и след като се опържи, разтворете и вижте дали няма сурова част във вътрешността. Ако е така, намалете силата на огъня с една или две степени. Аз пържих на 7-степен от 9. 

4. След като олиото достигне 180 С ( ако имате сладкарски термометър, използвайте го ), използвайте малка лъжица за сладолед, за да пуснете около 1 супена лъжица лъжица тесто в олиото, като внимавате да не препълните тенджерката. *** Изпържете  поничките, като ги обръщате в олиото, всъщност те сами се обръщат, много е забавно ( пуснах в стори в Инстаграм и е в " Солени "), за около 2 минути или докато станат златистокафяви. 

С помощта на решетъчна лъжица прехвърлете  поничките върху покритата с хартиена кърпа тава. 

5. Оставете бухтичките да се охладят леко. Поставете върху решетка за охлаждане.


Основен ванилов крем за сладкиши


около 500 мл

Съставки:

240 мл пълномаслено мляко, може кокосово

120 мл тежка сметана, може кокосова

4 големи жълтъка

50 г  захар или кленов сироп

3½ с.л. царевично нишесте

2 с.л. ванилов екстракт

2 с.л.  масло, може кокосово

Упътвания:

1. В купа за смесване разбийте заедно половината мляко, яйчните жълтъци и царевично нишесте. Оставете настрани.

2. В средно голяма тенджера добавете останалото мляко, сметаната и захарта. Оставете сместа да заври леко.

3. Разбийте приблизително 1/3  от горещата течност в жълтъчната смес и продължете да бъркате, за да осигурите гладко сготвяне на жълтъците.

4. Изсипете жълтъчната смес в тигана с останалата гореща течност и бъркайте заедно на средно слаб огън. Продължете да загрявате при непрекъснато бъркане сладкарския крем, за да може сместа да се сгъсти.

5. След като сместа стане достатъчно гъста, за да покрие гърба на лъжица, разбъркайте ванилията и маслото и разбийте, докато се смесят напълно.

6. Ако искате да охладите бързо, то прецедете сместа в купа, поставена над ледена баня като бъркате непрекъснато.

7. Ако не бързате- покрийте с хартия за печене топлия сладкарски крем и го поставете в хладилника за поне час или до готовност за употреба. Хартията се слага плътно върху крема. Това предотвратява образуване на коричка.

8. Може да напълните бухтичките като използвате пош-вариант I или да ги разполовите - вариант II.

* Вариант I : Поставете сладкарския крем в пош с кръгъл накрайник и напълнете поничките.

** Вариант II :  Нарежете поничките наполовина, намажете малко количество сладкарски крем върху долната половина на поничките и поставете обратно горните части. Завършете с леко поръсване с пудра захар. Сервирайте.


1. В купа за смесване разбийте заедно половината мляко, яйчните жълтъци и царевично нишесте. Оставете настрани.

3. Разбийте приблизително 1/3  от горещата течност в жълтъчната смес и продължете да бъркате, за да осигурите гладко сготвяне на жълтъците.

5. След като сместа стане достатъчно гъста, за да покрие гърба на лъжица, разбъркайте ванилията и маслото и разбийте, докато се смесят напълно.

6. След като се охладят достатъчно, внимателно поставете върха на поша с  пълнежа в поничката и изстискайте ваниловото тесто вътре. Повторете с всички бухтички

* Вариант I : Поставете сладкарския крем в пош с кръгъл накрайник и напълнете поничките.

** Вариант II :  Нарежете поничките наполовина, намажете малко количество сладкарски крем върху долната половина на поничките и поставете обратно горните части. 

Завършете с леко поръсване с пудра захар. Сервирайте.


Ще се радвам, ако  приготвите, да ми  покажете в Инстаграм, като ме споменете с @vkusnosbety за да го видя или във Fb

Коментари

Какво сте гледали в последните 7 дни