Кефир от растително и животинско мляко

В навечерието сме на Бъдни вечер и Коледа, всички бисквити са опечени, менютата са уточнени. Трапезите ще изобилстват с всякакви вкусотии, празник е и няма нужда да мислим за всяка хапка дали и колко е полезна или вредна. На всички е ясно, че бялата захар и  брашно са прости въглехидрати, които в зашеметяващи комбинации ни омайват и глезят небцето ни, но не хранят тялото ни с нищо, освен с празни калории. И тези въглехидрати/калории, ако не ги изиграем в кръшни хора или каране на ски, или енергични разходки, ще доведат най-малкото до купуването на нови дрехи в следващ размер. Не звучи добре никак, нали? 

Включването на пълноценна храна в тази поредица от празнични дни е добра идея. Такава храна е кефирът. Приготвя се лесно и бързо. Активното ни участие е десетина минути. Ето защо споделям  днес как приготвих кефир от мляко от кашу и от краве мляко, взето от производител. Приготвих в два варианта, за да имам база за сравнение. При едни и същи условия, едновременно заквасих двете млека. След като сварих млякото и заквасих, оставих да престои за 14-16 часа при температура 28-29 С, след това осигурих престой в хладилник и кефирът беше готов. Опитах от кравето мляко, беше станал какъвто го помня от детството си,  но истински се насладих на кефирът от кашу. Прелестен, свеж, нежно тръпчив вкус, на който не мога да се наситя.   

Кефирът е традиционна кавказка напитка, известна още от древността с лечебните си свойства.  Тайната на кефира е неговата закваска – кефиреното зърно. Спомням си в детството ми, как майка ми беше донесла от някъде няколко кефирени зрънца и редовно приготвяше кефир. Тогава за пръв път чух тази дума и разбрах, че е традиционна напитка от мляко за кавказците, както за нас киселото мляко. След време нещо се случи с тези зрънца и майка ми спря да приготвя кефир. В наши дни в много магазини се продава кефир, но хората продължават да си разменят кефирени зърна и да приготвят у дома. 

Какво представлява кефирът?

Тази древна напитка е уникална симбиотична свързаност от млечнокисели микроорганизми, оцетнокисели бактерии и специални кефирни дрожди. Метаболитните продукти от съвместната ферментативна дейност са в основата на пробиотичните свойства на напитката. Кефирната микрофлора преживява и се размножава в стомашно-чревния тракт, подобрява екосистемата му, проявява антимикробна активност спрямо нежеланите микробни видове, поддържа отлично тонуса на храносмилателния тракт, извежда токсините от организма и активира имунната защита. 

Защо да включим кефир в менюто си?

 Кефирът повишава имунитета, намалява кръвната захар, повлиява добре стомашно-чревни заболявания, изчиства мазнините от черния дроб.

 Подобрява  съотношението на здрави бактерии в средата на стомашно-чревния тракт.

 По-хубава кожа и коса. Консумацията на кефир в дългосрочен план е свързана с подобрена кожа и коса, превъзходно здраве на сърдечно-съдовата система и имунитет и потискане на желанието за консумация на нездравословни храни.

 Повишава активността на стомаха, затова е добре да се редува с по-лека пробиотична напитка, например айрян.

 Спомага лечение и предотвратява инфекции на вагиналните и пикочните пътища.

Как да консумираме кефир?

Имате безкрайни възможности за сервиране на вашия кефир. Когато търсите бърза здравословна закуска, смутито с кефир е перфектният избор. 

Идеален е да го сервирате с домашна гранола и пресни плодове.  Добавянето на повече пробиотици към вашата диета може да увеличи добрите бактерии в храносмилателния ви тракт , което подобрява цялостното здраве на червата , храносмилането и засилва имунната ви система. 

Можете да добавите разнообразие от плодове и суперхрани , за да подобрите хранителната стойност и вкуса. 

Направете си айран или таратор. 

За да приготвя кефир използвах закваска за кефир Genesis Labolatories. Намирам за много удобни тези капсули, всяка от които е,  за заквасване на 1-2 л мляко. Не се налага да се грижа за кефирените зърна и когато отсъствам от вкъщи да мисля дали са добре в хладилника, да пиша дати по бурканите кога съм ги сложила и т.н. Когато съм в настроение за кефир, приготвям мляко, заквасвам го -удобно и лесно. Мога да взема със себе си, ако отивам някъде за няколко дена. Изпробвах да заквася кефира, като добавя към него от лиофилизираните био малини Genesis Labolatories . Изглеждат перфектни и са подходящи за приготвяне и на други изкушения, в които не е подходящо да се използват пресни или замразени плодове- например ръчно приготвени шоколади, тартове или дори макарони. Лиофилизирането е процес на консервирани замразяване и сушене под вакуум при температури, които запазват всички полезни хранителни вещества. Цветните прахчета, които използвам в суровите десерти са приготвени точно по тази технология от плодове и цветя с наситени цветове. 

Вижте видеото: 

Кефир от растително и животинско мляко

Време за подготовка: 10 мин

Време за готвене: 15 часа

Общо време: 15 часа 10 минути

Оборудване

кухненски термометър

стъклени буркани

Съставки 

600 мл краве  мляко от мандра или производител

600 мл мляко от кашу ( домашно, приготвено от 150 г кашу и 900 мл вода)

1 ампула закваска за кефир Genesis Labolatories

2-3 с.л. лиофилизирани малини Genesis Labolatories или на вкус


Инструкции

1. Сварете млеката (поотделно). 

2. Охладете ги до 29 С. Тук е необходим термометър. 

3. Сложете млеката в стерилизирани буркани. Разпределете съдържанието на 1 капсула в двата буркана. Не слагайте самата капсула. Съдържанието на 1 капсура е достатъчна за заквасването на 1-2 литра мляко. Разбъркайте добре. Добавете лиофилизирани малини. Разбъркайте отново. Затворете с капаци бурканите.

4.  Дръжте бурканите 14-16 часа на температура 29 С. Това може да направите по няколко начина:

- Покрйте с топла завивка, като заобиколите бурканите с други, в които има гореща вода. Периодично сменяйте водата в бурканите с нова гореща вода. Не е много удобен начин, а и не може да контролирате стриктно температурата, която е при кефира, но работи при заквасване на кисело мляко например.

- поставете във фурна на 29 С 

- Използвайте уред за заквасване. 

- Използвайте функцията за ферментиране на еърфраера, ако имате такъв.

- Използвайте електрически терлик на най-ниската степен.

4. След изтичането на 14-16 часа без да разбърквате приберете за няколко часа в хладилника

5. Сега вече кефирът е готов. Насладете му се! 

Ще се радвам, ако го приготвите, да ми го покажете в Инстаграм, като ме споменете с @vkusnosbety за да го видя или във Fb


Коментари

Какво сте гледали в последните 7 дни