Хляб от просо - Millet bread ( видео рецепта)








Веган, безглутенов, подходящ за сандвичи. Той е с фина текстура и е страхотно хрупкав, ако го препечете. Има мек вкус и върви с всичко, което пожелаете да изядете с филийка. Лесен за приготвяне, освен това е без масло, без захар, без мая, без нишесте, без други брашна, без ксантанова гума( обичайна съставка за безглутенови брашна), веган е и е идеално вкусен. Казах ли, че е с малко съставки? Основните са само 2- брашно от просо и псилиум хуск. Останалите съставки са вода, сол, бакпулвер и сода за хляб. Това е! Не звучи ли чудесно! 

Ние хапнахме няколко филийки с намачкано авокадо, репички и кедрови ядки.





Независимо дали сте безглутенови хора, имате такива приятели или просто обичате да пробвате различни вкусове, горещо ви препоръчвам да опитате този хляб. И още по-горещо ви препоръчвам да смелете просото у дома- с мощен блендер, с Нутрибулет( в моя случай) или в краен случай на малки порции с кафемелачка. Питайте ме откъде знам- от опит. Когато опекох този хляб за първи път, нямах брашно и си смлях в Нутрибулета. Получи се страхотен, уханен, вкусен хляб от просо. Поръчах си два вида брашно- едното смляно на каменна мелница( по принцип обичам такива брашна), другото е по-фино( не съм го изпробвала още) опекох хляба, изчаках търпеливо да се охлади, нарязах. И, какво разочарование- хлябът нагарчаше, нямаше този мек, вкусен аромат на просо. Явно, както при лена, така и при просото е по-добре да се мели на момента, преди използване. Семената, когато са цели запазват своите качества при съхраняване по-добре от смлените. 

Обичам да пека различни алтернативни хлебчета и виждам, че се харесват и на читателите тук. 
Разбира се винаги може да кликнете на думата хляб и да видите всичко, което съм публикувала от тази категория.

Ето някои рецепти, които може да харесате:









Няколко думи за това скромно, но страхотно просо. Просото е древна зърнена култура с високо съдържание на фибри и нисък гликемичен индекс. Това означава без скок на захарта след ядене. Освен това има високо съдържание на витамини от група В, калций, желязо, калий, цинк и магнезий. Харесва ми, че има мек вкус и че бързо мога да изпека хляб идеален за всеки ден. Харесвам усещането, че ям нещо истинско и пълноценно за тялото ми.  

🔥 Този хляб е отлична алтернатива на обикновения хляб. Опитайте и напишете в коментарите как ви харесва рецептата. 💬

Видео рецепта 


Хляб от просо 

Време за подготовка: 10 минути

Време за готвене: 1час 30 минути

Общо време: 1 час 40 минути

Порции: 1 голям хляб (14 филийки)

Съставки 

400 г брашно от просо (вижте съвета, за да смелите сами)

2 чаени лъжички бакпулвер

1 чаена лъжичка фина морска сол

1/2 чаена лъжичка сода бикарбонат

600 мл вода

1 супена лъжица ябълков оцет , вижте бележките за опции

30 г цели люспи от псилиум


Инструкции 

1. Загрейте фурната до 160 C. Напръскайте или намажете тава за печене на хляб/кекс с размери  23×12 см (или постелете с хартия за печене ).

2. В голяма купа за смесване разбъркайте или пресейте брашното от просо , бакпулвера , солта и содата за хляб , докато се смесят.

400 г брашно от просо (вижте съвета, за да смелите сами)

2 чаени лъжички бакпулвер

1 чаена лъжичка фина морска сол

1/2 чаена лъжичка сода бикарбонат

3. В средна купа разбийте водата, оцета и люспите от псилиум, докато се смесят. Оставете да престои около 5 минути, докато се сгъсти на гел.

600 мл вода

1 супена лъжица ябълков оцет , вижте бележките за опции

30 г цели люспи от псилиум

4. Добавете сместа от псилиум към брашнената смес и разбъркайте (използвайки дървена лъжица, гумена шпатула или чисти ръце), за да се смесят напълно в тесто. Остържете дъното и стените на купата, за да комбинирате всички съставки (тестото ще бъде гъсто). Съберете тестото на груба топка (докато е още в купа).

5. С влажни ръце оформете тестото във форма на хляб, за да пасне на формата за хляб . Поставете в подготвената тава. Използвайте влажни ръце, за да изгладите горната част и леко закръглете страните. Вижте видеото.

6. Печете в предварително загрятата фурна за 90 минути, докато повърхността изглежда бледо златистокафява, суха и с коричка. Хлябът ще звучи кухо при почукване. Охладете във формата върху решетка за 15 минути.

7. Извадете хляба от формата и го охладете напълно върху решетка, преди да го нарежете.

Бележки

Съхранение: Съхранявайте охладения хляб в херметически затворен контейнер при хладна стайна температура за 2 дни, в хладилник за 1 седмица и във фризер до 6 месеца.

Брашно от просо : Брашното от просо може да бъде закупено или смляно у дома от  просо . Използвайте високоскоростен блендер, за да смелите просото на фино брашно (отнема около 1 минута) или смелете по 1/4 чаша в малка електрическа мелничка за кафе.

Опции за оцет: Същото количество  друг оцет или сок от лимон или лайм може да се използва вместо ябълковия оцет .

Хлябът е много приятен и без да е препечен. Сервиран със струйка висококачествен зехтин и люспеста сол е неустоимо вкусен. Препечен, намазан с масло или намачкано авокадо е също толкова вкусен. 

Пишете ми, ако опитате този хляб! Ще се радвам да разбера впечатленията ви!

Коментари

Какво сте гледали в последните 7 дни