Хляб от просо - Millet bread ( видео рецепта)
Веган, безглутенов, подходящ за сандвичи. Той е с фина текстура и е страхотно хрупкав, ако го препечете. Има мек вкус и върви с всичко, което пожелаете да изядете с филийка. Лесен за приготвяне, освен това е без масло, без захар, без мая, без нишесте, без други брашна, без ксантанова гума( обичайна съставка за безглутенови брашна), веган е и е идеално вкусен. Казах ли, че е с малко съставки? Основните са само 2- брашно от просо и псилиум хуск. Останалите съставки са вода, сол, бакпулвер и сода за хляб. Това е! Не звучи ли чудесно!
Ние хапнахме няколко филийки с намачкано авокадо, репички и кедрови ядки.
Няколко думи за това скромно, но страхотно просо. Просото е древна зърнена култура с високо съдържание на фибри и нисък гликемичен индекс. Това означава без скок на захарта след ядене. Освен това има високо съдържание на витамини от група В, калций, желязо, калий, цинк и магнезий. Харесва ми, че има мек вкус и че бързо мога да изпека хляб идеален за всеки ден. Харесвам усещането, че ям нещо истинско и пълноценно за тялото ми.
🔥 Този хляб е отлична алтернатива на обикновения хляб. Опитайте и напишете в коментарите как ви харесва рецептата. 💬
Видео рецепта
Хляб от просо
Време за подготовка: 10 минути
Време за готвене: 1час 30 минути
Общо време: 1 час 40 минути
Порции: 1 голям хляб (14 филийки)
Съставки
400 г брашно от просо (вижте съвета, за да смелите сами)
2 чаени лъжички бакпулвер
1 чаена лъжичка фина морска сол
1/2 чаена лъжичка сода бикарбонат
600 мл вода
1 супена лъжица ябълков оцет , вижте бележките за опции
30 г цели люспи от псилиум
Инструкции
1. Загрейте фурната до 160 C. Напръскайте или намажете тава за печене на хляб/кекс с размери 23×12 см (или постелете с хартия за печене ).
2. В голяма купа за смесване разбъркайте или пресейте брашното от просо , бакпулвера , солта и содата за хляб , докато се смесят.
400 г брашно от просо (вижте съвета, за да смелите сами)
2 чаени лъжички бакпулвер
1 чаена лъжичка фина морска сол
1/2 чаена лъжичка сода бикарбонат
3. В средна купа разбийте водата, оцета и люспите от псилиум, докато се смесят. Оставете да престои около 5 минути, докато се сгъсти на гел.
600 мл вода
1 супена лъжица ябълков оцет , вижте бележките за опции
30 г цели люспи от псилиум
4. Добавете сместа от псилиум към брашнената смес и разбъркайте (използвайки дървена лъжица, гумена шпатула или чисти ръце), за да се смесят напълно в тесто. Остържете дъното и стените на купата, за да комбинирате всички съставки (тестото ще бъде гъсто). Съберете тестото на груба топка (докато е още в купа).
5. С влажни ръце оформете тестото във форма на хляб, за да пасне на формата за хляб . Поставете в подготвената тава. Използвайте влажни ръце, за да изгладите горната част и леко закръглете страните. Вижте видеото.
6. Печете в предварително загрятата фурна за 90 минути, докато повърхността изглежда бледо златистокафява, суха и с коричка. Хлябът ще звучи кухо при почукване. Охладете във формата върху решетка за 15 минути.
7. Извадете хляба от формата и го охладете напълно върху решетка, преди да го нарежете.
Бележки
Съхранение: Съхранявайте охладения хляб в херметически затворен контейнер при хладна стайна температура за 2 дни, в хладилник за 1 седмица и във фризер до 6 месеца.
Брашно от просо : Брашното от просо може да бъде закупено или смляно у дома от просо . Използвайте високоскоростен блендер, за да смелите просото на фино брашно (отнема около 1 минута) или смелете по 1/4 чаша в малка електрическа мелничка за кафе.
Опции за оцет: Същото количество друг оцет или сок от лимон или лайм може да се използва вместо ябълковия оцет .
Хлябът е много приятен и без да е препечен. Сервиран със струйка висококачествен зехтин и люспеста сол е неустоимо вкусен. Препечен, намазан с масло или намачкано авокадо е също толкова вкусен.
Пишете ми, ако опитате този хляб! Ще се радвам да разбера впечатленията ви!
Коментари
Публикуване на коментар