Теменужено масло- Violet butter ( видео рецепта)

 



Пролетта е времето на обновление, когато природата се пробужда от зимния си сън и оживява в един магически танц на цветове и аромати. Пролетна симфония, която започва с тихия звън на кокичетата, оранжевите пламъчета на минзухарите и моите любими теменужки с вълшебен аромат. Обожавам ги!  Мога да стоя часове на теменужена поляна и да вдъхвам сладкия им мирис. 






И тази година има теменужено предложение. Този път е ефирно, флорално масло, което ще донесе пролетта на масата ви, когато и да го сервирате. Подходящо за празнична закуска или неделен брънч.

 🔥 Това масло определено ще предизвика приятни разговори около масата. И много комплименти за вас! Опитайте и напишете в коментарите как ви харесва рецептата. 💬



Вместо с кроасани, може да поднесете с друго хлебче:


Хляб от елда и просо


Ако и вие обожавате теменужките и сте нови тук, тези рецепти може да ви вдъхновят:










В годините съм се опитвала да  съхраня нежния теменужен аромат и да го имам за по-дълго, когато тях ги няма. Приготвяла съм Желе от теменужкиКонфитюр от теменужкиЗахаросани теменужки и няколко незабравими торти с теменужки.  Цветът на желето и конфитюра е много красив, но за съжаление нежният теменужен аромат липсва. Някои цветове дават своя аромат на водата, с която са накиснати, например при приготвянето на лимонада като бъз, рози, люляк. Е, с теменужките не се получава. За извличането на ароматите на някои цветя са  необходими други методи. 



Това не пречи да ги използвам в кухнята свежи за декорация на храна. В най-добрия случай е добре да това да стане веднага след събирането им. Ако искаме да имаме по-дълго, може да се запазят цветчета в хладилника. Описвала съм много пъти, как може да се запазят набраните цветчета за по-дълго време у дома в хладилни условия. Може да прочетете тук.

В днешната рецепта съчетах масло с пресни теменужени листенца. Само три съставки, съвсем малко работа, ако изобщо може да се нарече така цялото вълшебство с теменужените цветове. Необходими са масло, мед и разбира се теменужки. Наберете цветчетата от гора, от вашия двор или от място, за което сте сигурни, че е чисто.


Съвети:

 Може да използвате веган масло на блок или краве масло.

 Използвайте ароматен, течен мед. Например -липов, акациев или друг, който има флорален аромат и обичате.

 Ако не желаете мед по някаква причина, заменете с кленов сироп, конфитюр от теменужки( ше придаде лек розов нюанс) или еко не искате бързи въглехидрати заменете  със стевия или еритритол. Подсладителят може и напълно да се пропусне.

Събирайте теменужките от чисти места. Не берете с корени, не откъсвайте всички цветове, за да не попречите на популацията им. Ще искате и друга година да откъснете.

Ако измивате теменужките, не ги накисвайте. Просто разбъркайте във вода, прецедете и поставете върху чиста кухненска кърпа или кухненска хартия. Напълно подсушете преди да отделите венчелистчетата.





Видео рецепта 


Харесайте клипчето и ме последвайте за да подкрепите създаването на още интересни рецепти.
Изгледайте клипчето и в края ще разберете каква ще е следващата рецепта! 

Теменужено масло- Violet butter 

Съставки:

200-250 г масло на стайна температура ( веган на блок, за веган или безмлечна рецепта)

1-1,5 с.л. ароматен течен мед

1 чаша с теменужени венчелистчета, разделена на половина

Инструкции:

1. Поставете мекото масло в купа. Добавете 















Коментари

Какво сте гледали в последните 7 дни