Конфитюр от теменужки - Violets Jam
Ех, да можех да съхраня аромата на цялата поляна в няколко шишенца и бурканчета...!
След като направих Теменужено желе , което ми харесва, дори май ще не наложи да направя още една доза, защото от " проби" остана само най-малкото бурканче, което си е направо мострено количество, направих и сироп. Имам виолетки, желание и реших да направя и конфитюр. Миналата година също приготвих, но само за Теменужената торта.
Харесва ми нежната текстура на конфитюра от розови листенца и по подобен начин направих и от виолетки.
Продукти:
1. Разбъркайте пектина с 4 с.л. от захарта. Поставете в стъклен буркан половината от венчелистчетата на теменужките.
150 г листенца/ венчелистчета от виолетки (колкото повече толкова по-добре)
450 г захар,
2 супени лъжици плодов пектин (желиращ продукт, на базата на натурален плодов пектин)
сок от един лимон
750 мл вода
Начин на приготвяне:
450 г захар,
2 супени лъжици плодов пектин (желиращ продукт, на базата на натурален плодов пектин)
сок от един лимон
750 мл вода
Начин на приготвяне:
1. Разбъркайте пектина с 4 с.л. от захарта. Поставете в стъклен буркан половината от венчелистчетата на теменужките.
2. Загрейте водата до завиране и изсипете върху теменужките. Затворете буркана за 1 час. Ще забележите, че водата е със синьо-зелен цвят.
4. Прецедете водата в тенджерата, в която ще варите конфитюра. Добавете захарта и варете 10 минути, докато на повъхността се появят мехурчета и сиропът се сгъсти. Може да отстраните появилата се пяна. Добавете лимоновия сок, разбъркания пектин и попарените, както и свежите теменужени листа. Цветът веднага ще се промени в розово-лилав. Разбъркайте и оставете на умерен огън да къкри още 10 минути. Не варете дълго, защото листенцата ще се обезцветят и сладкото няма да има ярко розов цвят.
5. През това време загрейте бурканите във фурната. Може да пропуснете тази стъпка, ако след това ще стерилизирате бурканчетата. Аз предпочитам този метод. В повечето случаи не се налага да варя след това затворените буркани.
5. През това време загрейте бурканите във фурната. Може да пропуснете тази стъпка, ако след това ще стерилизирате бурканчетата. Аз предпочитам този метод. В повечето случаи не се налага да варя след това затворените буркани.
Коментари
Публикуване на коментар