Конфитюр от теменужки - Violets Jam




Теменужено, виолетово, романтично, уханно, жизнерадостно, пролетно ...е настроението ми от няколко дни. Когато имате теменужена поляна пред краката си, която не можете да обхванете с поглед и аромата й ви обгръща нежно, замайва ви ума и ви остава  само една мисъл- как да съхраните аромата и цвета на това вълшебство....


Ех, да можех да съхраня аромата на цялата поляна в няколко шишенца и бурканчета...!



След като направих Теменужено желе , което ми харесва, дори май ще не наложи да направя още една доза, защото от " проби" остана само най-малкото бурканче, което си е направо мострено количество, направих и сироп. Имам виолетки, желание и реших да направя и  конфитюр. Миналата година също приготвих, но само за Теменужената торта. 
Харесва ми нежната текстура на конфитюра от розови листенца и по подобен начин направих и от виолетки.



Продукти:

150 г листенца/ венчелистчета от виолетки (колкото повече толкова по-добре)
450 г захар,
2 супени лъжици плодов пектин (желиращ продукт, на базата на натурален плодов пектин)
сок от един лимон 
750 мл вода

Начин на приготвяне:

1. Разбъркайте пектина с 4 с.л. от захарта. Поставете в стъклен буркан половината от  венчелистчетата на теменужките. 
2. Загрейте водата до завиране и изсипете върху теменужките. Затворете буркана за 1 час. Ще забележите, че водата е със синьо-зелен цвят. 
4. Прецедете водата в тенджерата, в която ще варите конфитюра. Добавете захарта и варете 10 минути, докато на повъхността се появят мехурчета и сиропът се сгъсти. Може да отстраните появилата се пяна. Добавете лимоновия сок, разбъркания пектин и попарените, както и свежите  теменужени листа. Цветът веднага ще се промени в розово-лилав. Разбъркайте и оставете на умерен огън да къкри още 10 минути. Не варете дълго, защото листенцата ще се обезцветят и сладкото няма да има ярко розов цвят.
5. През това време загрейте бурканите във фурната. Може да пропуснете тази стъпка, ако след това ще стерилизирате бурканчетата. Аз предпочитам този метод. В повечето случаи не се налага да варя след това затворените буркани.
6. Махнете от огъня и разбъркайте, докато пяната изчезне. Напълнете в горещи буркани. Може също да поставите в гореща или студена( според това дали бурканите са още топли) вода и да варите  5-7 минути след завирането.

Коментари

Какво сте гледали в последните 7 дни