Естествено боядисани яйца с хоризонтални отпечатъци


 Един от най-любимите ми празници е Великден. Природата е в разцвет и зад всеки ъгъл ни очакват цъфтящи храсти, ароматни цветя или пътеки от опадали цветове от разцъфнали дръвчета. Украсявам дома и правя планове какви яйца ще боядисам, с какви боички.  Вълнувам се какви резултати ще се получат и знам, че ще има и изненадващи хрумвания, понякога с неочакван резултат. Един от най-разпространените начини за багрене на яйца с естествени багри е отварата от лучени люспи. Показвала съм обагрени с люспи от жълт и червен лук. Миналата година боядисах с ботанически отпечатък и с люспи от лук. Днес ще ви покажа друга идея, която може да се използва и с други цветове боички, като най-ефектни ще бъдат тези с по-тъмните нюанси. 

 По-долу ще споделя линкове към всички публикации, които може да ви вдъхновят да опитате  и вие тази година.

Продукти:


бели яйца, предварително измити и изтрити с оцет
3 чаши вода ( около 700-750 мл)
люспи от около 10 глави жълт лук
1 супена лъжица оцет
ластици с различна широчина( използвала съм от тези, с които опаковат аспержи-те са по-дебели и по-тънки- останалите зеленчуци)


Приготвяне:

I начин:

 При този начин яйцата ще бъдат твърдо сварени и напукването им при варенето се свежда до минимум, защото се слагат в студена вода.

1. Подготвяте яйцата, като поставяте ластиците, така че след кръстосването на ластика лентите да не са една върху друга, а старателно разместени. Целта е да има повече шарки. По този начин подготвяте всички яйца, които искате да боядисате.
2. Поставяте  люспите на дъното на тенджератаНареждате  яйцата. Добавяте  водата и оцета.
3.Загрявате до завиране и се намалявате огъня.
4. Оставете на слаб огън за 15 минути. Проверете яйцата дали са се обагрили и извадете. Ако е нужно оставете още, но дръпнете от огъня.
5. Извадете ги от боята, леко подсушете върху хартия, освободете от ластиците. След като яйцата се охладят и изсъхнат може да намажете тънко с олио. Аз използвам вълнено парцалче на което съм капнала капка, две олио.

II начин:

При този начин може да контролирате степента на рохкавост на яйцата. 

1. Поставяте  люспите на дъното на тенджератаДобавяте  водата и след като кипне  варите на слаб огън около 15-20 минути или докато водата се оцвети. През това време подготвяте яйцата като поставяте ластиците, така че след кръстосването на ластика лентите да не са една върху друга, а старателно разместени. Целта е да има повече шарки. По този начин подготвяте всички яйца, които искате да боядисате.
2. В друга тенджера сварявате яйцата колкото желаете да бъдат рохки.*** Изваждате ги. 
3. Сварените яйца, както са с ластиците поставяте в приготвената боя и държите докато добие желания нюанс.

*** У дома обичаме яйцата умерено рохки- с твърд белтък и полурохкав жълтък. За да избегнем пукването им при варене ги поставяме в студена вода, в която добавяме около 1/2 ч.л. сол и 1 с.л. оцет и варим 5-6 минути от момента на завирането. 
Съвет: Ако искате да сте сигурни, че всички яйца  са еднакво сварени е добре да ги поставите в метална мрежа, подобна на кошничка за пържене и така да ги варите. Така ще може да ги извадите едновременно всички. Може и в текстилна мрежа, но в нея яйцата се разместват и може да се счупят.




Вижте тук какви в други цветове съм боядисвала яйца:
( Кликнете върху заглавията по-долу)


Жълто - с куркума




Сини великденски яйца - с червено зеле и каркаде





Украса на великденски яйца с декупаж:

С хербарий( изсушени цветя)-залепени с яйчен белтък
С хартиени салфетки- стъпка по стъпка

Може да ви хареса:




Последвайте ме в Инстаграм за да участвате в игрите с награди, които често организирам. Понякога споделям само там рецепти или снимки.
Последвайте ме и във Фейсбук за да виждате първи, това, което публикувам.

До скоро! И приятно боядисване! 

Коментари

Какво сте гледали в последните 7 дни