Яйца с флорални абстрактни мотиви, с отвара от червено зеле

 


В предната публикация споделих, че всяка година при боядисването на яйцата изниква нова идея и понякога има неочкван обрат. Яйцата, които днес споделям се направиха почти сами. Тоест идеята ми дойде в процеса на работа. Когато боядисвах с отварата от червено зеле и следях периодично за степента на обагряне, съответно изваждах на различен етап, с различна степен на наситеност на цвета. На някои от яйцата оставаха капчици боя, която засъхваше и образуваше някаква ивица- по-тъмна. Този ефект много ми допадна и започнах с четка да нанасям  от отварата, оставях на някои яйца ивици от нарязаното, сварено зеле и по този начин се получиха формите, които виждате на яйцата. Мотивите са флорални и много ми харесват, затова реших да ги споделя с вас като начин да си обагрите неповторими и интересни яйца. Пишете ми, ако ви допадат- тук или в Инстаграм. Покажете ми вашите, ако опитате, като използвате @vkusnosbety. 

Ако за първи път попадате в моя блог и сте жадни за още идеи за боядисване на яйца с естествени, природни оцветители по-надолу съм събрала и написала всички публикации, които ще ви дадат идеи да опитате нови начини за боядисване на великденски яйца. Ще ви помогна с опита си и указания да направите вашите прекрасни яйца. 

Ето какво е необходимо: 

Продукти:

бели яйца 

3 чаши вода

1/4 глава червено зеле

1 супена лъжица оцет


Приготвяне:

1. Поставя се накълцаното зеле в тенджерата и се залива с гореща вода . Добавя се оцета.

2.Загрява се до завиране и се намалява огъня.

3. Оставя се на слаб огън за 15 минути. На този етап зелето трябва да е загубило голяма част от цвета си, който е преминал в отварата, с която ще багрим. 

4. Изваждаме зелето с решетъчна лъжица. Запазете част от по-тънките листенца, които ще използвате за отпечатъци, като тези, които виждате върху яйцата на снимките. 

5. Поставяме сварените яйца в тенджерата на един ред.

6. Държим докато добият желания нюанс. Изваждаме яйцата  и оставяме на решетка да се отцедят. В този момент наредете върху яйцата лентички от заделеното сварено зеле. От време на време може да капвате от отварата. Проверявайте докъде е стигнало отпечатването на следата. Може с четка да добавите капки върху повърхността. Използвайте въображението си за да направите уникални рисунки с нюансите на синьото.

Ще намерите линкове и за декорации с черупки и празнични идеи за трапезата.

Вижте тук какви в други цветове съм боядисвала яйца:
( Кликнете върху заглавията по-долу)


Жълто - с куркума





Сини великденски яйца - с червено зеле и каркаде





Украса на великденски яйца с декупаж:

С хербарий( изсушени цветя)-залепени с яйчен белтък
С хартиени салфетки- стъпка по стъпка

Може да ви хареса:




Последвайте ме в Инстаграм за да участвате в игрите с награди, които често организирам. Понякога споделям само там рецепти или снимки.
Последвайте ме и във Фейсбук за да виждате първи, това, което публикувам.

До скоро! И приятно боядисване! 

Коментари

Какво сте гледали в последните 7 дни