Сироп или сорбе от бъз и мед - Elderflower and Honey Cordial or Sorbet
Желанието ми да направя сироп, в който да няма захар и по възможност консерванти - лимонтозу, ме доведе до тази рецепта. Знаете лимонадата от бъз. Когато правих сиропа от бъз споменх, че искам да направя сироп и ако е възможно да не използвам захар. Направих, даже няколко пъти, защото наличния много бързо свършва.Вместо захар използвах мед-предпочитан подсладител за летни напитки. Вижте тази Лимонада от рози, малини и лимон и този Студен чай от детелина, лимон и мед вероятно ще ви допаднат.
Сиропът от бъз с мед се получи много вкусен и за да го имам за по-дълго време, поне през лятото, когато вече няма да има бъз го замразих. Превърна се в страхотно сорбе, което е много приятно за похапване.Знаете, че сорбетата са замразени плодови сокове с обикновен захарен сироп в определена пропорция. Правейки сорбета, аз много често намалявам захарта, а напоследък използвам само мед. На всички много се хареса този " начин" на съхранение на медения сироп от бъз- по всяко време може да се сложи в чаша с вода по една топка сорбе и ето една бързо направена освежаваща лимонада.
Или пък топка сорбе.
Продукти:
* 40 съцветия от бъз
* 800 гр течен акациев мед
* 1 л вода
* 8 лимона
1.Съцветията бъз се почистват от прецъфтели цветчета и малки насекоми. Изтръскват се.
2.Нареждат се в голям стъклен буркан или купа. Водата леко се загрява до 20 -25 С и в нея с бъркане се разтваря меда. Тази температура запазва качествата на меда, но улеснява неговото по-бързо разтваряне. Добавя се сокът от лимоните. Разбърква се добре. Половинките от изцедените лимони се поставят в буркана с цветовете от бъз. Медената вода се излива в буркана. Затваря се с капак или свежо фолио.
3. Бурканът се съхранява в хладилник за 48 часа. Може и 72 часа. Прецежда се през цедка и няколко слоя марля.
4. Изсипва се в машина за сладолед и се пуска на режим 35 минути. Полузамразената маса се изсипва в кутии и се поставя във фризера.
Ако нямате машина за сладолед, може да поставите в кутия, по-добре с по-голяма площ за бързо замразяване. От време на време разбърквайте за кратко сместа, за да се избегне образуването на големи кристали. Разбъркването може да стане с приставката за пасиране или блендиране. Аз така правех преди да имам машината за сладолед.
Все още има цъфтящ бъз, направете си тази ледена вкусотия. Лятото идва, жегите, дългите топли нощи и коктейлите в градината.....
Сиропът от бъз с мед се получи много вкусен и за да го имам за по-дълго време, поне през лятото, когато вече няма да има бъз го замразих. Превърна се в страхотно сорбе, което е много приятно за похапване.Знаете, че сорбетата са замразени плодови сокове с обикновен захарен сироп в определена пропорция. Правейки сорбета, аз много често намалявам захарта, а напоследък използвам само мед. На всички много се хареса този " начин" на съхранение на медения сироп от бъз- по всяко време може да се сложи в чаша с вода по една топка сорбе и ето една бързо направена освежаваща лимонада.
Или пък топка сорбе.
Продукти:
* 40 съцветия от бъз
* 800 гр течен акациев мед
* 1 л вода
* 8 лимона
2.Нареждат се в голям стъклен буркан или купа. Водата леко се загрява до 20 -25 С и в нея с бъркане се разтваря меда. Тази температура запазва качествата на меда, но улеснява неговото по-бързо разтваряне. Добавя се сокът от лимоните. Разбърква се добре. Половинките от изцедените лимони се поставят в буркана с цветовете от бъз. Медената вода се излива в буркана. Затваря се с капак или свежо фолио.
3. Бурканът се съхранява в хладилник за 48 часа. Може и 72 часа. Прецежда се през цедка и няколко слоя марля.
4. Изсипва се в машина за сладолед и се пуска на режим 35 минути. Полузамразената маса се изсипва в кутии и се поставя във фризера.
Ако нямате машина за сладолед, може да поставите в кутия, по-добре с по-голяма площ за бързо замразяване. От време на време разбърквайте за кратко сместа, за да се избегне образуването на големи кристали. Разбъркването може да стане с приставката за пасиране или блендиране. Аз така правех преди да имам машината за сладолед.
Бети, къде е този бъз? Не го намирам аз, а сякаш рецептите с него ме дебнат отвсякъде! Страхотно е, че сорбето е с мед, прелестни снимки за пореден път!
ОтговорИзтриванеВ горите Зори :))
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти!
Е, горите, ама в тези гори, където аз ходя, го няма:)
ИзтриванеЗори, не познавам горите около Варна, за да те "пратя" на сигурно място :)
ИзтриванеТрябва да се хваща гората-няма друг начин....
ОтговорИзтриванеМного обичам аромата на бъз и твоите вкусни представания.
Хубав ден,Бети!
Живи, не чакай неделя, защото отново ще вали :)...
ИзтриванеБлагодаря ти!
Прекрасно! Толкова свежо е това, което ни предлагаш! Браво Бети, пак си пълна с великолепни идеи!
ОтговорИзтриванеЙоли, радвам се, че ти харесва!
ИзтриванеБлагодаря ти!
Бети, пожелавам ти от сърце винаги да носиш този приключенски дух... Само човек със свободна душа може така да усеща живота, така да цени всяка негова частица и да я превръща в още по-голяма красота. Страхотно предложение, поредното!
ОтговорИзтриванеПрегръдки с пожелания за усмихнат ден!
Гери, не знам какво да кажа!...
ИзтриванеРадвам се че ти харесва това, което правя! Опитвам се да предам настроението, което ми носи природата! А тя е завладяваща и вдъхновяваща!
Благодаря ти!
Бети, Бети, поредната приказка с аромат и цвят на бъз. Откъде тези идеи, и вдъхновения? Възхищавам ти се! Поздрави!
ОтговорИзтриванеКате, благодаря ти!
ИзтриванеИма толкова неща още, които не успях да направя....Ти сама си отговорила на въпроса- приказните аромати и цветове-те са вдъхновението :))
Поздрави!
E, няма такава свежест, просто...
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Весела!
ИзтриванеОх, и аз напоследък все бленувам - бъз, та бъз :), но няма шанс да се сдобия - поне не тази година - и затова ще се полюбувам на фантастичното ти предложение, Бети... Фантастично изглежда сорбето!!! И прелестни снимки - отново!!
ОтговорИзтриванеХубав ден ти желая :)
Благодаря сърдечно Мина!
ИзтриванеСъжалявам, че не ти е останало време да се потопиш в магията на този аромат. А може и да успееш, все още има цъфтящи храсти...
Ummm se me hace la boca agua. sólo con verlo!!! Besos Bety.
ОтговорИзтриванеThank you, Mary! When you probably also found elder bushes
ИзтриванеО,каква бяло,зелено и жълта симфония,Бети!Отново ми направи деня по-цветен и вкусен!Хубави летни дни,мила!
ОтговорИзтриванеРоси, радвам се, че ти харесва!
ИзтриванеБлагодаря ти!
Прекрасни снимки, чудесна рецепта и много, ама много здравословна и щадяща технология. Поздравления.
ОтговорИзтриванеХриси, благодаря за комплиментите!
ИзтриванеРадвам се, че ти допада новото ми предложение!
Бети, Бети...окапах се от кеф, така обичам сорбе и съм опитвала все в чужбина, а това твоето изглежда умопомрачително!
ОтговорИзтриванеС усмивка
М
Мария, благодаря за комплимента! И аз обожавам сорбета! Варианта да подслаждам с мед освобождава всякакви задръжки и ограничения....
ИзтриванеПрегръдка!
Oh Bety, these look so delicious. I love lemons, and they have many health benefits. This would be nice to put in drinks on those hot summer days.
ОтговорИзтриванеThank you for sharing.
~Sheri
Oh, yes! Adds a lot of flavor and taste refreshing drink or cocktail in the summer!
ОтговорИзтриванеThank you, Shery!
Опияняващо..., свежо, нежно и фино ...
ОтговорИзтриванеЩе го сънувам, Бети.
Сърдечни поздрави и благодаря за чудесната рецепта.
Диани, много мило!
ИзтриванеБлагодаря ти!
I love sorbets and this one is packed with flavors!
ОтговорИзтриванеKatherine, thank you for stopping!
ИзтриванеQue rico!! para estos calorones!!
ОтговорИзтриванеgracias por tu visita! besitos
PatyLu,
ИзтриванеThank you for your lovely comment!
The summer has begun on your pictures and the sorbet seems so tasty and refreshing. What a pity I cannot taste it. Beautiful composition of elderflower and lemons. They are perfect together.
ОтговорИзтриванеElder flowers and lemons are really a perfect combination!
ИзтриванеThank you for your lovely comment!
Господи ... каква прелест ...и отново с бъз :)
ОтговорИзтриванеПрекрасни снимки Бети!
Бети, аз правя по същия начин сиропа.Производители на мед сме,но не съм пробвала да направя сорбе.Ще пробвам непременно твоя вариант.Ние ползваме сиропа само за прясна консумация,съхраняваме го в хладилник.Издържа една седмица.За 50 -60 цвята,около 4 л. вода,добавям мед на вкус,лимонов сок също на вкус.
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Трайността е малка и затова го замразявам. А и е много удобно в чаша с вода да сложиш топка сорбе.
ИзтриванеТака както си описала, че добавяш мед на вкус ми звучи като лимонадата, която приготвям- http://vkusnosbety.blogspot.com/2013/05/elderflower-lemonade.html
Сиропите са захарни разтвори и обикновено съдържат от 40 до 80 % захар, добавена към плодов сок или вода. Често се среща съотношение 1:1 захар:вода/сок
Много често така се прави и сорбе- използва се обикновен захарен сироп и плодова маса или сок.
Много идейно и вдъхновяващо!
ОтговорИзтриванеКак съм я пропуснала рецептата, но при нас бъза сега започва да цъфти и непременно ще се възползвам от прекрасното ти предложение!
Поздрави, Бети!
Хриси, ще се радвам да ти хареса!
ИзтриванеНе става за консервиране, защото не искам да варя меда, така се губят качествата му, но за сорбе е страхотна.Ако имаш място във фризера можеш да си правиш лимонада с по една топка в чаша с вода.
Super pomysł na deser :-) z chęcią wypróbuję :-):-):-) pozdrawiam :-)Bozena
ОтговорИзтриванеThank you Bozena!
ОтговорИзтриванеHugs!
Здравей Бети! Всичко с бъз ми е любимо и се питах, ами ако към рецептата ти се добави и някакъв бутер от сорта на кокосов или какаов дали няма да стане направо сладолед
ОтговорИзтриванеЗдравей Бети, поздравления за свежите и винаги съобразени с веганите рецепти!
ОтговорИзтриванеХрумна ми, щом използваш машина за сладолед, ако добавим някакъв бутер от типа кокосов или какаов дали няма да си стане направо сладолед?
Здравей Елена!
ОтговорИзтриванеГоляма част от веганите не използват мед, но би могло да се използва сироп от агаве или кленов сироп, разбира се, тогава ще излезе доста по-скъпо да се направи.
Ще направя някои опити, да вкарам аромата на бъз във веган сладолед и ще публикувам.