понеделник, 19 май 2014 г.

Сироп от бъз - Elderflower Syrup



 Пролетта е навсякъде, и съм сигурна че ѝ се наслаждавате във всеки един момент, когато сте на открито.Отвсякъде ни обгръщат аромати на цъфтящи храсти, дървета, цветя. Зелените ниви се полюшват, погалени от вятъра. Гората предлага отпочиваща сянка и слънчеви поляни. Бъзовите храсти са отрупани с уханен цвят. Време е за лимонада от бъз и сироп от бъз, и разни други неща с бъз, които надявам се тази година ще успея да направя и да споделя тук с вас.
 



 В детството ми,  майка често  правеше сироп от бъз и една газирана напитка. Възползвайки се от дългото време на цъфтене на бъзовите храсти ние най-често приготвяме лимонада- с мед, лимонов сок и вода. Ако вече сте приготвяли тази лимонада, знаете колко ароматна е. Подслажда се с мед на вкус, няма термична обработка. Не се нуждае от разреждане. По тази причина не е и много трайна и се съхранява в хладилник Не я консервирам и когато настъпят горещите летни дни и вече няма цъфтящи храсти, тази лимонада ни липсва. За да имаме чудния аромат на бъз за по-дълго, тази година решихме да направим и сироп. Той също е много ароматен, вероятно защото аз слагам много повече съцветия и лимони отколкото са в рецептата на мама. Недостатъкът на тази рецепта за мен е, че има много бяла захар. Не съм пробвала с нерафинирана кафява. Тя би променила цвета към по-карамелен и ми се струва, че и вкусът леко ще се промени. Най-подходящият здравословен подсладител засега ми се струва медът.  Ще опитам да направя по-нататък и ще  споделя опит.


Ето как приготвям аз сироп от бъз:

Продукти: 

* 50 големи, напълно разцъфнали съцветия от бъз 
* 4 лимона
* 2 лайма 
* 2 л вода 
* 2 кг  захар  
* 40 г лимонена киселина 

Приготвяне:

1. Изтръскайте цветовете от малки буболечки и евентуални прецъфтели цветчета.След набирането може да ги разпръснете на открито за час, час и половина за да си отидат малките насекоми и после да изтръскате за всеки случай.  Измийте много добре лимоните, и плодовете лайм. Нарежете ги на тънки парчета. Поставете в топлоустойчиви съдове  цветовете и цитрусите.


 
 



2. Сварете водата, свалете от огъня и добавете  захарта и лимонената киселина. Бъркайте докато се разтвори захарта.



3. Налейте внимателно горещия сироп върху цветовете и цитрусите. Аз използвам големи стъклени буркани, и преди да изсипя цялото количество горещ, но не врящ сироп, леко темперирам бурканите- сипвам около чаша  от горещата течност и разклащам буркана няколко секунди. Това затопля стените на съда и няма опасност от счупване поради високата температура. Покрийте с чинийка съда и оставете да се охлади.


 
 

4. Оставете съда да престои в хладилник или на студено 2 дни.
 
5. Прецедете през цедка, в която има поставена марля. Накрая свивам марлята и изтискавам добре. Налейте в стерилизирани, сухи шишета. Затворете и приберете на студено. Не е необходимо да са в хладилник. Аз ги държа в мазата.  


 

Използвам сиропа в много кремове-например в тази торта, и напитки. Много ароматно и вкусно е, когато се добави към охладено бяло вино и газирана вода, към шампанско или други летни коктейли. Отлично се комбинира с ягоди, къпини и касис. 
 


В тази чаша има 1 част сироп, 1 част газирана вода и 1 част бяло сухо вино.

Газираната вода може да се замени с швепс тоник.

Сиропът е подходящ за коктейли, в които има джин или водка.




Добавете 1 ч.л. към чаша шампанско, поставете на дъното на чашата цвят от бъз и се насладете на приятната изненада на гостите си!







 

 Пригответе си от този ароматен сироп и ще имате оригинално докосване на летните си коктейли и освежаващи напитки! Трябва само да се разходите до гората. А аз ви обещавам още няколко вкусни и ароматни идеи с цветове от бъз.
 

23 коментара:

  1. Бети, как изкушават и примамват тези мехурчета !! Жегите не са настъпили още, но и сега може да изпия една чашка от твоята напитка, ако има още де, ако ли не ..... ще си направя още тази събота (докато още има цветове бъза)! Благодаря ти за споделената рецепта, а за прекрасните снимки просто нямам думи (не мога да достигна такова майсторство и това е, но пък това не ми пречи да се кефя на твоето :)).
    Прегръдки от мен и чакам с нетърпение другите вкусотии :*

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Има Руми, има все още :) Ще правя още...., но най-сигурно е да си направиш и ти! :)
      Благодаря ти за комплимента, аз само се опитвам да уловя аромата, красотата и вкусът! Радвам се, че си ги усетила!
      Прегръдки!

      Изтриване
  2. Бети, отново радваш, радваш! Много радваш!
    Уловила си аромата, уловила си духът на бъзовия храст и цялото вълшебство на гората!
    Хубав и вдъхновен ден ти желая!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Сандра, сърдечно ти благодаря!
      Радвам се, че съм ти създала тези емоции!
      Хубава седмица!

      Изтриване
  3. Бети, цяла феерия с вкус и аромат на бъз... Омагьоса ме, да знаеш. Очаквам и следващите включвания. :)
    Поздрави най-сърдечни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти Гери! Магията ще те завладее напълно, ако отидеш в гората, ако си набереш бъз и после си направиш сироп....:)

      Изтриване
  4. От дете не съм опитвала този сироп, но ясно помня как гърмяха бутилките в мазето:) Чудесен е станал!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Този сироп не гърми, Траянче. Затова се слага лимонтозу. Той има консервиращо действие.
      Онази газирана напитка гърми, ако се изпусне момента.....:)

      Изтриване
  5. Прекрасни снимки, Бети! Сякаш се пренасям в Прованс!
    Тези красиви миниатюрни цветенца, събрани в големи съцветия, излъчват нежност и ухание, запечатано завинаги в твоите снимки! Възхитена съм! Поздравления!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Албенче! Радвам се, че съм ти донесла тези емоции!

      Изтриване
  6. Много обичам вкуса на бъз! Чудесни снимки!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  7. Едно от най-любимите неща...дали, защото е съкровище от детството ми или защото моментално ме зарежда с усмивка :)...или защото е съкровище от детството ми, което моментално ме зарежда с усмивка. Благодаря за прекрасната форма, в която си облякла моето съкровище от детството ;) С глад за още красота и с най-сърдечни поздрави, Зоя

    ОтговорИзтриване
  8. Зои, много ме радваш с топлия си коментар!
    Аз ти благодаря!

    ОтговорИзтриване
  9. И на нас ни е любим, почти не пропускаме в сезона да си го направим. Интересно,за пръв път го срещам с варен захарен сироп. Страхотни снимки, Бети, поредната цветна приказка! Прегръдки и прекрасна седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Майка ми така го правеше. Това е обикновен сироп 1:1, който е много популярен и се използва за основа на много плодови и други сиропи. Аз си го обяснявам с това, че захарта се разтваря много бързо в гореща вода, а и е един вид по-стерилно- след преваряването.

      Благодаря, Кате!

      Изтриване
  10. Ех, Бети, току-що накиснах бъз по моя си начин, така както го правеха родителите на мъжа ми...но следващият път ще пробвам и твоя начин. Обожаваме го този сироп и ми се иска да направя промишлени количества, но все не успявам....правя малко и го изпиваме със светкавична бързина. Ако можеше и да се замени тая захар с нещо друго, че хич не си падам по нея...е, то има как, ама ще пострада вкуса.
    С усмивка
    М

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И при нас се унищожава много бързо! Докато цъфти бъза винаги поддържам налична лимонада, но тя пък не се разрежда и свършва още по-бързо. Трябва ми една лимонова гора за лятото :))
      И аз правя вече за трети път сироп. Ще видя как го правиш ти.
      Захарта, ах тази захар. Аз направих и с кафява захар една доза- наистина стана малко по-тъмен и с лек карамелен нюанс.

      Прегръдка!

      Изтриване
  11. Тези бетини снимки, тези преливащи от арт и финес кадри всеки път! Страхотна си, мила!!!!
    Сиропът от бъз ми стана много любим миналото лято. Ако бъзовите храсти ме дочакат, ще направя нова доза, като се върна. Не че изпихме старата, но не съм сигурна, че е особено дълготраен. По-добре нов, нали! :)
    Усмивка от мен :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Във всички случаи е хубаво да се запасиш с нов! :))
      Ароматът на този сироп не може да остави равнодушен никого :)
      Храстите, поне в Добруджа са наполовина нацъфтели и ще има поне още 20 дни.

      Благодаря ти за усмивките!

      Изтриване
  12. Ех този бъз ... при теб е едно вълшебство Бети!
    Така ми се иска да направя и аз нещо от него ... но как да накарам Слънцето да ме заведе в гората?
    Прекрасни снимки мила!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ако при мен ти се струва вълшебство, представяш ли си какво е в гората?
      Дани, кажи на Слънцето, че Слънчогледът ще увехне, ако не отидете в гората:)

      А може би следващото предложение ще съблазни и склони на разходка твоето Слънце?

      Голяма прегръдка!

      Изтриване
  13. Анонименмай 23, 2014

    Кaто дете обожaвaх този сироп. Сaмо кaто си помиaля и ми зaмирисвa. Тaзи годинa ще гледaм дa нaпрaвя. Много блaгодaря зa споделенaтa рецептa.

    ОтговорИзтриване