Желе от портокали и бъз - Elderflower and Orange Jelly
Ако сте направили вече сироп от бъз и евентуално оцет с бъз , ако сте опитали къпкейкчетата с бъз,
но като на мен ви се иска още и още неща с бъз, не пропускайте да
приготвите и това портокалово желе, с аромат на бъз-много вкусно, много!
А и е с малко захар. В момента се продават много сладки и сочни
портокали. Цените са добри и докато чакам черешите на село да се налеят
със сладост, сутрин пия портокалов сок. Един ден бях изстискала повече и
го прибрах в хладилника за по-късно. Добавих към него лимонада от бъз и
толкова много ми допадна, че по-късно направих това желе. Реших да
извлека аромата на бъз, по начина както правя лимонада- чрез студена
инфузия, но вместо вода да използвам сока от портокали. За направата на
желето използвах гел фикс на д-р Йоткер за да обработвам по-кратко
термично. Аз съм забелязала, че желиращия агент е пектин. Обикновено
добавям допълнително, особено когато правя желе от бистри сокове и драстично намалявам захарта, която добавям. Желето
се получи с прекрасен слънчев цвят и фин, но осезаем аромат на бъз.
Продукти:
* 30 големи съцветия бъз
* 800 мл прясно изцеден сок от портокали
* 100 мл прясно изцеден сок от лимони
* 200 гр захар
* гел фикс д-р Йоткер 3 : 1
* 2 ч.л. натурален ябълков пектин
1. Вече знаете процедурата-съцветията се оставят за кратко на открито за да ги напуснат малките обитатели и леко се изтръскват. Изтръскването може да се прави и при бране.
2. С ножичка или с ръка се отделят цветчетата от клонките, колкото е възможно по-прецизно. Поставят се в голям буркан. Заливат се с портокаловия сок. Бурканът се затваря и се оставя за 24 часа, може и 30 часа в хладилник.
3. На следвашия ден, след престоя, ароматизирания сок се прецежда през цедка, в която е поставена марля или тензух. За да се отцеди добре се притиска с лъжица. Налива се в тенджера.
С така ароматизирания портокалов сок може да приготвите неустоимо Портокалово сорбе с мед. Да замразите и да имате за летните жеги.
4. Захарта се смесва добре с пектина и желиращия фикс.
5. При ароматизирания портокалов сок се добавя лимоновия сок, и захарната смес. Нагрява се с постоянно бъркане. Вари се около 5-6 минути.
Премахва се пяната. Прави се проба за гъстота. За по-бърза проба аз поставям една малка чинийка в хладилника или във фризера и когато сладкото или желето е готово, капвам капка в тази чинийка. Веднага се вижда капката разлива ли се или е стабилна и желето е готово. Желето се налива в стерилизирани буркани. Веднага се затварят с капачки и се обръщат върху равна повърхност. След около 20 минути се обръщат обратно. Когато се охладят се прибират на хладно.В мазата.
Това желе е много подходящо за подарък през зимата, за Коледа, а и сега.
А може да подарите и бурканче със сушени парченца портокал и сушен бъз- една страхотна комбинация за сгряваща и ароматна напитка през студените зимни вечери.
Ако и вие като мен не берете точен брой съцветия, вероятно ви остават. Аз веднага ги поставям в сушилнята и после прибирам в стъклени буркани или плътни памучни или хартиени торби. Много удобен уред и си струва човек да има у дома. А и никак не е скъп-около 40 лева купих моята преди около6-7 години. Цяла зима си приготвяме ябълков чипс за филмовите вечери. От ранна пролет до късна есен суша ягоди, малини, касис, боровинки, листа от рози, гъби, всякакви билки, озахарени плодове и цветя. Освен че стават много бързо у дома се носи невероятно ухание при сушенето.
Съчетава се много приятно с филийка хляб и прясно сирене.
Цялата серия с бъз ми харесва страшно много! Приказни снимки! :)
ОтговорИзтриванеБлагодаря Павлинка!
ИзтриванеУникално съчетание на зима и лято, снимки, всичко е перфектно!
ОтговорИзтриванеБлагодаря Весела!
ИзтриванеПоредната разкошотия, Бети! Никога не би ми хрумнало, но идеята страшно ми допада! Дано утре е по-нормално времето, че много съм зажадняла за сироп от бъз. И това желе ще опитам. Страхотна си от към идеи и представяне! Сърдечни поздрави!
ОтговорИзтриванеСнежи, благодаря ти!
ИзтриванеСърдечен поздрав и хубаво време!
Бети, бих се потопила в това желе... Прекрасно е и така фино!
ОтговорИзтриванеУсмихнат ден ти желая! :)
Гери, благодаря! :)
ИзтриванеDebe estas muy bueno Bety. Feliz fin de semana.
ОтговорИзтриванеGracias Maria!
ИзтриванеЕх, Бети, ти май си имаш цяла горичка бъз лично за теб....имам чувството, е у вас ходите по бъзови пътечки. толкова е красиво всичко.......Аз обаче си имам сок от бъз, чудесен, с който ще убия този мой свиреп поглед!
ОтговорИзтриванеС усмивка
М
Дааа, нещо като горичка, .....)
ИзтриванеБлагодаря Мария!
As always picturesque and I can only guess how tasty it is.
ОтговорИзтриванеMany thanks for your lovely comment, dear Aga!
ИзтриванеБети здравей. Поздравявам те - уникални неща твориш. Удобно ли е да попитам ,колко бурканчета стават от тази доза ?
ОтговорИзтриванеЗдравей Маринела!
ИзтриванеБлагодаря ти!
Около литър е готовото желе.Разпределям в различни по големина бурканчета, а и отделям за хапване веднага :)
Бети здравей. Поздравявам те - уникални неща твориш. Удобно ли е да попитам ,колко бурканчета стават от тази доза ?
ОтговорИзтриванеТолкова полезни и вкусни неща, приготвени с цветове от бъз! Невероятни предложения!
ОтговорИзтриванеПоздрави, Бети и успешна нова седмица!
Тили, радвам се, че ти харесват нещата, които съм приготвила!
ИзтриванеБлагодаря ти!
Ехее това вече е фантазия, Бети! Такъв аромат, толкова наситеност от цветя и красота, страхотна си! Приятна неделна вечер и прекрасна нова седмица!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Кате!
ИзтриванеХубава нова седмица и на теб!
Чудесно хрумване, Бети, да смесиш двете съставки! Така стават големите открития - спонтанно :) И невероятни снимки, така че, ако някой е скептичен към комбинацията, определено няма да се колебае като види тези бъзово-портокалови кадри! Поздравления!
ОтговорИзтриванеКомбинацията е страхотна! Аз си замразих за горещите летни дни като сорбе. Благодаря Албенче!
ИзтриванеЕдно, дето нямам никакво време напоследък, ами и мъжът ми само носи бъз, маточина и какво ли не и не мога да насмогна;) Обаче това няма как да не опитам. И ще съм ти благодарна после като мажа палачинките;) Поздрав, Бети!
ОтговорИзтриванеЕ, страхотно! представям си какви ухания се носят у вас и какви вкусни неща приготвяш! И аз направих с маточина разни неща тия дни....
ИзтриванеЩе ти хареса и не само с палачинки:)
Благодаря Марте!
Прелестни снимки и оригинална вкусна идея... Къде съм?! При Бети, разбира се :)
ОтговорИзтриванеИ аз се занимавам с бъз тези дни. Засега вървя по стандартната линия. Да видим дали ще кривна :)
Благодаря Тики!
ИзтриванеЗдравейте, Бихте ли ми казали колко пакетчета фикс трябва да сложа на 1,5сок, който излезе след като прецедих сместа с цветовете от бъз. Питам, защото виждам някакво съотношение на фикса 3:1, а не знам какво е това :)
ОтговорИзтриванеБлагодаря Ви предварително!
Фиксът, който съм използвала аз е подобен на тези които има в България. 1:1-при който, според указанията на д-р Йоткер-производителят- се смесват 1 кг плодове с 1 кг захар. При фикс 2:1 се смесват 1 кг плодове с 500 г захар. Моят фикс е 3:1 .Той позволява смесването на 1 кг плодове с 350 г захар. Тъй като намалих още захарта, добавих още пектин. Съдържанието на гелфиксовете е Е 330, декстроза и сгъстител Е 440. Съответно това са Е 330- лимонена киселина, декстроза-форма на глюкозата, Е 330- пектин. Лично аз, когато нямам фикс под ръка винаги сгъстявам конфитюри с пектин. Технологията е същата. Пектинът, за да не образува топчета, които не се разтварят се смесва с малко захар. Ръси се върху студените плодове и добре се обърква, заедно с лимонов сок. Тогава плодовете се слагат да заврат и се добавя останалата захар. По същия начин се процедира и с плодови сокове, за правене на желета. Може да използвате за желиране и агар-агар. Той е известен и като Е 406. Произвежда се от водорасли и е растителна алтернатива на желатина. Не всички Е-та са вредни :) 1 ч.л. е достатъчна да желира 500 мл течност. По същия начин, като пектинът се разтваря в студена течност и желирането става при нагряване. Започва след 95 С. Т.е. сместа трябва почти да заври.
ОтговорИзтриванеВ реда на това, което написах по-горе за това количество сок, което сте написала, аз бих използвала 3 опаковки 2:1 фикс и бих добавила 1-2 лъжички пектин, за всеки случай.
Благодаря за изчерпателния отговор. Получи се страхотно :)
ОтговорИзтриванеОбожавам бъз и много благодаря за рецептата. Днес ще приготвя желето, надявам се да се получи добре. Поздрави!
ОтговорИзтриване