четвъртък, 22 май 2014 г.

Ароматизиран оцет с бъз и ванилия - Elderflower Vanilla Flavored Vinegar

 

Обичате ли салати? Разбира се, че обичате! А харесвате ли ароматни оцети? Ние у дома много.
За никого не е новост добавянето на плодове, и цветя в салатите. Хубаво е, когато добавим още някакъв интригуващ аромат към вкусната салата.  Оцетът, който ви предлагам днес е много ароматен и подходящ за салати, в които има плодове- цитруси, ябълки , круши, праскови, кайсии, ягоди и/или сирена. Линковете са към определени салати, но в блога може да намерите много други. Миналата година тук ви показах оцет с латинки. За тях е още рано, но може сега да засеете латинки и да си имате цветове и листа. По-нататък, надявам се да успея да покажа какви оцети приготвям.

Да се върнем на оцета с бъз и ванилия. Приготвянето е бързо и с достъпни продукти. Евентуално ще трябва да посетите гората за бъз :) Но това е приятно занимание. А и толкова много неща има да се правят с бъз.....


 

Необходими продукти:

* 7-8 големи съцветия бъз
* 500 мл ябълков оцет, добре е да е органичен, т.е. от ябълки, а не с аромат на ябълки.
* 150 мл бяло вино
* 1 ч.л. сол
* 50 г светла кафява захар
* 2 шушулки ванилия
* 10-12 зърна бахар




Приготвяне:

1. Подберете бурканите, в които ще правите оцета. Техният обем трябва да отговаря приблизително на  обема на течните съставки или малко повече. Измийте с гореща вода и подсушете.

2. Разпределете в тях цветовете от бъз, като откъсвате или отрязвате на по-малки съцветия. Разпределете зрънцата бахар и във всеки буркан поставете по една ванилова шушулка, разрязана на две. Може да сложите и такава, на която скоро сте извадили семенцата.



3. Поставете оцета, бялото вино, захарта и солта в тенджерка. Загрейте, като разбърквате непрекъснато докато се стопи захарта. Леко охладете и залейте цветовете в бурканите. Затворете с капачки и поставете на прозореца за 2 седмици. След това прецедете и приберете в бутилки.




Този оцет може да използвате:

- като го смесите със студено пресован зехтин, ситно настъргана лимонова  и/или портокалова  кора и направите дресинг за салата от цвекло, ябълки и целина или салата, в която има плодове
- може да редуцирате и да добавяте към сладолед, плодови салати или да включите към заливката за чийзкейк
- да използвате за мариноване на плодове или зеленчуци
- да използвате като основа за направа на плодов оцет 
- да добавяте в тесто за  сладкиши, когато рецептата изисква оцет или лимонов сок.










30 коментара:

  1. Hi Bety,
    Thank you for following us at Red Rose Alley. What a beautiful jar this is! I can see you love flowers, just like me.
    I think flowers are the magic in our lives, don't you? The polka dot cover really adds a special touch.

    Have a wonderful week.

    ~Sheri

    ОтговорИзтриване
  2. Welcome girls of Red Rose Alley!'s My pleasure!
    Oh yes - the flowers, their colors, their flavors are really magic! I love flowers!

    Sherry, thank you for your lovely comment!

    ОтговорИзтриване
  3. Моята фантазия не знам дали може да си представи вкусът и аромата на този прекрасен оцет, но винаги се възхищавам на твоята фантазия! Невероятна идея!
    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Тили, благодаря ти за сърдечните думи!

      Изтриване
  4. Което ми напомня, че тази година нито съм засяла още латинките, нито съм брала бъз! И веднага си записвам в плана за уикенда;) Поздрав, Бети! Хубава идея!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Аз докато отговоря, латинките сигурно и поникнаха...:))А бъз има още :))
      Поздрави Марта!

      Изтриване
  5. Hi Bety!
    Thank you for the loving comment on my blog!
    Loved everything on your blog, and this vinegar decorated with elderflower .... wonderful!
    Kisses
    siomara

    ОтговорИзтриване
  6. Блажен ще да е този оцет, със сигурност е страшно ароматен. :)
    Поздрави, Бети!

    ОтговорИзтриване
  7. Бети, снимките ти винаги ме зареждат, така, сякаш съм била сред природата, удивителен стил имаш. Изненада ме с този оцет, виждала съм с подправки, но с бъз, въобще не ми е минавало през ума:). Приятни почивни дни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Кате, радвам се много, че е удоволствие да се отбиеш тук!
      Сърдечна прегръдка!

      Изтриване
  8. Чудесна идея! Хубав уикенд!

    ОтговорИзтриване
  9. Бети,новаторството при теб е неизчерпаемо!Много интересна идея за пореден път!Прегръдка и хубав уикенд,мила!

    ОтговорИзтриване
  10. Бети, разкош! Страхотно хрумване да ароматизираш с бъз оцета! И не знам как да кажа по различен начин, че снимките са прекрасни и много ми харесват :) Но тези едни и същи думи всеки път просто означават, че всеки път едно и също е впечатлението - отново впечатляващо! Прегръдка, Бети!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Албенче, винаги се радвам на коментарите ти и на искрените ти комплименти! Благодаря от сърце!

      Изтриване
  11. И снимките и рецептата са прекрасни. Толкова пъти съм ароматизирала зехтин, а никога не съм опитвала с оцет. Добре, че посях латинки тази година - нямам търпение да видя резултата. Поздравления Бети и слънчеви и усмихнати събота и неделя.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Хриси, благодаря ти! Ще се радвам да ти допадат предложенията с латинки по-нататък.
      Хубави дни!

      Изтриване
  12. Szkoda, że Twoje zdjęcia są nie jadalne, bo inaczej na pewno pochłonęła bym parę ;)
    U mnie z kwiatem bzu w tym roku krucho a szkoda bo go uwielbiam. Może jeszcze gdzieś poszukam, szkoda by było nie zatrzymać tego zapachu w słoikach...
    Pozdrawiam serdecznie

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Thank you for the lovely compliment!
      I missed this year lilacs!

      Изтриване
  13. Бети, много вдъхновяващо -
    прекрасно предложение, красиво представяне и силно въздействащи снимки...
    За пореден път съм впечатлена и очарована - благодаря, хубава и усмихната нова седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Диани, винаги много ме радваш!
      Благодаря ти!

      Изтриване
  14. Обичам нестандартните ти идеи Бети. Обичам много и бъз :) Снимките са жестоки. Поздрави

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ани, благодаря ти сърдечно!

      Изтриване
  15. Very original idea, this vinegar must be very aromatici, like this :) and the pictures are amazing! :)

    ОтговорИзтриване