Маков сладкиш с кайсии и маслени трохи
Пухкав, плодов и (почти) златен!
Кайсиев сладкиш с маково семе и хрупкави трохи- лятна мечта в една хапка ☀️
Сладките, леко тръпчиви кайсии се топят в устата, а маковите семена и златистите трохи придават неустоима текстура.
💛 Да, тази година кайсиите струват почти колкото самолетен билет… но поне с този кекс пътуваме направо към рая! 😄✈️🍰
🤔 Само в моя край ли кайсиите ги няма дори по дърветата, или е национално лятно бедствие? Пращайте снимки, ако някъде има- ще тръгна с кошницата! 😅
Лятото и любимите кайсии ми носят винаги спомени от детството. Не пропускам да приготвя някакъв сладкиш с тях, фин мармалад и конфитюр с лавандула. Тази година обаче ще огранича тези глезотии. Тази рецепта е за онези следобеди, в които искаме нещо сладко, плодово и уютно – без излишна суетня.
Този кайсиев кекс с маково семе и хрупкави маслени трохи е пухкав, сочен и лесен за приготвяне. Сладките, леко тръпчиви кайсии се съчетават перфектно с нежното тесто и хрупкавия маслен топинг. Насладете му се с чаша кафе, чай или просто така – защото е лято.
Необходими продукти:
Яйца- на стайна температура, внимателно разделени на жълтъци и белтъци.
Брашно- използвам брашно от спелта за лек ядков вкус, но обикновеното също е чудесно.
Захар- суровата тръстикова захар придава деликатен карамелен оттенък. Замести с еритритол, ако ограничаваш захрта.
Макови семена- цели, несмлени, за приятен лек хрупкав ефект
Олио- неутрално, висококачествено
Масло- студено, за трохите; бързо натрошено с брашно и захар, за да останат хрупкави
Кайсии- пресни, разполовени и без костилки
Лавандула- идеално се съчетава с кайсиите и носи вкус и аромат на лято
Сол- подчертава вкуса както в тестото, така и в трохите
Съвет: Този сладкиш е най-вкусен в деня, в който е приготвен, когато кайсиите са сочни, а трохите – златисти и хрупкави. Но ако остане, не се притеснявай- и на следващия ден е все така изкушаващ.
Идея: Ако искаш да си спестиш маслените трохи по една или друга причина, вместо тях поръси отгоре щедро с филирани бадеми, както направих в този Тарт с бадемов франжипан, без млечни и без захар. Ще стане много вкусен!
Маков сладкиш с кайсии и маслени трохи
Време за подготовка: 15 мин
Печене: 40 мин
Общо: 55 мин
Порции: 12 броя
Съставки
Тесто
4 големи яйца, разделени
1 ч.л. лимонов сок
120 г еритритол или тръстикова захар или кристална захар, разделена на 80+40
160 г макови семена
180 мл олио с неутрален вкус, например гроздово
100 г брашно от спелта или обикновено, може и безглутеново
1/2 ч.л. сушена лавандула
1 ч.л. махлеб
2 ч.л. бакпулвер
1/4 ч.л. сол
8-10 пресни кайсии, разполовени и без костилки, според формата и големината
Маслени трохи
50 г студено масло, веган на блок или краве, нарязано на кубчета
50 г еритритол или захар, например тръстикова
90 г брашно от спелта или обикновено или безглутеново
1 щипка сол
Инструкции
1. Загрей фурната на 180°C. Покрий форма (приблизително 25 x 25 см) с хартия за печене или я намажи с мазнина и поръси брашно.
2. За трохите, смеси всички съставки в купа и натроши с пръсти. Като алтернатива, можете да добавиш съставките в чопър и да пулсираш за кратко, докато се смесят. С пръсти обедени сместа на по-едри трохи. Постави в хладилник, докато кексовата смес е готова.
50 г студено масло, веган на блок или краве, нарязано на кубчета
50 г еритритол или захар, например тръстикова
90 г брашно от спелта или обикновено или безглутеново

2. Раздели яйцата. Сложи белтъците, лимоновият сок и солта в купа и разбий с ръчен миксер или кухненски робот с приставка за бъркалка, докато се образуват меки върхове. Добави еритритола или захарта и разбий до твърди върхове. Остави настрана.
4 белтъка
1 ч.л. лимонов сок
1/4 ч.л. сол
40 г еритритол или тръстикова захар или кристална захар
Разбитите жълтъци с еритритола Разбитите жълтъци с олиото
3. В отделна купа, по-голяма, защото в нея ще смесиш цялото тесто, разбий жълтъците и останалия еритритол или захарта с миксер до пухкавост. Бавно добави олиото и продължи да разбиваш, докато се смесят. Сместа в този момент прилича на майонеза, малко по-рядка е. Виж снимките по-горе.
4 жълтъка
80 г еритритол или тръстикова захар или кристална захар
180 мл олио с неутрален вкус, например гроздово
4. Смеси маковите семена, брашното, махлеба, лавандулата и бакпулвера. С помощта на тел или шпатула ги добави към сместа с жълтъците, като ги редуваш с разбитите белтъци. Сместа трябва да бъде еднородна и пухкава. Не прекалявай с разбърквавнето.
160 г макови семена
100 г брашно от спелта или обикновено, може и безглутеново
1/2 ч.л. сушена лавандула
1 ч.л. махлеб
2 ч.л. бакпулвер
¼ ч.л. сол
5. Изсипи тестото във формата. Отгоре подреди кайсиите (с разрязаната страна нагоре), леко притисни и поръси с трохите. Печете 30-40 минути, докато трохите леко станат златисти (провери с клечка за зъби). Остави да се охлади до стайна температура и се наслади.
Печем до златисто. Пробваме с клечка за зъби готовността на кейка. Друг признак за готовност е и отделянето на кейка от стените на формата.
Бележки:
Сладкишът е най-добър в деня на печенето. На следващия ден също, но е възможно хрупкавите трохи да са леко овлажнели от сочните плодове.
Лесно може да направиш в безглутенов вариант. Просто замени брашното от спелта с безглутенова смес.
Да ти е сладко! Пиши ми в коментар, когато направиш!
Коментари
Публикуване на коментар