Мини галети с домати и билково сирене

 




Един от любимите ми начини да използвам летните градински домати е да приготвя галет или тарт с тях. С люспеста, маслена коричка, бадемово или козе сирене с билки и сочни резенчета домати, подредени отгоре. Ако обичате тези хрупкави печива с печени плодове и не сте подозирали, че може да се приготви в солен вариант, опитайте този с домати и ще знаете, че вече не можете без него. 

Тук може да видиш всички рецепти за солен тарт, които съм създала през годините.

Най-вкусният доматен галет-заслужавате го! Особено, ако си горд производител на домати. Вкусен до последната троха.

Още много вкусни идеи с домати ще те вдъхновят да ги опиташ.

В далечната 2013 година за първи път приготвих Доматен тарт Татин и останах очарована, както и всички у дома. И те са в мини вариант, както и днешните мини галети. Намирам, че са много симпатични, всички обичат малки сладкиши, стоят като малко бижу в чинията и някак по-специални от парче от голямото нещо- галет, пай, тарт. Ти какво мислиш?

Как да направим тесто за пай, тарт или галет без уред






Съставки, от които се нуждаеш и защо

Домати, узрели на корена( звучи ли ви странно? В мрежата се продават домати, които за да издържат по-дълго се берат полузелени) - Избери твърди, ароматни домати от сорт, който не е воднист и с много семена за най-добър вкус. Подсуши ги с потупване върху кухненска хартия и леко изгребете излишните семки, за да не се разкисне кората.

Пресен босилек и риган - за ароматизиране на сиренето и поръсване при сервиране на готовите галети. Може да използвате цветовете на босилека, които са в изобилие точно в момента.

Бадемово или Козе сирене - Използвайте козе сирене или бадемово при непоносимост към млечни, обогати вкуса му с билки. Нека е  на стайна температура, за да се намаже лесно и да се смеси с доматите, докато се пече.

Яйчни жълтъци - Те свързват пълнежа и придават на сиренето богата, кадифена текстура. Разбий леко преди добавяне.

Пресен лук - Добави малко към плънката за аромат и поръси допълнително отгоре за свеж цвят. Използвам чивас.

Маково семе - За поръсване на ръбовете на галетите. Но може да използваш смес от семена като в този Тарт с лимоново крем сирене и пушена сьомга






Мини галети с домати и билково сирене

Време за подготовка 30 мин

Време за готвене 30 мин

Време за почивка на тестото 1 час

Общо време 2 часа

Порции: 6-8 индивидуални галета




Съставки

Кора -готово тесто. Вече има в много магазини. Ако нямаш достъп, ето няколко идеи.

С брашно от лимец-направете двойно количество за тези галети от тази рецепта
С ръжено-бадемова смес от тази рецепта
С пшенично брашно и класически вкус от тази рецепта
С веган масло на блок, или кокосово масло без аромат- от тази рецепта

Пълнеж

4 средни домата и няколко чери

фина морска сол, за поръсване на  доматите

250 г бадемово сирене или меко козе сирене

2 големи яйчни жълтъци

2 супени лъжици пресен риган, ситно нарязан

2 супени лъжици пресен босилек, ситно нарязан

5-6 стръка пресен нарязан лук ( чивас) + още за поръсване отгоре

Намазване и поръсване на бордовете на галетите

1 голямо яйце , разбито с вилица

маково семе или смес от семена

Инструкции
 
1. Домашна кора за пай
Направете домашна основа за пай, увийте я в пластмасово фолио или восъчна кърпа и я поставете в хладилник за поне 30 минути.
Ако нямаш уред, може да приготвиш тестото и с обикновен нож. Виж тази кратка видео рецепта: Как да направим тесто за пай, тарт, галет без уред

Докато тестото почива в хладилника приготви пълнежа и гарнитурата


Приготви доматите

1. Нарежи доматите на резени от 2,5 см с остър нож. Постави ги върху кухненска хартия и поръсете с фина морска сол, за да им помогнеш да пуснат соковете си.

4 средни домата и няколко чери

фина морска сол, за поръсване на  доматите

2. Остави ги да престоят около 10 минути, преди да ги добавите към тестото за пай. Това ще попречи на галетите ви да се разкиснат от излишния доматен сок.

Приготви сиренето за плънката

1. В малка купа смеси  сиренето,  босилека, ригана, жълтъците и лука. Разбъркай добре  с вилица.

250 г бадемово сирене или меко козе сирене

2 големи яйчни жълтъци

2 супени лъжици пресен риган, ситно нарязан

2 супени лъжици пресен босилек, ситно нарязан

5-6 стръка пресен нарязан лук ( чивас) 

Приготви яйцето за намазване на краищата на галетите. Разбий го в малка купичка

1 голямо яйце



Сглоби доматените галети

1. Загрейте фурната до 190°C . Постели голяма тава за печене с хартия за печене.

2. Извадете тестото за пай от хладилника, претегли го и го нарежете на 6 или 8 равни части с помощта на остър нож. Оформете всяка част на топка (без да месиш).

3. Работи на партиди. Направи първите четири галета. Дръж останалото тесто в хладилник, докато си готов да го разточиш.

4. Върху леко набрашнена повърхност, с помощта на точилка, разточш една топка в кръг с диаметър 15 до 18 см.

5. Сложете 1 супена лъжица от плънката в центъра на тестото. Внимателно разпределете на равномерен слой, оставяйки 2,5 см отстрани непокрита кора.

6. Подредете 2-3 резена домат във формата на триъгълник върху плънката с леко застъпване. Броят на резените домат зависи от размера им. Опитай се само да покриш плънката и ако е необходимо, разрежш резените наполовина.

7. Сгънеи тестото към центъра, като леко покриваш и доматите. Оформи сгъването с леко плисе.

8. Намажи външната кора с хубав слой разбито яйце. Поръсете със семена и сол.

9. Постави тавата с доматените галети в хладилника за 15 минути преди печене, за да стегне кората. Студената маслена кора ще запази формата си по-добре във фурната.

10. Постави тавата на средната решетка на фурната и печи 30-35 минути или докато кората стане приятно златистокафява.

11. Оформи останалите галети по същия начин. Постави в хладилника, докато първата тава се пече.

12. Извади с лопатка всеки галет върху решетка за охлаждане за 10 минути, преди да сервираш и поръси с допълнително с лук и босилек или риган.



Бележки:

Може да приготвиш тестото предния ден или да замразиш. Преди използване остави в хладилника да се размрази за една вечер.

Може да замениш козето или бадемово сирене с друго или с рикота или веган крема сирене.

Във всяка от изброените по-горе рецепти можеш да замениш маслото с веган масло на блок.
 

Коментари

Какво сте гледали в последните 7 дни