Печена треска в кокосово мляко с лимон


Печена треска в кокосово мляко с лимон - кулинарна разходка между бреговете на Азия и Карибите.


Ако търсиш рецепта за риба, различна от пържена, печена или варена, опитай тази- вдъхновена от крайбрежните кухни на света, където морето диктува ритъма на живота, а ароматите са дълбоки и слънчеви.

Използването на кокосово мляко в ястия с морски дарове има дълбоки корени в крайбрежните общности по света, особено в Югоизточна Азия и Карибите. Съчетаването на цитрусови плодове с риба, от друга страна, е класическа техника, използвана за подсилване на естествените вкусове и добавяне на нотка киселинност. Тази рецепта за печена треска (или друга бяла риба) с кокос и лимон в съчетава тези традиции в хармонично и незабравимо ястие. Препоръчвам да се използва пълномаслено кокосово мляко за най-богат вкус и кремообразна текстура. 

Аз сервирах с киноа, която приготвих паралелно с рибата, но може да сервирате с варен жасминов ориз, булгур или дори някаква дребна паста. По-долу ще намериш рецептата, по която винаги приготвям киноата и винаги получавам чудесна, пухкава киноа с разделящи се зрънца. Идеална за салати, гарнитури или в каквото решите да вложите.

На пръв поглед продуктите изглеждат много, но всъщност са обикновени, които вероятно имаш в кухнята си. Приготвянето на рецептата е леко и бързо. Препоръчвам да подготвиш всички продукти на работния си плот и тогава да се заемеш с приготвянето. По този начин няма опасност да пропуснеш продукт, а и ще забележиш, ако нещо тш липсва и ще го набавиш своевременно. Приготвш зеленчуците. Измий и нарежш червените и жълтите пипери на тънки лентички. Нарежи чесъна на ситно и настържи джинджифила. Нарежи зеления лук и магданоза или кориандъра. Подготовката на всички зеленчуци ще улесни процеса на готвене.

Сосът може да се приготви предварително, рибата да се постави в него и да опечеш след 30 минути или час и да поднесеш топла. Рибата леко ще се маринова и ще поеме още по-добре от вкусовете на соса.

Печена треска в кокосово мляко с лимон 

 Съставки:

600 г филета от треска, без кожа

400 мл пълномаслено кокосово мляко, от кен

60 мл лимонов сок, прясно изцеден

2 с.л. зехтин

2 скилидки чесън, смлени

2,5 см джинджифил, настърган

1 червен пипер, нарязан на тънки резени

1 жълт/зелен пипер, нарязан на тънки резени

1 с.л. соев сос 

1 ч.л. куркума на прах

1/2 ч.л. люспи червен пипер (по избор, за лютивина)

Сол и черен пипер на вкус

2 стръка нарязан зелен лук

1/4 връзка нарязан магданоз/кориандър

лимонови резенчета, за сервиране

варена киноа за сервиране (по избор), рецептата следва

Инструкции:

1. Загрей фурната си до 200°C . Това гарантира, че фурната е достатъчно гореща, за да сготви треската равномерно и бързо.

2. Приготви филетата от треска. Подсуши филетата от треска внимателно с кухненска хартия. Това помага да се премахне излишната влага и позволява на рибата леко да покафенее по време на печене. Подправи леко филетата със сол и черен пипер. Не пресолявай, тъй като соевият сос също ще добави соленост.

600 г филета от треска, без кожа

Сол и черен пипер на вкус

Приготвяне на кокосово-лимонов сос:

1.В голям тиган, подходящ за фурна (чугунен е идеален) или тава за печене, загрейте зехтина на среден огън.  Поставете нарязаните червени и жълти ивици пипер в тигана и сотирайте за около 5-7 минути, докато леко омекнат. Разбърквайте от време на време, за да се уверите, че се готвят равномерно.

2 с.л. зехтин

1 червен пипер, нарязан на тънки резени

1 жълт/зелен пипер, нарязан на тънки резени

2. Добавете смления чесън и настъргания джинджифил и задушете за около 1-2 минути, докато се появят аромати. Внимавайте да не изгорите чесъна, тъй като това ще го направи горчив.

2 скилидки чесън, смлени

2,5 см джинджифил, настърган

3. Добавете кокосовото мляко и подправките. Изсипете кокосовото мляко и лимоновия сок. Добавете соевия сос, куркумата на прах и люспите червен пипер (ако използвате). Разбъркайте добре, за да се смесят всички съставки. Оставете соса да заври.

400 мл пълномаслено кокосово мляко, от кен

60 мл лимонов сок, прясно изцеден

1 с.л. соев сос 

1 ч.л. куркума на прах

1/2 ч.л. люспи червен пипер (по избор, за лютивина)

Сол и черен пипер на вкус

Опитайте и коригирайте подправките. Опитайте соса и коригирайте подправките, ако е необходимо. Може да добавите още сол, черен пипер, лимонов сок или люспи червен пипер на вкус. Не забравяйте, че вкусовете ще се засилят, докато сосът се готви.

Печене на треска:

1. Подреди филетата от треска. Внимателно постави филетата от треска върху кокосово-лимонения сос в тигана или тавата за печене. Разпредели ги равномерно се увери че са  потопени в соса, доколкото е възможно.

2. Постави да се пече в предварително загрята фурна. Прехвърли тигана или тавата за печене в предварително загрятата фурна и печете 12-15 минути или докато треската се сготви добре и се разделя лесно с вилица. Времето за готвене ще зависи от дебелината на филетата от треска. Провери готовността, като леко разрохкаш рибата с вилица. Ако се разделя лесно, значи е готова.

3. Запечи на грил за допълнително покафеняване (по избор). Ако искаш треската да е леко покафеняла отгоре, можете да я запечеш на грил през последните 1-2 минути от готвенето. Внимавай, за да не загори.

Сервиране:

Гарнирай с пресни билки. Извади тигана или тавата за печене от фурната и гарнирай с нарязан зелен лук и магданоз/кориандър. Пресните билки придават ярък и жизнен вкус на ястието.

2 стръка нарязан зелен лук

1/4 връзка нарязан магданоз/кориандър

Сервирай веднага, докато е гореща и ароматна.

Предложения за сервиране. Сервирай печената треска с кокос и лимон върху сварен ориз или киноа/булгур или паста. Оризът или киноата ще поемат вкусния кокосово-лимонов сос. Можете да я сервираш и с гарнитура от задушени зеленчуци или прясна салата.

Добави резенчета лимон. Сервирай с резенчета лимон, които да изстискаш върху рибата. Допълнителният лимонов сок добавя ярък и пикантен вкус, който допълва кокоса и подправките.

Вместо ориз или киноа, булгур или паста, опитай да сервираш с пресен хляб, идеален за попиване на вкусния сос.

Перфектната пухкава киноа

Съставки

200 г киноа в 240 мл или 1 чаша

420 мл вода или 1 3/4 чаши

Измерете двата продукта и следвайте тези лесни стъпки:

Инструкции

1. Изплакнете киноата, докато водата, която изтича е напълно бистра. 

2. Поставете киноата и водата тенджера. Оставете да заври, сложете капака и намалете котлона( на 4 степен, например). Оставете да къкри 15 минути.

3. Свалете тенджерата от котлона. Поставете кърпа между капака и тенджерата и я оставете да престои, покрита, още 10 минути.

4. Махнете  капака и разрохкайте с вилица.

Опитай тази рецепта! Вкусна е! Може да приготвиш и с друг вид бяла риба с деликатен вкус. 

Пиши ми, за да разбера как ти е харесала!

Коментари

Какво сте гледали в последните 7 дни