Персийска фритата с билки
🌿 Ароматът на свежи билки винаги ме връща към пролетта – дори и да е средата на лятото. Тази персийска фритата, "Куку сабзи", е истинско зелено бижу – не просто яйчено ястие, а празник на билките! Вместо да са подправка, тук те играят главната роля: магданоз, копър, зелен лук, тарос и дори тученица – събрала слънце и вкус.
Обичам да я приготвям, когато имам под ръка много зеленина. А сега в градината е пълно с всякакви ароматни зелении. Те се нужадаят от подстригване, за да излизат нови свежи стъбла и тази фритата е идеалният начин да оползотворя голяма част от тях, които няма да изсуша. Добавям щипка куркума за цвят и аромат, малко чесън за още нюанс на вкуса и украсявам с пресни червени боровинки и печени орехи. Всяка хапка е нежна, сочна и толкова богата на вкус. Перфектна както топла, така и студена – за лек обяд, пикник или като част от празнична трапеза.
Какво ни трябва за тази рецепта:
1. Зелении
Аз използвах магданоз, копър, естрагон, тученица, листа от моркови.-това, което имам в градината. Може да замениш с листа манголд, спанак, мента, джоджен, кориандър( ако обичаш), листа от цвекло. Каквото имаш и е по вкуса ти. Само се придържай към количествата.
2. Шалот или друг лук. Предпочитам шалот заради сладкия вкус и мек аромат.
3. Чесън- идеално допълва аромата на ястието.
4. Зелен лук
5. Яйца- най-вкусни са домашните. Ако видиш, че сместа е по-суха, може да добавиш още едно, катот леко го разбиеш преди добавянето.
6. Куркума- добавя цвят, вкус, а и хранителна стойност
7. Сол и черен пипер. Използвам келтска сол. Черният пипер активира куркумата и подсилва вкуса.
8. Печени или сурови орехи
9. Сушени червени боровинки. Добавят леко кисела нотка, която е много освежаваща. Може да замениш с пресни или замразени боровинки, както направих аз. След размразяване тези боровинки запазват формата си. Други подходящи замени са сушени вишни, пресни зрънца нар, сушени джанки( да имам и такива!)
Оригиналната рецепта казва да се използват бербери- плодове с доста кисел вкус и тръпчивост. Има и в България, но не се продават в магазините. Трябва сам да си набереш от храста. Рано е все още за тях.
10. Малко брашно и бакпулвер за да стане фритата по-пухкава.
Ако искаш да опиташ други подобни рецепти на фритата, кликни на линка или виж изброените по-долу:
Фритата с аспержи и билково сирене
Фритата с чери домати, риган и мащерка
Ето какво да приготвиш с листа от моркови:
Песто с листа от морков и слънчогледови семена
Персийска фритата с билки
Порции: 4 порции
Време за приготвяне: 15 минути
Време за готвене: 20 минути
Съставки:
4-5 с.л. олио
2 шалота, обелени и ситно нарязани
1 връзка ситно нарязан магданоз
1 връзка ситно нарязан копър
1 чаша ситно нарязани листа от моркови ( само листата)
1 чаша ситно нарязан тарос/естрагон ( само листата)
2-3 стръка ситно нарязан зелен лук
1 чаша листа и крехки стъбла тученица
6 яйца, леко разбити
2 супени лъжици обикновено брашно или безглутеново
1/2 чаена лъжичка бакпулвер
1 чаена лъжичка куркума на прах
Сол и черен пипер на вкус
4 скилидки чесън, ситно нарязани
Гарнитура:
1/4 чаша сушени червени боровинки ( в моя случай пресни)
шепа едро нарязани печени орехи, по избор
пресни билки
Инструкции:
1. Измийте всички билки обилно с вода, отцедете до сухо върху кърпа и отделете листата. Отстранете особено твърдите стъбла. Нарежете на ситно с нож или кухненски робот и оставете настрана в голяма купа. Нарежете на ситно шалота, зеления лук и чесъна.
2 шалота, обелени и ситно нарязани
1 връзка ситно нарязан магданоз
1 връзка ситно нарязан копър
1 чаша ситно нарязан тарос/естрагон ( само листата)
1 чаша ситно нарязани листа от моркови ( само листата)
2-3 стръка ситно нарязан зелен лук
1 чаша листа и крехки стъбла тученица
4 скилидки чесън, ситно нарязани
2. Добавете разбитите яйца, брашното, лука, бакпулвера и всички подправки. Подправете със сол и черен пипер на вкус.
6 яйца, леко разбити
2 супени лъжици обикновено брашно или безглутеново
1/2 чаена лъжичка бакпулвер
1 чаена лъжичка куркума на прах
Сол и черен пипер на вкус
3. Загрейте олиото в голям тиган или незалепващ тиган на среден огън. Когато олиото е горещо, внимателно изсипете яйчената смес в тигана. Ако предпочитате вкуса на запечени орехи, поставете и тях върху яйчната смес. Покрийте с капак и гответе около 10 минути на слаб огън или докато страните се сготвят. Ако обичате препечи и двете страни или тиганът ви е по-малък и фритата изглежда несготвена отгоре, отделете краищата от тигана и плъзнете омлета в чиния, след което го обърнете обратно в тигана, за да се сготви и другата страна, около 3 минути или докато средата на фритата се стегне.
4-5 с.л. олио
Ако предпочитате, фритата може да се пече във фурна на 180°C за около 15 минути или докато стегне.
4. Нарежете на клинове за сервиране, топли или студени. Гарнирайте със сушени боровинки или както аз- с пресни и шепа нарязани печени орехи. Поставете ако искате допълнително свежи подправки.
Поднеси с квасен хляб и гъсто кисело мляко. Вкусно е!
Да ви е сладко!
Коментари
Публикуване на коментар