Тарт с череши и бадемов франжипан, без млечни, без захар- Cherry and Almond Frangipane Tart, Dairy Free, Sugar Free
🍒В кошницата на лятото зреят и любимите ми череши, а кухнята ухае на нещо специално...Този тарт с череши и бадемов франжипан е всичко, което обичам в един десерт – сочни сезонни плодове, пухкава ароматна плънка и златиста, нежно хрупкава коричка. И най-хубавото? Няма захар, няма млечни, само чисти, балансирани вкусове и аромати, които се допълват съвършено.
Разбира се, ако предпочиташ да използваш захар и краве масло, можеш да замениш. Написала съм го по-долу в рецептата. Ако искаш да е безглутенов, просто замени брашното от спелта с предпочитаното от теб безглутеново брашно.
Започвам този пост възторжено, защото обичам лятото и всички плодове, които зреят в тези месеци, но съм и малко тъжна заради аномалиите през пролетта, въпреки обилно цъфналите дървета ( сливи, джанки, череши, дрян, ябълки, круши), същите тези дървета нямат плодове. Тъжно е да минавам под тях и да виждам, че там няма никакъв плод. Липсваха ми и лилавите облаци на люляковите храсти, белия аромат на гирляндите на акацията, розовите цветчета на дивия рожков, ще ми липсват наесен дренките, ябълките, крушите...За щастие в южните и западни части не е така и на пазара има достатъчно за да вкуся и им се порадвам.
Няма да се оплаквам повече и те водя към днешната много вкусна рецепта за уханен тарт с череши и бадемова плънка.
Основата е приготвена с пълнозърнесто брашно от спелта- за онзи фин ядков вкус и съвсем лека текстура. Плънката- бадемов франжипан с махлеб, ванилия и веган масло, е влажна, уханна и топи всяко парче в удоволствие. Ако не сте пекли никога с махлеб, това е рецептата, в която да го опитате. Добива се от ядката, която се намира в костилката на вид дива череша. Има характерен аромат на череша и леко горчив вкус, подобен на горчив бадем. Използва се в различни сладки и солени ястия.
А черешите… черешите са звездата. Сочни, месести, леко карамелизирани при печене- с всяка хапка казват: ето това е лято!
Поръсих го с филирани бадеми за финия завършек- хрупкавост, аромат и още красота.
💛 Перфектен за специално следобедно кафе, за гости, или просто за теб, когато искаш нещо красиво, вкусно и приготвено с внимание.
Кокосов сладолед с печени череши
Черешово кисело мляко с шоколадова гранола
Този тарт се приготвя сравнително бързо- за 30 минути активно участие. През което време ще направиш тестото за хрупкавата коричка- най-бързо е, ако използваш уред- робот или по-голям чопър. Ако нямаш в момента ето едно кратко видео, в което ще видиш, че и без уред може.
Следва поставянето във формата. Не е необходимо разточване. С пръсти притискаш добре към дъното и стените на формата. Вижте колко добре се получава ръбчето и стените на изпечения тарт.
Докато формата се охлажда в хладилника или фризера, приготвяш плънката, наречена франжипан. Франжипан (фр. Frangipane) е маслен бадемов пълнеж. Приготвя се от яйца, захар, бадеми и брашно и се използва в различни сладкиши, тарти, тарталети, торти ...Ароматизира се с ванилия, лимонова кора, лавандула или каквото искате, съобразено с плодовете, които ще се използват в тарта. Разбиваш маслото със захарта или еритритола, добавяш яйцата едно по едно с разбиване след всяко. Накрая добавяш бадемовото брашно или смлени бадеми, подправките и брашното. Ако не харесваш аромат на горчиви бадеми, можеш да сложиш малко канела- също е подходяща към черешите.
Разпределяш франжипана в охладената кора, добавяш равномерно черешите, поръсваш с филирани бадеми и слагаш във фурната, предварително загрята. Това е!
Печеш 45-50 минути до златисто. Не забравяй да погледнеш след 40 минута. Пробвай с клечка за зъби, като забиеш в плънката. Ако няма залепнали трохи, значи и изпечена. Внимавай да не прегорят бадемовите листенца.
Извади тарта от формата, когато е напълно охладен. Поръси с пудра захар или пудра еритритол. Поднеси с ванилов сос или бита сметана.
Наслади се на рецептата и ми кажи как ти харесва в коментарите по-долу. Ще се радвам да видя твоята пресъздадена рецепта – тагни ме в Instagram @vkusnosbety
Приготви си формичките, време е за десерт!
Тарт с череши и бадемов франжипан, без млечни, без захар
Време за подготовка 30 минути
Време за готвене 45 минути
Време за почивка 30 минути
Общо време 1 час 45 минути
Порции: 10
форма за печене: 1 x 13,5 x 35 см или кръгла -26 см
Съставки
за кората:
250 г пълнозърнесто брашно от спелта или обикновено
125 г веган масло на блок или краве
2 с.л. еритритол или бяла захар
1 голямо яйце , леко разбито
щипка сол
за пълнежа - бадемов франжипан:
100 г еритритол или бяла захар
125 г веган масло на блок, омекнало на стайна температура
1 ч.л. екстракт от ванилия или семената от 1/2 шушулка ванилия
1 ч.л. махлеб или 1 ч.л. екстракт от бадем или няколко капки есенция д-р Йоткер
1 ч.л. ром или няколко капки есенция ром д-р Йоткер
3 големи яйца
200 г бадемово брашно , смлени бадеми
50 г обикновено или универсално брашно
350 г пресни череши , без костилки
30 г филирани бадеми
за сервиране:
пудра еритритол или бяла пудра захар
бита кокосова сметана или животинска
или ванилов сос
Инструкции
За кората
1. Сложи брашното, маслото, еритритола/захарта и солта в купата на кухненски робот с монтирана приставка за ножове или по-голям чопър. Блендирай на пулсиращ режим, докато сместа заприлича на фини трохи, подобни на галета.
250 г пълнозърнесто брашно от спелта или обикновено
125 г несолено масло
2 с.л. еритритол или бяла захар
щипка сол
2. Изсипи яйцето в сместа, след което пусни робота, докато тестото се слепи. Ако ножът се върти и тестото не се оформя на топка, добави студена вода, по една чаена лъжичка, докато се слепи. Това може да се направи и на ръка.
1 голямо яйце , леко разбито
3. Обърни тестото в леко намазнена форма за тарт с размери 13,5 x 35 см с подвижно дъно, след което с върха на пръстите си притисни равномерно по дъното и по стените на формата. Надупчи тестото с вилица, след което го охлади поне 30 минути в хладилник или 20 минути във фризера. Загрей фурната до 180°C с тава* за печене в долната една трета.
За франжипан плънката:
1. С миксер, разбий еритритола/захарта и маслото, докато сместа стане лека и пухкава. Добави ароматните съставки, след това яйцата, едно по едно, като разбиваш добре между всяко. Използвай шпатула, за да остържеш стените на купата.
100 г еритритол или бяла захар
125 г веган масло на блок, омекнало на стайна температура
1 ч.л. екстракт от ванилия или семената от 1/2 шушулка ванилия
1 ч.л. махлеб или 1 ч.л. екстракт от бадем или няколко капки есенция д-р Йоткер
1 ч.л. ром или няколко капки есенция ром д-р Йоткер
3 големи яйца
2. Добави смлените бадеми и брашното. С шпатула или с миксер разбъркай до еднородна смес.
200 г бадемово брашно, или фино смлени бадеми
50 г обикновено или универсално брашно
3. Когато формата за тарта се охлади, с лъжица сложи франжипана в подготвената форма и заглади горната част.
4. Подреди черешите отгоре, като ги притиснеш леко. Поръси с филирани бадеми.
350 г пресни череши , без костилки
30-40 г филирани бадеми
5. Постави формата в предварително загрятата тава на фурната и печи 40-45 минути, докато плънката се стегне. Шишче, забодено във франжипана, трябва да излезе чисто. Ако забележиш, че бадемите станат прекалено златисти, постави хартия за печене върху формата.
6. Остави тарта да се охлади във формата, преди да извадиш. Преди поднасяне поръси с еритритол на пудра/сладкарска захар( по желание). Сервирай с бита сметана или ванилов сос.
Бележки
* Препоръчвам да използваш тава, в която да поставиш формата с тарта, за да може да го извадиш по-лесно от фурната.
Ако не обичаш аромата на горчив бадем, може да пропуснеш, но намирам, че е много подходяща за сладкиши с череши и кайсии например.
Махлеб е популярна подправка в арабската и средиземноморската кухни. Добива се от ядката, която се намира в костилката на вид дива череша. Има характерен аромат на череша и леко горчив вкус, подобен на горчив бадем. Използва се в различни сладки и солени ястия.
Използвах форма за тарт с подвижно дъно 13,5 x35 см, но количествата в рецептата са подходящи и за стандартна оребрена форма за тарт с диаметър 26 см.
Коментари
Публикуване на коментар