Шоколадов сладкиш с череши и шоколадова глазура, веган( без брашно), опция без захар
Празнувай с мен рождения ден на това вкусно място, което създадох преди 14 години. Първата публикувана рецепта, която е супер лесна и която и до сега е в търсачките, и на вашите трапези- Ягодов чийзкейк без печене. И днешната рецепта е супер лесна за приготвяне и се надявам да ти хареса също толкова много. Веган шоколадов кекс с череши и шоколадова глазура, приготвен с бадемово брашно, какао и пълен с череши. Добави слънчогледов тахан, разбъркан с какао като глазура за разкошен десерт.
И знаете ли какво? Ако този блог беше човек, щеше вече да е тийнейджър с вкус към добрата храна, склонност към импровизации в кухнята и Instagram профил, пълен с лимонади и ядливи цветя 🌸😄
Благодаря ви, че толкова години споделяте това пътуване с мен – че готвите, експериментирате, снимате, пишете ми и ме вдъхновявате всеки ден. Вашата любов към красивата, истинска, сезонна храна е двигателят зад всичко това.
Благодаря, че сте тук – във "Вкусно с Бети".
Това място е ароматно, цветно и пълно с вкус не само заради мен, а заради вас – всички, които обичате да готвите с любов, да опитвате нови неща и да се наслаждавате на малките удоволствия в чинията.
Благодаря, че сте тук.
Че четете, че готвите с мен, че вярвате в простата, сезонна и истинска храна. Че се връщате отново и отново – понякога за рецепта, понякога просто за усещането.
Това място е толкова живо заради вас.
Продължавам да споделям с вас всичко, което ме вдъхновява – от полето до фурната.
Нека има още много сезони, рецепти и моменти заедно. 🌸
Нека си подаряваме още моменти на вкусна радост. 🌿
Нека продължаваме заедно – с още цветни рецепти, неочаквани вкусове и много, много радост в чиниите.
Сърце, череша и шоколад – и всичко хубаво нататък. ❤️🍒🍫
Текстурата е като на брауни. Вкусът е богат е, влажен, шоколадов и пълен с череши с шоколадова глазура от слънчогледов тахан или какао.

Глазурата е по желание. Сладкишът е вкусен и добре изглеждащ и без глазура, и поръсен настърган черен шоколад. Но те добавят още по-богат вкус.
Ако си опитвал Шоколадова торта без брашно, ще направиш асоциация с този сладкиш.
Ако обичаш череши, провери всички рецепти на този линк: ЧЕРЕШИ (кликни) Очакват те най-разнообразни рецепти!
Ако искаш нещо, което повече прилича на кекс виж този здравословен Веган сладкиш с череши- подсладен е само с 50 г кокосова захар( може и заместител) и е с пълнозърнесто брашно от спелта.
Ето какво е необходимо за веган шоколадов сладкиш с череши и шоколадова глазура, веган( без брашно):
супер фино бадемово брашно
какао
бакпулвер
кленов сироп
Слънчогледов тахан
неподсладено растително мляко
черешов сок
лимонов сок
тъмни сладки череши
В голяма купа добави брашното, какаото на прах, бакпулвера, кленовия сироп, слънчогледовия тахан, неподсладеното растително мляко, сока от череши и лимоновия сок.
Разбъркай всичко, докато се получи добра хомогенна смес без бучки.
Крайната смес трябва да е гъста и лепкава.
Приготви черешите:
Ако си избрал да използваш замразени череши за тази рецепта, не забравяй да ги размразиш предварително.
Ако използваш пресни череши, почисти костилките и ги разполови, за да са готови за редене на пластове.
Редувай във формата тесто, череши, тесто и завърши отгоре с череши.
Шоколадова торта с череши
Време за подготовка: 30 минути
Време за готвене: 45 минути
Съставки
200 г супер фино бадемово брашно
60 г какао на прах
1 ч.л. бакпулвер
2 с.л. бадемов протеин
100 мл кленов сироп или смес от стевия и еритритол
110 г сусамов тахан или слънчогледов
120 мл неподсладено растително мляко, използвах овесено
120 мл сок от череши/ябълки/портокали
1 супена лъжица лимонов сок
450 г тъмни, твърди сладки череши, обезкостени и разполовени
Глазура
150 г сусамов или слънчогледов тахан
30 г какао
1 с.л. меласа ( по желание)
череши, обезкостени и разполовени
настърган тъмен шоколад, без захар
Инструкции
1. Загрейте фурната до 175°C.
2. Постели дъното на тавата( 20 см диаметър) с хартия за печене. Намажи стените с веган масло или кокосово.
3. Добави брашното, какаото на прах, бакпулвера, бадемовия протеин, кленовия сироп или подсладителя, таханът, неподсладеното растително мляко, сока от череши и лимоновия сок в голяма купа. Разбъркайте, докато сместа стане добре комбинирана и гъста.
200 г супер фино бадемово брашно
60 г какао на прах
1 ч.л. бакпулвер
2 с.л. бадемов протеин
100 мл кленов сироп или смес от стевия и еритритол
110 г сусамов тахан или слънчогледов
120 мл неподсладено растително мляко, използвах овесено
120 мл сок от череши/ябълки/портокали
1 супена лъжица лимонов сок
4. Добави половината от тестото в тавата за печене, след което добави половината от черешите отгоре. Разпредели останалото тесто отгоре и след това сложи последните череши.
450 г тъмни, твърди сладки череши, обезкостени и разполовени
5. Прехвърли формата за кекс във фурната и печи 55-60 минути или докато стане почти твърда на допир и леко се отдели по краищата. Ако решиш да пробваш с клечка за готовност, имай предвид, че НЕ трябва да излиза мокра от печивото. Полепнали влажни трохи са нормални за текстурата на сладкиша.
Остави тортата да се охлади напълно, преди да я покриеш с равномерен слой глазура от тахан, какао и меласа, ако използваш. По желание сложи отгоре още череши и настърган тъмен шоколад.
Добър апетит! Съхранявай тортата в хладилник до една седмица. Много е вкусна след като престои поне 1 ден в хладилника.
Коментари
Публикуване на коментар