Шоколадов сладкиш с череши и шоколадова глазура, веган( без брашно), опция без захар


Празнувай с мен рождения ден на това вкусно място, което създадох преди 14 години.  Първата публикувана рецепта, която е супер лесна и която и до сега е в търсачките, и на вашите трапези- Ягодов чийзкейк без печене. И днешната рецепта е супер лесна за приготвяне и се надявам да ти хареса също толкова много. Веган шоколадов кекс с череши и шоколадова глазура, приготвен с бадемово брашно, какао и пълен с череши. Добави  слънчогледов тахан, разбъркан с какао като глазура за разкошен десерт. 

И знаете ли какво? Ако този блог беше човек, щеше вече да е тийнейджър с вкус към добрата храна, склонност към импровизации в кухнята и Instagram профил, пълен с лимонади и ядливи цветя 🌸😄


Благодаря ви, че толкова години споделяте това пътуване с мен – че готвите, експериментирате, снимате, пишете ми и ме вдъхновявате всеки ден. Вашата любов към красивата, истинска, сезонна храна е двигателят зад всичко това.

Благодаря, че сте тук – във "Вкусно с Бети".

Това място е ароматно, цветно и пълно с вкус не само заради мен, а заради вас – всички, които обичате да готвите с любов, да опитвате нови неща и да се наслаждавате на малките удоволствия в чинията.


Благодаря, че сте тук.

Че четете, че готвите с мен, че вярвате в простата, сезонна и истинска храна. Че се връщате отново и отново – понякога за рецепта, понякога просто за усещането.


Това място е толкова живо заради вас.

Продължавам да споделям с вас всичко, което ме вдъхновява – от полето до фурната.

Нека има още много сезони, рецепти и моменти заедно. 🌸

Нека си подаряваме още моменти на вкусна радост. 🌿

Нека продължаваме заедно – с още цветни рецепти, неочаквани вкусове и много, много радост в чиниите.

Сърце, череша и шоколад – и всичко хубаво нататък. ❤️🍒🍫

Текстурата е като на брауни. Вкусът е богат е, влажен, шоколадов и пълен с череши с  шоколадова глазура от слънчогледов тахан или какао.


Глазурата е по желание. Сладкишът е вкусен и добре изглеждащ и без глазура, и поръсен настърган черен шоколад. Но те добавят още по-богат вкус.



Ако си опитвал Шоколадова торта без брашно, ще направиш асоциация с този сладкиш.



Ако обичаш череши, провери всички рецепти  на този линк: ЧЕРЕШИ (кликни) Очакват те най-разнообразни рецепти!

Ако искаш нещо, което повече прилича на кекс виж този здравословен Веган сладкиш с череши- подсладен е само с 50 г кокосова захар( може и заместител) и е с пълнозърнесто брашно от спелта.

Ето какво  е необходимо за веган шоколадов сладкиш с череши и шоколадова глазура, веган( без брашно):

супер фино бадемово брашно 

какао

бакпулвер

кленов сироп 

Слънчогледов тахан

неподсладено растително мляко

черешов сок

лимонов сок

тъмни сладки череши


В голяма купа добави брашното, какаото на прах, бакпулвера, кленовия сироп, слънчогледовия тахан, неподсладеното растително мляко, сока от череши и лимоновия сок.

Разбъркай всичко, докато се получи добра хомогенна смес без бучки.

Крайната смес трябва да е гъста и лепкава. 

Приготви черешите: 

Ако си избрал да използваш замразени череши за тази рецепта, не забравяй да ги размразиш предварително. 

Ако използваш пресни череши, почисти костилките и ги разполови, за да са готови за редене на пластове. 

Редувай във формата тесто, череши, тесто и завърши отгоре с череши.


Шоколадова торта с череши

Време за подготовка: 30 минути

Време за готвене: 45 минути

Съставки

200 г супер фино бадемово брашно 

60 г какао на прах

1 ч.л. бакпулвер

2 с.л. бадемов протеин

100 мл кленов сироп или смес от стевия и еритритол

110 г сусамов тахан или слънчогледов

120 мл неподсладено растително мляко, използвах овесено

120 мл сок от череши/ябълки/портокали

1 супена лъжица лимонов сок

450 г тъмни, твърди сладки череши, обезкостени и разполовени

Глазура

150 г  сусамов или слънчогледов тахан

30 г какао

1 с.л. меласа ( по желание)

череши, обезкостени и разполовени

настърган тъмен шоколад, без захар


Инструкции

1. Загрейте фурната до 175°C.

2. Постели дъното на тавата( 20 см диаметър) с хартия за печене. Намажи стените с веган масло или кокосово. 

3. Добави брашното, какаото на прах, бакпулвера, бадемовия протеин, кленовия сироп или подсладителя, таханът, неподсладеното растително мляко, сока от череши и лимоновия сок в голяма купа. Разбъркайте, докато сместа стане добре комбинирана и гъста. 

200 г супер фино бадемово брашно 

60 г какао на прах

1 ч.л. бакпулвер

2 с.л. бадемов протеин

100 мл кленов сироп или смес от стевия и еритритол

110 г сусамов тахан или слънчогледов

120 мл неподсладено растително мляко, използвах овесено

120 мл сок от череши/ябълки/портокали

1 супена лъжица лимонов сок

4. Добави половината от тестото в тавата за печене, след което добави половината от черешите отгоре. Разпредели останалото тесто отгоре и след това сложи последните череши. 

450 г тъмни, твърди сладки череши, обезкостени и разполовени

5. Прехвърли формата за кекс във фурната и печи 55-60 минути или докато стане почти твърда на допир и леко се отдели по краищата. Ако решиш да пробваш с клечка за готовност, имай предвид, че НЕ трябва да излиза мокра от печивото. Полепнали влажни трохи са нормални за текстурата на сладкиша.

Остави тортата да се охлади напълно, преди да я покриеш с равномерен слой глазура от тахан, какао и меласа, ако използваш. По желание сложи отгоре още  череши и настърган тъмен шоколад. 

Добър апетит! Съхранявай тортата в хладилник до една седмица. Много е вкусна след като престои поне 1 ден в хладилника.



Коментари

Какво сте гледали в последните 7 дни