🌸 Лимонада от бели рози, бъз и люляк

 



Понякога пролетта не се улавя само със сетивата – тя се пие. А когато решиш да уловиш аромата ѝ в бутилка, се ражда нещо магично. Ето как направих моята цветна лимонада, вдъхновена от градината, природата и малките неща, които ни карат да спрем за миг и да се усмихнем.



Събираме цветята, от които искаме да приготвим ароматна лимонада. Оставяме ги на открито за да избягат от тях малките същества, които също ги харесват.



Отделяме листенцата на розите, цветчетата на люляка от зелените дръжки. От съцветията бъз отрязваме по-дебелите целени части. 



Поставяме всички розови листенца, цветове люляк, бъз и теменужки в стъклен буркан. Моят е с обем 2 литра.

Добави мед, лимонов сок и вода. Затвари буркана и остави в хладилника за два-три дни. Разбърквай всеки ден.


Ето как изглежда лимонада след 2 дни. Добила е нежен розов цвят. 


Не е ли прекрасна- снимана в златния час. Златисто розова с нежен аромат на пролетна градина.


Подобни рецепти, на които да се насладиш в този сезон:








Ако обичаш аромата и вкуса на рози, приготви още:









Ягодово сорбе с рози

🌹 Вдъхновението

Градината тази година е във вихъра на своя разцвет – бели ароматни рози, красивите James Galway, люляк, теменуги… Всичко ухае така неустоимо, че реших да не се задоволявам само с гледката. И така се роди една напитка, която е не просто разхлаждаща, а направо поетична.

🥣 Рецептата:

🌸 Лимонада от бели рози, бъз и люляк 


Съставки:

15-20 бели ароматни рози

3 броя ароматни рози James Galway (или други розови, без третиране с химикали)

малко люляк – само цветчетата

2-3 съцветия бъз  

няколко теменужки – за цвят и настроение

сокът от 2-3 лимона (на вкус)

2-3 с.л. акациев мед 

2 л филтрирана вода 

лед за сервиране

по желание може да замразиш лед с дребни цветчета в него

свежи ядливи цветчета за сервиране, по желание


Инструкции:

1. Внимателно отдели листенцата на розите от тичинките. 


2. В голям буркан сложи цветята и залей с вода. Добави сок от лимон и меда. Разбъркай добре. Ако медът е твърд, разбъркай още веднъж след няколко часа.


3. Затвори плътно буркана и остави  за една нощ или дори две в хладилник.


4. Прецеди течността и прибери в бутилки в хладилника, докато сервираш.


5. Сервирай с флорален лед, листенца мента или маточина и по желание още няколко цветчета за украса.

🌼 Защо тази лимонада е специална?

Това не е просто напитка – това е начин да уловиш аромата на пролетта, да го споделиш с любим човек или да си подариш глътка нежност в забързано ежедневие. Акациевият мед придава деликатна сладост, лимонът – свежа киселинност, а цветята – онази магия, която не можеш да купиш в магазин.


Ако решиш да я приготвиш, ще се радвам да споделиш снимка и впечатления! А ти как улавяш сезона в чаша?

Не забравяй да ме последваш тук, в ИнстаграмФБ и YouTube и Pinterest. Това действа толкова стимулиращо бъдещата ми работа и споделяне!

Коментари

Какво сте гледали в последните 7 дни