Лимонова торта с горски ягоди и ягодов крем с бъз( без захар)

 


🍓 Ягодова торта от горски ягоди с лимонов блат и бъзен лимонов крем – истинска феерична магия в чинията!

🌸 Вкус, който разказва история

Всяка хапка от тази торта е като да си открил тайна поляна, където времето спира, а ароматите и цветовете на природата се сливат в едно. Лимонът пробужда сетивата, ягодите даряват радост, а бъзът добавя нежна флорална нотка, която прави тази торта неповторима.

Има нещо наистина вълшебно в аромата на горските ягоди – онзи свеж, сладък и леко горски дъх, който сякаш те отвежда направо в сърцето на гората, където малките феи шепнат тайни под листата. 🌿🧚‍♀️





Сервирах тортата с Лимонада от цветове бъз- перфектната освежаваща напитка по това време. Ако избягваш мед, подслади с няколко капки стевия на вкус. По този начин приготвям за съпруга си. Направи си и ти! Минимални усилия и тоооолкова освежаваща!


Тази торта е моят личен омагьосан свят:

Лимонов блат – свеж и леко пикантен, с нотки на цитрус, които подчертават сладостта на ягодите и придават живителен контраст.

Ягодов крем с бъз (strawberrie curd infused with elderflower) – кадифен, ароматен и деликатно цветен, той е сърцето на тортата.

Горски ягоди – подредени плътно отгоре и по борда, за да носят свежестта и красотата на природата на всяка хапка.

Започвам с приготвянето на лимоновия блат, внимателно смесвайки влажните и сухите съставки, за да създам основа, която е нежна, но стабилна. След това приготвям крема – гъст, ароматен и с деликатен вкус на бъз, който прегръща лимона с нежност.

Ако не употребяваш или избягваш захар и си стигнал до тук: изненада, тортата е приготвена без захар. Блатът се получи без разлика от оригиналния, който леко измених, а именно- любимият на всички тук -Тройно лимонов кекс.  

Нямам търпение да опиташ и да споделиш тук или в Инстаграм впечатленията си.

След като блатът изстине, го разрязвам на пластове, намазвам ги щедро с крем и подреждам горските ягоди отгоре и по борда. Добавям последния щрих – свежи цветчета от бъз и малки ягодови клончета, които сякаш са пренесени направо от фееричната гора.



Сподели ми ако я опиташ, ще се радвам да чуя твоето впечатление.

Лимонова торта с горски ягоди и ягодов крем


Съставки:

Лимонов блат

 220 г самонадигащо се брашно или обикновено с 1 ч.л. бакпулвер
 30 г нишесте
 150 г фина захар или подсладител( използвах смес от еритритол и стевия)
 100 г меко масло
 50 мл. олио от гроздови семки, може и зехтин
 4 яйца
 2 с.л. настъргана лимонова кора
 2 с.л. лимонов сок


Лимонов сироп:

 20 г захар или подсладител
 40 мл вода
 40 мл лимонов сок
 1 с.л. масло

Инструкции:

1. Загрейте фурната на 180 С.

2. Намажете формата или формите с масло и поръсете с брашно, за лесно отделяне.

3. Разбийте маслото, олиото, захарта на пухкав, нежен крем. Добавете лимоновия сок и лимоновата кора, разбийте отново. 


 30 г нишесте
 150 г фина захар или подсладител( използвах смес от еритритол и стевия)
 100 г меко масло
 50 мл. олио от гроздови семки, може и зехтин
 2 с.л. настъргана лимонова кора
 2 с.л. лимонов сок

4. Прибавете едно по едно яйцата с непрекъснато разбъркване, до поемането на всяко яйце.

 4 яйца
 
5. Прибавете пресятото брашно и нишесте и разбъркайте на бавни обороти.

220 г самонадигащо се брашно или обикновено с 1 ч.л. бакпулвер
 30 г нишесте
 
6. Изсипете във формата или разпределете равномерно във  формите (по 420 г) ако използвате 17 см форми и загладете. Поставете да се пече.

7. Печете около 25-30 минути, проверете след 20 минути с бамбуков шиш дали е готов. не трябва да има полепнали трохи.

8. Извадете и оставете да се охлади във формата около 5 минути.

9. Извадете за окончателно охлаждане на решетка.
 
10. През това време направете сиропа. Поставете в тенджерка всички съставки, загрейте умерено, и бъркайте докато се стопи захарта.

20 г захар или подсладител
 40 мл вода
 40 мл лимонов сок
 1 с.л. масло

11. Оставете настрани.

Ягодов крем с бъз – крем за торта (веган)

500-550 г  пресни ягоди, почистени, измити и подсушени

150 г  кристална захар или подсладител

5 големи съцветия  бъз

45 мл (3 супени лъжици) прясно изцеден сок от лимон

20 г (2 супени лъжици) царевично нишесте 

100 г  веган масло, нарязано на кубчета, студено

150 г кокосова сметана (само гъстата част от охладена кокосова консерва)

2 с.л. прах от лиофилизирани ягоди за по-интензивен цвят и вкус, по желание


1. Мацериране: Добавете нарязаните ягоди и захарта в тенджера и разбъркайте. Оставете ги да престоят и да се мацерират 15-30 минути. Това ще помогне за освобождаването на соковете от плодовете и ще засили вкуса им.

500-550 г  пресни ягоди, почистени, измити и подсушени

150 г  кристална захар или подсладител

2. Готвене: Оставете сместа да къкри на средно силен огън. След като започне да бълбука, намалете котлона на среден и продължете къкренето около 10-15 минути, като разбърквате често сместа. След като ягодите се раздробят и омекнат, добавете цветовете от бъз, изключете котлона и покрийте. Оставете за 30 минути. 

5 големи съцветия  бъз

3. Извадете цветовете. Ако използвате лиофилизирани ягоди, добавете ги сега. Прехвърлете сместа в блендер с висока скорост и разбийте до гладкост.  Тази стъпка е по избор, но е задължителна, ако искате гладка консистенция на извара. 

2 с.л. прах от лиофилизирани ягоди за по-интензивен цвят и вкус, по желание

4. В малка купа смесете сока от лимон и царевичното нишесте до гладкост. 

45 мл (3 супени лъжици) прясно изцеден сок от лимон

20 г (2 супени лъжици) царевично нишесте 

5. Сгъстяване: Добавете кашата от царевично нишесте и сместа от ягоди обратно в тенджерата. Гответе на среден огън (на слаб огън, ако използвате газов котлон) и продължете да разбърквате 5-7 минути, докато сместа се сгъсти. Шпатулата трябва да се облича и да оставя трайна пътека по дъното на тенджерата.

След като кремът се сгъсти достатъчно, за да покрие гърба на шпатулата, без да се стича от нея, свалете я от котлона.

6. Добавете нарязаното студено масло на кубчета и кокосовата сметана и разбъркайте с тел или шпатула до равномерна смес.

100 г  веган масло, нарязано на кубчета, студено

150 г кокосова сметана (само гъстата част от охладена кокосова консерва)

7. Охлаждане: Покрийте повърхността на крема с пластмасово фолио и оставете леко да се охлади за 15-20 минути, след което  прехвърлете в хладилника да се охлади за един час.

Ще се сгъсти, докато се охлажда в хладилника. След като се охлади, можете да я използвате в други рецепти или да я прехвърлите в херметически затворен буркан и да я съхранявате в хладилник до употреба.

Съхранение: Ще издържи поне 1 седмица в херметически затворен буркан в хладилника. Ако планирате да я използвате в същия ден, можете да я съхранявате на стайна температура в затворен буркан.

Загрейте леко и я разтопете в тенджера, ако се нуждаете от по-течна консистенция. Можете също да я замразите за няколко месеца в покрит контейнер и да я размразите в хладилника за една нощ.

Бележки

Ягоди: Претеглете след отстраняване на горната зелена част. В краен случай можете да използвате замразени ягоди и да добавите няколко минути време за готвене - не ги размразявайте предварително, нямат нужда от рязане.

Крем за измазване на тортата:

Немски маслен крем - 2 варианта

I вариант- с готвене на пудинга

 150 г веган масло или краве масло (стайна температура) 

1  опаковка пудинг на прах , за готвене, например, ванилия.

400 милилитра  мляко(растително)


1. Пригответе пудинга. Охладете го под стреч фолио. 

1  опаковка пудинг на прах , за готвене, например, ванилия.

400 милилитра  мляко(растително)

2 с.л еритритол или няколко капки стевия- на вкус

2. Разбийте маслото на мек, светъл крем.

  150 г веган масло или краве масло (стайна температура) 

3. Към маслото добавете охладеният пудинг крем. Добавяйте лъжица след лъжица като разбивате след добавянето на всяка. Кремът не трябва да е топъл за да не стопи маслото.


II вариант - с пудинг крем Оле

1 опаковка крем Оле ванилия

350 мл мляко на стайна температура( растително)

150 г растително масло на блог


1. Разбийте в дълбок съд една опаковка крем Оле ванилия с мляко.

1 опаковка крем Оле ванилия

350 мл мляко на стайна температура( растително).

2. Разбийте маслото на мек, светъл крем

  150 г веган масло или краве масло (стайна температура) 

3. Към маслото добавете разбития крем. Добавяйте лъжица след лъжица като разбивате след добавянето на всяка. Добре е маслото и кремът да са с еднаква температура.

Оставете крема да се охлади до температура удобна за шприцоване. Едва тогава прехвърлете в пош, в случай че шприцовате.

Идея:

Можеш да смесиш 2 части маслен крем( без значение коя рецепта ще използваш) с 1 част лимонов крем- така ще засилиш свежият лимонов вкус на тортата. Просто разбий готовият маслен крем с лимоновия, като го добавяш лъжица по лъжица.

Сглобяване на тортата:

1. Разрежи наполовина всеки от двата блата. Ако върха е издут- изравни, като отрежеш изпъкналата част( виж по-долу за идеи какво да правиш с изрезките). Постави единия блат върху подложка или в чинията в която ще сервираш.

2. С четка леко разнеси малко от лимоновия сироп. Постави от немския маслен крем в пош. Отрежи около 5-6 мм отвор. Шприцовай по борда на блата слой крем. Разпредели във вътрешността на очертания кръг от ягодовия крем. Заглади крема с шпатула.

3. Постави втория блат отгоре и повтори горната процедура- сиропиране с четка, шприцоване по борда от масления крем, запълване с ягодов. Повтори още веднъж. 

4. Постави последния блат с дъното нагоре. Намажи с малко маслен крем и остави в хладилника за една нощ. 

5. Няколко часа преди поднасянето измажи цялата торта с останалия немски маслен крем и украси с ягодите.

Съвети:

Тортата се държи най-добре, ако престои в хладилник няколко часа преди сервиране. Най-добре- една нощ. След две денонощия(ако остане) ще се насладите максимално. Сервирайте направо от хладилника. 

На снимките, ягодовият крем може да ви се стори леко мек- това е така, защото пренасях тортата, (макар и в хладилна чанта) стоя около 3 часа без хладилник. Снимане и чак тогава разрязах. 

Какво да правиш с изрезките от блатовете:

- начупи на парченца и и приготви трайфъл

- натроши на дребно, объркай с крем, например лимонов или маслен, оформи топчета и след охлаждане потопи в шоколад. Вместо топчета използвай форми за сладолед както съм показала тук.

- натроши на едри трохи и добави към сладолед

- натроши на едри трохи и постави на дъното на чаша, нагоре добави смес за чийзкейк.Виж този Ягодов чийзкейк без печене- една от най-посещаваните в блога.


Не забравяй да ме последваш тук, в ИнстаграмФБ и YouTube и Pinterest. Това действа толкова стимулиращо бъдещата ми работа и споделяне!




Коментари

Какво сте гледали в последните 7 дни