Лимонова торта с горски ягоди и ягодов крем с бъз( без захар)
🍓 Ягодова торта от горски ягоди с лимонов блат и бъзен лимонов крем – истинска феерична магия в чинията!
🌸 Вкус, който разказва история
Всяка хапка от тази торта е като да си открил тайна поляна, където времето спира, а ароматите и цветовете на природата се сливат в едно. Лимонът пробужда сетивата, ягодите даряват радост, а бъзът добавя нежна флорална нотка, която прави тази торта неповторима.
Има нещо наистина вълшебно в аромата на горските ягоди – онзи свеж, сладък и леко горски дъх, който сякаш те отвежда направо в сърцето на гората, където малките феи шепнат тайни под листата. 🌿🧚♀️
Тази торта е моят личен омагьосан свят:
Лимонов блат – свеж и леко пикантен, с нотки на цитрус, които подчертават сладостта на ягодите и придават живителен контраст.
Ягодов крем с бъз (strawberrie curd infused with elderflower) – кадифен, ароматен и деликатно цветен, той е сърцето на тортата.
Горски ягоди – подредени плътно отгоре и по борда, за да носят свежестта и красотата на природата на всяка хапка.
Започвам с приготвянето на лимоновия блат, внимателно смесвайки влажните и сухите съставки, за да създам основа, която е нежна, но стабилна. След това приготвям крема – гъст, ароматен и с деликатен вкус на бъз, който прегръща лимона с нежност.
Ако не употребяваш или избягваш захар и си стигнал до тук: изненада, тортата е приготвена без захар. Блатът се получи без разлика от оригиналния, който леко измених, а именно- любимият на всички тук -Тройно лимонов кекс.
Нямам търпение да опиташ и да споделиш тук или в Инстаграм впечатленията си.
След като блатът изстине, го разрязвам на пластове, намазвам ги щедро с крем и подреждам горските ягоди отгоре и по борда. Добавям последния щрих – свежи цветчета от бъз и малки ягодови клончета, които сякаш са пренесени направо от фееричната гора.
Сподели ми ако я опиташ, ще се радвам да чуя твоето впечатление.
Лимонова торта с горски ягоди и ягодов крем
150 г фина захар или подсладител( използвах смес от еритритол и стевия)
100 г меко масло
4 яйца
2 с.л. настъргана лимонова кора
2 с.л. лимонов сок
40 мл лимонов сок
150 г фина захар или подсладител( използвах смес от еритритол и стевия)
100 г меко масло
2 с.л. настъргана лимонова кора
2 с.л. лимонов сок
40 мл вода
40 мл лимонов сок
500-550 г пресни ягоди, почистени, измити и подсушени
150 г кристална захар или подсладител
5 големи съцветия бъз
45 мл (3 супени лъжици) прясно изцеден сок от лимон
20 г (2 супени лъжици) царевично нишесте
100 г веган масло, нарязано на кубчета, студено
150 г кокосова сметана (само гъстата част от охладена кокосова консерва)
2 с.л. прах от лиофилизирани ягоди за по-интензивен цвят и вкус, по желание
1. Мацериране: Добавете нарязаните ягоди и захарта в тенджера и разбъркайте. Оставете ги да престоят и да се мацерират 15-30 минути. Това ще помогне за освобождаването на соковете от плодовете и ще засили вкуса им.
500-550 г пресни ягоди, почистени, измити и подсушени
150 г кристална захар или подсладител
2. Готвене: Оставете сместа да къкри на средно силен огън. След като започне да бълбука, намалете котлона на среден и продължете къкренето около 10-15 минути, като разбърквате често сместа. След като ягодите се раздробят и омекнат, добавете цветовете от бъз, изключете котлона и покрийте. Оставете за 30 минути.
5 големи съцветия бъз
3. Извадете цветовете. Ако използвате лиофилизирани ягоди, добавете ги сега. Прехвърлете сместа в блендер с висока скорост и разбийте до гладкост. Тази стъпка е по избор, но е задължителна, ако искате гладка консистенция на извара.
2 с.л. прах от лиофилизирани ягоди за по-интензивен цвят и вкус, по желание
4. В малка купа смесете сока от лимон и царевичното нишесте до гладкост.
45 мл (3 супени лъжици) прясно изцеден сок от лимон
20 г (2 супени лъжици) царевично нишесте
5. Сгъстяване: Добавете кашата от царевично нишесте и сместа от ягоди обратно в тенджерата. Гответе на среден огън (на слаб огън, ако използвате газов котлон) и продължете да разбърквате 5-7 минути, докато сместа се сгъсти. Шпатулата трябва да се облича и да оставя трайна пътека по дъното на тенджерата.
След като кремът се сгъсти достатъчно, за да покрие гърба на шпатулата, без да се стича от нея, свалете я от котлона.
6. Добавете нарязаното студено масло на кубчета и кокосовата сметана и разбъркайте с тел или шпатула до равномерна смес.
100 г веган масло, нарязано на кубчета, студено
150 г кокосова сметана (само гъстата част от охладена кокосова консерва)
7. Охлаждане: Покрийте повърхността на крема с пластмасово фолио и оставете леко да се охлади за 15-20 минути, след което прехвърлете в хладилника да се охлади за един час.
Ще се сгъсти, докато се охлажда в хладилника. След като се охлади, можете да я използвате в други рецепти или да я прехвърлите в херметически затворен буркан и да я съхранявате в хладилник до употреба.
Съхранение: Ще издържи поне 1 седмица в херметически затворен буркан в хладилника. Ако планирате да я използвате в същия ден, можете да я съхранявате на стайна температура в затворен буркан.
Загрейте леко и я разтопете в тенджера, ако се нуждаете от по-течна консистенция. Можете също да я замразите за няколко месеца в покрит контейнер и да я размразите в хладилника за една нощ.
Бележки
Ягоди: Претеглете след отстраняване на горната зелена част. В краен случай можете да използвате замразени ягоди и да добавите няколко минути време за готвене - не ги размразявайте предварително, нямат нужда от рязане.
Крем за измазване на тортата:
Немски маслен крем - 2 варианта
I вариант- с готвене на пудинга
150 г веган масло или краве масло (стайна температура)
1 опаковка пудинг на прах , за готвене, например, ванилия.
400 милилитра мляко(растително)
1. Пригответе пудинга. Охладете го под стреч фолио.
1 опаковка пудинг на прах , за готвене, например, ванилия.
400 милилитра мляко(растително)
2 с.л еритритол или няколко капки стевия- на вкус
2. Разбийте маслото на мек, светъл крем.
150 г веган масло или краве масло (стайна температура)
3. Към маслото добавете охладеният пудинг крем. Добавяйте лъжица след лъжица като разбивате след добавянето на всяка. Кремът не трябва да е топъл за да не стопи маслото.
II вариант - с пудинг крем Оле
1 опаковка крем Оле ванилия
350 мл мляко на стайна температура( растително)
150 г растително масло на блог
1. Разбийте в дълбок съд една опаковка крем Оле ванилия с мляко.
1 опаковка крем Оле ванилия
350 мл мляко на стайна температура( растително).
2. Разбийте маслото на мек, светъл крем
150 г веган масло или краве масло (стайна температура)
3. Към маслото добавете разбития крем. Добавяйте лъжица след лъжица като разбивате след добавянето на всяка. Добре е маслото и кремът да са с еднаква температура.
Оставете крема да се охлади до температура удобна за шприцоване. Едва тогава прехвърлете в пош, в случай че шприцовате.
Идея:
Можеш да смесиш 2 части маслен крем( без значение коя рецепта ще използваш) с 1 част лимонов крем- така ще засилиш свежият лимонов вкус на тортата. Просто разбий готовият маслен крем с лимоновия, като го добавяш лъжица по лъжица.
Сглобяване на тортата:
1. Разрежи наполовина всеки от двата блата. Ако върха е издут- изравни, като отрежеш изпъкналата част( виж по-долу за идеи какво да правиш с изрезките). Постави единия блат върху подложка или в чинията в която ще сервираш.
2. С четка леко разнеси малко от лимоновия сироп. Постави от немския маслен крем в пош. Отрежи около 5-6 мм отвор. Шприцовай по борда на блата слой крем. Разпредели във вътрешността на очертания кръг от ягодовия крем. Заглади крема с шпатула.
3. Постави втория блат отгоре и повтори горната процедура- сиропиране с четка, шприцоване по борда от масления крем, запълване с ягодов. Повтори още веднъж.
4. Постави последния блат с дъното нагоре. Намажи с малко маслен крем и остави в хладилника за една нощ.
5. Няколко часа преди поднасянето измажи цялата торта с останалия немски маслен крем и украси с ягодите.
Съвети:
Тортата се държи най-добре, ако престои в хладилник няколко часа преди сервиране. Най-добре- една нощ. След две денонощия(ако остане) ще се насладите максимално. Сервирайте направо от хладилника.
На снимките, ягодовият крем може да ви се стори леко мек- това е така, защото пренасях тортата, (макар и в хладилна чанта) стоя около 3 часа без хладилник. Снимане и чак тогава разрязах.
Какво да правиш с изрезките от блатовете:
- начупи на парченца и и приготви трайфъл
- натроши на дребно, объркай с крем, например лимонов или маслен, оформи топчета и след охлаждане потопи в шоколад. Вместо топчета използвай форми за сладолед както съм показала тук.
- натроши на едри трохи и добави към сладолед
- натроши на едри трохи и постави на дъното на чаша, нагоре добави смес за чийзкейк.Виж този Ягодов чийзкейк без печене- една от най-посещаваните в блога.
Не забравяй да ме последваш тук, в Инстаграм, ФБ и YouTube и Pinterest. Това действа толкова стимулиращо бъдещата ми работа и споделяне!
Коментари
Публикуване на коментар