🥗 Салата от репички, копър и магданоз
Понякога най-простичките неща носят най-много радост. Тази хрупкава салата – само репички, копър и магданоз – няма претенции, но има душа. Всяка резенчета репичка носи спомен за пролетната градина, за ръцете, които са посяли семето, за очакването и радостта, когато първите зелени листа се покажат.
Ароматът на прясно откъснати треви, капките вода от дъжда, още по листата, и песента на коса от близкия храст правят вкуса пълен. Тази салата не е просто гарнитура – тя е малък празник на живота, така, както го обичаме: истински и красив.
Хрупкава мозайка от репички, магданоз и копър. Нищо особено, ще кажете. Но като добавим това, че са градински, отгледани от семена, поднесени навън, сред птичи песни и аромат на дъждовна трева! А и изглеждат толкова добре в чинията! Нали?
Съставки:
(за 2 порции)
15-20 пресни репички – нарязани на кубчета
1 малка връзка магданоз – нарязан ситно
1 малка връзка копър – нарязан ситно
2-3 стръка пресен сибирски лук (по желание) – нарязан
сок от 1/2 лимон
2-3 с.л. зехтин
щипка смлян черен пипер
Инструккции:
1. Измий добре репичките, махни листата (или ги запази за друга рецепта – те също са ядливи!) и ги нарежи на малки кубчета.
2. Нарежи ситно магданоза и копъра.
3. Смеси всичко в купа, добави лимоновия сок, зехтина и подправи със сол и (по желание) малко пипер.
4. Остави салатата да престои 5-10 минути – така ароматите се събират, а репичките омекват съвсем леко, запазвайки своята свежест.
5. Сервирай:
Навън, на слънце или под сенките на дърветата.
Коментари
Публикуване на коментар