Зелена Шакшука
🍳 Шакшука – ароматна панорама от подправки и история
Шакшука (shakshuka) е ястие, в което няколко прости съставки се превръщат в топъл, богат и уютен вкус, идеален за споделяне. С името ѝ, което на арабски означава "смеска" или "бърканица", шакшуката носи в себе си духа на домашна топлина и кулинарна свобода.
🌍 Произход и традиции
Макар че днес шакшуката е обичана в Израел и често се свързва с близкоизточната кухня, нейните корени са в Северна Африка – Тунис, Либия, Мароко. Традиционно се приготвя в тежък железен тиган (като тажин) и често се поднася с хляб за топене и споделяне.
🥄 Класическа анатомия на шакшуката
Шакшуката най-често съдържа:
Лук и чесън – основа за дълбочина и сладост
Домати – настъргани, нарязани или под формата на сос
Яйца – поширани директно в соса
Подправки – за характер и топлина
Чили или люти чушки – за пикантен акцент (по избор)
🌶️ Типични подправки и добавки
Подправките придават на шакшуката нейния отличителен аромат и могат да варират по региони, но често включват:
Кимион – основен, загряващ и леко орехов вкус.
Пушен или сладък червен пипер – за дълбочина
Люта чушка или хариса – за пикантност
Кориандър (смлян или пресен) – свежест
Урфа пипер – за леко опушена, плодова нотка
Сумак или лимонов сок – за баланс и киселинност
Захар или мед (в малки количества) – за омекотяване на доматената киселина
🥬 Съвременни и сезонни вариации
Шакшуката е изключително гъвкава:
Зелена шакшука – с кейл, спанак, грах, манголд, зелен лук и билки, без домати
Бяла шакшука – със сметана, сирена и гъби
Шакшука с нахут или боб – за по-съществено хранене
Веган шакшука – с тофу или нахут вместо яйца
С яйчен жълтък или с печени яйца отгоре – за различна текстура
С какво се поднася?
Най-често се сервира с:
топъл хляб (лаваш, пита, багета)
пресни билки (магданоз, кориандър, мента)
таханов сос или хумус
ферментирали зеленчуци за контраст
Зелена шакшука
Порции: 4
Време за подготовка: 10 минути
Време за готвене: 20 минути
Общо време: 30 минути
Шакшука с козе сирене или бадемово, за безмлечна версия, зелен лук, спанак и грах е лесно и вкусно ястие в тиган, което е идеално за брънч, за обяд или вечеря, когато нямаш много време да готвиш! Може да го приготвиш на открит огън също. Може да се приготви с различни зеленолистни- манголд, листа от цвекло, повече спанак, киселец.
Съставки
3 връзки свеж зелен лук
250 г пресен бейби спанак, кейл или манголд
1 с.л. зехтин
сол и черен пипер на вкус
3 скилидки чесън, фино нарязани или смлени
250 г грах
1½ ч.л. смлян кимион
1½ ч.л. урфа пипер
1 с.л. ситно нарязан пресен риган
100 г натрошено козе сирене или веган бадемово сирене, разделено
5-6 големи яйца
Инструкции
1. Загрейте голям незалепващ тиган на средно силен огън. Добавете зехтина, лука, солта и черния пипер в тигана. Гответе, докато омекнат, около 4- 5 минути.
2. След това добавете чесъна и разбъркайте и добавете граха и спанака. С щипки го разбъркайте, докато омекне, за около 2 до 3 минути.
3. След като омекне спанака, добавете кимиона, 1/4 чаша вода и 2/3 от натрошеното сирене. Разбъркайте.
4. След това, използвайки гърба на дървена лъжица, направете 5 до 6 кладенчета, достатъчно големи, за да се побере едно яйце. Чукнете по едно яйце във всяко кладенче и покрийте тигана. Гответе яйцата, докато белтъците стегнат, но жълтъците са все още течни, около 5 до 7 минути. Свалете тигана от котлона и гарнирайте с останалото сирене. Поръсете със свеж риган. Сервирайте.
Коментари
Публикуване на коментар