Зелена Шакшука



🌿 Зелена шакшука  🌿
Тази шакшука няма нищо общо с класическата червена версия с домати – тук говорим за свежест, зелени листа, ярки билки и наситени подправки. Бейби спанак, кейл или манголд, зелен лук, чесън, грах и топящо се козе сирене се събират в ароматна зелена основа, в която нежно се пошират яйца. Урфа пиперът добавя топлина и дълбочина, а кимионът я свързва с вкусовете на Близкия изток.

Бърза, питателна, нежна и впечатляваща – тази зелена шакшука е идеална както за късна закуска, така и за лек обяд или вечеря. А най-хубавото? Готова е за под 30 минути и е създадена, за да радва както небцето, така и очите.




🍳 Шакшука – ароматна панорама от подправки и история

Шакшука (shakshuka) е ястие, в което няколко прости съставки се превръщат в топъл, богат и уютен вкус, идеален за споделяне. С името ѝ, което на арабски означава "смеска" или "бърканица", шакшуката носи в себе си духа на домашна топлина и кулинарна свобода.


🌍 Произход и традиции

Макар че днес шакшуката е обичана в Израел и често се свързва с близкоизточната кухня, нейните корени са в Северна Африка – Тунис, Либия, Мароко. Традиционно се приготвя в тежък железен тиган (като тажин) и често се поднася с хляб за топене и споделяне.


🥄 Класическа анатомия на шакшуката

Шакшуката най-често съдържа:


Лук и чесън – основа за дълбочина и сладост


Домати – настъргани, нарязани или под формата на сос


Яйца – поширани директно в соса


Подправки – за характер и топлина


Чили или люти чушки – за пикантен акцент (по избор)


🌶️ Типични подправки и добавки

Подправките придават на шакшуката нейния отличителен аромат и могат да варират по региони, но често включват:


Кимион – основен, загряващ и леко орехов вкус.

Пушен или сладък червен пипер – за дълбочина

Люта чушка или хариса – за пикантност

Кориандър (смлян или пресен) – свежест

Урфа пипер – за леко опушена, плодова нотка

Сумак или лимонов сок – за баланс и киселинност

Захар или мед (в малки количества) – за омекотяване на доматената киселина


🥬 Съвременни и сезонни вариации

Шакшуката е изключително гъвкава:


Зелена шакшука – с кейл, спанак, грах, манголд, зелен лук и билки, без домати

Бяла шакшука – със сметана, сирена и гъби

Шакшука с нахут или боб – за по-съществено хранене

Веган шакшука – с тофу или нахут вместо яйца

С яйчен жълтък или с печени яйца отгоре – за различна текстура


 С какво се поднася?

Най-често се сервира с:

топъл хляб (лаваш, пита, багета)

пресни билки (магданоз, кориандър, мента)

таханов сос или хумус

ферментирали зеленчуци за контраст

 Зелена шакшука

Порции: 4 

Време за подготовка: 10 минути 

Време за готвене: 20 минути 

Общо време: 30 минути

Шакшука с козе сирене или бадемово, за безмлечна версия, зелен лук, спанак и грах е лесно и вкусно ястие в тиган, което е идеално за брънч, за обяд или вечеря, когато нямаш много време да готвиш! Може да го приготвиш на открит огън също. Може да се приготви с различни зеленолистни- манголд, листа от цвекло, повече спанак, киселец. 


Съставки

3 връзки свеж зелен лук

250 г пресен бейби спанак, кейл или манголд

1 с.л. зехтин

сол и черен пипер на вкус

3 скилидки чесън, фино нарязани или смлени

250 г грах

1½ ч.л. смлян кимион

1½ ч.л. урфа пипер

1 с.л. ситно нарязан пресен риган

100 г натрошено козе сирене или веган бадемово сирене, разделено

5-6 големи яйца

Инструкции 

1. Загрейте голям незалепващ тиган на средно силен огън. Добавете зехтина, лука, солта и черния пипер в тигана. Гответе, докато омекнат, около 4- 5 минути.

2. След това добавете чесъна и разбъркайте  и добавете граха и спанака. С щипки го разбъркайте, докато омекне, за около 2 до 3 минути.

3. След като омекне спанака, добавете кимиона, 1/4 чаша вода и 2/3 от натрошеното сирене. Разбъркайте. 

4. След това, използвайки гърба на дървена лъжица, направете 5 до 6 кладенчета, достатъчно големи, за да се побере едно яйце. Чукнете по едно яйце във всяко кладенче и покрийте тигана. Гответе яйцата, докато белтъците стегнат, но жълтъците са все още течни, около 5 до 7 минути. Свалете тигана от котлона и гарнирайте с останалото сирене. Поръсете със свеж риган. Сервирайте.




Коментари

Какво сте гледали в последните 7 дни