Тарт с лимоново крем сирене и пушена сьомга




Понякога най-впечатляващите неща се случват за броени минути. Този тарт е точно такъв – златисто хрупкав борд от бутер тесто, поръсен щедро с ароматна подправка за всичко, върху който  има нежна основа от лимоново крем сирене. А отгоре – истински малък пир: пушена сьомга, каперси, маринован лук, лимонови резенчета и шепа ядливи цветя за разкош.

Приготвя се бързо, но вкусът е сложен, вълнуващ и балансиран – хрупкавост, соленост, свежест, леко кисело, меко и ароматно. Красив и въздействащ резултат с минимално усилие.

И защото вярвам, че винаги има начин – дори в забързаното ежедневие – да направим храната си не просто вкусна, а красива и зареждаща. Това е комплимент към самите нас. Един малък жест на внимание, грижа и удоволствие, който ни напомня, че заслужаваме да се радваме на всяко ястие като на празник.

 Бутер тесто-хрупкаво, леко, винаги готово и еднакво добро за сладък и солен пълнеж. То е най-доброто! Обичам да го използвам.

Подправка за всичко- приготвям си в по-голямо количество и съхранявам в буркан, за да имам винаги подръка. Може да се ръси буквално на всичко- хумус, хляб, хлебчета, крекери, супа, гевречета, солени мъфини, яйца. Рецептата по-долу.

След като тестото се изпече, намажи вътрешността с разбитото лимоново крем сирене. Дори да решиш да пропуснеш лимоновата кора, разбий крем сиренето за да стане пухкаво и лесно за размазване. Важно е и да е със стайна температура.

Не се притеснявай ако се отчупят парченца от блата  и полепнат по намазката. Така или иначе ще покриеш крем сиренето!

Гарнирай с тънко нарязана пушена сьомга.

Поръси кисел лук или много тънко нарязан червен лук.

Малко копър или други вкусни билки, които обичаш.

Каперси или мариновано халапеньо, ако сте любители на лютото.

Поръси още малко подправка за всичко.

Напръскай с прясно изстискан лимон.

Добави ядливи цветя, знаеш, че те издигат всичко на друго ниво!


Чудесен тарт за брънч, обяд или просто лека закуска през уикенда. Лесно е, вкусно и е бързо за приготвяне.

Тарт с лимоново крем сирене и пушена сьомга

Време за подготовка: 15 минути

Време за готвене: 25 минути

Общо време: 40 минути

Съставки

1 лист бутер тесто, размразено, ако е замразено

1 - 2 с.л. подправка за всичко (рецептата по-долу)

1 яйце + 1 чаена лъжичка вода, леко разбито 

300 г крем сирене на стайна температура

прясно настъргана кора от лимон

сок от лимон- на вкус

120 г пушена сьомга

бързо маринован лук, за гарниране

пресен копър, за поръсване

каперси, за гарниране

тънко нарязан лимон

подправка за всичко


Подправка за всичко:

2 супени лъжици сушен смлян лук

2 супени лъжици препечени сусамови семена (аз добавих и черен сусам)

1 супена лъжица маково семе

1 с.л. нигела

1 супена лъжица сушен смлян чесън

1 чаена лъжичка смляна морска сол

1/4 чаена лъжичка черен пипер

В купа смеси всички съставки. Разбъркай добре. Прибери в буркан. 


Инструкции 

1. Загрей фурната до 220 С . Постелете тава за печене с хартия за печене.

2. Постави лист бутер тесто върху тавата за печене. Направи дупки по цялото тесто с вилица. Намажи го с разбитото яйце. Поръси краищата на листа с подправката за всичко.

1 лист бутер тесто, размразено, ако е замразено

1 - 2 с.л. подправка за всичко (рецептата по-долу)

1 яйце + 1 чаена лъжичка вода, леко разбито 

3. Печи бутер тестото за 20 до 25 минути, докато стане златистокафяво и пухкаво. Ако  много се издува в центъра, може да го надупчиш с вилица, за да  спадне малко.

4. През това време разбий крем сиренето с лимоновата кора и лимонов сок на вкус.

300 г крем сирене

прясно настъргана кора от лимон

сок от лимон- на вкус

5. Остави тестото да се охлади. Внимателно разпредели разбитото крем сиренето върху тарта. Това ще бъде малко трудно, защото ще повдигне люспи от горната част на тестото, но това не е проблем. Ето защо е важно да използваш разбито крем сирене - то е леко и пухкаво и и се размазва по-леко отколкото неразбито крем сирене.

6. Подреди пушената сьомга върху крем сиренето. Поръси с маринован лук, пресен копър, каперси, ядливи цветя и още щипка подправки за всичко. Добави малко пресен лимонов сок. Нарежи и сервирай!

120 г пушена сьомга

бързо маринован лук, за гарниране

пресен копър, за поръсване

каперси, за гарниране

тънко нарязан лимон

подправка за всичко

Този пай с пушена сьомга е идеален за брънч! Бутер тесто, поръсено с всички подправки, намазано с крема сирене и отгоре със сьомга.

Това е всичко! Буквално.

Коментари

Какво сте гледали в последните 7 дни