Веган крамбъл с черници и бяло френско грозде, без глутен, без захар







Лесен веган крамбъл с черници и бяло френско грозде. ☀️ Лятото ме вдъхновява да създавам рецепти, които са не само вкусни, но и леки, полезни и съвсем без угризения. Този веган крамбъл без глутен и без захар е точно такъв – пълен с аромат, цвят и щипка хрупкаво удоволствие. 💛Хрупкав, ароматен, с плодово сърце, което се разтапя под златиста коричка — този крамбъл е идеален за закуска, десерт или... просто така, с лъжица в ръка и боси крака на верандата ☀️

Готов е за по малко от час и е напълно растителен — без угризения, само с много вкус и слънчево настроение!

Използвах естествено сладки черници и бял френски касис, който добавя онази освежаваща кисела нотка, която толкова обичам. Хрупкавите трохи са приготвени с безглутеново брашно, малко еритритол и веган масло – простички съставки, но с вълшебен резултат. Ако не сте безглутенов човек и нямате проблем със захарта и млечните- свободно може да замените брашното с пшенично, еритритола-със захар, веган маслото- с краве масло.

Най-хубавото? Този крамбъл е изключително гъвкав- можеш да използваш всякакви сезонни плодове: череши, ягоди, боровинки, малини, касис… А ако обичаш по-кисели десерти, просто добави и лъжица лимонов сок 🍋


Приготвя се лесно, изглежда красиво и е идеален както за неделна закуска, така и за лек летен десерт. Ароматът му пълни кухнята, а вкусът… ще те върне под сянката на черничевото дърво. 

💭 Перфектен за един летен следобед, споделен на масата под дървото – с лъжичка крамбъл, топка любим сладолед и много усмивки. 🍨🌳


✨ А ти с какви плодове би приготвил своя летен крамбъл? Сподели ми в коментар или ме тагни, ако го опиташ – ще се радвам да видя твоята версия! 💛

Ако искаш да опиташ други сладкиши с черници виж тези любими за семейството ми:




Сорбе на клечка с 3 вкуса



Ако касисът е твоят любим плод, виж тези идеи:












Стъпките, в които приготвих десерта.

1. Подреди черниците и бялото френско грозде на дъното на огнеупорна тава за печене.

2. Поръси плодовете с 1 с.л. вода или лимонов сок, в случай че обичаш по-кисел вкус.

3. Приготви маслените трохи, като претриеш с пръсти или използваш чопър- брашното , еритритола и маслото. Поръси трохите върху плодовете и сложи в загрятата фурна. Печи 45 до 50 минути, докато горната част покафенее и плодовете започнат да бълбукат.


Веган крамбъл счерници и бяло френско грозде


Време за подготовка 30 минути

Време за готвене 45 минути


Порции 4

Съставки

  

250 г черници и  бяло френско грозде, смес от двете

50 г еритритол или захар

100 г безглутеново брашно или обикновено

45 г кокосово масло  или веган масло на блок

Инструкции

1. Загрей фурната до 180°C.

2. Подреди черниците и бялото френско грозде на дъното на огнеупорна тава за печене.

230 г черници и  бяло френско грозде, смес от двете

3. Поръси плодовете с 1 с.л. вода или лимонов сок, в случай че обичаш по-кисел вкус.

4. За да приготвиш маслената смес за трохите, разтрий с пръсти заедно брашното, еритритола и маслото, докато се образуват малки камъчета. Трябва да се получи текстура, подобна на галета, с няколко по-големи и по-малки камъчета. Може да направищ това и в малък блендер/чопър.

50 г еритритол или захар

90 г безглутеново брашно или обикновено

45 г кокосово масло  или веган масло на блок

5. Поръси трохите върху плодовете и сложи във фурната. Печи 45 до 50 минути, докато горната част покафенее и плодовете започнат да бълбукат.

6. Извади от фурната и остави леко да се охлади. Сервирай топло (съчетава се добре с ванилов сладолед без млечни продукти!).




Коментари

Какво сте гледали в последните 7 дни