Веган крамбъл с черници и бяло френско грозде, без глутен, без захар
Лесен веган крамбъл с черници и бяло френско грозде. ☀️ Лятото ме вдъхновява да създавам рецепти, които са не само вкусни, но и леки, полезни и съвсем без угризения. Този веган крамбъл без глутен и без захар е точно такъв – пълен с аромат, цвят и щипка хрупкаво удоволствие. 💛Хрупкав, ароматен, с плодово сърце, което се разтапя под златиста коричка — този крамбъл е идеален за закуска, десерт или... просто така, с лъжица в ръка и боси крака на верандата ☀️
Готов е за по малко от час и е напълно растителен — без угризения, само с много вкус и слънчево настроение!
Използвах естествено сладки черници и бял френски касис, който добавя онази освежаваща кисела нотка, която толкова обичам. Хрупкавите трохи са приготвени с безглутеново брашно, малко еритритол и веган масло – простички съставки, но с вълшебен резултат. Ако не сте безглутенов човек и нямате проблем със захарта и млечните- свободно може да замените брашното с пшенично, еритритола-със захар, веган маслото- с краве масло.
Най-хубавото? Този крамбъл е изключително гъвкав- можеш да използваш всякакви сезонни плодове: череши, ягоди, боровинки, малини, касис… А ако обичаш по-кисели десерти, просто добави и лъжица лимонов сок 🍋
Приготвя се лесно, изглежда красиво и е идеален както за неделна закуска, така и за лек летен десерт. Ароматът му пълни кухнята, а вкусът… ще те върне под сянката на черничевото дърво.
💭 Перфектен за един летен следобед, споделен на масата под дървото – с лъжичка крамбъл, топка любим сладолед и много усмивки. 🍨🌳
✨ А ти с какви плодове би приготвил своя летен крамбъл? Сподели ми в коментар или ме тагни, ако го опиташ – ще се радвам да видя твоята версия! 💛
Ако искаш да опиташ други сладкиши с черници виж тези любими за семейството ми:Стъпките, в които приготвих десерта.
1. Подреди черниците и бялото френско грозде на дъното на огнеупорна тава за печене.
2. Поръси плодовете с 1 с.л. вода или лимонов сок, в случай че обичаш по-кисел вкус.
3. Приготви маслените трохи, като претриеш с пръсти или използваш чопър- брашното , еритритола и маслото. Поръси трохите върху плодовете и сложи в загрятата фурна. Печи 45 до 50 минути, докато горната част покафенее и плодовете започнат да бълбукат.

Веган крамбъл счерници и бяло френско грозде
Време за подготовка 30 минути
Време за готвене 45 минути
Порции 4
Съставки
250 г черници и бяло френско грозде, смес от двете
50 г еритритол или захар
100 г безглутеново брашно или обикновено
45 г кокосово масло или веган масло на блок
Инструкции
1. Загрей фурната до 180°C.
2. Подреди черниците и бялото френско грозде на дъното на огнеупорна тава за печене.
230 г черници и бяло френско грозде, смес от двете
3. Поръси плодовете с 1 с.л. вода или лимонов сок, в случай че обичаш по-кисел вкус.
4. За да приготвиш маслената смес за трохите, разтрий с пръсти заедно брашното, еритритола и маслото, докато се образуват малки камъчета. Трябва да се получи текстура, подобна на галета, с няколко по-големи и по-малки камъчета. Може да направищ това и в малък блендер/чопър.
50 г еритритол или захар
90 г безглутеново брашно или обикновено
45 г кокосово масло или веган масло на блок
5. Поръси трохите върху плодовете и сложи във фурната. Печи 45 до 50 минути, докато горната част покафенее и плодовете започнат да бълбукат.
6. Извади от фурната и остави леко да се охлади. Сервирай топло (съчетава се добре с ванилов сладолед без млечни продукти!).
Коментари
Публикуване на коментар