Кокосов крамбъл с къпини и касис-без глутен, веган - Blackberry and Blackcurrant Coconut Crumble-gluten-free, vegan
Хрупкав, ароматен, с мека и сочна плънка. Един много вкусен сладкиш, който може да се приготви и с масло.Аз го приготвих и по двата начина. На всички, които го опитаха много им допадна. Може да се приготви и със замразени плодове, особено ако са шоково замразявани и не са слепени. Не е необходимо да се размразяват. Единият път го приготвих с пресни къпини и замразен касис.
Продукти:
* 1 чаша оризово брашно
* 1 чаша смлени овесени ядки
* 1/2 чаша бадемово брашно
* 1 ч.л. бакпулвер
* 1/2 чаша кокосови стърготини
* 1 ч.ч твърдо кокосово масло
* около 350- 400 г къпини (около 2,5 чаши)
* около 200 г. боровинки, или касис, може и смес
* 1 супена лъжица лимонов сок
* 1 пълна ч.л. пектин + 2 с.л. захар
* 1 ч.л. сушена лавандула по желание
Чашата, с която измервах е с вместимост 220 мл.
Приготвяне:
Загрейте фурната до 170 С. Намокрете с вода тавичка с размер 20*20 см и застелете с хартия. Притиснете да залепне плътно по дъното и стените. Може и с приблизителни размери. Ако нямате, може да изпечете сладкиша и в голяма тава, като сгънете хартията с такива размери и оформите на квадрат след като наредите слоевете. За всеки случай подпрете едната страна на хартията с празна тавичка.
Разбъркайте брашната с бакпулвера, овесените ядки, кокосовите стърготини и захарта.
Добавете кокосовото масло и разбъркайте с вилица, докато сместа стане еднородна. Може и в блендера по подобие на тестото за пай. Разпределете половината тесто в тавичката притиснете към дъното. В друга купа поставете плодовете, може и замразени, лимоновия сок и пектинът, предварително разбъркан с двете лъжици захар. Объркайте добре и изсипете върху тестото. Ако обичате лавандула, сега е момента да поръсите над плодовете. Поръсете равномерно останалото тесто отгоре. Пече се в продължение на около 40 минути докато повърхността придобие приятен златист, препечен вид.
Чаша чай или ядково мляко са перфектната комбинация за този сладкиш.
Това е божествено, наистина! Прегръдка!
ОтговорИзтриванеПавлинка, благодаря ти!
ОтговорИзтриване:)
Jak zwykle jestem zachwycona zdjęciami! Są pierwszej klasy!
ОтговорИзтриванеJest wszystko to co lubię: poczucie umiaru i estetyka...
Ten smakołyk pożeram wzrokiem.......... :)
Dorota,
ИзтриванеCieszę się, że podoba mi się atmosfera tworzą! Dziękujemy za piękny komentarz!
Великолепен е, Бети! Просто фантастичен! Поздрави!
ОтговорИзтриванеКате, благодаря ти!
ИзтриванеХубав ден!
На първата снимка стоях към 3 минути, след кратко уводно "Йииии!". Приказна снимка, която веднага те пренася в някакъв спомен. Видях стара китна къщурка сред ливади и горичка, с асма в единия край, открехнат стар долап и аромат на сушени билки и цветя. Видях и какво ли още не. Още не съм чела рецептата, снимките ме отплеснаха... Връщам се да коригирам пропуска :)
ОтговорИзтриванеПоздравления, Бети!!! Уникална си!!! :) :*
Тики, усетила си точно това, което е в главата ми!Радва ме, че усещаш атмосферата, която опитах да създам със сухите цветове на розовата хортензия, преливащата чаша, пастелната салфетка с малки цветчета и мащерковата чиния :) Дори с риск, снимките да се окажат повече, ми се иска да пренеса читателя в една релаксираща, приятна, уютна атмосфера, да го накарам да усети ароматите и настроението на храната...
ИзтриванеМного ме зарадва коментара ти!
Прегръдки и хубав усмихнат ден, мила Тики!
Колко много обичам подобни сладкиши... Прекрасен е, Бети, и колко красота си събрала отново... Вълшебен усет имаш!
ОтговорИзтриванеСърдечни поздрави! :)
Гери, благодаря ти!:))
Изтриванепрегръдка!
О, колко обичам крамбъл! Пък и с горски плодове, с кокос! И защо дразниш сега с тази лавандула? Тука няма!
ОтговорИзтриванеПрекрасна, богата рецепта и вълнуващи снимки, Бети! Хм, ще взема да се завъртя аз някой хубав ден към Добрич! :)))
Една голяма кутия с къпини ми заминаха в кофата за боклука... Толкова да ме е яд! Завряла съм я била навътре в хладилника и затрупала със зелени подправки. А бяха последните от двора. Сега още повече съжалявам!
Слънчева, усмихната и вкусна неделя ти желая! Прегръдки!
Аз имам още къпини да зреят, дано е топло!
ОтговорИзтриванеМоже да се приготви и със замразени плодове, Ирма. Както и с краве масло. не на всеки му се налага да заменя маслото. Аз заради зет ми изпробвах нещо по-различно, а стърготините кокос добавих за нюанс към кокосовото масло.Много ни хареса. А докато дойдеш в Добрич, мога да ти пратя лавандула, ако искаш.:)
Прегръдки!
Крамбъл със замразени плодове аз не харесвам, Бети! Иначе имам във фризера плодчета, но за други десерти. ;) Виж, маслото не ми пречи да заменя с кокосово или въобще да е вегетариански десерта, не е проблем за мен. Дъщерята е вегетарианка (всички у тях всъщност)и когато им гостувах, се хранех по същия начин, без да чувствам осезателна липса на животински продукти. Може би само киселото мляко ми липсваше, но моето си, домашното. :)
ИзтриванеДа ми пращаш лавандула ли? Ти да нямаш плантация?! ;) Благодаря ти, Бети, но все някъде ще ми излезе късмета. В Пазарджик не намирам, дори в билковата аптека, но пътувам често и се надявам да ме огрее. Иначе има в разни сайтове, предлагат хората, но на такива цени, че да му приседне на човек.
Поздрави и усмивки!
Знам какво означава да ми липсва нещо и да не мога да си го намеря:)
ИзтриванеНямам плантация, само няколко туфи, но си набрах и от едни съседи.Все пак няма да ти пращам цяла бала,а едно букетче в пликче. Така, че ако искаш и не си намериш имейла ми е малко по-долу. С радост ще ти пратя това лилаво благоухание.
Прегръдка!
Много красиви блокчета си надиплила ,Бети ! И рецептата е много интересна , а снимките ти винаги гладам с удоволствие !
ОтговорИзтриванеПрегръдка и хубава нова седмица !
Есента вече е дошла при теб, Бети,
ОтговорИзтриванес нови вдъхновения, чудесни идеи и страхотни рецепти.
Много ми хареса и супата, а тези блокчета са неустоими,
снимките и представянето впечатляващо красиви.
Поздрави и усмихнати есенни дни, Диана