Тройно малинова шоколадова торта - веган - Triple Raspberry Devil's Food Cake - vegan
Сладостта идва основно от сладкото от малини, което направих, при желание може да се редуцира захарта и там. Шоколадът е черен и малко сладък. Ако бъде приготвена с по-малко горчив шоколад, с нормален ганаш със сметана ще бъде по-тежка.Големината на парчето също не е за пренебрегване-доста е голямо. Но пък би могло да се сервира и половин парче. Много обичам високи торти и за разнообразие, а и за удобство я направих в правоъгълна форма.
Тортата е тройно малинова, защото:
1. Сложих малини в блата.
2. Намазах всеки блат с прецедено и сгъстено, прясно сварено сладко от малини.
3. Декорирах със свежи, ароматни малини.
Продукти за блат:*
* 2 ч.ч. + 4 супени лъжици брашно
* 1 1/2 ч.ч. какао на прах-чисто какао за готвене, аз използвам на ION или холандско какао, което се продава в магазините за кафе и чай.
* 2 ч.л. бакпулвер
* 1 ч.л. сода
* 1 / 2 ч.л. сол
* 3 ч.ч. соево мляко (може и леко кокосово )
* 1 / 2 ч.ч. олио от гроздови семки, може и слънчогледово
* 4 с.л. ябълков сок или портокалов или гроздов
* 1 / 2 ч.ч. кафява захар
* 2 ч.л. ябълков оцет
* 2 ч.л. ванилия екстракт
* 2 ч.ч малини, може и замразени
Чашата ми е с вместимост 200 мл.
Продуктите са удвоени от рецептата за Двойно шоколадови веган кексчета.
Изпекох един блат с височина около 2,5-3 см в тавата на фурната, която е с размери 30*40 см
Приготвяне :
Загрейте фурната до 170 градуса и застелете тавата с хартия за печене.Смесете и пресейте заедно брашното, какаото, бакпулвера, содата и солта. Прибавете захарта и разбъркайте. В отделна купа, комбинирайте кокосовото мляко, олиото, ябълковия сок , оцета и ванилията. Разбийте мокрите съставки на средна скорост за около 1 минуга. Добавете сместа от сухи съставки и разбийте докато се смесят добре.Изсипете в тавичката и загладете с шпатула.Разпределете равномерно малините, като леко натиснете.Печете за около 20-25 минути или до суха клечка. Проверете след 15-18 минути. Извадете от фурната опечения блат и оставете напълно да изстине.
Продукти за шоколадов ганаш:
* 300 мл по-гъсто кокосово мляко или сметана
* 400 гр черен шоколад с над 70-75 % какао
* 2 с.л. кокосово масло
* 1 с.л. какао
* 1 с.л. малиново сладко-по желание
* 1-2 с.л.малинов ликьор или водка- по желание и ако не поднасяте на деца
Приготвяне:
1.Разтворете какаото в малко от кокосовото мляко.
2. Начупете или настържете шоколада.Поставете в дълбока стъклена купа.
3. Поставете сметаната да кипне. Изсипете върху шоколада. Добавете и разтвореното какао. Разбъркайте докато шоколадът се разтопи напълно и се получи гладка смес. Добавете кокосовото масло. Разбъркайте до усвояването му, добавете и малиновото сладко и ликьор, ако използвате, отново разбъркване и оставете в хладилника, като от време на време разбърквате.
Продукти за малиново сладко:
* 2 чаши малини
* 3-4 с.л. захар
* 1 ч.л. лимонов сок
Приготвяне:
1. Малините се поставят в малка тенджерка и се намачкват със захарта и лимоновия сок.Завират за кратко, колкото да се стопи захарта и да се отдели максимално сок.
2. Прецеждат се през цедка, за да се отстранят семената и течността се връща в тенджерката. Вари се до сгъстяване.
По принцип може да се сгъсти с малко пектин- за да се придържаме към веган рецептата. Може да се сгъсти и с агар-агар. Ако не ни е необходимо да е веган, можем да сгъстим с желатин или с малко нишесте. Има и други варианти.Оставяме да изстине.
* Пред вид изчакването за охлаждане на сладкото и ганаша, можем да ги направим предварително и тогава да пристъпим към изпичането на блата.
Сглобяване на тортата:
1. Блата, както е в тавата, се разрязва на половина по дължина. След това се разрязва напречно на 3 равни части. Получавате общо 6 по-малки правоъгълни блата със страни 15*13см.
2.Разбива се шоколадовия ганаш. Ако се е втвърдил много, извадете на стайна температура докато е възможно да разбиете.
3. Поставете един блат в чинията за поднасяне. Намажете със сладкото, а после нанасете равномерен слой от ганаша.Въпреки, че на разреза не се вижда много добре, съм намазвала слой поне 1 см.Поставете следващия блат и леко притиснете. Отново се намазва сладко и ганаш и така докато свършат блатовете. Отгоре тортата се намазва със сладко и ганаш. Отстрани също се измазва с ганаш. Високата конструкция налага престой за спояване, а и това е важно за вкуса на тортата.Ако бях направила тортата кръгла щеше да е много лесно да я стегна с тортения ринг. Сега я завих внимателно със свежо фолио, няколко пъти, като последния леко постегнах. Ако усещате, че блатовете ще се разместят или изкривят при завиването, може да забиете няколко дървени шиша, които ще я укрепят докато се стегне. За да няма проблем с прибирането в хладилника, шишовете се отрязват с около 1 см по- високи от тортата.Завитата торта се оставя за няколко часа в хладилника. Най- добре за през ноща.
4. На другия ден отстранявате внимателно стреч фолиото, намазвате от всички страни тортата с ганаш и поръсвате с настърган черен шоколад- достатъчни са 150 гр.Отгоре не се поръсва шоколад.Нареждат се свежи малини.
5. Рязането става с остър нож, потопен в гореща вода и подсушен. Ножът се почиства след всеки разрез.
Ужасна си вече, Бети, с тези твои изкушения! Ужасно безмилостна! Как ще спя сега? Ама, и аз съм една, да ме пита Господ, защо влизам тук посред нощите, като знам, че пак с нещо ще ми задържиш вниманието! :))
ОтговорИзтриванеПоредната прекрасна торта! Отмъквам ти едно парче и хич няма да ми е голямо! Ако пък ме дострашее за калориите, ще си оставя половинката за закуска, но не си го давам!!! :))
Благодаря ти!
Лека нощ и сладки сънища!
:)
ИзтриванеИрма, в сравнение с една нормална Devil's food cake, тази е наистина много по- ниско калорична, но все пак има много какао и черен шоколад...
Аз ти благодаря!
Уау, абсолютно изумително невероятно прекрасна и уау. Снимките ти са божествени, наистина! Прегръдка!
ОтговорИзтриванеПавлинка, благодаря ти много!
ИзтриванеПрегръдка!
Разкош!!! Изумителни снимки и страхотна торта, Бети! Вчера правих една торта и като стигнах до декорацията се появи въпросът "Бети как би украсила тази торта?" Не знам защо точно за теб се сетих, може би защото и семпло декорираните неща при теб ми изглеждат вълшебни!
ОтговорИзтриванеПоздрави и прегръдки!
Снежи, благодаря ти сърдечно за тези думи!
ИзтриванеНакара ме да се замисля-аз кога всъщност решавам как да украся нещото, което правя...Мисля в процеса на готвенето..:) Е, с изключение на тортите с фондан, въпреки, че и тогава има различия с първоначалната концепция.
Прегръдка!
Какъв малиново-шоколадов разкош!
ОтговорИзтриванеМарти, благодаря ти!
ИзтриванеСъс сигурност новата учебна година ще е много сладка! Тортата е невероятна! Бети, възхитена съм от изпълнението, от снимките от теб, както всеки път когато вляза тук! Невероятна си! Поздрави!
ОтговорИзтриванеДано е сладка и богата!
ИзтриванеКате, благодаря ти за сърдечния комплимент!
Een heerlijk gebak en wat een prachtige foto's
ОтговорИзтриванеgroeten,
Ymme
Dear Ymme,
ИзтриванеThank you for your lovely comment!
Едно прелестно "До скоро" на лятото и "Добре дошло, училище" - божествени снимки, Бети!
ОтговорИзтриванеИгличе, благодаря ти!
ИзтриванеНима тази красота се яде?!
ОтговорИзтриванеШегувам се!
Поздравления!
Борянка, направихме каквото можахме!
ИзтриванеБлагодаря ти!
Не е за вярване, че тази торта е веган! :)
ОтговорИзтриванеЗвучи много вкусно и е толкова красива!
Поздравления за тази чудна торта и невероятните снимки!
Успешна учебна година на децата Ви, Бети!
А на Вас, много вдъхновение!
И въпреки, че е далеч още зимата и Коледа, надявам се да има Коледен календар! Много ми се иска!
Благодаря Ви, наистина е много вкусна!
ИзтриванеБлагодаря и за пожеланията!
Относно Коледния календар-надявм се да има :)
UMMMMMMMMMM solo con verlo, se me hace la boca agua, besitos canarios
ОтговорИзтриванеMe alegro de que te guste, María!
ИзтриванеШоколад и малини! Превъзходно!
ОтговорИзтриванеЗори, благодаря!
ИзтриванеУникална! :)
ОтговорИзтриванеКатя, сърдечно благодаря!
ИзтриванеБети, да му завиди на зет ти човек за специалното отношение;)
ОтговорИзтриванеСтрахотно изглежда, а ако е толкова шоколадова и веган колкото казваш, и аз ще се влюбя в нея;) Хубав уикенд то желая! И успешна година на децата!
Много шоколадова и веган! Наистина се получи страхотна торта! А сладостта зависи от съдържанието на захар в шоколада, в сладкото може да се намали, а веднъж по погрешка изпекох блатовете без захар. Така че, и там може да липсва.
ИзтриванеБлагодаря Марти и за пожеланията!
Ей такива торти са ми точно по вкуса-не тежки и не сладки!Оценявам я високо по отношение на майсторство, красиви снимки и великолепно съчетание!Перфектна е!Поздрави и хубави почивни дни,Бети!
ОтговорИзтриванеРадвам се Роси, че ти допада. Ако се използва много горчив шоколад и сладкото да не се подслажда, може да стане и още по-несладка. Ама, че странно звучи-сладкото да не се подслажда! :)
ИзтриванеБлагодаря ти!
Ох! Ах! Их! Чудна торта, направо захласна моя Филип (аз съм си абонирана и се подразбирам). Няколко пъти наднича в снимките и ме пита какво точно има в тортата :) :) Страхотна си, Бети!!!!!!!!! Прегръдки :)
ОтговорИзтриванеТики, ами направи му на твоя мил Филип :)
ИзтриванеРадвам се, че му е харесала на външен вид, а на теб много благодаря за сърдечния коментар и усмивки!
Прегръдка!
Разкош! Вкусно, красиво, чудесна комбинация от шоколад и малини! Бети, поредното ти прекрасно творение!
ОтговорИзтриванеПрегръдки и хубави почивни дни!
Тили, благодаря ти, мила!
ИзтриванеСърдечните ти думи много ме радват!
Бети, нямаш милост! Почерпвам се виртуално, но много бих искала да съм на мястото на зет ти!
ОтговорИзтриванеЛучи, зет ми е невероятно мил и внимателен човек и това е един малък жест от моя страна за него.
ИзтриванеБлагодаря ти!
Прегръдка :)
Бети, приказна е! Желая ви много здраве на цялото семейство и колко вкусна е тортата ти, толкова сладка да е годината за всички ви!
ОтговорИзтриванеСърдечни поздрави! :)
Благодаря, мила Гери!
ИзтриванеПрегръдка!
Тройна малинова приказка, Бети -
ОтговорИзтриванестрахотна рецепта, великолепно изпълнение и невероятни снимки...
Сърдечни поздрави, хубави и успешни учебни дни, Диана
Дианка, сърдечно благодаря за комплимента!
ИзтриванеБлагодаря и за пожеланието!
Наистина, приказна торта! Със семпла украса, а толкова въздействаща и атрактивна, с този контраст от вкус и цветове! Снимките са невероятни!
ОтговорИзтриванеСърдечен поздрав!
Забравих да попитам какъв шоколад си използвала?
ОтговорИзтриванеСандра, благодаря за милите думи!
ИзтриванеНаистина украсата е семпла, изглежда внушителна вероятно заради височината си :)
Шоколадът е Линд- използвах различни шоколади с над 75 % какао. Единият беше с 99%, два- с 85%. Другите не си спомням точно.
Тортата е страхотна! Зашеметяваща!....И непременно ще се опитам да я направя за св.Валентин и да изненадам съпруга си!
ОтговорИзтриванеДано тогава намеря свежи малини!
Поздравления отново и благодаря!
Жулиета, благодаря ти за думите!
ИзтриванеРадвам се, че ти е харесала тортата! Ако искаш опитай първо кексчетата, на които съм посочила линк в публикакцията, там дозата е една.
В големите вериги и градове мисля, че продават малини на този празник. А има и други начини за украса.
Ей на това няма да устоя. Веган, веган, ама пък с шоколадов ганаш и тройно с малини. Искам и аз!
ОтговорИзтриванеПрекрасно изглежда!