Devil's food cupcakes или на български - кексчета Дяволска храна
Тези мъфини правих за племенницата ми за именния й ден. Рецептата е адаптирана от Тортата Червено кадифе, която правих за рождения ден на дъщеря ми. Харесвам тази рецепта, защото без наличието на шоколад се получават кексчета и блатове с шоколадов вкус и аромат, благодарение на голямото количество какао, а горещата вода и олиото придават сочност и влажност.
Продукти:
за 24 броя
печени в капсули с диаметър 5 см и височина 3,5 см
Важно условие за да се получите толкова мъфина е да пълните чашките точно 3/4 от обема им. Получават се съвсем леко заоблени от горе и много удобни за декориране-независимо дали ще украсявате като мен или ще шприцовате някакъв крем отгоре.Също така е важно да НЕ печете с обдухване-има опасност при надигането леко да се закривят.Т.е. издигнатата част да не е точно в средата. Ако все пак ви се получи няма нищо фатално-изравнете, като отрежете изпъкналата част с нож след пълното изстиване.
Продукти:
за около 24 -30 мъфина
* 170 грама пресято брашно
* 320 грама захар
* 1 / 2 чаена лъжичка сол
* 60 грама холандско или чисто какао на прах
* 1 чаена чаша гореща вода
* 1 чаена чаша прясно мляко
* 1/2 чаена чаша олио-например от гроздови семки
* 2 големи яйца
* 2 ампули ванилия на д-р Йоткер
* 1 1/2 чаена лъжичка бакпулвер
* 1 1/2 чаена лъжичка сода бикарбонат
Приготвяне:
1.Сложете в купата захарта, пресейте отгоре заедно брашното, какаото, солта, бакпулвера и содата.Разбъркайте добре, докато стане еднообразна суха смес.
2. В друга купа смесете яйцата, млякото, олиото, ванилията-разбъркайте с тел за разбиване на яйца или леко с миксера.
3. Включете фурната на 200 С-БЕЗ обдухване.Ако фурната ви загрява по-бавно, включете като започнете с приготвянето на сместа.
4. Към сухите съставки добавете мокрите и разбъркайте до еднородна смес.
5. Добавете на няколко пъти горещата вода към сместа и разбъркайте, само колкото да се поеме водата от тестото.Виждате,че е доста течно, това не бива да ви притеснява.За по-голямо удобство, аз изсипвам тестото във висок съд с улей и с него наливам във формите.
6. Пълнете формичките до 3/4 от височината им.Това ще ви гарантира не много изпъкнали мъфини и точно 24 на брой.Ако някъде сте сипали малко повече отнемете с лъжица.
7. Печете 19-20 минути , като след 18-та пробвате с клечка- не бива да има полепнали влажни трохи.Клечката трябва да е чиста. Извадете и оставете на решетка да се охладят. Заредете следващата доза.
Украсила съм с фондан за по празничен вид, като преди това намазах отгоре мъфините с мек крем от масло, пудра захар и ароматизирах с ванилия.
**** Тези кексчета, както и тортата Devil's food обикновено се пълни с шоколадов ганаш-приготвен от млечна сметана и черен шоколад. Скоро ще ви покажа и такива кексчета.
Направих и други-рисувани, тях ще видите в следващата публикация
Хранителни бои и екипировка от cookibooki
Бети, впечатляващи са! :)
ОтговорИзтриванеПоздрави и слънчев ден!
Благодаря Кате!
ИзтриванеИмаш златни ръце!
ОтговорИзтриванеЗори,благодаря ти сърдечно!
ИзтриванеЕ, страхотни са! В първия момент помислих маргаритките за истински! Комплименти, Бети! Магьосница си ти:))
ОтговорИзтриванеСърдечно благодаря Нели!
ИзтриванеМного са красиви,Бети!Цветенцата и пеперудките са уникално нежни!
ОтговорИзтриванеМоите мъфини затова ли все са разцепени като вулкан,от обдухването?Ама пък е по-бързо.Все пак ще изпека едни и без вентилатор да видя разликата,благодаря!
Хубав ден!
Роси, благодаря ти! Забелязала съм,че се изкривяват най-вече по-леките теста.И колкото и да бързам ги пускам на традиционно печене.Наистина пробвай едни и същи мъфини -половината с обдухване, половината без ...Зависи и от рецептата, но тези, които се издигат бързо и са по-въздушни се влияят според мен повече.
ИзтриванеВпечатляващо свежи, кокетни и пролетни, Бети!
ОтговорИзтриванеМного красиво като идея и великолепно изпълнение -
и моите адмирации!
Дианка, благодаря ти за милите думи!
ИзтриванеДецата също много са ги харесали!
Как може винаги нещата ти да са тооооолкова красиви! Истинско удовлоствие е да разглеждам реццептите ти! Всеки път! И си разглеждам винаги и по-стари, за да им се порадвам пак! Страхотни са!
ОтговорИзтриванеБети,може ли масло,вместо олио?
ОтговорИзтриванеКакво те притеснява олиото?
ИзтриванеМоже разбира се, ще станат по-стегнати.Съвета ми е, поне това бих направила аз,е да разтопя и да добавя както олиото в яйцата и млякото.Олиото, наистина прави кексчетата по-влажни.Няма нищо фатално, просто ще се получи по различна текстура на готовото кексче.
Гисчо, много ме радваш!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти!
Хубав ден!
Бети, страхотни кексчета! Красиви, нежни и изящни!
ОтговорИзтриванеИ много пъстри :) създаващи пролетно настроение, а за вкуса им -не се и съмнявам. Правих такива "дяволски" и много, много ги харесахме - пухкави и шоколадови.
Поздрави и хубава вечер!
Пеп,благодаря ти сърдечно!Наистина са страхотни! И са ми едни от любимите!
ИзтриванеБлагодаря Траяна!
ОтговорИзтриванеБети, удоволствие е да се наслаждавам
ОтговорИзтриванена сътвореното от теб!
Сякаш не гледам храна :)
Сърдечни поздрави!
Изключително красиво,слънчево и топло!Благодаря за удоволствието!
ОтговорИзтриванеМаргаритките са като истински :-) Поздравления
ОтговорИзтриванеХристина, благодаря ти сърдечно!
ИзтриванеБети, уникални са!Носят толкова пролетно настроение!
ОтговорИзтриванеСърдечен поздрав!
Благодаря Леви!
ОтговорИзтриванеРадвам се, че ти харесват!
Сърдечни прегръдки!
Много красиво и пролетно! Благодаря за порцията наслада :)
ОтговорИзтриванеОх,много красота блика от тези вкусотийки....Усещам как са се зарадвали дечицата.
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Бети, незнам защо съм пропуснала тази уникално красива публикация, но да си кажа, че съм възхитена@! Твориш невероятни неща!
ОтговорИзтриванеХубава нова седмица ти желая!
Страшно са красиви!
ОтговорИзтриванеЖиви,
ОтговорИзтриванеМарта,
Лулу,
Благодаря ви момичета!Много ме радвате!
Как си ги наснимала тези цветенца и насекоми - прелестни са! Очите ми не могат да им се нагледат!
ОтговорИзтриванеПоздрави
Благодаря,Дени!
ИзтриванеСърдечен поздрав!
Здравей ВЪЛШЕБНИЦЕ! Отдавна не бях влизала в твоя блог, как всичко го правиш толкова красиво и толкова естествено!? Радвам се, че мога да се любувам на нещо толкова прекрасно, като твоите рисувани шедьоври и всеки пък се учудвам на твоя неизчерпаем талант!!! Маргаритките са разкошни!
ОтговорИзтриванеПепика
Благодаря ти мила Пепика!
ОтговорИзтриванеПрегръдки
Бети страхотни са ,няправо нямам думи...немога да повярвам ,че това не е рисунка..моля те кажи как се правят тези украси..искам да изненадам роднините за Великден.Благодаря ти.
ОтговорИзтриванеБети страхотни са..направо нямам думи както за тези така и за онези за Цветница..все едно гледам нещо нарисувано ,моляте кажи ми как правиш украсите :) искам да изненадам роднините за Великден,много ще се впечатлят.Благодаря ти
ОтговорИзтриванеРосалинда,благодаря!
ИзтриванеОнези за Цветница са рисувани, а тези са отрязани с формички-цветчета и пеперудките, другите елементи са с оформени с нож и на ръка...Ами това е..
Весели празници!
А как се прави тази смес за цветенцата ? Извиняваи , но наистина незнам.
ОтговорИзтриванеАз използвам готов фондан,но можеш да погледнеш в тортения форум в bg mama
ИзтриванеТам има рецепти за различни видове, но ще ти е необходима много фина пудра захар, глицерин и т.н.Все пак може да опиташ и да намериш "твоята рецепта" А можеш да си поръчаш готов фондан от http://hitrini.com/
или от http://www.cookibooki.bg/%D0%9C%D0%B0%D0%B3%D0%B0%D0%B7%D0%B8%D0%BD/vmchk.html
Ех, Бети! Тези дяволски кексчета са дяволски вкусни! Страхотни са!:) За моя изненада, защото само аз съм любител на какаото, всички у дома много ги харесаха.
ОтговорИзтриванеБлагодаря за споделената рецепта
Ралица, радвам се, че са ти харесали!И на нас са ни любими!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти за споделеното мнение!
Хубав ден!