вторник, 27 март 2012 г.

Devil's food cupcakes или на български - кексчета Дяволска храна


Тези мъфини правих за племенницата ми за именния й ден. Рецептата  е адаптирана от Тортата Червено кадифе, която правих за рождения ден на дъщеря ми. Харесвам тази рецепта, защото без наличието на шоколад се получават кексчета  и блатове с шоколадов вкус и аромат, благодарение на голямото количество какао, а горещата вода и олиото придават сочност и влажност.



Продукти:
за 24 броя
печени в капсули с диаметър 5 см и височина 3,5 см

Важно условие за да се получите толкова мъфина е да пълните чашките точно 3/4 от обема им. Получават се съвсем леко заоблени от горе и много удобни за декориране-независимо дали ще украсявате като мен или ще шприцовате някакъв крем отгоре.Също така е важно да НЕ печете с обдухване-има опасност при надигането леко да се закривят.Т.е. издигнатата част да не е точно в средата. Ако все пак ви се получи няма нищо фатално-изравнете, като отрежете изпъкналата част с нож след пълното изстиване.


Продукти:
за около 24 -30 мъфина

 *
170 грама пресято брашно
 * 320 грама захар
 * 1 / 2 чаена лъжичка сол
 * 60 грама  холандско или чисто какао на прах

 * 1 чаена чаша гореща вода
 * 1 чаена чаша прясно мляко
 * 1/2 чаена чаша олио-например от гроздови семки
 * 2 големи яйца
 * 2 ампули ванилия на д-р Йоткер 

 * 1  1/2 чаена лъжичка бакпулвер
 * 1  1/2 чаена лъжичка  сода бикарбонат




Приготвяне:

1.Сложете в купата захарта, пресейте отгоре заедно брашното, какаото, солта, бакпулвера и содата.Разбъркайте добре, докато стане еднообразна суха смес.
2. В друга купа смесете яйцата, млякото, олиото, ванилията-разбъркайте с  тел за разбиване на яйца или леко с миксера.
3. Включете фурната на 200 С-БЕЗ обдухване.Ако фурната ви загрява по-бавно, включете като започнете с приготвянето на сместа.
4. Към сухите съставки добавете мокрите и разбъркайте до еднородна смес.
5. Добавете на няколко пъти горещата вода към сместа и разбъркайте, само колкото да се поеме водата от тестото.Виждате,че е доста течно, това не бива да ви притеснява.За по-голямо удобство, аз изсипвам тестото във висок съд с улей и с него наливам във формите.
6. Пълнете формичките до 3/4 от височината им.Това ще ви гарантира не много изпъкнали мъфини и точно 24 на брой.Ако някъде сте сипали малко повече отнемете с лъжица.
7. Печете 19-20 минути , като след 18-та пробвате с клечка- не бива да има полепнали влажни трохи.Клечката трябва да е чиста. Извадете и оставете на решетка да се охладят. Заредете следващата доза.



Украсила съм с фондан за по празничен вид, като преди това намазах отгоре мъфините с мек  крем от масло, пудра захар  и ароматизирах с ванилия.

**** Тези кексчета, както и тортата Devil's food обикновено се пълни с шоколадов ганаш-приготвен от млечна сметана и черен шоколад. Скоро ще ви покажа и такива кексчета.
Направих и други-рисувани, тях ще видите в следващата публикация


Хранителни бои и екипировка от cookibooki



 





41 коментара:

  1. Бети, впечатляващи са! :)

    Поздрави и слънчев ден!

    ОтговорИзтриване
  2. Отговори
    1. Зори,благодаря ти сърдечно!

      Изтриване
  3. Е, страхотни са! В първия момент помислих маргаритките за истински! Комплименти, Бети! Магьосница си ти:))

    ОтговорИзтриване
  4. Много са красиви,Бети!Цветенцата и пеперудките са уникално нежни!
    Моите мъфини затова ли все са разцепени като вулкан,от обдухването?Ама пък е по-бързо.Все пак ще изпека едни и без вентилатор да видя разликата,благодаря!
    Хубав ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Роси, благодаря ти! Забелязала съм,че се изкривяват най-вече по-леките теста.И колкото и да бързам ги пускам на традиционно печене.Наистина пробвай едни и същи мъфини -половината с обдухване, половината без ...Зависи и от рецептата, но тези, които се издигат бързо и са по-въздушни се влияят според мен повече.

      Изтриване
  5. Впечатляващо свежи, кокетни и пролетни, Бети!
    Много красиво като идея и великолепно изпълнение -
    и моите адмирации!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дианка, благодаря ти за милите думи!
      Децата също много са ги харесали!

      Изтриване
  6. Как може винаги нещата ти да са тооооолкова красиви! Истинско удовлоствие е да разглеждам реццептите ти! Всеки път! И си разглеждам винаги и по-стари, за да им се порадвам пак! Страхотни са!

    ОтговорИзтриване
  7. Анонименмарт 28, 2012

    Бети,може ли масло,вместо олио?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Какво те притеснява олиото?
      Може разбира се, ще станат по-стегнати.Съвета ми е, поне това бих направила аз,е да разтопя и да добавя както олиото в яйцата и млякото.Олиото, наистина прави кексчетата по-влажни.Няма нищо фатално, просто ще се получи по различна текстура на готовото кексче.

      Изтриване
  8. Гисчо, много ме радваш!
    Благодаря ти!
    Хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  9. Бети, страхотни кексчета! Красиви, нежни и изящни!
    И много пъстри :) създаващи пролетно настроение, а за вкуса им -не се и съмнявам. Правих такива "дяволски" и много, много ги харесахме - пухкави и шоколадови.
    Поздрави и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Пеп,благодаря ти сърдечно!Наистина са страхотни! И са ми едни от любимите!

      Изтриване
  10. Бети, удоволствие е да се наслаждавам
    на сътвореното от теб!
    Сякаш не гледам храна :)
    Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
  11. Изключително красиво,слънчево и топло!Благодаря за удоволствието!

    ОтговорИзтриване
  12. Маргаритките са като истински :-) Поздравления

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Христина, благодаря ти сърдечно!

      Изтриване
  13. Бети, уникални са!Носят толкова пролетно настроение!



    Сърдечен поздрав!

    ОтговорИзтриване
  14. Благодаря Леви!
    Радвам се, че ти харесват!
    Сърдечни прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  15. Много красиво и пролетно! Благодаря за порцията наслада :)

    ОтговорИзтриване
  16. Ох,много красота блика от тези вкусотийки....Усещам как са се зарадвали дечицата.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  17. Бети, незнам защо съм пропуснала тази уникално красива публикация, но да си кажа, че съм възхитена@! Твориш невероятни неща!
    Хубава нова седмица ти желая!

    ОтговорИзтриване
  18. Живи,
    Марта,
    Лулу,
    Благодаря ви момичета!Много ме радвате!

    ОтговорИзтриване
  19. Как си ги наснимала тези цветенца и насекоми - прелестни са! Очите ми не могат да им се нагледат!
    Поздрави

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря,Дени!
      Сърдечен поздрав!

      Изтриване
  20. Анонименаприл 08, 2012

    Здравей ВЪЛШЕБНИЦЕ! Отдавна не бях влизала в твоя блог, как всичко го правиш толкова красиво и толкова естествено!? Радвам се, че мога да се любувам на нещо толкова прекрасно, като твоите рисувани шедьоври и всеки пък се учудвам на твоя неизчерпаем талант!!! Маргаритките са разкошни!
    Пепика

    ОтговорИзтриване
  21. Благодаря ти мила Пепика!
    Прегръдки

    ОтговорИзтриване
  22. Бети страхотни са ,няправо нямам думи...немога да повярвам ,че това не е рисунка..моля те кажи как се правят тези украси..искам да изненадам роднините за Великден.Благодаря ти.

    ОтговорИзтриване
  23. Бети страхотни са..направо нямам думи както за тези така и за онези за Цветница..все едно гледам нещо нарисувано ,моляте кажи ми как правиш украсите :) искам да изненадам роднините за Великден,много ще се впечатлят.Благодаря ти

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Росалинда,благодаря!
      Онези за Цветница са рисувани, а тези са отрязани с формички-цветчета и пеперудките, другите елементи са с оформени с нож и на ръка...Ами това е..
      Весели празници!

      Изтриване
  24. А как се прави тази смес за цветенцата ? Извиняваи , но наистина незнам.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Аз използвам готов фондан,но можеш да погледнеш в тортения форум в bg mama
      Там има рецепти за различни видове, но ще ти е необходима много фина пудра захар, глицерин и т.н.Все пак може да опиташ и да намериш "твоята рецепта" А можеш да си поръчаш готов фондан от http://hitrini.com/
      или от http://www.cookibooki.bg/%D0%9C%D0%B0%D0%B3%D0%B0%D0%B7%D0%B8%D0%BD/vmchk.html

      Изтриване
  25. Здравствуйте

    Ваш блог привлек наше внимание качеством своих рецептов.

    Мы будем счастливы, если вы его зарегистрируете на Ptitchef.com, чтобы мы могли внести его в наш список.

    Ptitchef является справочником, в который входят самые лучшие кулинарные сайты интернет-сети. Многие сотни блогов уже записаны и с помощью Ptitchef рекламируют свой сайт.

    Чтобы записаться на Ptitchef, зайдите на http://ru.petitchef.com/?obj=front&action=site_ajout_form или зайдите на http://ru.petitchef.com и нажмите на "Добавить ваш блог-сайт" на верхней панели.

    С наилучшими пожеланиями

    Винсент
    Petitchef.com

    ОтговорИзтриване
  26. Ралица Христовааприл 26, 2012

    Ех, Бети! Тези дяволски кексчета са дяволски вкусни! Страхотни са!:) За моя изненада, защото само аз съм любител на какаото, всички у дома много ги харесаха.
    Благодаря за споделената рецепта

    ОтговорИзтриване
  27. Ралица, радвам се, че са ти харесали!И на нас са ни любими!
    Благодаря ти за споделеното мнение!
    Хубав ден!

    ОтговорИзтриване