Двойно шоколадови веган кексчета - Double chocolate vegan cupcakes
Ако искате да зарадвате някой, който е веган, с нещо шоколадово, ви препоръчвам тези кексчета- с богат шоколадов вкус и крем -шоколадов, с плътна текстура, наситен вкус, без топлинно обработени продукти, здравословен.
Ако сте алергични към розово, особено под формата на сърца :), може да изберете друга украса. Аз например ги поръсвам със счукани какаови зърна. Тези обаче бяха за подарък, по повод рожден ден и съответно по-празнично украсени.
Правя ги често, защото имам близък, който не яде никакви животински продукти. Много са вкусни и ако поставите в тестото пресни или замразени горски плодове. Може да намажете отгоре с ментова глазура.
Продукти за кексчетата:
* 1 чаша + 2 супени лъжици брашно
* 3 / 4 чаша какао на прах-чисто какао за готвене,аз използвам на ION или холандско какао, което се продава в магазините за кафе и чай.
* 1 чаена лъжичка бакпулвер
* 1/2 чаена лъжичка сода
* 1 / 4 чаена лъжичка сол
* 1 1/2 чаши соево мляко (може и кокосово)
* 1 / 4 чаша олио от гроздови семки, може и слънчогледово
* 2 супени лъжици ябълков сок или портокалов или гроздов
* 1 / 4 чаена чаша захар
* 1 чаена лъжичка ябълков оцет
* 1 чаена лъжица ванилия екстракт
Чашата, която използвам е с вместимост 200 мл.
Приготвяне :
Загрейте фурната до 170 градуса и подгответе капсулите в тавичката за мъфини.Смесете и пресейте заедно брашното, какаото, бакпулвера, содата и солта. Прибавете захарта и разбъркайте. В отделна купа, комбинирайте соевото мляко,олиото, кленовия сироп или ябълковия сок , захарта, оцета и ванилията. Разбийте мокрите съставки на средна скорост за около 1 минуга. Добавете сместа от сухи съставки и разбийте докато се смесят добре.Напълнете всяка капсулка около 2 / 3 от обема и се печете за около 25-30 минути или до суха клечка. Проверете след 20 минути. Извадете от фурната и сложете на решетка напълно да изстинат.
Ако решите да слагате плодове го направете след като разсипете тестото във формичките. Леко натиснете плодовете.
Продукти шоколадов крем:
* 1 голямо, добре узряло авокадо
* 50 гр. какао с високо качество
* 250 гр.фурми, без костилки -около 21 бр от тези, които използвам
* 2 с.л. мед
* 1 чаша кокосова сметана, или соево мляко -около 200 мл, приблизително, може да се наложи и по-малко - леко затоплено
* 1 с.л. кокосово масло или бадемово масло
За поръска:
* 2 с.л сурови счукани какаови зърна или захарни перлички и сърчица
Приготвяне:
1.Обелвате и нарязвате авокадото.Поставяте в блендера, заедно с фурмите, добавяте какаото, бадемовото масло и меда. Блендирате.
2.Добавяте половината от млякото, и отново блендирате, докато получите гладка маса. Ако искате по-течен крем добавете още кокосова сметана или мляко.Може да добавите и соево мляко.Може да се наложи да свалите от стената на блендера неразбити съставки и отново да блендирате.
Поставяте в сладкарски пош или торбичка, на която в единия край сте пробили отвор и сте сложили подходящ накрайник и щприцовате шоколадовия крем върху студените кексчета.
Може да намажете и с нож или лъжица .Поръсвате с украсата.
Ехе... ама са много, много изкусителни тези кексчета. Снощи само колко много ми се хапваше нещо кексово с крем, но си останах с филия, намазана с масло и сладко :)
ОтговорИзтриванеМного интересна рецепта, особено на шоколадовия крем! Снимките са някак много романтични, не само заради сърчицата, някак светлината им придава този облик :)
Усмихната събота, Бети :)
Ами добро спасение си намерила! Аз напоследък се спасявам най-бързо с тахан и мед-да имам сили да забъркам нещо..:)
ИзтриванеБлагодаря ти, романтична Ина!
Бети,много интересна, изцяло веган, рецепта.
ОтговорИзтриванеКремчето много ми допадна!
И поднасянето е чудено!
Прегръдка и хубаво настроение!
ПРегръдка,Дани!
ИзтриванеБлагодаря ти!
Прекрасно предложение, Бети,
ОтговорИзтриванекексчетата и кремът са великолепна комбинация от вкусове и аромати,
а за визията, оформлението и поднасянето - знаеш, Страхотни!
Комплименти,
сърдечни поздрави и хубави празнични дни, Диана
Дианка, благодаря ти, мила, както винаги!
ИзтриванеХубави почивни дни!
Бети, много вкусно ми стана! Кремчето страшно много ме изкушава! А каква хубава украса си им направила.. красота!
ОтговорИзтриванеЛучи,
ИзтриванеКремчето става и самостоятелно да се хапва! Много е вкусно, наистина!
Благодаря ти!
Прегръдка!
Бети, направо ми стопли душата. Както съм болна, тези кексчета ми подействаха много добре :)
ОтговорИзтриванеАни, благодаря ти!:)
ИзтриванеСкорошно оздравяване!
Никога не сън опитвала веган рецепта , нямам представа какъв е вкуса ,но освен ,че са красиви изглеждат и вкусни ! На мен със сърчицата ми харесват - кога ,ако не през февруари да се сложат :)!
ОтговорИзтриванеХубава съботна вечер ,Бети ! Поздрав !
Ив,благодаря!
ИзтриванеОпитай-вкусни са, и крема също.И други, които са ги опитвали, а не са вегани, не могат да разберат каква е разликата във вкуса. А всъщност не е задължително да има разлика.:)
Бети, все бъркам суровоядите и веганите.Значи печени кексчета за веганите може.Разкошни са !!!!
ОтговорИзтриванеХубава вечер и слънчева неделя!
Вили, кремът е суровояден, и веган, а кексчетата са само веган.Ще ти харесат..:)
ИзтриванеХубава неделя и на теб!
Благодаря!
Бети,
ОтговорИзтриванебез да съм веган, като експериментатор, бих опитала да видя за какво иде реч, че като изключим веган бонбони, други такива неща не съм опитвала. Изглеждат чудесно и твоя близък би трябвало да е доста щастлив с теб, готова да приготвиш нещо специално за него!
Хубава неделя!
Марти, и аз не съм веган, но много ми харесват тези кексчета и кремчето! А той наистина се впачетлява и му е вкусно у дома.А аз се старая да им поднасям различни , нови и разнообразни неща...:)
ИзтриванеПрекрасни кексчета! Приканват те да си вземеш едно и още едно и...... :)))
ОтговорИзтриванеПоздрави Бети и хубав неделен ден!
Диана, благодаря!:))
ИзтриванеJe ne suis pas du tout végétalienne, mais tes cupcakes sont beaux et semblent délicieux. J'en mangerai avec plaisir.
ОтговорИзтриванеA bientôt
Nadji, thank you!
ИзтриванеБети, много съблазнително изглеждат тези кексчета (то при теб всичко така изглежда :)), големи сладури са, да ги изядеш :)) Кремът страшно ме впечатли като рецепта и ще го опитам. Поздрави и хубава вечер!
ОтговорИзтриванеСнежи,
Изтриванеблагодаря ти за милите думи и настроението, което ми донесе коментара ти!
Ще се радвам да споделиш, когато направиш.
Бети, прелестни са! Толкова романтични кексчета и снимки, че вече настроението ми е празнично! Мецанката е много сладка! Прекрасна нова седмица!
ОтговорИзтриванеКате, благодаря!
ИзтриванеХубави дни на подготовка!
Аз не съм веган, но и мен биха зарадвали тези кексчета :))
ОтговорИзтриванеСтрахотни снимки, Бети!
Поздрави!
Мила Ели, благодаря ти!
ИзтриванеДа се включа и аз! Аз съм онази късметлийка, която често опитва от произведенията на Бети :) Първо да кажа, че цялото семейство много ти благодарим за това, че така приятно ни изненада с тези кексчета и за това, че ни смяташ за ценители и уважаваш нашето мнение! Вече много сме се възгордяли:) Мъжката половина ги погълна с голяма страст, сумтене и накрая "много вкусни". Аз отхапвах по малко и се чудех какви са съставките? Кремът толкова балансиран и гладък? А бях сигурна, че са диетични :)? Така и не се осмелих да предположа! Искрена първо го гледа дълго и отнов каза, че я "свид" да го отхапе! После каза: " Много са вкусни, вземи от Бети рецептата мамо, може да не ги украсяваш така!" И накрая: " Всъщност, може да направиш само крема!" Както виждаш освен вкусно похапнали сме се и забавлявали! Благодарим ти Бети!
ОтговорИзтриванеКреми, благодаря ти за мнението и ласкавите думи!
ОтговорИзтриванеВие сте любимите ми дегустатори! Имате гурме вкус, опитвали сте много неща, отворени сте за нови идеи и вкусове. За това ценя мнението ви! Вярвам ви и мога да ви се доверя.
Поздрави на малката захарна фея и младия принц!
Прегръдки!
:) Бети, чудесно предложение, пропуснала съм го, благодаря, че го сподели отново с мен. Фурмите със сигурност ще са достатъчни да подсладят крема по начин по който го обичам :)
ОтговорИзтриванеПоздрави,
Мащерчице,
ИзтриванеИ на мен са ми достатъчни, като подсладител, въпреки, че тези, които използвам са доста по-не сладки...а използвам и какао, което прави вкуса доста наситен.Затова понякога малко мед или агаве придават допълнителна комфортна сладост.
Благодаря ти!