Малиново тирамису - Raspberry Tiramisu
У дома всички много харесваме кремести десерти. Един от любимите ни е тирамису. Класическият вариант през лятото често заместваме с плодови варианти. Много ни харесва лимоновото тирамису, а днес ще ви покажа малиново. Освен неотменните съставки- маскарпоне и бишкоти и технологията за приготвяне има някои изменения за да направя десерта още по-лек и ефирен. Вместо сметана използвах кокосово мляко, съвсем малко захар.Споменавала съм, че от известно време в нашето семейство, без да сме на диети или да се ограничаваме, използваме по-малко захар. Така ни е вкусно. В този десерт плодовете са достатъчно сладки и ароматни, бишкотите също.Ако вие обичате по-сладки десерти може да увеличите количеството на захарта като завишите при разбиването на яйцата и/или като добавите в маскарпонето. Вместо кафе или горещ малинов сироп, освежих вкуса с чай от хибискус и сок от малини. Гарнирах богато с още свежи плодове.
Вижте рецептата.
Продукти:
* 500 г маскарпоне
* 200 г бишкоти
* 200 мл кокосово мляко
* 3 жълтъка
* 3 с.л. палмова захар или светло кафява
* 1 пълна с.л. нишесте
* 1 шушулка ванилия
* 400 г малини
* сушен хибискус - 6-7 цвята или 4-5 пакетчета
* черен и червен касис, цариградско грозде, боровинки, малини
Приготвяне:
1.Подгответе формата, в която ще наредите сладкиша. Застелете с прозрачно олио. Може и с хартия за печене. Това ще помогне да освободите сладкиша при обръщането.
2. Изстискайте около 250-300 г от малините през тензух или двойна марля. Останалите са за декорация. Трябва да получите около 200 мл сок. Ако е по-малко не е проблем.
3. Загрейте до кипене 200 мл вода. Направете запарка от цветовете хибискус. Дръжте на топло около 15 минути.
4. Жълтъците и захарта се разбиват на водна баня до светложълт крем. Нишестето се разбърква в малко количество от кокосовото мляко. Млякото се загрява, заедно със семенцата от ваниловите шушулки и бавно с непрекъснато разбъркване се добавя към разбитите жълтъци. Темперираната смес се изсипва обратно в тенджерата, където е вряло млякото. Добавя се разтвореното нишесте и при непрекъснато разбъркване и средно силно загряване кремът се сгъстява. Охлажда се в ледена водна баня с бъркане. Това отнема не повече от 5-6 минути. Може да покриете с прозрачно фолио и да охладите по- продължително време, но в ледената баня с бъркане е значително по-бързо.
5. Маскарпонето се разбива и към него лъжица по лъжица се добавя кокосовият крем. Оставете в хладилника, докато дойде време да използвате.
6. Прецедете запарката, смесете с малиновия сок и загрейте до 80-90 С. Докато свършите с последната бишкота, може да се наложи да загреете отново. Моят съвет е да се загрее една част от чаената смес и когато свърши да се загрее следващата порция. Ако ви остане от сместа, охладете и се насладете на освежаващ студен чай.
7. Разстелете на дъното на формата около 1-2 см крем. Приблизително същото количество оставете за да намажете след като обърнете десерта в чиния за сервиране. Аз не оставих и направих нов крем, с който намазах след като извадих. Това личи на снимката-не изчаках да стегне. Потапяйте за секунда всяка бишкота и наредете на дъното на формата. Покрийте със слой крем, отново бишкоти, крем, бишкоти. Когато обърнете горната част ще бъде най-отдолу. Покрийте със свежо фолио и приберете в хладилника за денонощие.
8. След престоя, обърнете в чинията в която ще сервирате и внимателно махнете хартията или фолиото. Намажете с крема. Наредете свежите плодове и сервирайте.
Много ми се искаше бишкотите да са целите в червено, малините са неустоими, но нямаше да е вкусно с прекалено напоени бишкоти. На другия ден направих друг червен сладкиш.
Qué delicia!!!
ОтговорИзтриванеMuchas gracias por tu visita, cariños desde Buenos Aires,
Sandra
Thank you Sandra!
ИзтриванеПросто разкош! Великолепен десерт с много аромати! Хубав ден!
ОтговорИзтриванеБлагодаря Радост, радвам се, че ти харесва!
ИзтриванеХубав ден и на теб!
С Ани и ти Бети ме ошашавихте с тези пъстри десерти....Чак без да искам нарекох Ани с твоето име:)))))
ОтговорИзтриванеА това неустоимо тирамису .......или ще го правя или ще ме преследва в мислите ми!
Поздрави:)!
Миленче, ще се радвам да приготвиш!
ИзтриванеЗарадва ме!
Хубав ден и много усмивки!
Ummmmmmm que buenooooooo debe estar esa tarta!!!!!! Feliz domingo Bety.
ОтговорИзтриванеThank you Maria!
ИзтриванеHave a nice day!
Бети, ето това ще е моето тирамису! Не обичам вкуса на кафе, а ти просто си създала плодова феерия... И да очакваме ли другия червен сладкиш?
ОтговорИзтриванеПоздрави и хубав ден, мила Бети!
Благодаря, Гери!
ИзтриванеДа ще има и червен сладкиш!:)
Много усмивки за теб!
Разкош отвсякъде! И така богато на плодчета всякакви!!! Огладнях окончателно...
ОтговорИзтриванеПрегръдка от мен, Бети :)
Точно като за теб, Тики- свежо и не е сладко!
ИзтриванеПрегръдка!
Истинска приказка, Бети! Толкова харесвам това топличко чувство у теб!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, мила Йоли!
ИзтриванеРадвам се, че ти харесва!
Прекрасен летен десерт, Бети, изглежда неустоимо:
ОтговорИзтриванемного красиво, много ароматно и много вкусно - харесва ми, много ми харесва:)
Поздрави и хубава нова седмица!
Дианка, много си мила!
ИзтриванеСърдечно благодаря!
Чудя се по снимките ли да се захласвам по напред, или по десерта...
ОтговорИзтриванеВеси, много, много се радвам, че ти харесва!
ИзтриванеПоздрав и хубава нова седмица!
Istnieje na to tylko jedne słowo: bajka!!!
ОтговорИзтриванеJeżeli smakuje tak jak wygląda, to Ja poproszą porcyjkę! :)
Dear Dorota , thank you for your lovely comment!
ИзтриванеNice week!
Wow! It looks wonderful and must be delicious. I would like to taste it immediately. This is something I will need to try this summer. Bety, your blog is neverending inspiration for me.
ОтговорИзтриванеDear Aga!
ИзтриванеVery glad you liked it and I'll be happy if you try!
I am glad, very glad that I inspire you!
Thank you for your lovely comment!
Чудесен летен сладкиш,Бети.Снимките са превъзходни,както винаги.Ние в къщи също избягваме сладкото,особено с бяла захар.Даже и кафявата не я ползваме често,защото и тя според мен е изкуствен продукт.Не съм пробвала да правя сладкиши със стевия,но ти можеш да опиташ.Това растение е силно сладко и можеш да си го засееш в къщи ,ако от някъде си намериш филиз.
ОтговорИзтриванеАз правя в къщи рядко сладкиши,най-често за празници.За подслаждане използвам мед или кленов сироп,въпреки че е скъп.
Поздрави!
Ели, сърдечно благодаря за милите думи!
ИзтриванеНие не избягваме сладкото, просто, ни е променен вкуса към него....Не можем без десерт, само да не е прекалено сладък. Бяла захар използвам, много рядко- има десерти, в които не може да се замени.Не всяка кафява захар е "боядисана" :). Вижадала съм в разсадници да продават стевия, на мен ми горчи. Предпочитам меласа или петмез, кленов сироп, сироп от агаве.
Мед също, но избягвам да го загрявам. Всъщност само, когато правя меденки, търпи термична обработка. Той обаче си има характерен вкус, който не винаги пасва на останалите продукти.
Поздрави!
Много вкусно предложение, Бети!
ОтговорИзтриванеМного обичам тирамису, точно и затова ще се възползвам от предложението ти!
Поздрави!
Габи, ще се радвам да ти допадне и този вариант!
ИзтриванеПоздрави!
Великолепно е Бети!!! Усещам вкуса на този лек, свеж и ароматен вариант на тирамисуто, ммммм...!!!
ОтговорИзтриванеПрекрасни снимки на всичко, но плодчетата направо пленяват, всичко сякаш е пред мен на масата - и цариградското грозде, и смародината, а за малинката просто нямам думи!!
Прегръдка, миличка! Слънчева, усмихната и спорна седмица!!
Руми, радвам се, че ти допада и благодаря за комплимента!
ИзтриванеПрегръдки!
Фантастична,цветна,лятна и ароматна приказка!
ОтговорИзтриванеБети,уникален десерт!
Бих си хапнала с огромно удоволствие,особено щом е с малко захар.
Хубава,слънчева и ползотворна нова седмица!
Роси, много се радвам, че ти харесва!
ИзтриванеБлагодаря сърдечно за милите думи!
Усмивки!
Прелест! Радва ме само като го гледам, а вкусът предполагам е пленителен! И то с любимия ми аромат на малини...
ОтговорИзтриванеПоздрави и прегръдки, Бети!
Снежи, мила както винаги!
ИзтриванеБлагодаря ти!
Само мога да въздишам и да си представя вкуса. Разкош!
ОтговорИзтриванеЗащо да въздишаш Дани?
ИзтриванеНаправи си, много е лесно! Всъщност най-трудната част е изчакването в хладилника! :))
Благодаря ти!
Прегръдка!
ОтговорИзтриванеThis looks incredible. The first time I had tiramisu was many years at a restaurant, and I loved it. I wish I had a piece of yours to go with my tea right now. You are always making something special in the kitchen, Bety.
~Sheri
Sheri, thanks for your lovely comment!
ИзтриванеI am sure it will be lovely if one day i cane share with you!
Have a wonderfull day!
Прекрасен десерт, Бети! Красиво и вълнуващо свежо поднесен! Обожавам класическо тирамису, както и плодовите му варианти :) Но най-любимо ми е в комбинация с малини, каквото и правя задължително поне един път всяко лято. Вече съм замислила кога ще му дойде ред, но преди това с удоволствие опитах твоето творение - и като визия, и като вкус :) Чудесно изпълнение! Поздравления!
ОтговорИзтриване