Квадратчета с черници, касис и лавандула - Mulberries, Blackcurrants and Lavender Squares
На път за "нашите" черници се минава покрай лавандулено поле...
Погледът потъва в неописуемото лилаво, ароматът обгръща и понася на вълшебен облак....Съществувате само вие и лилавия аромат....Откъсвате с лавандулени пръсти черниците-черни, блестящи, сладки.... и омагьосани слушате щурците и танца на тревите и вятъра.....
Част от това вълшебство може да претворите в тези ароматни квадратчета. Касисът отлично се съчетава с аромата на лавандулата, черниците дават своята сладост. Ако ви допада този аромат и това съчетание на плодове непременно опитайте и този
Кокосов крамбъл с къпини и касис-без глутен, веган - Blackberry and Blackcurrant Coconut Crumble-gluten-free, vegan
и тозиПълнозърнест кекс с касис и лавандула - дъх на лято, на поле ...и гора.Усещане за селска къща и спокойствие...
А сега към днешния сладкиш. Хрупкавата, богата маслена основа чудесно се съчетава с щедрата плодова част, направена от черници и касис, допълнена с финия лавандулов аромат.
Бисквитена основа:
адаптирана от тук
Продукти:
* 130 гр пълнозърнесто брашно
* 150 гр масло, на стайна температура
* 1 с.л.захар
* щипка сол
* щипка бакпулвер
* 1 ч.л. изсушени лавандулови цветчета * 50 гр оризово брашно или царевично нишесте
Приготвяне:
1. Пресейте брашното, нишестето или оризовото брашно и бакпулвера.
2. Стрийте с пръсти захарта, солта и лавандуловите цветчета.
3. Покрийте с хартия малка правоъгълна тавичка. Моята е с размери 23*27 см. Застилането с хартия ще ви помогне да извадите сладкиша след охлаждането по-лесно.
4. В купа сложете маслото, добавете ароматната захар и разбийте 1-2 минути. Сипете брашнената смес на части и разбийте внимателно, колкото да се образуват трохи. Съберете бързичко с ръце на топка. Разстелете тестото в тавичката с ръце, напудрени с брашно. Поставете тавичката в хладилника докато загрее фурната.
4. Загрейте фурната на 180 С. Печете около 20 минути или до порозовяване. Извадете и охладете, докато приготвите плодовия слой.
5. Плодов слой :
адаптиран от тук
Продукти :
* 250 г черници
* 50 г касис
* 1/2 ч.л. сушени лавандулови цветчета
* 2 яйца
* 2 белтъка
* 100 г захар
* настъргана кора от 2 лимона
* 150 мл лимонов сок (3-4 лимона,зависи колко са големи и сочни)
* 70 г брашно
Приготвяне:
1. Пасирайте черниците и касиса. Ако искате претрийте през цедка или изстискайте с марля или тензух за отстраняване на семенцата. Аз не го направих.
2. Поставете плодовете в дълбока купа. Добавете останалите продукти без брашното и разбийте с миксера. Може и в блендер. Добавете и брашното и разбийте на бавни обороти.
3. Изсипете сместа върху изпечения и охладен блат. Печете на 180 С 20-25 минути или докато плодовият слой се стегне. Извадете и охладете за няколко часа. Най-добре за цяла нощ. Поръсете с лавандулови цветчета и нарежете на квадратчета.
Ние му се насладихме с приятели в една чудесна градина.
Аз изпекох сладкиша два пъти, като единият път вместо лавандула сложих няколко листчета босилек и поръсих с цветове от него квадратчетата. Също ми хареса, но с лавандулата повече.
gorgeous!!!! :)
ОтговорИзтриванеThank you Andi!
ИзтриванеИ аз искам лавандулови полета. У дома имаме едно храстче, ама докато стане поле.... ще имам да чакам;) Прекрасно предложение, Бети!
ОтговорИзтриванеТи ще можеш да си направиш мини поле, Март, а аз искам къща пред която да има лавандулено поле до хоризонта.....
ИзтриванеБлагодаря ти!
Прекрасен десерт!
ОтговорИзтриванеБлагодаря сърдечно, Аура!
ИзтриванеПрисъединявам се към желанието на Марта... Искам и аз лилав хоризонт... :)
ОтговорИзтриванеНо дотогава ще си обагря поне душата в лилаво - ти ми го подаряваш с тези чудни квадратчета, Бети!
Поздрави сърдечни!
Да, точно лилав хоризонт искам и аз, Гери:))
ИзтриванеБети, толкова ароматно предложение :)
ОтговорИзтриванеНяма около нас черници и лавандулови полета,
но със сигурна във вкуса им!
Хубава неделя от мен!
Дани, наистина е прекрасен аромата....
ИзтриванеБлагодаря сърдечно!
Прелестната Бети! Отново нещо прекрасно! Такива топли цветове, страхотно е всичко!
ОтговорИзтриванеЙоли, радвам се, че ти харесва!
ИзтриванеСърдечно благодаря за милия ти коментар!
Бети, толково талант и усет на едно място...направо си уникална!
ОтговорИзтриванеВеси, топла прегръдка и сърдечно благодаря!
ИзтриванеОбожавам снимките ти, рецептите ти, теб самата! Правиш всички по възможно най-красивия начин, Бети! :)
ОтговорИзтриванеПоредното изкушение трудно мога да подмина. :)
Дани, много ценя комплимента ти!
ИзтриванеУсмивки и прегръдки за теб!
Страхотно предложение! Вкусно и красиво поднесено!
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Тили, радвам се много, че ти допада!
ИзтриванеМного красиво предложение, много лилаво, както и много добре написана публикация.
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Габи, много ти благодаря!
ИзтриванеПоздрав!
Шеметно ухание се носи от снимките ти, Бети! Чувам и щурчетата...!
ОтговорИзтриванеСнежи, уханието наистина е прекрасно и замайващо...
ИзтриванеБлагодаря ти!
Бети, невероятно съчетание от аромати! Лавандулата ми е много любима, а черници така обичам и така ми се хапват, а по пазарите не се намират... Можеш ли да ме ориентираш къде по-точно са лавандуловите полета около Добрич? Скоро ще ходим към Варна и сме си наумили да търсим лавандули. Стига още да са цъфнали :)
ОтговорИзтриванеКате, радвам се че ти харесва! Наистина по пазарите няма, вероятно защото са нетрайни плодовете....но пък дървета има много....
ИзтриванеНа различни места има малки ивици сети с лавандула, но също така започна и нейното прибиране. Дано да намерите някъде. В посока Балчик има няколко мини полета.
Толкова красиво, толкова оригинално! Страхотна си, Бети! Прегръдка!
ОтговорИзтриванеЧервен касис нали може, Бети ? Че имаме такъв ? Чудесно изглежда и мисля утре да изненадаме наши гости :)
ОтговорИзтриванеДа, също ще изглежда красиво и ще е вкусно, и свежо!
Изтриване