четвъртък, 14 февруари 2013 г.

Лавандулено медени маслени бисквити - Lavender-Honey Shortbread Cookies


 

Какво празнуваме днес?

Св. Валентин?  - Не, не, не, той е католически, а ние православни! - Колко сме различни!!! А сме християни...и хора...влюбени, обичащи....

 Рози, розово, червено, една, дузина,..." милион алых роз". Сърца, розови, червени, сладки, плюшени, златни, с камъни... - Днес безумно скъпи! - И не само днес . А и увяхват! Не обичаме розово, нямаме време, любовта не е един ден, червеното е много енергичен цвят, не отива на възрастта, на диета сме.... Цветята са скъпи, за този на когото са подарени, независимо, дали са набрани край пътя или купени от пазара и дали са стрък или фрапиращ букет...умиляваме се на момиченце, облечено в розови дрешки...винаги има време за топла усмивка  и мила дума...любовта не е един ден-абсолютно, но е добре да си го спомняме всеки ден....дали да не сложа днес червените ръкавици...отиват на червения ми портфейл, мда и на шала.... е, това е салата, как да устоя на този бонбон, а тя/той май ме харесва и така...:)

Св. Трифон Зарезан? - Св.Трифон Отрезан! :)

Миналата година потърсих информация за двамата, противопоставяни, разделящи нашето общество светци.Интересни факти открих. Ако ви е любопитно вижте, а там ви очакват едни вкусни пастички.



Не пия алкохол, но съм голям любител на виното. Някакво много специално усещане има да седнеш на масата и до теб да има чаша с ароматно червено вино, да отпиеш и да усетиш слънцето, което е огрявало гроздето, полето, с ароматни билки, в теб да се разлее приятна толина, правеща движенията меки ...Ех, аз най-често, забравям да отпия, но ми харесва да си го гледам. А и си правим сами виното. Купуваме гроздето от избрани места, и започва магията, която продължава до момента, в който виното започне да ти разказва своята приказка.  Това не е увод към сладкиш с вино.Хе-хе, като че ли само сладкиши може да се правят с вино, но общо взето най-често сладкиши в главата ми...Ако искате сладкиш с вино - имам- за един много вкусен крем. Легендата за прочутия крем е също свързана с любовта. Погледнете Гроздова торта с крем забайон.Дори само крема да си приготвите, ще бъдете очаровани.


credit


Вече знаете, че обичам аромата на лавандула, направо съм обсебена, въобще от ароматите, от цветовете. Всеки аромат и цвят , носи определено насторение, а лавандулата винаги ме кара да се чувствам уютно, отнася ме за миг в Прованс, сред лилави, ароматни полета, шумящи от вятъра ниви, покрай нагрети от слънцето каменни къщи, с провесени ароматни билки, зрели смокини, дъхав хляб, безумно вкусен с грозде, орехи и сирене. Просто и вкусно. Усещаш красотата, слънцето.Опиянява те живота, чувстваш се щастлив и искаш да споделиш това чувство....



credit


credit
 

Сега да не помислите, че ям лавандулови сапуни и пия лавандулов спирт. Не. Просто готвя с лавандула.Много ми се иска да опитате тези бисквитки и вие да усетите това, което описах по-горе.



credit

Доста неща съм правила с лавандула, но пък колко още не съм...! Имам кремчета, кекс, ръжено-пшенични бисквитки. Реших да опитам маслени бискити, бях провокирана от бисквитите на Дени.Нейните варианти са страхотни, но аз направих лимонови, които обаче от окусване свършиха твърде бързо. След като направих тях по оригиналната рецепта, реших да пробвам да променя рецептата. Намалих захарта, но пък сложих мед. И! Лавандула! Получиха се страхотни, пръхкави, топящи се в устата, ароматни бисквитки...Естествено повторих рецептата, да не е случайно станала първия път. И днес ще подаря на приятелите си  от тези бисквитки.


Продукти:

* 160 гр брашно
* 100 гр масло, стояло няколко часа на стайна температура
*  3-4 с.л.захар
* 2 с.л. мед
* щипка сол
* щипка бакпулвер
* 2 с.л. изсушени лавандулови цветчета
* 40 гр оризово брашно или царевично нишесте 


Приготвяне:

1.Пресейте брашното, нишестето или оризовото брашно и бакпулвера. 
2. Поставете захарта, солта и лавандулените цветчета в блендера. Пулсирайте няколко пъти. Целта е да останат  и цели цветчета. Разтрийте малко с пръсти захарта.О, какъв аромат се носи...Прованс, ...лилави полета....там сте, в една от онези каменни къщи...и семейството ви скоро ще се прибере...

 
Източник 

 

 Източник

3. В купа сложете  маслото, добавете ароматната захар и разбийте 1-2 минути. Добавете меда и отново разбийте. Сипете брашнената смес и разбийте внимателно, колкото да се образуват трохи. Съберете бързичко с ръце на топка. Оформете цилиндър. Завийте със стреч фолио и поставете в хладилника за няколко часа. Може и на другия ден. 
4. Загрейте фурната на 165-170 С.
5. Нарежете тестото на филийки по около 6 мм. Наредете в тавата и опечете за около 10-най-много -15 минути. Когато краищата на бисквитките леко порозовеят, бисквитите са готови. Ако искате поръсете с фина захар. Оставете в тавата 5 минути и после охладете на решетка. Аз, тъй като обичам формата на сърчица от всяко кръгче с формичка изрязах сърчице. Остатъка събрах и леко разточих и отново с формичката и така, докато тестото свърши.
 

6. Отгоре поръсих с лилава, ароматизирана захар. Оцветяването е лесно. В торбичка, сипах захар, сложих лавандулови цветчета, капнах една дебела капка лилава боя и започнах да размесвам и стривам захарта през торбичката, докато се получи равномерен цвят.





                                                            И така честит  празник! Няма значение в кой клуб сте.
                                                  Аз празнувам  днес  празникът на Любовта към Виното!  Всеки ден е празник на любовта , редно е един ден да празнуваме виното! :)

И да не забравите предпазните средства!....чадърите, както каза Емил Чолаков.

44 коментара:

  1. Много нежно и много романтично, Бети! Разкошни снимки и чудесни лавандулови сърчица!
    Трябваше да вкараш и малко винце в тия бисквитки, тогава съвсем щеше да празнуваш любовта към виното :))
    Весело празнуване :)

    ОтговорИзтриване
  2. Инче, те вървят идеално с мерло.
    Благодаря и весел празник!

    ОтговорИзтриване
  3. Чудесни снимки, които сякаш ухаят!
    И прекрасни, топящи се бисквити!
    Хубава вечер, Бети и наздраве :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Само снимките на бисквитките са мои,
      надявам се един ден да бъда на подобни места и да се направя мои!
      Благодаря ти!

      Изтриване
  4. Наистина са много красиви. И каква нежност...
    Браво, Бети, чудесни са. Поздрави и весело изкарване на празника!

    ОтговорИзтриване
  5. Честити празници, Бети! От миналата година и аз съм луднала по лавандулата!:)Много нежни снимки и вкусни бисквитки! Наздраве- за хубавото вино и истинската любов!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, Кате, тя е пленяваща!
      Наздраве!

      Изтриване
  6. Бети, благодаря за прекрасната цветна и ароматна приказка и споделените емоции! И аз харесвам вече лавандулата, преди години я бях намразила заради едно лавандулово масло, което беше убийствено натрапчиво, но сега съм от влюбените в нея! Весел празник и благодаря за доставеното удоволствие да разгледам тези страхотни снимки! А бисквитките сигурно се топят в устата и носят блаженство!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. На мен, лавандулата винаги ми е миришела " вкусно "..
      Не знам, какво е било това масло, но се радвам, че не те е разочаровало трайно.
      Аз ти благодаря!

      Изтриване
  7. Честит празник, Бети! Страхотни нежни и романтични снимки. И аз правих лавандулови сърчица по твоя рецепта /ръжено-пшенични/, но с леки изменения в рецептата, получиха се много вкусни бисквитки. Задължително ще изпробвам и тази нова рецепта. Бъди винаги много обичана!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Радост, много ме зарадва!
      Но ти с това име, това правиш нали!
      Много обич и за теб!

      Изтриване
  8. Бети, честит празник! Прекрасни са лавандуловите сърчица!
    Много харесвам този цвят!
    Снимките са невероятни!

    ОтговорИзтриване
  9. Бети, страхотна импровизация на shortbread! И аз исках моите да ги нарежа в някакви интересни форми, но не бях сигурна какво ще се получи. Ти обаче вече си опитала и добре знаеш. Мерси за поредната идея. Продължавай да бъдеш все така вдъхновена и обичаща!
    Поздрави

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Радвам се, че ти допада, Дени!
      Толкова много десени и форми ми харесват...сърца, мечета, рози, точки, карета, цветчета...
      По-голяма заигравка е да се нарежат в тази форма, защото остава тесто и от него отново точиш...и така до свършването на тестото, но е приятно.
      Имам и друга идея за това тесто.
      Благодаря за прекрасното пожелание!

      Изтриване
  10. Чудесна лавандулово -лилава публикация Бети!
    Черпя се с едно сърчице , сипвам чашка мерло и ти казвам наздраве :)
    Желая ти здраве и любов за цял живот!

    ОтговорИзтриване
  11. Разкош!!!
    Напълни ми душата с любимата ми лавандула, Бети!Страхотна си!
    Сърдечни поздрави от мен :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, sabinaberova!
      Радвам се и благодаря за думите!

      Изтриване
  12. Винаги, когато видя лавандула под каквато и да е форма , първата мисъл е за теб! това е много хубаво, знаеш точно какво харесваш и с мен е така, моята любимка е мащерката! Много красиво е всичко! Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Усмихна ме, Павлинка!
      Харесвам и мащерка и розмарин и рози...Обичам всички аромати на билки и цветя, наистина ме изпълват с радост.
      Прегръдка!

      Изтриване
  13. Невероятна лавандулова ферия!!! Мисля, че успях да усетя вкуса им :)
    Поздравления!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. О, а ако ги опиташ, няма да ги забравиш.
      Благодаря ти!

      Изтриване
  14. Каква рапсодия в лилаво!Честит да е бил празника ви и много вкусен и вълнуващ,Бети!Усмихнат петък и уикенд! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. О,Роси,
      Благодаря ти! Трогната съм от думите и пожеланието!
      За мен лилавото е лавандула, обичам всички нюанси на :) лавандуленото..

      Изтриване
  15. Бети, чудесна идея!! Аромат от всякъде- и от думите, и от цветовете (обожавам лилавия цвят), и от снимките, и от бисквитките!! Омаяна съм! Разглеждам снимките сигурно за десети път и не мога да им се нарадвам!! Целувки, силни прегръдки и прекрасни, изпълнени с вдъхновение почивни дни, мила Бети!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Руми, радвам се, че съм ти доставила радост!
      Прегръдка!

      Изтриване
  16. Много красиви снимки, Бети!
    Твоите публикации винаги са толкова изящни!
    Хубави почивни дни :)

    ОтговорИзтриване
  17. Ели, а ти се изразяваш изящно и много ме радваш!
    Хубави и вкусни почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  18. Бети приказно красиво е отново при теб! Разкошни бисквитени сърчица!Ахх тази лавандула, умирам за нея чак тук ми зауха ... :) Размечтах се за поля от лавандула :)
    Прегръдка мила Бети и чуден уикенд :)

    ОтговорИзтриване
  19. Ех, тези поля лавандулови... Една бисквитка и съм там - на лилавия килим, ухаещ на лято! Размечтах се, Бети! Умееш да провокираш мечтите ми :)Любовта е във всичко и всичко се нуждае от любов! Публикациите ти го показват всеки път, дори да не вмъкваш винаги думата "любов"! Поздрави и хубаво настроение!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Снежи,
      Радвам се, че си усетила това!
      Лаванндулена прегръдка от мен!

      Изтриване
  20. Изгубих се в тази приказка от нежност, финес и аромат -
    впечатляващо елегантно, влюбено и красиво
    Благодаря за удоволствието,
    комплименти и много щастие за теб, Диана

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Само един поет по душа може да се загуби ...
      Благодаря, Диана!

      Изтриване
  21. Ау! Влюбена съм! Красота! Откъде толкова лавандула????? Прекрасно!

    ОтговорИзтриване
  22. Ауу, Бети разби ме с толкова красота, лавандулова при това! И тъкмо изникна в мен въпроса "Това момиче да си няма лавандулово поле!" когато на поредната снимка видях ония там, пълни с уханни, лилави треви щайги, на които пише "JOHN HUNTER 1967" - е, те тогава таман съм си мислела дали да се пръквам вече на белия свят :))) Божее, ама ти наистина си обсебена от тази лавандула...и аз по едно време бях, но като все не мога да я отгледам, се разочаровах и кандисах. За сега!
    Много ми хареса идеята за лилавата захар - много красиво стои. Аз си правя от една година цитрусова, розова и с лавандулени листенца, но кристалчетата остават бели - само сместа леко лилавее. И сладките са много нежни! Усещам аромата им и като си представя как ще се топят в устата... направо ме засърбя за точилката! :)))
    Прегръдка от мен с пожелание за едно лавандулово лято в Прованс!

    ОтговорИзтриване
  23. Ирма, благодаря ти за сладките, топли думи!
    Наистина съм обсебена от аромати и цветове-лилави, зелени, розови, оранжеви....
    Не се откказвай от отглеждането на лавандулата- ще се получи не се нуждае от кой знае какви грижи- трябва й слънчево място.
    :)-нямам поле-все още, но знае ли човек?
    Бисквитките наистина се топят в устата.
    БЛагодаря ти за пожеланието!

    ОтговорИзтриване
  24. Бети, напълни ми душата с тази лавандулена и толкова нежна публикация! Красота!
    Благодаря ти!
    Полина

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Поли, аз ти благодаря!
      Много мило, че се отби и ми остави думите си!

      Изтриване
  25. Ароматно! Красиво! Нежно! Романтично!
    Благодаря, Бети, че споделяте тази красота с хората!
    Лили К.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Лили,
      Благодаря ти!
      Ако ги направиш, всички думички, които си написала по-горе ще оживеят в дома ти!

      Изтриване