Салата от сурови талятели с латинки и шамфъстък - Raw Tagliatelle Salad with Nasturtiums and Pistachio





Тези "талятели" са един различен начин да хапнем освежаваща и хидратираща салата от краставици през лятото.Приготвянето не отнема повече време, от рязането на краставиците на колелца. Освен ако не ползвате робот. Необходимо е да имате само белачка за зеленчуци. Различното усещане, което дава тази салата идва от вида и текстурата на тънките  ленти краставица. Може да се приготви и с ленти от тиквички или смес от двата зеленчука. Освен традиционните копър, оцет и зехтин съм добавила цветове и малки листчета от латинки. Те са леко парливи на вкус и много свежи. Напомнят малко на кресон, синап и каперси. Счукания шамфъстък допълва интересния вкус. Може да замените с орехи или бадеми, бразилски орех, но прекрасния зелен цвят на ядките на шамфъстъка също носи своето настроение.



  Досещате се вече за продуктите, но все пак:

* млади, свежи и студени краставици от сорт Гергана***
* стръкове копър
* оцет- с латинки или друг- бял винен или ябълков
*  зехтин
* смлени ядки шамфъстък
* цветове и млади листа от латинки

 *** необходимо е:
        да са дълги за да имате дълги ленти, 
        да са свежи за да режете по-лесно, а и е по-вкусно
        да са млади, защото почти нямат семки, а и са по-тънки и ще имате по-тесни ленти
        да са студени, за да има салатата по-голям освежаващ ефект



Защо да сложите латинки в салатата си?

- Цялото растение има бактериостатично действие
- Има антисептично действие на пикочните и дихателните пътища
- Притежава противокашлично  действие.
- Приготвен спиртен извлек от растението се прилага при ревматични болки и косопад.



Ако ви се струва странно да опитате латинките, помислете за  каперсите, които са недоразвити цветни пъпки от храст, растящ по Средиземноморието. Неузрелите семена на латинката могат да се мариноват също като каперсите.Ще ви покажа по-нататък, ако имам достатъчно семена, т.е. не хапнем всички цветове :)


 Приготвянето:

1. Краставиците се измиват добре, може и да обелите. С ножа за белене на зеленчуци нарязвате ленти, също като при беленето. Завъртайте краставицата от всички страни, за да имате относително еднакви по ширина ленти. Поставяте в купа.

2. Накълцвате ситно копър и поръсвате над краставиците. Поръсвате  с оцет и  зехтин на вкус. Разбърквате.

3. Разпределяте в чиниите за сервиране и поръсвате смлените ядки и латинките. 



Може да ви хареса и тази Салата с грах, авокадо, бадеми и сметанов сос с рукола - Salad with chickpeas, avocado, almonds and cream sauce with arugula.В нея също има латинки.

Друга свежа салата е  :

Салата от мариновани тиквички и глухарче - Marinated zucchini salad with dandelion leaves

Надявам се да ви допадне и да споделите как ви харесва.


Коментари

  1. Tiene buen aspecto y presentación Bety. Besitos canarios.

    ОтговорИзтриване
  2. Бети, само при вида на тази салатка бих си презаредила батериите. Опитването ще е кулминацията. :)
    Поздрави и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Гери, радвам се да те видя! Благодаря ти за прекрасния коментар!

      Изтриване
  3. Бети, толкова обичам латинки (такова име носеше едната ми баба), много са красиви и нежни. Наскоро разбрах, че са ядливи, но не съм опитвала. Какъв е вкуса, наподобява ли нещо? А талятелите са чудесни! Ще ми е интересно и това с неузрелите семена...ако не "опасете" всички латинки, де :)) Аз така или иначе няма от къде да набера, освен да си гледам на балкона, но тази година нямам.

    ОтговорИзтриване
  4. Веси, латинките са леко парливи на вкус, свежи и крехки. Напомнят на кресон, синап и каперси.

    Надявам се да останат достатъчно за да мариновам и да покажа. По-горе съм писала най-общо за хранителните и полезните им качества.

    Непретенциозни съм към почвата, дори не трябва да се торят, но обичат слънце е редовно поливане.


    Благодаря Веси!

    ОтговорИзтриване
  5. Ето за тези слънчеви снимки говорех преди малко като отговор на коментара ти в моя блог. Сега разбираш ли?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. :) От латинките е Йоли, те се усмихват на слънцето, аз само ги снимах...
      Благодаря ти сърдечно!

      Изтриване
  6. Looks really good. I am very curious how nastrutium taste. I have not eaten them yet , but this year I have them in the garden so will experiment with salads.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Try it, Aga.Besides being very fresh and slightly spicy, and are healthier.

      Remind a bit of watercress, mustard and capers.

      The whole plant has a bacteriostatic effect
      - Has antiseptic urinary and respiratory
      - Has antitussive effect.
      - Prepared alcoholic extract of the plant is used in rheumatic pain and hair loss.

      Изтриване
  7. Бети ще си я кръстя " Цветето" :) Непрекъснато агитираш към хапване на цветенца, а аз така и не се престрашавам. Освен това, всичко около теб винаги е в цветенца :)
    Та салатката звучи много интригуващо! На какво ли вкуси се чудя... освен да намеря латинки, друг начин да разбера не виждам :)
    Усмивка от мен, Бети :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Тики, толкова си мила!....
      Не искам да изглежда като агитация, само показвам какво какво хапваме ние.
      Латинките са леко пикантни-като младия кресон, синап, напомнят на каперсите. Зелените семена могат да се приготвят точно като маринованте каперси, които са всъщност неразтворени цветни пъпки от каперсов храст.
      Опитай ги, ще ти допаднат.

      Изтриване
  8. Чудесна комбинация от цветове, Бети! И салатата е точно копие на вдъхновението то цветната леха!
    Поздравления! И много хубави почивни дни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Албенче! Така се случи, жълтите латинки имат шарени листа.:))
      Благодаря ти!

      Изтриване
  9. Анонименюли 04, 2014

    Фантастична салата !
    Тъкмо като за мен :)
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  10. Анонименюли 04, 2014

    Фантастична салата!
    Точно като за мен :)
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  11. Фантастична салата!
    Точно като за мен :)
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Вики, благодаря ти!
      Радвам се, че ти допада и че сподели тук!

      Изтриване
  12. Много лятно, слънчево красиво и оригинално предложение, Бети,
    впечатлена съм отново - благодаря,
    поздрави за теб и много усмивки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мила Диани, благодаря сърдечно!
      Усмивки за теб!

      Изтриване
  13. Чудесна салата, Бети! Толкова красиво е поднесана в тази чинийка!

    ОтговорИзтриване
  14. Не съм и предполагала, че латинките от градината освен да крася, могат и да овкусяват:) Какви ли не неща научих от теб, Бети, за което много ти благодаря! Салатата е чудесна, свежа и много лятна, а снимките ти красота! Прекрасни почивни дни, мила!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Опитай Кате, ще ти допадне леко пикантния им вкус.Радвам се, че си намерила нещо полезно тук.
      Благодаря ти!

      Изтриване

Публикуване на коментар

Какво сте гледали в последните 7 дни