Тиквички с яйце и сирене - Zucchini with egg and brined curd white-cheese



Предполагам, че всеки поне веднъж  през лятото приготвя тиквички с пълнеж от яйце и сирене. Тиквичките, разполовени по дължина или нарязани на цилиндърчета се издълбават с лъжичка и се пълнят с разбъркана смес от яйце и сирене, подправят се с копър и се запичат. Някои обожават това ястие, някои не толкова. Никой обаче няма да остане равнодушен, ако го поднесете по различен, необичаен начин. Ето как приготвих аз. Надявам се да ви допадне и да изненадате близките си.


Ясни са продуктите, а количествата им зависят от броя порции и големината на формичките. Аз използвах керамични форми за суфле с диаметър 7 см и височина 4 см. Направих 8 порции.

 

Продукти:

ориентировъчни-количествата зависят от формичките и броя порции

* млади тиквички с тъмна кора 2 или 3 по-дълги
* 2 -3 яйца
* около 200 г домашно саламурено овче сирене
* около  200 г домашна извара
* половин връзка копър
* черен пипер
* олио за намазване на формичките




Приготвяне:

1. Формичките се намазват с олио с помоща на четка. Ако искате да поднесете без чашките, поставете за по-лесно вадене кръгче хартия за печене на дъното. Аз не бях поставила и извадих лесно.

2. Тиквичките, без да се белят се нарязват на ленти, като се стремите поне от едната страна лентата да е с част от тъмнозелената кора****

3. В подходяща купа се смачкват с вилица сиренето и изварата. Добавят се яйцата и сместа се разбърква добре. Поръсва се с черен пипер на вкус и нарязан копър.

4. Фурната се включва на 200 С.

5. По стените на подготвените чашки се поставя една лента тиквичка. Поставя се малко плънка-2-3 ч.л. и освен по дъното, част от нея се избутва към облицованата стена. Поставя се втора лента и отново малко плънка, като леко се избутва към новата лента. Когато почти запълните кръгчето, поставяте малко  плънка в центъра и завивате една лента на охлювче. Поставяте в центъра.
Опитах и друг начин- да напълня чашката до 3/4 от височината с плънка и тогава да наредя лентите, като леко ги притискам надолу. Този начин не ми се стори прецизен-щеше да има плънка извън външната лента, а и някои ленти на места са по-тънки и не могат правилно да се вклинят в плънката. Може би вие ще намерите вашия удобен начин.

Обяснението е малко дълго, но всъщност е много лесно за приготвяне.



6. Готовите чашки се поставят в тава, която може да постелите с хартия за печене. Печете 10-15 минути. По-удобно е да извадите една тава, с всичките чашки, отколкото да вадите всяка гореща чашка по отделно. Хартията за печене е за всеки случай и ако не искате да миете после тавата.


7. Поднесете леко охладени или студени, в чашките или извадете внимателно. След като леко се охладят минете с нож отстрани и освободете леко.Извадете внимателно с малка шпатула или вилица .


****  В една от чашките, тъй като ми свърши зеленото по тиквичките, а контраста е желателен, заместих лентите с краставични. На вкус не си личи, но зеленото на краставицата " избелява" при печене.

Коментари

  1. Бети ,
    чудесен е този начин за поднасяне на тиквичките,нещо по-различно и много оригинално.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Тъкмо и аз обядвах тиквички. Твоите са чудесни, Бети!
    Поздрави. :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Радвам се, че ти харесват, Гери!
      Хубава вечер!

      Изтриване
  3. Чудесна идея, Бети!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Дани!
      Радвам се, че ти харесва!

      Изтриване
  4. Много красиви цветя са се получили! Мисля, че ако се наредят лентичките като една дълга и се намажат с плънка, след което да е навият наведнъж, ще е най-лесно. Определено ще ползвам идеята ти, Бети! Благодаря ти!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ирме, радвам се, че ти харесва идеята. Плънката ми не беше толкова гъста за подобно навиване. Ще пробвам при възможност.
      Благодаря ти!

      Изтриване
  5. Аааа, вече не се учудвам на нищо тук...

    ОтговорИзтриване
  6. Интересен начин за предлагане на това страхотно лятно ястие. Аз си ги правя класически, но тази идея е чудесна, когато искам да украся и храната, освен масата;) Поздрави, Бети!

    ОтговорИзтриване
  7. Бети, вкъщи са любими тиквичките пълнени с яйце и сирене, аз слагам и някои зеленийки в плънката и ги сервирам върху кисело мляко (в блога я има тази рецепта, ако искаш да пробваш и този вариант). Тези които ти поднасяш обаче са невероятни - не само вкусни, а и много красиви. Коя трапеза не биха украсили, като малки бижута са!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Лети, благодаря ти сърдечно за милия коментар!
      Погледнах твоя вариант, допадна ми добавката на чесън.

      Изтриване
  8. Голяма красота, много интересно наистина! Любимо ястие, поднесено по впечатляващ начин! Благодаря, Бети, прекрасен ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Кате, благодаря сърдечно!
      Хубава вечер!

      Изтриване
  9. Бети,тиквички с яйце и сирене като лодки ми е много любимо и даже наскоро снимах за блога,обаче затрих снимките и сега ще трябва да ги повтарям,но нищо,ние и без това често го хапваме.При теб обаче стайлинга е забележителен и невероятно ефектен,пак и отново!Много артистично си оформила,поздравления!Хубава сряда,мила!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Роси, благодаря за прекрасния ти коментар! Радвам се, че ти харесва!
      Прегръдки!

      Изтриване
  10. Ама си ми художник и това си е то! Давай прегръдка бързо!

    ОтговорИзтриване
  11. Linda, deliciosa e chique. Amei. Vou fazer neste fim de semana para minha família. Amei a dica.
    Tenha um ótimo dia.
    Anajá

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Anaja, thanks for your lovely comment! I hope they surprise your family and you enjoy it!
      Nice weekend!

      Изтриване
  12. Посвирнах още с влизането! Пак ме шашна с финес и красота, мила! Какво си постигнала от едни тиквета, сирене и яйца... просто си страхотна! :)

    ОтговорИзтриване
  13. Вкусотия, поднесена с красота и стил! Прекрасни!

    ОтговорИзтриване
  14. О, Бети! Първо се възхитих на тиквичките (следващият път така ще ги сготвя), а после и квадратчетата ме грабнаха!
    Стана ми весело за краставицата - аз съм слагала като допълнение към тиквичките бюрек краставица бюрек и определено е вкусно! Но не мога да не призная, че при нас това е идея на моя мъж :)
    И прекрасни снимки! Пак ще кажа - отново! Поздравления!!!
    Хубава, топла и весела лятна вечер ти желая! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Аз тези подмени на краставици и тиквички, веднъж ги направих по неволя. Имахме на вилата огромно количество краставици и на всички им беше омръзнало да ядат таратор, салата, таратор...и все в този ред и им опържих краставици, както тиквички....Никой не позна, че са краставици :)) Дори след като казах не повярваха.

      Благодаря Албенче! Надявам се да ви донесат настроение на трапезата!

      Изтриване
  15. Ти си Човекът-арт, Бети!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани, какво да кажа на това!
      Благодаря от сърце!

      Изтриване
  16. Каква красота и свежа феерия, Бети -
    разкош, изкушение и наслада за сетивата...
    Поздрави и хубаво лято!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Диани, благодаря ти сърдечно!
      Хубави летни дни и на теб!

      Изтриване
  17. Едно традиционно лятно ястие, поднесено по толкова оригинален и прекрасен начин! Пък си личи, че всички продукти са домашно производство, нали?
    Бети, благодаря за чудесната идея!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, наистина има друг вкус ястието с домашните продукти!
      Радвам се, че ти харесва Тилия!
      Прегръдка!

      Изтриване
  18. Много са красиви, Бети! Иновация в класиката, това си е!

    ОтговорИзтриване
  19. Aсупер идея за оформянето, както съм на тиквички тази седмица :)

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Какво сте гледали в последните 7 дни