събота, 14 септември 2013 г.

Кокосов крамбъл с къпини и касис-без глутен, веган - Blackberry and Blackcurrant Coconut Crumble-gluten-free, vegan


Хрупкав, ароматен, с мека и сочна плънка. Един много вкусен сладкиш, който може да се приготви и с масло.Аз го приготвих и по двата начина. На всички, които го опитаха много им допадна. Може да се приготви и със замразени плодове, особено ако са шоково замразявани и не са слепени. Не е необходимо да се размразяват. Единият път го приготвих с пресни къпини и замразен касис.




Продукти:

* 1/2 чаша светло кафява захар
* 1  чаша оризово брашно 
* 1 чаша смлени овесени ядки
* 1/2 чаша бадемово брашно
* 1 ч.л. бакпулвер
* 1/2 чаша кокосови стърготини
* 1 ч.ч твърдо кокосово масло
* около 350- 400 г къпини (около 2,5 чаши)
* около 200 г. боровинки, или касис, може и смес 
* 1 супена лъжица лимонов сок
* 1 пълна ч.л. пектин + 2 с.л. захар
* 1 ч.л. сушена лавандула по желание






Приготвяне:

Загрейте фурната до 170 С. Намокрете с вода тавичка с размер 20*20 см  и застелете с хартия. Притиснете да залепне плътно по дъното и стените. Може и с приблизителни размери. Ако нямате, може да изпечете сладкиша и в голяма тава, като сгънете хартията с такива размери и оформите на квадрат след като наредите слоевете. За всеки случай подпрете едната страна на хартията с празна тавичка.
Разбъркайте брашната с бакпулвера, овесените ядки, кокосовите стърготини и захарта.



Добавете кокосовото масло и разбъркайте с вилица, докато сместа стане еднородна. Може и в блендера по подобие на тестото за  пай. Разпределете половината тесто в тавичката притиснете към дъното. В друга купа поставете плодовете, може и замразени, лимоновия сок и пектинът, предварително разбъркан с двете лъжици захар. Объркайте добре и изсипете върху тестото. Ако обичате лавандула, сега е момента да поръсите над плодовете. Поръсете равномерно останалото тесто отгоре. Пече се в продължение на около 40 минути докато повърхността придобие приятен златист, препечен вид.



Чаша чай или ядково мляко са перфектната комбинация за този сладкиш.




16 коментара:

  1. Това е божествено, наистина! Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  2. Павлинка, благодаря ти!
    :)

    ОтговорИзтриване
  3. Jak zwykle jestem zachwycona zdjęciami! Są pierwszej klasy!
    Jest wszystko to co lubię: poczucie umiaru i estetyka...
    Ten smakołyk pożeram wzrokiem.......... :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Dorota,
      Cieszę się, że podoba mi się atmosfera tworzą! Dziękujemy za piękny komentarz!

      Изтриване
  4. Великолепен е, Бети! Просто фантастичен! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  5. На първата снимка стоях към 3 минути, след кратко уводно "Йииии!". Приказна снимка, която веднага те пренася в някакъв спомен. Видях стара китна къщурка сред ливади и горичка, с асма в единия край, открехнат стар долап и аромат на сушени билки и цветя. Видях и какво ли още не. Още не съм чела рецептата, снимките ме отплеснаха... Връщам се да коригирам пропуска :)
    Поздравления, Бети!!! Уникална си!!! :) :*

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Тики, усетила си точно това, което е в главата ми!Радва ме, че усещаш атмосферата, която опитах да създам със сухите цветове на розовата хортензия, преливащата чаша, пастелната салфетка с малки цветчета и мащерковата чиния :) Дори с риск, снимките да се окажат повече, ми се иска да пренеса читателя в една релаксираща, приятна, уютна атмосфера, да го накарам да усети ароматите и настроението на храната...
      Много ме зарадва коментара ти!
      Прегръдки и хубав усмихнат ден, мила Тики!

      Изтриване
  6. Колко много обичам подобни сладкиши... Прекрасен е, Бети, и колко красота си събрала отново... Вълшебен усет имаш!
    Сърдечни поздрави! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Гери, благодаря ти!:))
      прегръдка!

      Изтриване
  7. О, колко обичам крамбъл! Пък и с горски плодове, с кокос! И защо дразниш сега с тази лавандула? Тука няма!
    Прекрасна, богата рецепта и вълнуващи снимки, Бети! Хм, ще взема да се завъртя аз някой хубав ден към Добрич! :)))
    Една голяма кутия с къпини ми заминаха в кофата за боклука... Толкова да ме е яд! Завряла съм я била навътре в хладилника и затрупала със зелени подправки. А бяха последните от двора. Сега още повече съжалявам!
    Слънчева, усмихната и вкусна неделя ти желая! Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  8. Аз имам още къпини да зреят, дано е топло!
    Може да се приготви и със замразени плодове, Ирма. Както и с краве масло. не на всеки му се налага да заменя маслото. Аз заради зет ми изпробвах нещо по-различно, а стърготините кокос добавих за нюанс към кокосовото масло.Много ни хареса. А докато дойдеш в Добрич, мога да ти пратя лавандула, ако искаш.:)
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Крамбъл със замразени плодове аз не харесвам, Бети! Иначе имам във фризера плодчета, но за други десерти. ;) Виж, маслото не ми пречи да заменя с кокосово или въобще да е вегетариански десерта, не е проблем за мен. Дъщерята е вегетарианка (всички у тях всъщност)и когато им гостувах, се хранех по същия начин, без да чувствам осезателна липса на животински продукти. Може би само киселото мляко ми липсваше, но моето си, домашното. :)
      Да ми пращаш лавандула ли? Ти да нямаш плантация?! ;) Благодаря ти, Бети, но все някъде ще ми излезе късмета. В Пазарджик не намирам, дори в билковата аптека, но пътувам често и се надявам да ме огрее. Иначе има в разни сайтове, предлагат хората, но на такива цени, че да му приседне на човек.
      Поздрави и усмивки!

      Изтриване
    2. Знам какво означава да ми липсва нещо и да не мога да си го намеря:)
      Нямам плантация, само няколко туфи, но си набрах и от едни съседи.Все пак няма да ти пращам цяла бала,а едно букетче в пликче. Така, че ако искаш и не си намериш имейла ми е малко по-долу. С радост ще ти пратя това лилаво благоухание.
      Прегръдка!

      Изтриване
  9. Много красиви блокчета си надиплила ,Бети ! И рецептата е много интересна , а снимките ти винаги гладам с удоволствие !
    Прегръдка и хубава нова седмица !

    ОтговорИзтриване
  10. Есента вече е дошла при теб, Бети,
    с нови вдъхновения, чудесни идеи и страхотни рецепти.
    Много ми хареса и супата, а тези блокчета са неустоими,
    снимките и представянето впечатляващо красиви.
    Поздрави и усмихнати есенни дни, Диана

    ОтговорИзтриване