Бял веган шоколадов тарт с бели плодове- White Chocolate Tart with White Berries and Cherries-vegan



Случвало ли ви се е да си представяте торта или сладкиш и тази идея да изплува непрекъснато в съзнанието ви дори и насън? Сънувах този тарт, представях си го приготвен само с бели плодове- бял касис, бели череши, бели малини и малки дантелки от бъз. Исках да събера съставките и да го приготвя точно както си го представях. Оказа се, че не е толкова лесно. По времето, когато бъзът беше в апогей на цъфтеж, нямаше бели череши, а моето храстче с бял касис е още малко и не ми стигаше. Когато се появиха белите череши и намерих достатъчно бял касис, бъзът, както знаете вече отдавна прецъфтя, дори има узрели плодчета. Но при една разходка по разни горски пътчета открих няколко храста със закъснели цветове. Вече е ясно какво последва...По най-бързия начин приготвих мечтания тарт. И ето го пред вас. Надявам се да се насладите, колкото и аз.


Тартът е суров, но ако сте ценители на хрупкавите корички, блатът може да се изпече за 15-20 минути. На снимките виждате кремът в бледо виолетово. Приготвих го с малко количество червени малини. Харесва ми този нежен нюанс, на който белите плодове изглеждат още по-привлекателни. За белия шоколадов крем, с който е пълен тартът,  съм подбрала съставките така, че да са стабилни при 25 градуса и да се разтапя в устата. Така че, в летните жеги е добре да се сервира или веднага след изваждането от хладилника или до 15-20 минути след това. Имайте го предвид, ако решите да правите разточителна фотосесия на вашите произведения.


Други рецепти, които може да ви харесат:









 

Бял веган шоколадов тарт с бели плодове

време за подготовка: 15 минути 

време за готвене: 15 минути 

допълнително време: 2 часа 

общо време: 2 часа 20 минути

порции: 8-10 


Съставки

кора

170 г овесени ядки без глутен

100 г бадемово брашно

60 г кокосово масло

40 мл кленов сироп

пълнеж

250 г кашу накиснато

200 мл кокосова сметана (твърдата част от охладена консерва)

120 г бял веган шоколад, разтопен

20 г кленов сироп ( може и да пропуснете или да замените със стевия)

50 г малини

украса

жълти малини, бял касис, бели череши, цветчета бъз, бял веган шоколад, филирани бадеми

Инструкции

1. Намажете с мазнина 20 см-ова форма за тарт с подвижно дъно.  В блендер комбинирайте овесените ядки, бадемовото брашно и смелете фино. Поставете сместа в купа, добавете косовото масло и кленовия сироп. Разбъркайте с лъжица до получаването на еднородна влажна смес, която прилича на мокър пясък.  Притиснете плътно сместа към дъното и стените на подготвената форма за тарт. Поставете във фризера да стегне, докато приготвяте  пълнежа.*

2. Изплакнете кашуто няколо пъти с гореща вода. Поставете го в блендера заедно с кокосовата сметана, разтопения бял шоколад, кленовия сироп (ако слагате) и блендирайте до гладкост. Ако използвате спирална форма, изсипете от шоколадовата смес във формата и поставете във фризер да стегне.   Добавете малините в кухненския робот при останалата смес от бял шоколад, продължете с обработката, докато се комбинират и сместа е копринено гладка.

3. Изсипете малиновия пълнеж в кората. Поставете тартата във фризера, за да стегне. около 2 часа. Извадете белия шоколад от формата и го поставете в средата върху малиновия бял шоколад. Отгоре украсете с пресни плодове.

Тартът е най-добре да се сервира направо от хладилника. Стои стабилен до 25 градуса, но при 30 + жега навън ще бъде мек, ако го държите прекалено дълго. Аз го разбрах по време на снимките. Предполагам, че може да си представите какво ще се случи с шоколад  след 20 минути престой при 30-32 градуса. На снимката по-долу се вижда. 

Студен или топъл, удоволствието оот топящата се в устата копринена и нежна текстура ще ви очарова със сигурнст.

* Ако обичате хрупкавите корички, може да опечете основата на тарта на 180 С за 15 минути или докато краищата се отделят от стените на тавичката и добият златист цвят.





Коментари

Какво сте гледали в последните 7 дни