Боровинкова сладоледена торта

 


Тази боровинкова сладоледена торта се приготвя лесно. Може да се приготви и без сладоледена машина, ако имате мощен блендер. Може разбира се и в машина за сладолед. Ако сте любители на домашно приготвяните сладоледи препоръчвам да инвестирате в машина с компресор. Струва си всеки вложен лев. У дома е използвана целогодишно, а лятото няколко пъти в седмицата.  Ще посоча по-долу как да приготвите взависимост от възможностите, с които разполагате.

 Сладоледът е кремообразен, въпреки че е без животински млечни продукти. Приготвена е с мед, но ако искате може да използвате малко кленов сироп или стевия. Шоколадовият блат, който се вижда по средата е шоколадов сладолед и добавянето му е изцяло по желание. Но така изглежда като истинска торта и много ми харесва.

Необходими са ни само 4 основни  продукта: боровинки, кокосова сметана, кашу,  кленов сироп, (или ароматен пресен мед, но тогава няма да е веган), или стевия за без захар и тези подправки- екстракт от ванилия, лавандула, лимонов сок

За да бъде сладоледът кремообразен използвах кокосова сметана (само гъстата част от кенче кокосово мляко/сметана с възможно най-високо съдържание на мазнини).

За допълнителна плътност и кремообразност използвах накиснато за 3-4 часа кашу. След накисването го изплакнах с вряла вода, това подобрява текстурата му при блендиране. 

Боровинките внасят своята сладост и не е необходимо да подслаждате допълнително.

Мед - добавих го, защото имам прекрасен, ароматен мед, също така подобрява текстурата на сладоледа. Приготвяла съм сладоледа със стевия и при перфектно блендиране и приготвяне в сладоледена машина няма кристали.

Както казах в началото сладоледът може да се приготви в машина или без. 

Машините с компресор са най-добрите  защото вашето участие в направата е най-малко. Блендирате или разбивавте всички съставки, поставяте ги в машината и след 30-40 минути имате кремообразен, гладък, без ледени кристали мек сладолед и може да го сервирате веднага. Ако искате може да заредите нов сладолед веднага.  Ако пък искате да оформите на топки, достатъчни са 2 -3 часа във фризера.

Има машини с двустенна купа, която се замразява за няколко часа във фризера, след което в нея се изсипва сместа за замразяване и се включва елемента за разбъркване. Тази машина също приготвя хубав сладолед, неудобството е, че предварително трябва да се постави хладилната купа във фризера. Не можете да направите веднага нов сладолед.

Приготвяне на сладолед без машина. Всички съставки се блендират много гладко, наистина много гладко и се поставят във фризера в кутия, която се затваря плътно. След няколко часа или на другия ден изваждате кутията и оставяте на плота за 15 минути. Сладоледът се е отпуснал леко, поставяте го в блендера и блендирате отново. По този начин всички евентуални кристали и неравности в сладоледа са блендирани и имате кремообразен сладолед. Сервирайте веднага или замразете за по късно.

Изяснихме всичко за начина и мястото на приготвяне на сладоледа, ето и рецептата.


Порции: 8-10 

Съставки

1 1/2 чаша сурово кашу,  накиснато във вода със стайна температура за 3 часа
2 кутии  пълномаслено кокосово мляко
1 1/2 чаши пресни или замразени боровинки, планинските дават по ярък лилав цвят
1 1/2 чаши пресни боровинки за смесване накрая
2/3 чаша мед или кленов сироп
1 с.л. ванилов екстракт
2 с.л. прясно изцеден лимонов сок
1 ч.л. сушени лавандулови цветчета
200 г шоколадов веган сладолед, по желание

Инструкции 

1. Охладете предварително вашата машина за сладолед, ако е необходимо. Застелете форма за торта с прозрачно фолио. По-лесно ще бъде, ако намажетет формата с мазнина. Така фолиото ще прилепне по-лесно към формата. Може да се използва и хартия. 
2. В кухненски робот или мощен блендер комбинирайте заедно  кокосовата сметана, боровинките за сладоледа, екстракта от ванилия, лавандулените цветчета, лимоновия сок и подсладителя. Обработвайте или пасирайте, докато достигнете желаната консистенция.
3. Изсипете сместа в машината за сладолед и натиснете старт.  Или задайте 30 минути и старт.
4. Разбъркайте или сложете останалите боровинки към мекия сладолед. Поставете във формата за торта половината от боровинковия сладолед  и загладете. Поставете отгоре равномерно шоколадов сладолед и след това втората половина от боровинковия сладолед. 
5. Покрийте и оставете да стегне за 3-4 часа. Извадете от фризера около 5-10 минути преди да сервирате.


Коментари

  1. Анонименюли 25, 2022

    Моля, дайте предложение за марка за такава машина?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Моята е Baumatic. Имам отлични впечатления и от Klarstein.

      Изтриване

Публикуване на коментар

Какво сте гледали в последните 7 дни