Лимонов сладолед с лимончело - Lemon Ice Cream with Limoncello
Кремообразен, копринен и мноооого лимонов е този сладолед. Не е от бързите рецепти, но си заслужава всяко усилие. А усилията не са много. Щом сте отворили тази публикацияи, вероятно сте любители на лимоновия вкус. И като такива, няма начин да не сте чували за лимоновия крем, който се приготвя от лимонов сок, лимонова кора, жълтъци и масло, разбира се и захар, която може да не бъде бяла, а светла тръстикова, сироп от агаве/оризов/кленов, дори и стевия за захарните пуритани. Този изключително вкусен, копринен и топящ се в устата крем е популярният lemon curd и е част от всяка лимонова торта, достойна за феновете на лимоновите сладкиши. Това е и усилието, което трябва да направите- да си приготвите лимоновият крем и естествено да изчакате да се охлади. Може да се приготви предварително и да се замрази. Аз така процедирам, когато ми останат жълтъци. Естествено лимоните, които се използват е добре да са с нетретирани кори. Но вие ги знаете тези неща. Eто какво прави този сладолед толкова неустоимо вкусен, лимонов и кремообразен:
Лимонов крем- без него просто няма да е този сладолед. По-долу има рецепта как да си приготвите, въпреки, че в блогът ми има множество рецепти за Lemon curd- с различни количества жълтъци, сок, захар и масло, всички са успешни и вкусни.
Кондензирано мляко- то е подсладено, така че в лимоновия крем наистина не е необходима много захар. Добавя допълнителна масленост, плътност и нежност в сладоледа.
Цедено кисело мляко - внася допълнителна кремообразност и богатство във вкуса. Може да бъде заменено със скир, включително и веган. Може да бъзе заменено със заквасена сметана.
Лимончело- добавя още нюанси в лимоновия вкус. Освен това малкото количество алкохол, държи сладоледа леко мек и удобен за загребване след много кратък престой извън фризера. Може да бъде пропуснато, ако не желаете алкохол. Може да замените с допълнително количество лимонов сок.
Този крем може да се приготви предварително до няколко дни. Кремът може и да се замрази. Преди употреба оставете да се размрази за няколко часа в хладилника.
Коментари
Публикуване на коментар