Лимонов сладолед с лимончело - Lemon Ice Cream with Limoncello



Кремообразен, копринен и мноооого лимонов е този сладолед. Не е от бързите рецепти, но си заслужава всяко усилие. А усилията не са много. Щом сте отворили тази публикацияи, вероятно сте любители на лимоновия вкус. И като такива, няма начин да не сте чували за лимоновия крем, който се приготвя от лимонов сок, лимонова кора, жълтъци и масло, разбира се и захар, която може да не бъде бяла, а светла тръстикова, сироп от агаве/оризов/кленов, дори и стевия за захарните пуритани. Този изключително вкусен, копринен и топящ се в устата крем е популярният lemon curd и е част от всяка лимонова торта, достойна за феновете на лимоновите сладкиши. Това е и усилието, което трябва да направите- да си приготвите лимоновият крем и естествено да изчакате да се охлади. Може да се приготви предварително и да се замрази. Аз така процедирам, когато ми останат жълтъци. Естествено лимоните, които се използват е добре да са с нетретирани кори. Но вие ги знаете тези неща. Eто какво прави този сладолед толкова неустоимо вкусен, лимонов и кремообразен:

Лимонов крем- без него просто няма да е този сладолед. По-долу има рецепта как да си приготвите, въпреки, че в блогът ми има множество рецепти за Lemon curd- с различни количества жълтъци, сок, захар и масло, всички са успешни и вкусни.

Кондензирано мляко- то е подсладено, така че в лимоновия крем наистина не е необходима много захар. Добавя допълнителна масленост, плътност и нежност в сладоледа.

Цедено кисело мляко - внася допълнителна кремообразност и богатство във вкуса. Може да бъде заменено със скир, включително и веган. Може да бъзе заменено със заквасена сметана.

Лимончело- добавя още нюанси в лимоновия вкус. Освен това малкото количество алкохол, държи сладоледа леко мек и удобен за загребване след много кратък престой извън фризера. Може да бъде пропуснато, ако не желаете алкохол. Може да замените с допълнително количество лимонов сок.


Подготовка: 10 минути
Време на замразяване: 35-40 минути
Общо време: 45-50 минути
Порции: 10



съставки:
300 мл цедено кисело мляко, може и веган скир
300 мл кондензирано мляко
200 мл лимонов крем* ( рецептата по-долу)
40 мл лимончело ( по желание)
листенца босилек или мента ( по желание)

Необходимо оборудване: машина за сладолед

Инструкции:
1. В голяма купа разбийте цеденото кисело мляко, кондензираното мляко, лимончелото и половината от лимоновия крем до еднородна смес
2. Включете машината за сладолед, изсипете сместа в контейнера и включете за 40 минути. Оставете да се бърка, докато сладоледът се сгъсти. 
3. Прехвърлете половината от сместа в херметически съд. След това добавете с чаена лъжица купчинки от останалия лимонов крем. Оставете половината за отгоре. Изсипете отгоре останалия сладолед и завършете отгоре с втората половина от лимоновия крем. Затворете плътно капака и оставете във фризера за 3 часа или цяла нощ. 
4. Ако е бил  цяла нощ във фризера, оставете за 15-20 минути на плота и загребете с лъжица за сладолед. 
Сервирайте с листенца босилек или мента и се насладете!


 
Лимонов крем ( Lemon curd)

 Съставки


5 яйчни жълтъка
40 г захар на пясък 
кората от 2 лимона-ситно настъргана 
150 мл прясно изцеден лимонов сок
100 г студено масло, нарязано на кубчета
2 капки лимоново масло (по желание)

Инструкции

1. В средно голяма тенджера, комбинирайте жълтъците, захарта, лимоновите кори и сок.
2. Загрейте на средна топлина, при непрекъснато бъркане с дървена лъжица или силиконова шпатула, около 8-10 минути или докато започне да се облича лъжицата и оставя суха следа по дъното на тенджерката. Много е важно да бъркате непрекъснато и температурата да е средно висока. Може да направите това и на водна баня, но времето ще се увеличи. Ако искате прецедете през цедка крема за по-фина текстура. 
3.  Прибавете маслото на кубчета и разбъркайте, докато се поеме от сместа. Добавете лимоновото масло. Разбъркайте и покрийте повърхността със свежо фолио. Оставете да се охлади за около 1 1/2 часа. 

 Този крем може да се приготви предварително до няколко дни. Кремът може и да се замрази. Преди употреба оставете да се размрази за няколко часа в хладилника.



 

Коментари

Какво сте гледали в последните 7 дни