Веган крем карамел за 15 минути






Кой не обича крем карамел? Без печене и само за 15 минути приготвяне. Днес предлагам рецепта за кремообразен, сладък( от вас зависи колко ) и вкусен веган крем карамел, който  се топи в устата ви. Да! Веган е. Аз ям яйца(т.е. мога да направя реално сравнение), обичам ги и ако сте от хората, за които думата веган е отблъскваща и веднага си представят нещо компромисно и не толкова вкусно, мога да ги уверя, че този крем карамел е богат, топящ се в устата, превъзходен вариант на традиционния. Този крем карамел е десерт без печене, който изисква само 15 минути време за подготовка. Рецептата е без яйца, без млечни продукти, без соеви продукти, без глутен и много лесна за приготвяне. По-долу ще посоча вариант, така че да бъде и без ядки.  След няколко опита с различни млека и съотношения на съставките, с които се постига сгъстяването на крема, постигнах перфектното съотношение между стабилност на крема, за да може да се обърне в чинийка и в същото време да се топи в устата. 

Ето какви съставки използвах:

Високо маслено кокосово мляко/сметана  - не се притеснявайте, няма изявен кокосов вкус, в случай, че не сте любители. Използвах го заради способността му да се стапя в устата при ниска температура. Използвайте с висок процент кокосов пулп или мазнина от кенче. Не е необходимо да разделяте млякото на сметана и течна част. НЕ използвайте от млеката за пиене в кутии или кен с намалено съдържание на мазнини.

Мляко от кашу - млякото от кашу има най-близък вкус до животинското мляко. Приготвям  го сама и го правя сравнително гъсто, използвам го като сметана в кафето и чая си. Може да видите гъстотата в това видео. При алергия към ядки може да замените с овесено мляко- за предпочитане е с гъстота на сметана. 

Царевично нишесте - използвам го за стабилност на крема, като количеството е такова, че заедно с другите съставки да придава нежна текстура. Ако по някаква причина избягвате царевични продукти, използвайте нишесте или брашно от арарут.

Агар-агар - това е веган желатин, получава се от водорасли и е напълно безвреден. Използвала съм прахообразен. Той също придава стабилност на десерта, без да прави текстурата гумена. Количеството е точно колкото трябва. Лъжичката е равна.

Подсладители - в крема съм сложила няколко капки стевия за деликатна сладост. Десертът е крем карамел, не мога да избегна използването на захар, но замених обикновената бяла или светла захар с кокосова. По тази причина карамелът ми е по-тъмен.

Куркума- за придаване на жълт цвят на крема. Напълно по желание и може да пропуснете.

Веган крем карамел

Време за подготовка 15 минути

Време за охлаждане 3 часа

Общо време 3 часа 15 минути

Порции 4-5


Съставки

Карамел:

70 г  кокосова захар 

2 супени лъжици вода

Яйчен крем:

2 чаши (400 ml) консерва кокосово мляко може да се разклати 

160 мл мляко от кашу( домашно с текстура на течна сметана) заменете с овесено мляко, ако не желаете мляко от ядки

16 г царевично нишесте 

стевия на вкус*, по желание, аз използвам 3-4 капки

1 ч.л. агар на прах 

шипка морска сол

1/4 или 1/2 ч.л. куркума за жълт цвят, по желание

2 1/2 ч. л. ванилов екстракт, или ванилията която използвате

* Може да замените стевията с кленов сироп или друг подсладител, оризов сироп или сироп от фурми, в този случай намалете от количеството на млякото с толкова, колкото е кленовият сироп, който добавяте. Ако използвате сироп от фурми, кремът ще се оцвети в кафеникав цвят.

Инструкции

1. Подгответе купичките.

2. В средна тенджерка поставете захарта и водата в малка тенджера. Оставете да заври, като разбърквате често. След като започне да кипи, намалете котлона, оставете да къкри, докато се сгъсти, след което изключете котлона.

3. Бързо изсипете карамела в 4 или 5 малки чашки за крем карамел и разпределете карамела около дъното с лъжица или просто като наклоните чашките. Оставете настрана, докато правите крема.

4. Разбъркайте царевичното нишесте в млякото от кашу докато стане гладка смес. Ако не сте стигурни, минете го през цедка. 

5. За крема добавете кокосовото мляко, стевията, царевичното нишесте(разбъркано с млякото от кашу), агара на прах, екстракта от ванилия и морска сол в средно голяма тенджера и разбъркайте.

6. Оставете да заври на средно силен огън, като разбърквате постоянно. Веднага щом започне да ври, намалете котлона до минимум и оставете да къкри 2-3 минути, за да активирате агара, след което отстранете от огъня. Разбърквайте непрекъснато, за да не се захване на дъното. 

7. Изсипете крема в купичките и оставете в хладилник за поне 3-4 часа или за една нощ.

8. За да сервирате, внимателно плъзнете нож около ръбовете на всяка купичка. Поставете чинийка върху купичката, внимателно разклатете и обърнете купичката върху чинийката. 

Може да съхранявате кремовете в чашките, покрити в хладилника до 2-3 дни.


Не забравяйте да споделите с мен, когато приготвите. В Инстаграм с @vkusnosbety или Фейсбук

Коментари

Какво сте гледали в последните 7 дни