Шоколадов сладкиш с тиквички
След този сладкиш съм сигурна, че ще гледате на тиквичките по съвсем различен начин. И най-заклетият им противник няма да разбере, че този невероятен и много шоколадов сладкиш има тиквички. Опитайте и не забравяйте да ми благодарите. Приготвих рецептата без млечни, тъй като ги избягвам доколкото мога. Старая се да ги намаля в ежедневието. Същото се отнася и за сладостите. Бялата захар се използва в изключително редки случаи, а всички останали-умерено. Стремя се да включвам, колкото може само непреработени източници, например фурми или други сладки плодове или заместители като стевия и еритрол. Има и други, които все още са недостъпни, но днес няма да ви говоря за захар. В тази торта/сладкиш има кокосова захар, която не е в покъртителни количества. За да стане по-дълбок вкуса на шоколада добавих малко еспресо на прах. Може да го пропуснете.
Шоколадов сладкиш с тиквички
време за подготовка: 15 минути
време за готвене: 40-45 минути
общо време: 1 час
порции: тавичка с размери 23 x 33 см
Съставки
Торта
115 г кокосово олио или краве масло, омекотено
100 г олио
200 г кокосова захар
1 ч.л. екстракт от ванилия
1ч.л. бакпулвер
1/2 ч.л. сода бикарбонат
1/2 ч.л. сол
2 големи яйца, на стайна температура
120 г веган заквасена сметана или кисело мляко, на стайна температура
300 г неизбелено универсално брашно
65 г неподсладено какао, холандско или натурално
2 ч.л. еспресо на прах, по желание
450 г тиквички, настъргани
80 г дребно нарязан черен шоколад
глазура
200 г черен шоколад нарязан на ситно
100 г кокосова сметана
Инструкции
1. Загрейте фурната до 160 С. Намажете леко тава с размери 23 x 33 см
2. В голяма купа разбийте маслото, олиото, захарта, ванилията, бакпулвера, содата и солта, докато стане гладка смес. Добавете и разбийте яйцата.
3. Пресейте брашното с какаото и еспресото на прах. Добавете заквасената сметана или киселото мляко като редувате със сместа от брашно и какао. Започнете с 1/3 от брашното, разбъркайте докато се поеме, добавете 1/3 от млякото, разбъркайте. Продължете със следващата 1/3 брашно и т.н. като след всяко добавяне разбърквате до еднородна смес.
4. Сложете тиквичките и парченцата шоколад. Разбъркайте до равномерно тесто. Изсипете тестото в подготвената тава.
5. Печете тортата за 40 до 45 минути, докато горната част изглежда стегната. Клечка за зъби поставена в центъра, трябва да излезе чист, когато е готово.
6. Извадете сладкиша от фурната и охладете в тавата върху решетка.
7. За да покриете с шоколадова глазура, загрейте кокосовата сметана и изсипете шоколада при нея. Разбърква се, за да се разтопи шоколадът, и се намазва напълно охладената торта.
Сладкишът е много вкусен и вторият и третият ден. Ароматите са още по-силни и с дълъг шоколадов послевкус. Би могло да се приготви многослойна торта, ако се изпече в кръгли форми. Но и така, нарязан като пастички ще имате усещането за богата шоколадова торта.
Съхранявайте сладкиша в добре затворена кутия в хладилника.
Ще се радвам, ако го приготвите, да ми го покажете в Инстаграм, като ме споменете с @vkusnosbety или във Fb.
Коментари
Публикуване на коментар