Лимонов кекс с тиквички и боровинкова глазура
Добър начин да започне седмицата е този лимонов кекс с тиквички. Ако се притеснявате и не сте опитвали сладкиш с тиквички- уверявам ви, изобщо не се усещат и никой, дори заклетите противници на тиквичките не я усещат. Ако използвате светлозелена, дори няма да се забелязва. Може би ще попитате, защо да я използвате тогава? Придава влажност на кекса. Ето какъв е този кекс- влажен и пухкав. Глазурата отгоре внася свежест, благодарение на лимоновия сок и лавандулените цветчета и разбира се красота. Докато кекса се печеше на котлона къкреше конфитюр от боровинки и черници. Използвах няколко лъжички от сока, който бяха освободили и добавих в глазурата. А за нея съм дала няколко варианта, така, че да има за всеки да си избере според неговия вкус. Вижте долу в рецептата.
Най-харсвания кекс, който може да опитате, ако сте почитател на лимоновите сладкиши, но сте резервирани към участието на тиквички е този:
И други предложения с лимонов вкус:
Лимоново тирамису с лимончело и жасминов чай
Къпкейкчета с лимон, мед и джинджифил с лимонова глазура
Лимонов кекс с тиквички
Време за подготовка: 15 мин
Време за готвене: 1 ч
Общо време: 1 ч . 15 мин
Порции : 12 резена
Съставки
Кекс
240 мл олио, слълнчогледово или от авокадо
180 г кисело мляко, веган или без лактоза
2 с.л. лимонов сок
200 г светла тръстикова захар
3 яйца
3 чаши универсално брашно
1 ч. л. сода бикарбонат
1/4 ч. л. бакпулвер
2 ч. л. лимонова кора от нетретирани лимони
1 ч. л. сол
300 г настъргани тиквички, изтискани добре*
1 ч. л. ванилов екстракт
* Изтискването на настърганите тиквички е важно. Ако не го направите, рискувате кексът да стане клисав.
Лимонена глазура с пудра захар
1 чаша пудра захар, пресята или
300 г крема сирене или маскарпоне+ подсладител по избор
за безмлечен вариант изберете глазура от кашу или веган крема сирене, или цедено веган кисело мляко/скир
1-2 с.л. лимонов сок
1-2 ч.л. сироп от сладко от боровинки и черници
Топинг (по избор)
пресни черници
пресни боровинки
лавандулени цветчета
2 с.л. лимонова кора
Инструкции
1. Загрейте фурната до 180 С градуса и намажете форма с размери 12*30*7 със спрей за печене. Поръсете брашно и с потупване го разпределете равномерно по стените и дъното. Изтупайте излишното.
2. В голяма купа смесете олиото, гръцкото кисело мляко, лимоновия сок и захарта. След като се комбинирате, добавете яйцата, едно по едно, като разбивате добре след всяко добавяне.
3. В отделна купа пресейте заедно брашното, бакпулвера, содата, солта. Добавете лимонова кора и разбъркайте заедно.
4. Добавете сухите съставки към мокрите съставки и разбъркайте, докато се комбинирате.
5. Добавете тиквичките и екстракта от ванилия и разбъркайте.
6. След като смесите, разпределете тестото във форма с размери 12*30*7. Печете 55-60 минути или докато дървено шишче излезе чисто. Ако нямате форма с такъв размер, напълнете друга, като оставите около 1/4 от обема празен, за да има къде да се издига кексът. Останалото тесто изпечете във формички за мъфини. Най-добре силиконови. Времето за печене на мъфините ще бъде много по-кратко. Кексът също ще се изпече за по-малко време. Проверете мъфините след 15 минути и след това след 20 минути. Кекса проверете след 30-35 минути. Отново казвам, че времето, което съм посочила - около час- се отнася за моята форма. Колкото по-малка е формата, толкова кексът ще се изпече по-бързо.
7. Извадете от фурната и оставете 10-20 минути, преди да извадите от формата. След изваждането поставете върху решетка за окончателно охлаждане.
Глазура
Смесете лимоновия сок и пудрата захар заедно, докато се смесват добре.
С хляба върху решетката за охлаждане, изсипете глазура върху хляба.
Топинг
Поръсете кората върху горната част на глазурата.
Наслади се! И не забравяй да ми пишеш впечатленията си!
Коментари
Публикуване на коментар