Лимонов кекс с тиквички и боровинкова глазура




Добър начин да започне седмицата е този лимонов кекс с тиквички.  Ако се притеснявате и не сте опитвали сладкиш с тиквички- уверявам ви, изобщо не се усещат и никой, дори заклетите противници на тиквичките не я усещат. Ако използвате светлозелена, дори няма да се забелязва. Може би ще попитате, защо да я използвате тогава? Придава влажност на кекса. Ето какъв е този кекс- влажен и пухкав. Глазурата отгоре внася свежест, благодарение на  лимоновия сок и лавандулените цветчета и разбира се красота. Докато кекса се печеше на котлона къкреше конфитюр от боровинки и черници. Използвах няколко лъжички от сока, който бяха освободили и добавих в глазурата. А за нея съм дала няколко варианта, така, че да има за всеки да си избере според неговия вкус. Вижте долу в рецептата. 

Най-харсвания кекс, който може да опитате, ако сте почитател на лимоновите сладкиши, но сте  резервирани към участието на тиквички е този:

Тройно лимонов кекс

И други предложения с лимонов вкус:

Лимоново тирамису с лимончело и жасминов чай

Тройно лимонови къпкейкчета

Къпкейкчета с лимон, мед и джинджифил с лимонова глазура

Лимонова торта с меренг

 Лимонов кекс с тиквички

Време за подготовка: 15 мин

Време за готвене: 1 ч

Общо време: 1 ч . 15 мин

Порции : 12 резена

Съставки

Кекс

240 мл олио, слълнчогледово или от авокадо

180 г кисело мляко, веган или без лактоза

2 с.л. лимонов сок

200 г  светла тръстикова захар

3 яйца

3 чаши универсално брашно

1  ч. л. сода бикарбонат

1/4 ч. л. бакпулвер

2 ч. л. лимонова кора от нетретирани лимони

1 ч. л. сол

300 г настъргани тиквички, изтискани добре*

1 ч. л. ванилов екстракт


* Изтискването на настърганите тиквички е важно. Ако не го направите, рискувате кексът да стане клисав. 


Лимонена глазура с пудра захар

1 чаша пудра захар, пресята или 

300 г крема сирене или маскарпоне+ подсладител по избор

за безмлечен вариант изберете глазура от кашу или веган крема сирене, или цедено веган кисело мляко/скир

1-2 с.л. лимонов сок

1-2 ч.л. сироп от сладко от боровинки и черници


Топинг (по избор)

пресни черници

пресни боровинки

лавандулени цветчета

2 с.л. лимонова кора

Инструкции

1. Загрейте фурната до 180 С градуса и намажете форма с размери 12*30*7 със спрей за печене. Поръсете брашно и с потупване го разпределете равномерно по стените и дъното. Изтупайте излишното. 

2. В голяма купа смесете олиото, гръцкото кисело мляко, лимоновия сок и захарта. След като се комбинирате, добавете яйцата, едно по едно, като разбивате добре след всяко добавяне.

3. В отделна купа пресейте заедно брашното, бакпулвера, содата, солта. Добавете лимонова кора и разбъркайте заедно.

4. Добавете сухите съставки към мокрите съставки и разбъркайте, докато се комбинирате.

5. Добавете тиквичките и екстракта от ванилия и разбъркайте.

6. След като смесите, разпределете тестото  във форма с размери 12*30*7. Печете 55-60 минути или докато дървено шишче  излезе чисто. Ако нямате форма с такъв размер, напълнете друга, като оставите около 1/4 от обема празен, за да има къде да се издига кексът. Останалото тесто изпечете във формички за мъфини. Най-добре силиконови. Времето за печене на мъфините ще бъде много по-кратко. Кексът също ще се изпече за по-малко време. Проверете мъфините след 15 минути и след това след 20 минути. Кекса проверете след 30-35 минути. Отново казвам, че времето, което съм посочила - около час- се отнася за моята форма. Колкото по-малка е формата, толкова кексът ще се изпече по-бързо.

7. Извадете от фурната и оставете 10-20 минути, преди да извадите от формата. След изваждането  поставете върху решетка за окончателно охлаждане.

Глазура

Смесете лимоновия сок и пудрата захар заедно, докато се смесват добре.

С хляба върху решетката за охлаждане, изсипете глазура върху хляба.

Топинг

Поръсете кората върху горната част на глазурата.

Наслади се! И не забравяй да ми пишеш впечатленията си! 





Коментари

Какво сте гледали в последните 7 дни