Тройно лимонов кекс -Triple lemon loaf cake- moist, fabulous, most delicious ...
Вече съм споделяла, че лимонът присъства в кухнята ми, понякога и заради няколко капки в салатата или парченце във водата....Обичам аромата, свежестта и искрящия жълт цвят на кората му. Прихапна ни се нещо наситено лимоново и много вкусно. Реших да направя опит с една рецепта, която много харесваме у дома. Резултатът е фантастично вкусен кекс- много лимонов, влажен, сочен, свеж, ...Най-добрият лимонов кекс, който съм опитвала!
Продукти:
* 250 гр самонадигащо се брашно или обикновено с 1 ч.л. бакпулвер.
* 150 гр. фина захар
* 100 гр меко масло
* 150 гр. фина захар
* 100 гр меко масло
* 50 мл. олио от гроздови семки, може и слънчогледово
* 4 яйца
* 2 с.л. настъргана лимонова кора
* 2 с.л. лимонов сок
* 4 яйца
* 2 с.л. настъргана лимонова кора
* 2 с.л. лимонов сок
Лимонов сироп:
* 80-100 гр. захар
* 75мл. вода
* 75 мл. лимонов сок
* 75мл. вода
* 75 мл. лимонов сок
* 1 с.л краве масло
* 1 ч.ч. пудра захар, пресята
* 2-3 с.л. лимонов сок
* 2-3 с.л. лимонов сок
Украса:
Приготвяне:
1. Загрейте фурната на 180 С.
2.Намажете формата с масло и поръсете с брашно, за лесно отделяне.
3.Разбийте маслото, олиото, захарта на пухкав, нежен крем.Добавете лимоновия сок и лимоновата кора, разбийте отново.
4. Прибавете едно по едно яйцата с непрекъснато разбъркване, до поемането на всяко яйце.
5. Прибавете пресятото брашно и разбъркайте на бавни обороти.
6. Изсипете във формата и загладете. Поставете да се пече.
7. Печете около 20-25 минути, проверете с бамбуков шиш дали е готов. не трябва да има полепнали трохи.
8.Извадете и оставете да се охлади във формата около 5 минути.
9. Извадете за окончателно охлаждане на решетка.
10. През това време направете сиропа. Поставете в тенджерка всички съставки, загрейте умерено, и бъркайте докато се стопи захарта.
11. Поставете кекса обратно във формата. Надупчете внимателно с шиша и полейте с помоща на лъжичка с горещия сироп-внимание сиропът не трябва да е врящ! Оставете за около час на студено.
12. Пригответе глазурата като разбиете захарта и лимоновия сок. Прибавяйте по-малко от сока, докато получите желаната гъстота. Поръсете върху кекса с помощта на чаена лъжичка. Украсете със захаросаните цветя или по ваш избор.
Кексът е още по-вкусен на другия ден, ако успеете да спасите нещо. Глазурата, сиропа и самата текстура го задържат влажен, сочен и вкусен. Ароматите се разгръщат. Това го прави изключително подходящ за подарък и дава възможност да се направи 2-3 дни предварително.
Аз си похапнах парченцето с капучино, поръсено с канела, а второто с чай от липа с мляко. И двете напитки се оказаха подходящи за кекса.
Невероятно ароматен кекс! Едва ли ще остане за следващ ден :)
ОтговорИзтриванеИнтересна и красива украса от цветя!
Поздрави!
Тили,мила, благодаря ти!
ИзтриванеОх, колко обичам, кейк с глазура, ако може всеки ден! Приказен! :)
ОтговорИзтриванеПавлинка този кекс май се очертава да се прави много често у дома...:)
ИзтриванеБлагодаря ти!
Макар да ми е любим и на мен лимоновия аромат оттам и сладкишите с него , не мога да се изкажа така елегантно като теб ,Бети :)! Чудесен и много красив кейк ! Ще опитам и по твоята рецепта !
ОтговорИзтриванеХубав утрешен ден ! С прегръдка !
Ив, благодаря ти за милите думи!
ИзтриванеПРегръдка и усмихнат ден!
Много апетитно изглежда. Когато се сиропира във формата, след това при обръщането, няма ли опасност да се разпадне? Ще стане ли, ако се сиропира извън формата? Благодаря!
ОтговорИзтриванеМеги
Здравей Маги!
ИзтриванеКоличеството на сиропа е такова, че кекса не е напоен, като саварина например.Аз го обърнах, поемайки го с ръката си. Може да се "сиропира" и в друг съд, разбира се. Но винаги се получава известно изтичане на сироп от страни.Аз исках цялото количество да влезе в кекса.Трябва да се направят доста дупчици с шиш, защото клечка за зъби би била къса.Би могло да се сиропира в малко-по-голям с ъд от самия кекс. Аз бих постлала и хартия за печене отдолу, така, че да мога да загърна около кекса-за да поеме, колкото може от изтеклия сироп.
И още нещо да попитам - Фина захар, пудра захар ли ще рече или обикновена бяла захар?
ОтговорИзтриванеЗдравейте,
Изтриванефина захар е кристална , но по дребна. Това позволява по-бързо разтопяване. На една от снимките в тази публикация съм снимала сравнително: обикновена и фина захар.
http://vkusnosbety.blogspot.com/2011/12/blog-post.html
В България такава захар е в бежовата опаковка на "Захира"
Радост за очите ми рано сутринта! Прекрасен е! Съвсем скоро открих колко много ми харесва дъхът на лимон в сладкишите :) Ще го пробвам задължително! Моля те да ми кажеш от къде си купуваш или поръчваш парченцата захаросани виолетки , които са отгоре върху глазурата??
ОтговорИзтриванеАни, благодаря ти!
ИзтриванеЕто къде можеш да си поръчаш-http://www.mysupermarket.co.uk/#/sainsburys-price-comparison/home_baking/fiddes_payne_natural_crystallised_violet_petals_36g.html
О,ето го вече в целият му блясък-много ароматен и вкусен е безспорно,Бети,но снимките заслужават не по-малко комплименти!Много стилни,много свежи и слънчеви,също като самия десерт!
ОтговорИзтриванеС пожелание за успешен ден с повече усмивки! :)
Роси, както винаги успяваш да ме зарадваш с милите си думи!
ИзтриванеПрегръдка!
Честит празник,Бети!
ИзтриванеБъди обичана,успешна,удовлетворена и нека имаш повече поводи да грее лицето ти с усмивка!
Забравих да отбележа по-горе,че формичката ти е супер!
Сърдечна прегръдка!
Бети, мила, ухае страхотно! Записах си няколко цитрусови рецепти и тази влиза в списъка :)Сигурна съм, че много ще ми хареса и вероятността да го пробвам като "вчерашен кекс" е нулева :) (Сетих се за вица с кюфтетата: "Вие вчерашни кюфтета ядете ли? Ядем, няма проблем. Ми, елате утре тогава :)))Сърдечни поздрави и благодаря за хубавата и красиво поднесена рецепта! Хубав и усмихнат ден!
ОтговорИзтриванеСнежи, ще се радвам да ти хареса!
ИзтриванеРадвам се, че съм те развеселила!
Благодаря от сърце за милите думи!
Как приятно полъхна на пролет! Взимам си една лимонадка от количката на коконата с пъстрата пола и чакам следващото ти изкушение. Усмивки.
ОтговорИзтриванеЗдравей, Стефи!
ИзтриванеРадвам се, че се отби!
Винаги се отбивам при теб, Бети, но ме обзел огромен гигантски предпролетен мързел и само пълня очи с красотите, които сътворяваш! Усмивки.
ИзтриванеСтефи, вярвам скоро да се пробуди желанието за творчество- дали в кухнята или в друга област...Няма как да останеш безразлична към пролетта!
ИзтриванеБлагодаря ти и силна прегръдка!
Изгежда чудесен и текстурата му много е приятна!
ОтговорИзтриванеТекстурата, наистина е приятна, топи се в устата!
ИзтриванеБети, такава красота и вкусотия виждам тук, че направо усетих вкуса на лимона, който аз също много обичам. Записвам рецептата и задължително ще пробвам!
ОтговорИзтриванеХубав ден и прегръдки!
А,Пети!
ИзтриванеБлагодаря ти!
Честит празник, Бети!
ОтговорИзтриванеС пожелания за много положителни емоции и поводи за усмивки!
Обожавам лимонов кекс! Ще пробвам и твоята рецепта.
Много ме заинтригува украсата :)
Ели, ще се падвам да ти хареса!
ИзтриванеБлагодаря за милото пожелание!
Честит 8 март, Бети! Бъди здрава, усмихната, щастлива, желана и винаги обичана! Сърдечни прегръдки!
ОтговорИзтриванеКексът изглежда прекрасно, винаги знаеш какво да ни предложиш! :)
Прегръдка и за теб, мила Дани!
ИзтриванеЧудесен и вкусен и ароматен и разбирасе красиво поднесен:)
ОтговорИзтриванеОбожавам всичко лимоново, а точно този кекс ще стане мой любим!
Честит 8 март Бети с най-добри пожелания!
А, още един почитател на лимоновия вкус!
ИзтриванеПрегръдка!
Бети, как съм пропуснала да се отбия при теб...
ОтговорИзтриванеЧестит празник (с малко закъснение)! Желая ти да си здрава, много обичана и все такива прелести да създаваш.
Поздрави и хубав ден!
Гери,благодаря за милите думи!
ИзтриванеНа първо място честит празник с ден по- късно!
ОтговорИзтриванеНа второ- о, колко си добра в тези сладки изкушения!!!! Всеки път със страх пристъпвам тук, защото знам, че няма начин да не остана с трептящо за сладко сърце! Всичко е толкова красиво, свежо и на вид и на вкус и толкова изпипано до детайлите, че просто е невъзможно човек да не бъде поразен!
Бубе,
ИзтриванеВинаги си добре дошла!Любим дегустатор и почитател!
Прегръдка!
Този, кекс, откакто е тук, вече го правя 3 пъти!
ОтговорИзтриванеВсеки, който го е опитал иска рецепта и иска още и още да яде!
Благодаря за споделената рецепта и за всички указания!
SANDRA S,много се радвам, че ти е допаднал, а също и на твоите приятели!
ИзтриванеБлагодаря за споделеното!
Привет Бети,
ОтговорИзтриванеотново много добро предложение за наближаващата пролет. Изпробвах рецептата, но на двойно лимонов кекс :), тройно лимонов ми е малко в повече. Разкошен на вкус, обичам да спазвам стриктно рецептите, за да ми се получават добре сладките изкушения. Каква друга глазура бихте ми препоръчали, Бети?
Толкова впечатляващи презентации правите, че от вашия блог съм изпробвала почти всички предложения.
Благодарности!
Радост, благодаря ти!
ИзтриванеРадвам се, че си опитвала от моите предложения!
За презентациите ме вдъхновяват самите неща, които съм приготвила и се радвам, че са те накарали да ги опиташ!
Разбирам, че лимоновата глазура не ти е допаднала.Можеш да замениш малкото количество лимонов сок с вода, в която са сварени ванилови шушулки-съчетават се добре двата аромата. Аз съм правила кекса и с лавандулова глазура-слагам няколко лавадулови цветчета в пудрата захар и ги претривам за да освободят аромат и допълнително за естетичност поставям отгоре, след като полея кекса.
Друга идея е да направиш глазурата с малинов сок или сироп- ще се оцвети приятно в розово, а и ще ухае на малини.Или ягоди... Много възможности има.
Ще се радвам, ако съм те провокирала.
Бети, Бети, вече за втори път го правя това страхотно лимоново изкушение! Първият път го направих по рецептата, а сега вторият го намазах с крем от маскарпоне, пудра захар и съвсем малко сметана, отново е разкоошен. Тъй като овсе още не съм си поръчала от твоите виолетови парченца го поръсих с начукани бонбони виолетка - децата умряха то кеф :) Благодаря ти!
ОтговорИзтриванеРадвам се Ани и ти благодаря за хубавите думи и за времето, което отдели за да ме зарадваш!
ИзтриванеИзвинявам се за глупавия въпрос, но лимонов сок, предполагам е изцеден лимон, а не тези от шишенцата (химията :)
ОтговорИзтриванеДа, разбира се, прясно изцеден сок.Аз не ползвам други ми се струва излишно да го пиша.Има ли ги още да се продават тези "лимонови сокове" ?! :))
Изтриванеда, за жалост, има ги :)) направих го с пресен изцеден лимон, ще споделя резултата, ще ми се да го пробвам утре, но съпруга ми мрънка от половин час, че иска да го изяде и не знам дали ще успее да го опазя :))
ОтговорИзтриванеБи било трудно да се изядат повече от 3 парчета наведнъж...
ИзтриванеБлагодаря за доверието, радвам се, че си го направила!
Хубава нова седмица!
Колко лимона отиват за цялата рецепта?
ОтговорИзтриванеЗависи колко са големи лимоните и колко са сочни-2 или 3.
ИзтриванеЗдравейте! БОЖЕСТВЕН кекс! Готов е вече от един час. Е, липсват му само захаросаните виолетки, но пък има захаросани лимонови корички :) Не съм го опитала още. Но видът му е убийствен ))) Не, не защото аз съм го направила, а защото рецептата Ви е страхотна!!! Вкуса още не знам - но не се съмнявам, че ще е точно такъв, какъвто сте го описали )) Благодаря ви за споделената рецепта :) Вени
ОтговорИзтриванеВени, наистина е страхотен ! Баба ми си поръча за рождения ден кексчета с такъв вкус и точно доядох едно :) Много вкусен.
ИзтриванеМного се радвам, че ти харесва, сигурна съм и на вкус, след като го опиташ. Благодаря за доверието и че сподели тук!
Прегръдка!
И след опитване - няма такъв вкус!!!!!!!! Бети, благодря!!! С удоволствие ще опитам и други твои рецепти. Тази беше първата... и... се превърна в любима :) Знаеш ли, че ми беше мъчно да го разрежа този кекс :) Имах чувството, че ще нараня нещо съвършено :) Шегувам се, разбира се (и не съвсем) :) Прегръдка и от мен и прекрасен ден!!! Вени
ОтговорИзтриванеВени, как ме радваш само!
ОтговорИзтриванеЩе се радвам да ти допаднат и други рецепти!
Благодаря ти за прекрасните думи!
Прегръдка!
Усмихнат ден!
Страхотен сладкиш! Къде могат да се намерят захаросаните виолетки? - Ани
ОтговорИзтриванеПо-горе, в коментар съм написала къде могат да се поръчат. Можа да се направят и в домашни условия. Разликата е, че в купените е добавена есенция. Ето тук съм обяснила как. Захаросани теменужки http://vkusnosbety.blogspot.com/2013/04/candied-violets.html
ИзтриванеИ тъй като все още не са разцъфнали теменужките може да поръсите със сушена лавандула. Скоро правих такива кексчета за рождения ден на баба ми. Лилави са, ароматни, фини и красиви.
Пак съм аз, Марияна, писах за кокосовите мъфинки с малини. Искам да те попитам, дали мога към този кекс да добавя малини? Предварително се извинявам, ако въпросът ми ти се струва глупав, но нямам много опит в кухнята, а много ми се иска да изненадам майка ми и да не се проваля.
ОтговорИзтриванеПредварително благодаря за отговора!
Хубав ден!
Марияна, можеш и тук да добавиш малинки! И ми хрумва, че глазурата отгоре можеи да направиш малинова. Пудрата захар да разбъркаш с малинов сок- ще е ароматна и леко розова. А ако намериш сушени малини да поръсиш отгоре. Надявам се да ти допадне идеята ми.
ОтговорИзтриванеСъс сигурност ще се справиш и ще зарадваш мама!
Правих го! Само без теменужките, не ми се намираха. Обаче кексът стана чуден :)
ОтговорИзтриванеЙех, радваааам се! И на нас ни е сред любимите! Много се радвам, Марте!
ИзтриванеИ аз се пробвах ! Стана чудесен - много свеж аромат ! Благодаря ти ! Поздрави ! :) :)
ОтговорИзтриванеМного се радвам, Росица! Благодаря, че сподели! :)
ИзтриванеМного е вкусен, няма да остане за следващия ден!!!
ОтговорИзтриванеНищо, че сестра ми е на диета и тя не му удържа!!!
Благодаря ти!!!
:) радвам се!
Изтриванеmnogo vkusen keks!!!az slogih i orehi po sredata: neverojaten vkus v kombinatia s glazuata. Vnuchkite go obogavat........... sledovatelno utre pak ste go napravja.
ОтговорИзтриванеPozdravi
Много,много се радвам, че цялото семейство сте харесали рецептата! Благодаря за коментара!
ИзтриванеПравя този кекк за втори път, страхотно става. Благодаря Ви за рецептата
ОтговорИзтриванеТоку-що го направих и мисля, че щях да се разплача от кеф! Невероятен кекс! Благодаря за страхотната рецепта!
ОтговорИзтриванеМного се радвам!И у дома ни е любим! Направи деня ми усмихнат!Благодаря!
ИзтриванеМного, много вкусен, сочен, ароматен кекс! Направих го преди 10 дни, сега повтарям. Харесва ни! Благодаря за рецептата! Желая Ви щастлива, успешна Новата 2022 год.! Бъдете здрави, Вие и Вашите любими хора!
ОтговорИзтриванеКика, толкова много ме зарадвахте! Сърдечно благодаря за хубавите думи! Успешна, здрава и пълна с добрини нова година пожелавам на семейството Ви!
Изтриване