Овесени кюфтета-веган, без глутен, здравословни - Oat meatballs - vegan, gluten free, healthy
Лесни и бързи за приготвяне. Подправките ги правят апетитни. Подходящо ястие за хора, които в момента постят, подходящо за хора, които се хранят само с растителна храна или имат разтоварващи дни. Подходящи са за носене в офис или на пикник, дори за по-леко мезе за бира..Няма брашно, няма яйца, няма мазнина.Приготвят се бързо, пекат се във фурната и са вкусни и студени.Аз дори не изцапах ръцете си. Всъщност за миене имах само тенджерката, в която ги приготвих.Опитайте ги.
Ще посоча продуктите, които използвах аз и получих около 20-25 кюфтенца, които оформих за по-бързо с лъжицата за сладолед.
Продукти:
* около150 гр овесени ядки
* около 300 мл вода
* 2 стръка зелен лук
* 1/2 китка магданоз
* 1 чаша сварен бял боб-може и без него.Винаги, когато готвя боб, след като го сваря отделям малко, за да имам подръка за салата, гарнитура, или както в случая добавка към друго ястие. Отделения боб замразявам и използвам в рамките на месец.
* 1/2 ч.л. кимион на прах
* 1/2 ч.л.смлян черен пипер
* 1 1/2 ч.л. чубрица
* 1/2 ч.л. сол
* 1/4 ч.л. чили по желание
За поднасяне:
* сусамов тахан-по една кафена лъжичка за всяко кюфтенце
* салата от репичка и спанак
* балсамико
* черен сусам-Нигела
Подсолената вода се кипва и в нея се изсипват овесените ядки. Разбърква се, котлона се изключва и тенджерката се покрива с капак. Оставя се за около 10-15 минути за да поемат овесените ядки течността. През това време се нарязват лука, магданоза. Бобът леко се намачква с вилица, аз оставих и цели зърна.Фурната се загрява на 200градуса с обдухване. Тавата се застила с хартия за печене. Овесените ядки вече са поели водата и се подправят н горе изброените подправки, добавят се зеленият лук и магданоза, бобът. Всичко се разбърква много добре. Опитвате на сол и аромат и добавяте, ако желаете още подправки. С лъжицата за сладолед, потопена във вода се загребва по една топка от сместта и се поставя в тавата на около 2-3 см една от друга. Аз леко притиснах отгоре всяка топка и за това се получи вдлъбнатина, в която преди сервиране сложих по лъжичка сусамов тахан и поръсих нигела. За повече пикантност, ако желаете може да сложите горчица , да поръсите сусам или ситно накълцан магданоз...А може да оформите кюфтенцата с две лъжици или с ръце като им придадете по топчеста форма.
Печете до приятно зачервяване. С шпатула или лопатка извадете кюфтенцата -отделянето е лесно, благодарение на печенето върху хартия и по тази причина не се налага използването на никаква мазнина.
Като гарнитура поднесох с листа от спанак, и репичка, рендосана фино. Няма нужда от специално редене. След рендосването парченцата репичка имат точно тази форма. Просто ги пренесох в чинията и капнах няколко капки редуцирано балсамико.
хаха, Бети, днес и двете сме на овесени неща, както изглежда:) Много апетитна идея
ОтговорИзтриванехаха, Вики, имам и овесени бисквити, но още не съм снимала, много бързо свършват...
ИзтриванеА кюфтаците са много вкусни, наистина! Съпругът ми много им се радва по време на пости....с кимиона и чубрицата правят чудеса :)))
Чудесно предложение,Бети,бързо,вкусно и полезно!Поздрави!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Таня!
ИзтриванеМного красиво отново ,прекрасна аранжировка,Бети!Тези цветенца от репички са ти невероятно ефектни!И снимките греят!Поздрави сърдечни!
ОтговорИзтриванеРоси, благодаря за комплимента!
ИзтриванеДумите ти много ме радват!
Как знаеш кога да я дадеш тази рецепта, още днес ще я направя.
ОтговорИзтриванеРадвам се,Лидия!
ИзтриванеСподели как са ви харесали!
поздрави!
Прекрасен е Вашият блог. Много доброта струи от Вас и добър вкус! Успех и поздрави! Леки пости на съпруга Ви!:)
ОтговорИзтриванеСърдечно благодаря, Анонимен!
ИзтриванеЛек пост и на Вас!
Благодаря Ви!:)
ОтговорИзтриванеНапомнят ми за солени овесени изкушения - нещо като солен вариант на овесени сладки. Много са красиви, Бети, и със сигурност - вкусни.
ОтговорИзтриванеПоздрави!
По-скоро са като постни кебапчета, Гери...
ИзтриванеИ да, много са вкусни..:))
Мисля, че ще са чудесно мезе за бира :)
ОтговорИзтриванеМного обичам овесени бисквити и ще ми бъде любопитно да опитам и солен вариант.
Поздрави и пожелания за хубав уикенд!
Ели, идеални са за мезе за бира, но като ги яде човек няма асоциация за бисквити, а по-скоро за някаква скара- имат кимион и чубрица ...
ИзтриванеНадявам се да ти харесат!
Бети, непременно ще ги пробвам тези кюфтенца! Вкъщи се изяждат огромни количества овесени ядки и само в такъв вариант не сме ги опитвали.
ОтговорИзтриванеИскам само да те поправя, ако ми позволиш. В овесените ядки също се съдържа глутен, вярно в много малки количества, но го има. Счита се, че е "замърсен" от другите глутенови зърнени култури. Преди няколко месеца захранвах бебето с глутен и започнахме именно с овес :)
Поздрави! Хубав уикенд!
Таня, разбира се, че няма проблем.Моята информация е от интернет или някоя книга вероятно - за това кои са безглутенови храни.Ние у дома, а и близките ми нямаме проблем с глутена, но от експериментална гледна точка пробвам различни брашна, замествам и когато се получи вкусно го публикувам, евентуално за да бъде полезно на хората, за които е важно да използват такива храни.
ИзтриванеПрегръдка за бебчето ти!
Интересна комбинация с боба! Обичаме овесените ядки и ще пробвам!
ОтговорИзтриванеБети, невероятно красиво си ги поднесла, както винаги!
Приятни почивни дни!
Тили, благодаря ти!
ИзтриванеМоже и да се пропусне, но действа също като сгъстител..
Бети, толкова красиво си ги поднесла, а рецептата е много интересна, ще ги пробвам тези кюфтенца:). Прекрасна неделя!
ОтговорИзтриванеЩе се радвам да ти харесат, Кате!
ИзтриванеБети,кюфтенцата изглеждат чудесно,а и си ги поднесла толкова красиво!
ОтговорИзтриванеПравила съм ги ,разликата е, че в твоята рецепта има боб.
Ще пробвам и твоя вариант.
Поздрави и хубав неделен ден!
Благодаря, Мира!
ИзтриванеБобът може и да се пр опусне, но носи белтъчини, а и увеличава спойката!
Ще се радвам да ти харесат..
Хубава и усмихната нова седмица!
Красиво и пролетно поднесено…че и здравословно :)Биха ми харесали кюфтенцата със сигурност!
ОтговорИзтриванеХубав пролетен ден от мен Бети!
Радвам се, че ти допада идеята!
ИзтриванеНаистина са здравословни, а най-важното са много вкусни!
Хубав петък !
Чудех се коя публикация да коментирам по-напред...Перкрасен блог! Обожавам хубавата храна, красивото й поднасяне, нежният начин на снимане. Определено щ надничам тук честичко!
ОтговорИзтриванеKaxala,
Изтриванеи на мен ми харесва твоя поглед върху нещата.
Благодаря ти! Добре дошла и ще се радвам на всеки твой коментар!
Хубав ден!
Pyszne i pięknie podane.
ОтговорИзтриванеSpróbuję zrobić w weekend :)
Very easy to cook, Julia and I'm sure you'll like it!
ОтговорИзтриване