Бебешко парти - лавандулово-ванилови бисквитки и лимонови къпкейкчета - Baby Shower - Lavender cookies and lemon cupcakes
Тези бисквитки и къпкейкчета бяха подарък изненада от две момичета за тяхната приятелка, която очаква бебче-момченце. Направих лимонови къкпкейкчета и лавандулово-ванилови бисквитки- свежи, носещи пролетно настроение. Цветовете бяха съобразени с цветовете на партито.
Бисквитките са по тази рецепта:
Приготвяне:
Увийте тестото в свежо фолио и оставете през ноща на хладно.При мен
печенето се получава на следващата нощ .Не е проблем да остане и още
една.
3.Около час преди да започнете да печете го извадете на стайна температура.
5.Застелете тавите с хартия. Поставете хартия на плота, с торбичка, пълна с брашно леко посипете брашно-това ще помогне за отделянето на бисквитките. Откъснете парче от тестото и с помощта на друг лист хартия или свежо фолио, разточете тънко около 3-5 мм. Нарежете желаните форми. Добре е в една тава да поставяте приблизително еднакви фигури, за да се изпекат равномерно.
Печете около 5-7 минути, в зависимост от размера на бисквитките.Ако са по малки- проверете след 4-5 минути.За по-големи -6-8 минути. Вадят се, когато съвсем леко краищата им порозовеят.
6.Извадете от фурната, оставете да изстинат, да ги чувствате топли, и
тогава ги пренесете от тавата на решетка, където напълно да
изстинат.Горещите бисквити са още меки и могат да се счупят-особено
по-големите.
7.Украсете на следващия ден.
Съхранявайте в добре затворени кутии.
Ако ви е интересно:
Други декорирани, пролетни бисквитки са:
Бисквитки с мед
Бисквитени картички-благотворителна изложба - базар
Медени пеперуди
Медени пеперуди ІІ
Медени бисквитени картички - градинска тема
Медени зайчета - градинска тема
Винтидж бисквитки
И едни къпкейкчета, които особено много си обичам:
Къпкейкчетата са по рецептата за Тройно лимонов кекс -Triple lemon loaf cake- moist, fabulous, most delicious ...
. Наистина много ми харесва. Свеж и с нежна текстура. Балансирано сладък е и глазурата от горе, а в случая айсинга се съчетават с вкуса, без да става много сладка всяка хапка.
Ето рецептата отново:
Бисквитките са по тази рецепта:
Продукти:
* 400 грама брашно
* 60 грама течен мед
* 160 грама пудра захар
* 100 гр масло,меко на стайна температура
* 2 яйца
* 1 ч.л сода бикарбонат
* 1/4 ч.л сол
* 100 гр масло,меко на стайна температура
* 2 яйца
* 1 ч.л сода бикарбонат
* 1/4 ч.л сол
*2 с.л. сушени, стрити лавандулови цветчета
* семенцата от 1 шушулка ванилия
1.В голяма купа, пресейте 2-3 пъти, брашното, содата, солта и пудрата захар.
2.Оформете кладенче и добавете маслото, ваниловите семенца, лавандулата, меда и яйцата.Започнете за бъркате с вилица или дървена лъжица, продължете с ръка, която сте топнали в малко брашно и оформете на топка.Това става бързо и без добавяне на допълнително количество брашно.Когато сте усвоили почти цялото брашно, почистете от ръцете полепналото тесто. Измийте ги и с мокри ръце оформете топката.
2.Оформете кладенче и добавете маслото, ваниловите семенца, лавандулата, меда и яйцата.Започнете за бъркате с вилица или дървена лъжица, продължете с ръка, която сте топнали в малко брашно и оформете на топка.Това става бързо и без добавяне на допълнително количество брашно.Когато сте усвоили почти цялото брашно, почистете от ръцете полепналото тесто. Измийте ги и с мокри ръце оформете топката.
3.Около час преди да започнете да печете го извадете на стайна температура.
4.Загрейте фурната до 180-190 C
5.Застелете тавите с хартия. Поставете хартия на плота, с торбичка, пълна с брашно леко посипете брашно-това ще помогне за отделянето на бисквитките. Откъснете парче от тестото и с помощта на друг лист хартия или свежо фолио, разточете тънко около 3-5 мм. Нарежете желаните форми. Добре е в една тава да поставяте приблизително еднакви фигури, за да се изпекат равномерно.
Печете около 5-7 минути, в зависимост от размера на бисквитките.Ако са по малки- проверете след 4-5 минути.За по-големи -6-8 минути. Вадят се, когато съвсем леко краищата им порозовеят.
7.Украсете на следващия ден.
Съхранявайте в добре затворени кутии.
Ако ви е интересно:
Други декорирани, пролетни бисквитки са:
Бисквитки с мед
Бисквитени картички-благотворителна изложба - базар
Медени пеперуди ІІ
Медени бисквитени картички - градинска тема
Медени зайчета - градинска тема
Винтидж бисквитки
И едни къпкейкчета, които особено много си обичам:
Къпкейкчета Ботаник- с аромат на мед,ванилия и лайка, с фондан с аромат на бял шоколад
Къпкейкчетата са по рецептата за Тройно лимонов кекс -Triple lemon loaf cake- moist, fabulous, most delicious ...
. Наистина много ми харесва. Свеж и с нежна текстура. Балансирано сладък е и глазурата от горе, а в случая айсинга се съчетават с вкуса, без да става много сладка всяка хапка.
Ето рецептата отново:
Продукти:
* 250 гр самонадигащо се брашно или обикновено с 1 ч.л. бакпулвер.
* 150 гр. фина захар
* 100 гр меко масло
* 150 гр. фина захар
* 100 гр меко масло
* 50 мл. олио от гроздови семки, може и слънчогледово
* 4 яйца
* 2 с.л. настъргана лимонова кора
* 2 с.л. лимонов сок
* 4 яйца
* 2 с.л. настъргана лимонова кора
* 2 с.л. лимонов сок
Лимонов сироп:
* 80-100 гр. захар
* 75мл. вода
* 75 мл. лимонов сок
* 75мл. вода
* 75 мл. лимонов сок
* 1 с.л краве масло
Приготвяне:
1. Загрейте фурната на 180 С.
2.Подгответе тавичката за мъфини, като поставите хартиените капсули..
3.Разбийте маслото, олиото, захарта на пухкав, нежен крем.Добавете лимоновия сок и лимоновата кора, разбийте отново.
4. Прибавете едно по едно яйцата с непрекъснато разбъркване, до поемането на всяко яйце.
5. Прибавете пресятото брашно и разбъркайте на бавни обороти.
6. С помоща на лъжица за сладолед изсипете във всяка капсула по равно количество и загладете с леко навлажнена лъжица-(изпъкналата част на лъжицата). Поставете да се пече.
7.Печете около 15-20 минути, проверете с клечка за зъбиза готовност- не трябва да има полепнали трохи.Цвета трябва да остане нежно жълт, а само краищата да са леко по-златисти.По-дълго печене от необходимото ще направи кексчетата по-сухи.За това най-важната проба е с клечката за зъби-не бива да има полепнали трохи .
8.Извадете и оставете да се охлади във формата около 5 минути.
9. Извадете за окончателно охлаждане на решетка.
10.През това време направете сиропа. Поставете в тенджерка всички
съставки, загрейте умерено, и бъркайте докато се стопи захарта.
11. Надупчете внимателно с клечката за зъби и
полейте с помоща на лъжичка с горещия сироп-внимание сиропът не трябва
да е врящ! Оставете за около час. Може да се украсява, без допълнително отгоре да се маже с обичайния маслен крем, който се използва за изравняване и основа на айсинга.
С пожелание към бъдещата млада майка за леко раждане, здраве и много радостни моменти с малкото човече!
Бети,ювелирна изработка отново!Толкова са свежи,пъстри,празнични и весели всички декорации,браво!
ОтговорИзтриванеМечетата са моята слабост,затова бих грабнала онова,повито в одеалце :) .
Прегръдка и успешен ден!
Роси,благодаря ти сърдечно!
ИзтриванеБети, каква наслада е престоят ми тук, ако знаеш. Много красота и чистота си събрала...
ОтговорИзтриванеЧудесно изпълнение. Майката и бебчето със сигурност ще се развълнуват (нали дребосъците усещат емоциите, които майката изпитва).
Поздрави и все така вдъхновена бъди!
Гери, благодаря ти!
ИзтриванеБебешките неща наистина ме вдъхновяват, а и кого ли не?!
Много ме зарадваха думите ти!
Много красиви, страхотни цветове, невероятни детайли!
ОтговорИзтриванеПоздравления и за чудесните снимки!
Благодаря, САндра!
ИзтриванеРадвам се, че попаднах сред тази красота!
ОтговорИзтриванеИ аз , че писахте!
ИзтриванеПриказни са, Бети!! Така завладяващо свежи и невинни - божествена гама за декорацията си избрала и страхотно пипнати детайли!!! Поздравления :)
ОтговорИзтриванеМина, благодаря ти!
ИзтриванеПРегръдка!
Бети, ама много са красиви! Вече знам към кой да се обърна, ако искам да правя адски сладки... сладки:)
ОтговорИзтриванелеле колко хубаво Бети! Те са като от списанията направо
ОтговорИзтриванеИ са тънички, не много сладки, и ухаят на лавандула- тъкмо като за теб..:)
ИзтриванеНевероятни са! Толкова нежни и сладки!
ОтговорИзтриванеБети, поздравления за тази красота!
Тили, благодаря ти, мила!
ИзтриванеУха, дощя ми се да си имам бебче, за да ми направиш и на мен;)) Шегувам се, достатъчно са ми;) Но наистина си измайсторила превъзходни кейкчета и сладки. И описвайки вкусът им, направо съм запленена! Хубава вечер, Бети!
ОтговорИзтриванеМарти, благодаря ти!
ИзтриванеБебешките неща наистина са много сладки, както самите бебета...
Приказни, нежни, изящни... Бети, взе ми ума с тези (т.е. с всички!) твои красоти! Сигурна съм, че са изумителни на вкус, но с тази визия бих си ги запазила неопитани :)) Поздрави и хубав ден!
ОтговорИзтриванеСнежи, бисквитките се получиха наистина много вкусни.А кексчетата вече ги правя за n-ти път...
ИзтриванеБлагодаря ти за милите, сърдечни думи!
Божеее ... Бети толкова са сладки и красиви, нямам идея, колко време ти отнема направата на всичко това, но резултата е впечатляващ! Ох никак не се справям с този фондан, явно и търпението ми е малко :))
ОтговорИзтриванеПрегръдки миличка и усмихнат ден :)
Колкото и време да отнемат- е много приятно,Еви.Все едно си в бебешка стая и докосваш малките играчици и джунджурийки, които са там.
ИзтриванеПрегръдка!
Радост за окото и усмивка на лицето :) Толкова нежни…. по бебешки !
ОтговорИзтриванеПредставям си един ден какви красоти ще сътвориш за твое внученце Бети :)))
Поздрав с прегръдка за теб и най-добри пожелания за бъдещата майка!
Дани, благодаря ти за хубавите думи!
Изтриване..Ами да, живот и здраве, ще правя!
Преглъдка!
Ще предам поздравите!
Бетинка, създала си поредната красота! Как само греят цветовете! Сигурна съм, че са зарадвали много бъдещата майка :) Прегръдки и слънчеви поздрави от мен!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Габче!
ОтговорИзтриванеТова беше идеята и наистина се е зарадвала!
Прегръдка!
Много са сладурски, Бети!
ОтговорИзтриванеМного нежни бебешки цветове :)
Ели, благодаря ти, мила!
ИзтриванеСтрахотни са!Много сладки цветове, създаващи настроение! А какъв фондан ползваш за украсата ?
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Ина!
ИзтриванеИзползвам Satin Ice.
Bety, tu blog es riquísimo!!!
ОтговорИзтриванеLos platos llenan los ojos de admiración!!!
Cilene Macedo.
Cilene Macedo,
ОтговорИзтриванеGracias por las dulces palabras!