вторник, 3 април 2012 г.

Бисквитки с мед



Една от предпочитаните ми рецепти за бисквитки, които ще украсявам е тази, дори съм си измислила пролетно-летен вариант - с по-лек, ефирен аромат на ванилия и малко канела или свеж-лимонов.. и есенно-зимен- с характерните коледни, наситени аромати.  Не мога да кажа  колко бисквити излизат от тази доза, тъй като количеството зависи от формата и големината на бисквитите.

Преимуществата  на това тесто са:

-много бързо се замесва
-лесно се точи
- не се деформира при пренасяне и печене
-бисквитките не се надуват много
-могат да се хапват веднага
-могат да стоят и 1-2 седмици-не знам още колко- най-много толкова са издържали у дома,евентуално, ако не се намерят по-рано..:-))
-вкусни са и със захарната украсата.Т.е. не са много сладки.


Продукти:


* 800 грама брашно (8 чаени чаши при мен )
* 120 грама мед -6 с.л. течен мед
* 320 грама пудра захар
* 200 гр масло,меко на стайна температура
* 4 яйца
* 2 ч.л сода бикарбонат
* 1/2 ч.л сол
* подправки * :
пролетно- летен вариант:
* 3 ч.л. канела или на вкус
* 2 ампули ванилия на д-р Йоткер или семенцата от 1 шушулка ванилия 

или

* фино настърганата кора на 3 лимона, настържете точно преди да поставите тестото
* 2 ампули ванилия на д-р Йоткер или семенцата от 1 шушулка ванилия 
* 1 ампула лимон на д-р Йоткер
есенно-зимен вариант **:

* 5 ч.л. канела или на вкус
* 1 ч.л. смлян карамфил, за предпочитане прясно смлян
* 1/4 ч.л смляно индийско орехче
* 1/4 ч.л. смлян бахар
*1/2 ч.л. прясно смлян кардамон
* 1/2 ч.л.смлян бял пипер
* 2 с.л. прясно настърган джинджифил 

** В"зимното" тесто понякога добавям какао-3-4 с.л., като вадя същото количество 3-4 с.л. от количеството на брашното.
* Какви и колко подправки ще добавите, ще решите вие според вашите и на семейството ви предпочитания.


Приготвяне:

1.В  голяма купа, пресейте 2-3 пъти, пудрата захар, брашното, содата, подправките, солта и какаото, ако сте решили да слагате.
2.Оформете кладенче и добавете  маслото, меда и яйцата.Започнете за бъркате с вилица или дървена лъжица, продължете с ръка, която сте топнали в малко брашно и оформете на топка.Това става бързо и без добавяне на допълнително количество брашно.
Увийте тестото в свежо фолио и оставете през нощта на хладно.При мен печенето се получава на следващата нощ .Не е проблем да остане и още една.
3.Около час преди да започнете да печете го извадете на стайна температура.
4.Загрейте фурната до 180-190 C

5.Застелете тавите с хартия. Поставете хартия на плота, с торбичка, пълна с брашно леко посипете брашно-това ще помогне на отделянето на бисквитките. Откъснете парче от тестото  и с помощта на друг лист хартия или свежо фолио, разточете тънко около 3-5 мм. Нарежете желаните форми.Добре е в една тава да поставяте приблизително еднакви фигури, за да се изпекат равномерно.
Печете около 5-7 минути, в зависимост от размера на бисквитките.Ако са по малки-  проверете след 4-5 минути.За по-големи -6-8 минути. Вадят се, когато съвсем леко краищата им порозовеят.
6.Извадете от фурната, оставете да изстинат, да ги чувствате топли, и тогава ги пренесете от тавата на решетка, където  напълно да изстинат.Горещите бисквити са още меки и могат да се счупят-особено по-големите.
7.Украсете следващия ден.
Съхранявайте в добре затворени кутии.

 



За украсата:

* Роял айсинг или глазура по избор
* прахообразни боички
* четки
* медицински спирт или водка-за разтваряне на боите.Това позволява по-бързото съхнене.
* шаблон за изрязване на бисквитите-аз нямам метален или пластмасов.За поредна година не си купих, но пък съм украсявала няколко поредни години саксиите с такива зайчета от картон, поставени на бамбукови шишчета и със същия шаблон изрязах и бисквитките.
* остър нож, който потапяте в брашно, изтърсвате и режете покрай шаблоните-необходим, ако нямате форми за рязане.

Вместо роял айсинг можете да използвате моделираща маса- фондан или марципан, както аз в следващите бисквитки, които ще ви покажа..

Бисквитките направих за подарък на племенницата ми, за която бяха и тези мъфини.За именния си ден тя получи две зайчета-Лили и Емили и затова реших да я зарадвам с тези пролетни зайчета. 

А ето ги и тях:
 Емили 

и

Лили !

26 коментара:

  1. Прекрасни са зайчетата и рисуваните и живите :) Още като видях, че при кексчетата си писала, че ще има и рисувани бисквити нямах търпение да ги покажеш! Страшно са сладурски - сигурна съм, че малката госпожица ги е харесала много! Слънчеви поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Габче, благодаря ти!
      Да много беше радостна!
      И на теб слънце!

      Изтриване
  2. Този сладък заек от вчера го очаквам да се появи. Много хубави пролетно-великденски снимки! А за двойката пухкавели накрая просто нямам думи, само за гушкане са :-)
    Поздрави от мен!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. О,Дени,
      благодаря ти!Много ми е пролетно вече, приповдигнато и цветята наистина ми доставят радост!А зайчетата са наистина много сладурести!
      Слънчеви поздрави и за теб!

      Изтриване
  3. Кулинарен художник си ти, Бети! Красота!

    ОтговорИзтриване
  4. Бети, много красиво и празнично е при теб!
    хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  5. Бети,
    много сладки зайчета- и бисквитките и истинските. Доиска ми се да съм на мястото на племенницата ти, за да си похапна вкусно и да си поиграя;)
    Много красота!

    ОтговорИзтриване
  6. Бети,бисквитките са уникално нежни и с изобилие от аромати и багри!Отново майсторско изпълнение,много фино изрисувани!Със сигурност са били много вкусни!
    Благодаря и за тонизиращите минзухарчета!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  7. Роси, мила си както винаги!
    Благодаря ти!

    ОтговорИзтриване
  8. Много, много ми харесват, Бети!


    Усмихнат ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти Леви!
      Ти усмихна моя ден днес!!!

      Изтриване
  9. Бети, невероятни бисквитки, и как чудесно си наредила покрай тях прекрасни пролетни снимки!!!

    Поздрави, Маги :)

    ОтговорИзтриване
  10. Маги,
    Траянка,
    Благодаря ви!

    ОтговорИзтриване
  11. Бети, страхотни зайчета :) И медените и Лили, а Емили .......... нямам думи ;)

    ОтговорИзтриване
  12. Нас, благодаря ти сърдечно!

    ОтговорИзтриване
  13. Страхотни зайчета бисквитки и истински зайчета:)

    ОтговорИзтриване
  14. Анонименаприл 21, 2012

    Направих тези бисквитки и благодаря за чудесната рецепта!
    Поздрави за чудесния блог и прекрасни предложения!
    Милена Евстатиева

    ОтговорИзтриване
  15. Ще опитам да ги направя за Коледа, като "репетирам преди това".
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  16. goljama krasota Bety! samo edno wyprosche: tezi boi/spirt ne sa li wredni?

    ОтговорИзтриване
  17. Благодаря ти!
    Боите са специални, сладкарски, хранителни. Използват се в миниатюрни количества, а спиртът също. Той се изпарява след няколко секунди от бисквитката, а нарисуваното остава.

    ОтговорИзтриване
  18. ХУдожничка! И не ти се свидят после бисквитите?! Какво сърце само си ширнала, Бети... ВИжда се как всичко минава през сърцето ти, затова са истински кулинарни шедьоври твоите предложения.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Марти, не ми се свидят :) Децата толкова се радват на тези бисквитки! А това изпълва сърцето с щастие! Да усмихнеш едно дете, да го накараш да подскача и вика от радост или да не може да отлепи поглед от това, което си направил е най-голямото удовлетворение .... Пък и са вкусни!
      Тези бяха за моята племенница и тя много им се радва.

      Благодаря ти, сърдечно за прекрасните думи!

      Изтриване