Бисквитки с мед
Една от предпочитаните ми рецепти за бисквитки, които ще украсявам е тази, дори съм си измислила пролетно-летен вариант - с по-лек, ефирен аромат на ванилия и малко канела или свеж-лимонов.. и есенно-зимен- с характерните коледни, наситени аромати. Не мога да кажа колко бисквити излизат от тази доза, тъй като количеството зависи от формата и големината на бисквитите.
Преимуществата на това тесто са:
-много бързо се замесва
-лесно се точи
- не се деформира при пренасяне и печене
-бисквитките не се надуват много
-могат да се хапват веднага
-могат да стоят и 1-2 седмици-не знам още колко- най-много толкова са издържали у дома,евентуално, ако не се намерят по-рано..:-))
-вкусни са и със захарната украсата.Т.е. не са много сладки.
Продукти:
* 800 грама брашно (8 чаени чаши при мен )
* 120 грама мед -6 с.л. течен мед
* 320 грама пудра захар
* 200 гр масло,меко на стайна температура
* 4 яйца
* 2 ч.л сода бикарбонат
* 1/2 ч.л сол
* 200 гр масло,меко на стайна температура
* 4 яйца
* 2 ч.л сода бикарбонат
* 1/2 ч.л сол
* подправки * :
пролетно- летен вариант:
* 3 ч.л. канела или на вкус
* 2 ампули ванилия на д-р Йоткер или семенцата от 1 шушулка ванилия
или
* фино настърганата кора на 3 лимона, настържете точно преди да поставите тестото
* 2 ампули ванилия на д-р Йоткер или семенцата от 1 шушулка ванилия
* 1 ампула лимон на д-р Йоткер
есенно-зимен вариант **:
* 5 ч.л. канела или на вкус
* 1 ч.л. смлян карамфил, за предпочитане прясно смлян
* 1/4 ч.л смляно индийско орехче
* 1/4 ч.л. смлян бахар
*1/2 ч.л. прясно смлян кардамон
* 1/2 ч.л.смлян бял пипер
* 2 с.л. прясно настърган джинджифил
** В"зимното" тесто понякога добавям какао-3-4 с.л., като вадя същото количество 3-4 с.л. от количеството на брашното.
* Какви и колко подправки ще добавите, ще решите вие според вашите и на семейството ви предпочитания.
Приготвяне:
1.В голяма купа, пресейте 2-3 пъти, пудрата захар, брашното, содата, подправките, солта и какаото, ако сте решили да слагате.
2.Оформете кладенче и добавете маслото, меда и яйцата.Започнете за бъркате с вилица или дървена лъжица, продължете с ръка, която сте топнали в малко брашно и оформете на топка.Това става бързо и без добавяне на допълнително количество брашно.
2.Оформете кладенче и добавете маслото, меда и яйцата.Започнете за бъркате с вилица или дървена лъжица, продължете с ръка, която сте топнали в малко брашно и оформете на топка.Това става бързо и без добавяне на допълнително количество брашно.
3.Около час преди да започнете да печете го извадете на стайна температура.
4.Загрейте фурната до 180-190 C
5.Застелете тавите с хартия. Поставете хартия на плота, с торбичка, пълна с брашно леко посипете брашно-това ще помогне на отделянето на бисквитките. Откъснете парче от тестото и с помощта на друг лист хартия или свежо фолио, разточете тънко около 3-5 мм. Нарежете желаните форми.Добре е в една тава да поставяте приблизително еднакви фигури, за да се изпекат равномерно.
Печете около 5-7 минути, в зависимост от размера на бисквитките.Ако са по малки- проверете след 4-5 минути.За по-големи -6-8 минути. Вадят се, когато съвсем леко краищата им порозовеят.
7.Украсете следващия ден.
Съхранявайте в добре затворени кутии.
За украсата:
* Роял айсинг или глазура по избор
* прахообразни боички
* четки
* медицински спирт или водка-за разтваряне на боите.Това позволява по-бързото съхнене.
* шаблон за изрязване на бисквитите-аз нямам метален или пластмасов.За поредна година не си купих, но пък съм украсявала няколко поредни години саксиите с такива зайчета от картон, поставени на бамбукови шишчета и със същия шаблон изрязах и бисквитките.
* остър нож, който потапяте в брашно, изтърсвате и режете покрай шаблоните-необходим, ако нямате форми за рязане.
Вместо роял айсинг можете да използвате моделираща маса- фондан или марципан, както аз в следващите бисквитки, които ще ви покажа..
Бисквитките направих за подарък на племенницата ми, за която бяха и тези мъфини.За именния си ден тя получи две зайчета-Лили и Емили и затова реших да я зарадвам с тези пролетни зайчета.
А ето ги и тях:
Емили
и
Лили !
Прекрасни са зайчетата и рисуваните и живите :) Още като видях, че при кексчетата си писала, че ще има и рисувани бисквити нямах търпение да ги покажеш! Страшно са сладурски - сигурна съм, че малката госпожица ги е харесала много! Слънчеви поздрави!
ОтговорИзтриванеГабче, благодаря ти!
ИзтриванеДа много беше радостна!
И на теб слънце!
Този сладък заек от вчера го очаквам да се появи. Много хубави пролетно-великденски снимки! А за двойката пухкавели накрая просто нямам думи, само за гушкане са :-)
ОтговорИзтриванеПоздрави от мен!
О,Дени,
Изтриванеблагодаря ти!Много ми е пролетно вече, приповдигнато и цветята наистина ми доставят радост!А зайчетата са наистина много сладурести!
Слънчеви поздрави и за теб!
Кулинарен художник си ти, Бети! Красота!
ОтговорИзтриванеГуинет,благодаря!!!
ОтговорИзтриванеБети, много красиво и празнично е при теб!
ОтговорИзтриванехубав ден!
Благодаря Мариянка!
ОтговорИзтриванеБети,
ОтговорИзтриванемного сладки зайчета- и бисквитките и истинските. Доиска ми се да съм на мястото на племенницата ти, за да си похапна вкусно и да си поиграя;)
Много красота!
Благодаря Мъхче!
ОтговорИзтриванеБети,бисквитките са уникално нежни и с изобилие от аромати и багри!Отново майсторско изпълнение,много фино изрисувани!Със сигурност са били много вкусни!
ОтговорИзтриванеБлагодаря и за тонизиращите минзухарчета!
Прегръдки!
Роси, мила си както винаги!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти!
Много, много ми харесват, Бети!
ОтговорИзтриванеУсмихнат ден!
Благодаря ти Леви!
ИзтриванеТи усмихна моя ден днес!!!
Бети, невероятни бисквитки, и как чудесно си наредила покрай тях прекрасни пролетни снимки!!!
ОтговорИзтриванеПоздрави, Маги :)
Страхотни са, Бети!
ОтговорИзтриванеМаги,
ОтговорИзтриванеТраянка,
Благодаря ви!
Бети, страхотни зайчета :) И медените и Лили, а Емили .......... нямам думи ;)
ОтговорИзтриванеНас, благодаря ти сърдечно!
ОтговорИзтриванеСтрахотни зайчета бисквитки и истински зайчета:)
ОтговорИзтриванеНаправих тези бисквитки и благодаря за чудесната рецепта!
ОтговорИзтриванеПоздрави за чудесния блог и прекрасни предложения!
Милена Евстатиева
Ще опитам да ги направя за Коледа, като "репетирам преди това".
ОтговорИзтриванеПоздрави!
goljama krasota Bety! samo edno wyprosche: tezi boi/spirt ne sa li wredni?
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти!
ОтговорИзтриванеБоите са специални, сладкарски, хранителни. Използват се в миниатюрни количества, а спиртът също. Той се изпарява след няколко секунди от бисквитката, а нарисуваното остава.
ХУдожничка! И не ти се свидят после бисквитите?! Какво сърце само си ширнала, Бети... ВИжда се как всичко минава през сърцето ти, затова са истински кулинарни шедьоври твоите предложения.
ОтговорИзтриванеМарти, не ми се свидят :) Децата толкова се радват на тези бисквитки! А това изпълва сърцето с щастие! Да усмихнеш едно дете, да го накараш да подскача и вика от радост или да не може да отлепи поглед от това, което си направил е най-голямото удовлетворение .... Пък и са вкусни!
ИзтриванеТези бяха за моята племенница и тя много им се радва.
Благодаря ти, сърдечно за прекрасните думи!