Морковени мъфини с крема сирене пълнеж и Медени матрьошки в стил гжел
Сега ще ви представя сочните морковени мъфини, за които имам вече отзиви, че много са се харесали. За дизайна се спрях на руския стил гжель, за него може да прочетете тук.Накратко ще спомена, че носи името на традиционен руски център за производство на керамика и порцелан.Обичам съчетанието на синьо и бяло и беше удоволствие да нарисувам бисквитки матрьошки и мъфини в този стил.
marvina,специално за теб и приятелката ти - с благодарност, че сте подпомогнали благотворителната инициатив !
Много , много ме усмихна емоционалния ти пост!!!
Рецептата е адаптирана от мен, от един ябълков кекс в тетрадката ми.Много обичам сутрин в почивните дни да седна в "градината" си на чаша кафе и да прелиствам готварските си тетрадки и да обмисля менюто за двата дена и естествено най-много ме вълнуват сладкишите.Тази рецепта съм правила стотици пъти и с ябълки и с тиквички и с моркови.Решението ми да пробвам с моркови,беше след посещение в Старбъкс. Поръчах си тази торта напук на онзи виц за горската сладкарница, морковената торта, Заека и Мечката...,а и защото никак не съм предубедена към вкусовете, и с удоволствие опитвам нови неща.
Много ми допадна вкуса и вече съм ви споделяла, как хапвайки нещо,анализирам съставките и начина на приготвяне, това си е като една игра и забавление за мен.Беше влажна торта с прекрасен наситен аромат, усещаха се орехите и плънката, която беше от крема сирене. Хапнах с голямо удоволствие и последната трошица.Тъй като напомняше структурата и вкуса на този мой кекс,просто смених ябълките с моркови, добавих малко кокос, портокалови корички, и тъй като морковите са по-сухи добавих и портокалов сок, но съм слагала и сок от ананас и от ябълки, с една дума импровизирате с нещо, което пасва на вкуса на морковите.Подправките също са на вкус.Лично аз, освен канела, добавих и индийско орехче.
Морковени мъфини с пълнеж от крема сирене
Продукти:
за 11-12 мъфина
с височина 3,5-4 см и диаметър 5 см
* 1 ч. ч. захар
* 1/3 ч.ч. олио, аз използвах от гроздови семки, но много пъти съм правила с обикновено слънчогледово
* 2-3 с.л. портокалов, ябълков или сок от ананас
* 1 ампула ванилия на д-р Йоткер
* 2 големи яйца
* 1 ч.л.бакпулвер
* 1/2 ч.л. сода бикарбонат
* 1/2 ч.л. канела
* 1/4 ч.л. прясно смляно индийско орехче
* 1/2 ч.л. сол
* 3/4 ч.ч + 2 с.л. брашно
* 1 1/2 ч.ч. настъргани моркови
* 1/2 ч.ч.смлени орехи, по-на едро-да се усещат
* 2-3 с.л. кокосови стърготини
* 1-2 с.л прясно настъргана кора от портокал- по желание,може да замените и с лимонова кора.
За глазурата отгоре или както в случая, аз използвах за пълнеж:
* 240 гр.крема сирене-не използвам българско-трябва да бъде от типа Филаделфия
* 1/2 ч.ч пудра захар
* 2 с.л меко масло- на стайна температура-ако пълните мъфините, може да пропуснете. Но ако ще шприцовате или мажете мъфините отгоре, непременно го добавете. Крема, ще стегне след като се охлади и ще бъде стабилен.
* 1 ампула ванилия на д-р Йоткер
Приготвяне:
1.Загрейте фурната на 180 С.Подгответе си формата за торта или кекс или мъфинската тавичка.
2.В купа разбийте олиото, захарта, сока, ванаилията, яйцата.
3.В друга купа пресейте брашното, набухвателите, канелата и индийското орехче.
4.Към мократа смес добавете сухата, разбъркайте.
5.С двете супени лъжици брашно разбъркайте настърганите моркови.Добавете и орехите и кокоса.
6.Към тестото прибавете морковената смес.Разбъркайте с вилица, докато се получи еднородна смес.
7.Разпределете сместа в капсулите, като пълните 2/3 от обема.
8.Печете до суха клечка без обдухване, за да не се изкривят.Тестото е малко по-рядко и съществува такава опасност. Печенето е около 20 минути.Все пак проверете след 15-та.
9.Извадете и оставете да се охладят върху решетка напълно.
През това време пригответе глазурата. Предвид пренасяненто на мъфините, реших да ги напълня, вместо да мажа отгоре. Все пак не биваше да губят от очарователния си вкус.
Разбийте крема сиренето с пудрата захар и ванилията. Ако сте решили да използвате крема, като глазура отгоре, добавете и маслото.
След като мъфините са напълно изстинали, намажете отгоре, или шприцовайте.Може да поръсите с кокос.
Аз отрязах конусчета, които напълних с крема и украсих празнично.Отгоре намазах с маслен крем и покрих с айсинг.
Тъй като бях направила само 5 матрьошки, направих 5 мъфина в този стил.
Ако искате можете да опечете и торта, но за два блата ще ви трябват две дози от тестото и двойно количество крем.
Опитайте мъфинчетата и ще останете очаровани!
Бети, страхотна рецепта :) Трябва да се пробва ;)
ОтговорИзтриванеБлагодаря Силве!
ИзтриванеНаистина са много вкусни!
Ах Бети, отново много красиви, впечатлена съм от умението ти така хубаво да рисуваш, разкошни бисквити, а тези морковени мъфинчета ... фантастични! Поздравления за участието ти в благотворителната инициатива!
ОтговорИзтриванеСърдечни поздрави и чуден уикенд:)
Еви, благодаря ти!
ИзтриванеБеше голямо удоволствие за мен!И се чувствам щастлива от постигнатия съвместен резултат!
Прегръдки!
Много красиво рисуваш Бети!Колко различен може да изглежда един мъфин докоснат от твоите ръце!
ОтговорИзтриванеПоздравления за благотворителната инициатива в която си участвала!
Благодаря ти goglina!
ИзтриванеВинаги, когато вляза тук, Бети, имам чувството, че няма човешка намеса в тези шедьоври! Голям талант си, отново страшно красиви неща показваш, наистина са като порцеланови!
ОтговорИзтриванеСърдечно благодаря,Мария!
ОтговорИзтриванеСиньо и бяло и аз много обичам в съчетание :-). А тези руски матрьошки как ми напомнят за един датски порцелан :-)... Разкошни са ти сладкишите!
ОтговорИзтриванеПоздрави и хубава неделя!
Дени,благодаря ти!
ИзтриванеЗабелязала съм , че много народи имат това съчетание. при англичаните ссъщо го има. Харесва ми и в съдовете и в интериора и в облеклото, мога да кажа, че през лятото това ми е любимата комбинация, заедно с червено.
Хубава неделя, Дени!
Страхотни са, Бети!
ОтговорИзтриванеС бои или с фулмастери рисуваш? Ще трябва и аз да опитам :)
Поздрави с пожелание за слънчев и много усмихнат неделен ден! :)
Бети, толкова красоти си сътворила, исках да си избера фаворит, но не мога всички са много красиви!
ОтговорИзтриванеВсе още не съм пробвала кейк с моркови, макар да има хвалебствия от толкова момичета, но ти ме накара да се замисля :)
Поздрави за уменията и желанието, с което приготвяш всичко!
Хубава неделя!
Мариянка, благодаря!
ИзтриванеРадвам се много, че ти харесват нещата, които съм приготвила!
Опитай, вярвам, че ще останеш доволна от резултата.
Хубав, слънчев ден!
Тони,благодаря ти!
ОтговорИзтриванеИ с бои и с фулмастери.Опитай, голямо удоволствие е!
Хубав ден и на теб!
Бети ние сме от щастливците видели на живо и при това опитали от тези матрьошки!УНИКАЛНИ!!!!! Имахме и удоволствието да се запознаем със сестра ти! Много позитивна и мила дама!Благодарим и на двете за емоцията!
ОтговорИзтриванеПрегръдки:)
Леви, много благодаря!
ИзтриванеА тя сподели същите впечатления за вас! За мен също беше приятно, съжалявам само, че лично не можах да присъствам и да се запознаем!
Прегръдки
Бети, идеята за матрьошките е неповторима- много са красиви и съвсем като истински!
ОтговорИзтриванеИ другите, и другите, изобщо голяма красота!
Поздравления за всичко! Убедена съм че са вкусни, ама никак не съм се съмнявала;)
Хубава седмица!
Марта, благодаря ти!!!
ИзтриванеПрегръдки!
Бети, Бети... тази рецепта е божествена!!! Току-що изпекох една доза от сладкиша, правя го на правоъгълна малка торта. Ухае невероятно, от малкото, което успях да опитам, направо ми потекоха лигите! Още утре ще пека втора доза за вкъщи :)
ОтговорИзтриванеБлагодаря, че сподели тази рецепта!
Ванилия, благодаря ти за отзива!Много ме зарадва!!!
ИзтриванеЗдравей. С какъв диаметър трябва да са блатовете ако се прави
ОтговорИзтриванеторта.
Опитайте с 18 см. Ако се получи висок блат, разполовете. Ако имате форма с по-голям диаметър ще получите по-нисък блат. Ако искате по-висока торта изпечете още един блат. Ето две рецепти на морковени торти, които съм приготвяла. http://vkusnosbety.blogspot.com/2018/05/carrot-cake-with-orange-mascarpone-cream.html и другата http://vkusnosbety.blogspot.com/2017/09/carrot-cake.html
Изтриване